ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2217/2705)

Bułeczki bao z krewetkami 192

Latem ciągle jesteśmy w ruchu, w każdy weekend szkoda pogody i korzystamy z tego ile się da. Na blogu z tego powodu zwykle dzieje się mniej

bistro mama
Kolorowy chleb z wkładką 103

trzy części. Do jednej części przesiewam 160 g mąki dodaję 1/3 soli ,20 ml oleju, wlewam wody letniej ale nie za dużo. Jak robot wyrabia mi ciasto kontroluję to podczas wyrabiania. To będzie ciasto jasne. Szpinak, 20 ml oleju, jajko rozdrabniam blenderem. Do drugiej części zaczynu przesiewam 160 g mąki, dodaję sól, pastę zieloną szpinakową i wyrabiam robotem. Z uwagi(...)potrzeby. Ciasto wyrabiam robotem. Dlaczego dzielę zaczyn i mąkę na trzy części a nie wyrabiam ciasta całego i nie dodaję potem do każdej części pastę. Ponieważ jak ciasto zostanie już wyrobione ciężko jest wtłoczyć do niego pastę, to znaczy połączyć. Dlatego zalecam opcję dzielenia zaczynu. Mamy wyrobione trzy kolory ciasta, które odkładam na 90 minut do wyrośnięcia. Ciasto białe rozciągam

wesoła kuchnia
Pierożki z kapustą 97

zajmuje więcej niż "kilka chwil", zwłaszcza jeśli masz małych pomocników, którzy zlepiają kółka bez farszu albo z kółek robią kulki albo zwyczajnie dosypią Ci dodatkowy kilogram mąki do ciasta...  Ten przepis ma już dobrych parę lat i nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych pierożków. (Tak, wiem, teraz nie ta pora roku, ale te pierożki(...)dodać trochę mąki. 3)     Ciasto wkładamy do miski wyłożonej folią, a następnie do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego kółka i lepimy pierożki :) Przy rozwałkowywaniu podsypujemy obficie mąką. 4)    Ulepione pierożki smarujemy białkiem (albo roztrzepanym jajkiem) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10-15 minut aż będą miały

Na kulinarnym poligonie
Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia 118

Cytrynowe ciasteczka z nasionami chia polecają się na dobry początek nowego tygodnia i miesiąca Ciasteczka mają kilka zalet: mega szybko się je przygotowuje, są bardzo smaczne

365 dni dookoła kuchni
ŚLIWKOWY TORCIK Z CYNAMONEM 116

Składniki: Biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Masa waniliowa i waniliowo - śliwkowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru   3/4 szklanki cukru 0,5 litra mleka 250 g margaryny 1 olejek spirytusowy waniliowy 75 g suszonych śliwek Nasączenie cynamonowe: 100 ml gorącej wody(...)wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Za pomocą różdżki lub łyżki delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa waniliowa

Ciastka - domowe słodkości
Keto krakersy (Paleo, Vegan, LowCarb) 198

przegryzienia” podczas seansu filmowego. Co prawda specjaliści podkreślają, że nie powinno się jeść bezmyślnie, tylko z pełną świadomością i dokładnie przeżuwając pokarm (koncepcja mindful eating). Jedzenie na szybko i bez skupienia powoduje bowiem, że kreujemy złą relację z jedzeniem i szybko czujemy ponownie głód. Nasz mózg nie rejestruje wtedy po prostu faktu, że nastąpiła konsumpcja i szybko zgłasza zapotrzebowanie(...)szklanki wody Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dolać wodę. Wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm. Wykrawać nożem lub radełkiem do pizzy kwadraty o wymiarach ok. 2x2 cm. Ułożyć całość na blaszce i włożyć

Modern Cave Girl
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 104

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

zdrowo i aktywnie
Koszyczki wielkanocne 126

mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę . Odstawić je ponownie do wyrośnięcia.Następnie kawałek ciasta rozwałkować .I tu zależy jak będziemy robić, jeśli będzie to koszyczek zaplatany to trzeba ciasto pokroić na paski o średnicy około 1,5 cm.Szklaną, żaroodporną miskę o średnicy około(...)górę lekko przyciskając.Z mniejszej części ciasta upleść warkocz i owinąć wokoło dna miski z przeplatanym ciastem. Do ozdoby z ciasta wyciąć również małe kwiatuszki lub inne kształty i udekorować nimi dowolnie koszyczki [ ja dodatkowo jeszcze włożyłam kawałki owoców kandyzowanych]. Z kawałka części ciasta zapleść warkocz i owinąć wokół miski lekko dociskając do ciasta na misce,posmarować żółtkiem i upiec

Moje domowe kucharzenie
Babka drożdżowa z marcepanem 144

Baba wielkanocna drożdżowa z pysznym marcepanem który robiłam sama. Chyba większość z was nie wyobraża sobie świąt bez babki, bo to nasza tradycja. Słodycz marcepanu przełamałam polewą z czekolady gorzkiej. ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej typ 550 2 dkg drożdży 125 ml mleka letniego 4 żółtka  100 g cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao(...)minucie dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiam ciasto robotem około 10 minut. Połowę ciasta odkładam, a do drugiej połowy dodaję kakao i wyrabiam ciasto aż się połączy z kakao. Ciasta odstawiam w miskach do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką na 90 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jasne i ciemne przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję

wesoła kuchnia
Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen 201

ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące, ale tak jest ok. Przykryć folią spożywczą i postawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości obraną cebulę pokroić w niewielką kostkę i dusić na maśle na maogniu okło 10 minut. Nie powinna się zbrązowić. Na koniec wmieszać łyżkę mąki i odstawić do wystudzenia wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, gdyby(...)ciasta odłożyć na rant, resztę rozwałkować na wielkość i kształt foremki. Użyłam tortownicy o przekroju 26 cm. Rozawłkowane ciasto ułożyć w foremce wysmarowanej masłem. Z pozostawionego kawałka uformować rolkę i wykleić rant dookoła formy jajka robełtać ze śmietanką, następnie wymieszać z ostudzoną cebulą. Doprawić do smaku solą, pieprzem i kminkiem. Wylać na przygotowane ciasto, na wierzu ułożyć wiórki masła piec

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Torcik bezowy z bitą śmietaną 130

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Torcik(...)koniec ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów   Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości,  