racji, że wreszcie przyszła do nas letnia pogoda, w kuchni warto robić ciasta na zimno, bez pieczenia, na których przygotowanie nie trzeba poświęcić zbyt wiele czasu. Dziś przepis na sernik na zimno z truskawkami - cudowne sezonowe owoce, do tego lekka konsystencja sernika, podany prosto z lodówki wspaniale ochłodzi gorące dni. Sernik na zimno z truskawkami Składniki
Smakołyki BerenikiNie macie pojęcia ile osób nabrało się na ten Fałszywy "Sernik"! Każdy kto próbował myślał, że zjada sernik na zimno z truskawkami, nawet mój podejrzliwy syn
Blondynka GotujeB łyskawiczny w przygotowaniu torcik, którego głównym składnikiem jest serek homogenizowany. Przygotowanie ciasta nie sprawia żadnych problemów i nie może nie wyjść - ciasto nie wymaga pieczenia
coolinarnastrefa.blogspot.comskładniki: 750 g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła 5 żółtek 2 kopiaste łyżki żelatyny (lub 1 opakowanie żelatyny deserowej) 1/3
Monia miesza i gotujeskładniki: 250 g margaryny 4 jajka 1 szklanka mleka 1 niepełna szklanka cukru pudru 4 łyżki żelatyny 2 łyżki kakao 1 galaretka o dowolnym smaku 100
Monia miesza i gotujeZapraszam na coś słodkiego bez pieczenia, pyszne i kremowe rafaello, poprostu niebo w gębie... składniki: 1 kostka margaryny lub masła krakersy na dwie warstwy
Monia miesza i gotujeDawno nie było nic słodkiego więc trzeba to nadrobić. Pyszny biały blok, bez pieczenia :) składniki: 150 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka
Monia miesza i gotujePyszny czekoladowy sernik z gorzką czekoladą i mascarpone. Prosty w przygotowaniu bo bez pieczenia, zawsze się udaje i wszystkim smakuje. składniki: 500 g serka
Monia miesza i gotujeZa oknem robi się coraz chłodniej, w związku z tym coraz częściej sięgamy po rozgrzewające dania i jesienne smaki. Jednak warto też jeszcze skorzystać z ostatniego
Fabryka pomysłówlodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować (ok.4 mm, najlepiej robić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia lub folii) i przełożyć do formy na tartę (moja ma 29 cm; można też wylepić formę ciastem bez(...)wałkowania). Włożyć do lodówki na godzinę, nakłuć widelcem. Spód tarty obciążyć papierem z fasolkami (by zapobiec wyrastaniu ciasta i zjeżdżaniu boczków), piec w 180 stopniach ok. 10-15 minut, a następnie zdjąć obciążenie i piec do zarumienia (ja piekę bez obciążenia w sumie 15-20 minut, ale należy przy tym pilnować ciasta, by nie tworzyły się bąble
Lekcje w kuchnimasłem. Dosypałam proszek do pieczenia i zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto podzieliłam na dwie mniej więcej równe części. Jedną część ciasta schowałam na godzinę do lodówki, a drugą część ciasta do zamrażalki. Po tym czasie ciasto schłodzone w lodówce rozwałkowałam i wyłożyłam nim dno i boki blaszki o wymiarach 25x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrałam i starłam(...)grubych oczkach. Do startych jabłek dodałam kisiel i wymieszałam. Tak przygotowane jabłka wyłożyłam do blaszki wylepionej ciastem i wyrównałam powierzchnię. Jabłka posypałam cukrem waniliowym i cynamonem. Na wierzch starłam drugą część ciasta z zamrażalki. Szarlotkę piekłam 40 minut w temp. 180 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wystudziłam na metalowej kratce. Przed podaniem posypałam szarlotkę cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Waniliowe Improwizacjeskładników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby, gdyby ciasto za słabo się kleiło można dodać 1-2 łyżeczki jogurtu. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Ja czasem skracam ten czas do 30 min Formę do pieczenia tarty (u mnie 28 cm) smarujemy lekko masłem i obsypujemy np. kaszą manną. Ciastem wylepiamy spód(...)mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Kruszonką posypujemy truskawki. Tartę pieczemy do zarumienienia (około 40-45 minut) w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Ciasto należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, ilości truskawek itd. Tartę można wyjąć od razu lub studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Smacznego *wpis we współpracy
Słodkie okruszkiCzas pieczenia: 110 min Składniki: (na tortownicę 21 cm) Ciasto kruche: 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g cukru pudru 75 g miękkiego masła 2 żółtka Masa serowa: 2 jajka 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 kg sera twarogowego z wiaderka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru(...)pieczenia, dodaj masło i rozetrzyj do uzyskania kruszonki Dodaj żółtka i zarób ciasto kruche Dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylep ciastem, ponakłuwaj widelcem Tortownicę z ciastem wstaw do zamrażalnika do czasu aż piekarnik nagrzeje się do 180°C (grzałka góra-dół) Ciasto podpiecz przez 15 min Masa serowa: W czasie pieczenia się ciasta kruchego zmiksuj jajka
Słodki Blogminuty na najwyższych obrotach, masa ma być grudkowata. Do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao i mikserem połączyć składniki na dość gęste ciasto. Forma z papierem do pieczenia 30x25 cm, ciasto w formie rozsmarować i poukładać gęsto morele bez pestek pokrojone na ćwiartki. Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut
W Mojej Kuchni Lubięproszku do pieczenia i 10g soli. Z tej ilości mąki otrzymacie 930g ciasta na 12 bajgli (po 77g ciasta na bajgiel) – łatwo żonglować tymi proporcjami i upiec 6-12-18 czy 24 bajgle na zapas – świetnie się mrożą. Mąkę dwukrotnie przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą przez gęste sito. Przesiewanie jest konieczne – proszek do pieczenia bardzo(...)Proszek do pieczenia to nic innego jak mieszanka wodorowęglanu sodu i winianu potasu (a czasami też dodawanej do nich jako wypełniacz skrobi). Sam wodorowęglan ma właściwości higroskopijne – czyli mówiąc totalnie łopatologicznie – wyciąga z ciasta wodę. W procesie pieczenia rozkłada się w cieście wydzielając dwutlenek węgla w postaci pęcherzyków powietrza, które spulchniają i unoszą ciasto. Pomieszanie go z kwasem
Karo in the Kitchen