leśnych, namoczonych dzień wcześniej, 1 mała cebula, 1-2 łyżek masła, przyprawy:sól, pieprz, vegeta. WYKONANIE: ciasto: mąkę i tłuszcz siekamy, cukier, śmietanę i drożdże łączymy, zostawiamy do wyrośnięcia, jajko z żółtkami roztrzepać, po wyrośnięciu drożdży wszystkie składniki mieszamy, wyrabiamy i ciasto kładziemy do lodówki, teraz możemy zająć się farszem: grzyby gotujemy około 1/2 godz. z vegetą i cebulą(...)małym ogniu kolejne pół godz. farsz studzimy, mielimy w maszynce na grubych oczkach. wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy wzdłuż farsz, zwijamy, odkrawamy i tniemy pod skosem na 3 cm. kawałki, można ozdobić delikatnymi kwiatkami, listkami-pewnie zrobię to na święta! pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 min. aż nabiorą rumianego koloru. Najlepsze są ciepłe, ale zimne też nikną
Kuchnia BeatyOd dawna w głowie mam ciasto słodzone daktylami. Nawet kilka takich przepisów, na ciasta gdzie zamiast cukru była zmiksowana masa z daktyli, wypróbowałam ale niestety zawsze
Cooking for EmilySillsalad to tradycyjna szwedzka sałatka śledziowa serwowana w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Jest pełna wyrazistych smaków: marynowane śledzie, marynowane buraczki, ogórki konserwowe i kwaśne jabłka. Wszystkie
Na-talerzu.plŚmietanowiec był moim ulubionym deserem z dzieciństwa. Galaretkę zawsze można było dostać w peerelowskim sklepie, śmietanę też, więc jego przygotowania nie stwarzało specjalnego problem i dlatego
Kulinarne przygody GatityGyros na PROzdrowotnej kuchni? Niemożliwe... a jednak!. Chciałbym odczarować tego potwora fast foodowego i pokazać wam że gyros to nie jest magia tureckiego mięsnego mistrza. Gyros
Kuchnia PROzdrowotnaZapowiada się długi i pracowity tydzień. Przede mną sporo nauki przed testem końcowym z języka włoskiego oraz kilka dużych wyzwań w pracy. Do tego trening, założyłam
365 dni dookoła kuchniŚwięta już tuż tuż. Dlatego dziś postanowiłam podzielić się z Wami zestawieniem pysznych, słodkich świątecznych przepisów. W zestawieniu znajdziecie ponad 50 słodkich inspiracji na Boże Narodzenie
Słodkie okruszkiwiecej 1 śmietan fix ja do dekoracji użyłam orzechów laskowych w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: orzechy laskowe wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni, pieczemy je ok 10-15 min aż skórka z orzechów popęka i ściemnieje. uprażone orzechy odstawiamy do przestygnięcia, po tym czasie orzechy rozcieramy w dłoniach(...)piekłam biszkopt i robiłam masę. Upieczenie biszkoptu: białka ubijamy wraz ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Gdy piana będzie sztywna i lśniąca cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Wyłączamy mikser. Kolejne składniki będziemy mieszać przy użyciu szpatułki. Wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz zmielone orzechy. Delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przelewamy
Blog kulinarny S9.PLwydrążonego wewnątrz, z sosem z boczku i pomidorów, którego nazwa wzięła się od Amatrice – miejscowości w Apeninach, skąd prawdopodobnie przywędrowało. Podobne do „amatriciana” jest „bucatini alla gricia”, tylko bez dodatku pomidorów. Trzeba wiedzieć, że w rzymskiej kuchni królują także potrawy mięsne. Popularna jest baranina („carne ovina”), a za prawdziwy przysmak uznaje się „abbaacchio” – mięso jagnięcia, które karmione(...)spróbowało jeszcze roślin. Jego smak wzbogacony jest przeważnie aromatycznymi ziołami: szałwią, rozmarynem, czosnkiem. Kolejnym ważnym dla kuchni rzymskiej mięsem jest wieprzowina („carne suina”), a szczególnie „porchetta” – rodzaj pieczonej rolady wypełnianej słoniną, czosnkiem, rozmarynem i serem. Pochodzi ona oryginalnie z rzymskiej prowincji Ariccia. Rzymianie nie gardzą też koniną („carne equina”). Kuchnia rzymska w temacie mięs ma jeszcze do dodania może
ProstePesto.plJest coś takiego, co zawsze będzie nam się kojarzyło ze świętami. Ich zapach nieodzownie zwiastuje święta. Tak, mowa tu o piernikach świątecznych, bez których nie wyobrażamy sobie świąt. Istnieje wiele przepisów na świąteczne pierniczki. Niektóre prostsze inne trudniejsze. Szybsze i wymagające pracy. Tutaj jednak skupiliśmy się na prostym przepisie na pierniki świąteczne. Gwarantujemy, że wyjdą doskonale i zasmakują całej(...)zrobić). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Świąteczne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 20 porcje Przygotowanie 10 min. Pieczenie 10 min. Kalorie 320 kcal Przedstawiamy nasz sprawdzony przepis na świąteczne pierniki. Jest to najprostszy przepis na pierniczki świąteczne. Prostota jest tu jednak zaletą, gdyż jak doskonale wiemy, tradycyjne dania
ProstePesto.plnastępny dzień. Nie wiem czy to przez lukier, czy też ciasto jest tak genialne, ale ani trochę się nie zeschły. Ja przechowuję takie bułeczki przykryte lnianą ściereczką. Przyznam się bez bicia, że ja wielką fanką malin nie jestem. Jakoś mnie nie porywa ich smak. Za to w tych bułeczkach są rewelacyjne. Szczerze, to musiałabym bardzo się zastanawiać, czy jagodzianki(...)Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok 1,5h Ciasto przekładamy na tolnicę, uderzamy raz pięścią aby odgazować. Odrywamy kawałki ciasta, rozgniatamy dłonią na plcuszek i wkładamy do środka owocowe nadzienie. Zlepiamy i formujemy kształt
Mieszam w Garnkusuchego patyczka. Upieczony biszkopt, zaraz po wyjęciu z piekarnika przekładam na oprószoną cukrem ściereczkę, w ten sposób, że papier do pieczenia znajduje się na górze. Zdejmuję energicznym ruchem papier i wzdłuż dłuższego boku zwijam ciasto razem ze ściereczką w rulon. Pozostawiam roladę do całkowitego wystudzenia. Krem z mascarpone i kasztanów 250 g serka mascarpone 125 g uprażonych i obranych(...)się gotowały. Powinien mieć konsystencję odrobinę bardziej gęstą niż nutella. Krem z kasztanów, serek mascarpone, cukier i rum miksuję końcówką do ubijania piany na jednolitą gładką masę. Do tego ciasta użyłam 125 g kasztanów, ale możecie zwiększyć ich ilość dwukrotnie. Krem czekoladowy Przygotowuję na około 3 godziny przed udekorowaniem rolady 200 g śmietany 30% 200 g czekolady gorzkiej
Cztery Fajerywyobrażam sobie bez niej świątecznego stołu. Skorzystajcie z mojego odchudzonego przepisu również u siebie w domu. Przepis jest prosty, a potrawa szybka w przygotowaniu. Doskonała do jego przygotowania będzie biała ryba – ja wybrałam sandacza, ale równie dobrze sprawdzi się dorsz, mintaj czy morszczuk. W tradycyjnych przepisach najczęściej filety panieruje się w mące lub cieście i smaży na głębokim(...)kawałki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Ryba powinna znajdować się na całej powierzchni naczynia. Na wierzch wyłożyć mieszankę warzywną i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 20-25 minut. Ryba po grecku doskonale smakuje na ciepło, jak również schłodzona, następnego dnia. 1 porcja to ok. 195 kcal , węglowodany: 11g, białko: 29g, tłuszcz: 4g Informacje dla diabetyków
Dietologcrudo 70 g • pomidory truskawkowe 50 g • ser Grana Padano 70 g Sposób przygotowania Ciasto Przesiewamy mąkę przez sitko do miski. Kruszymy drożdże i dodajemy odrobinę wody. Mieszamy do momentu kiedy drożdże się całkowicie rozpuszczą. Dodajemy do mąki sól, drożdże i stopniowo wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 7-8 minut. Na koniec wyrabiania dodajemy oliwę z oliwek. Przykrywamy ściereczką(...)dodajemy już cukru. Wykonanie pizzy Rozwałkowujemy ciasto aby uzyskać 30 cm średnicę pizzy. Końcówkę ciasta zwijamy i lepimy boki. Dodajemy sos pomidorowy na całą objętość. Sypiemy starty ser mozzarella i dodajemy porwaną na kawałki kulkę mozzarelli Galbani. Na koniec dodajemy połowę przygotowanej szynki crudo i wstawiamy na środkową półkę rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 14 minut w 220ºC (termoobieg
chefintheforestDobry Wieczór - Święta coraz bliżej, dlatego czas wielki, a nawet ostatnia chwila, by upiec pyszne pierniki. Nie wiem, czy u mnie doczekają Świąt - bo w domu
Trufelkowo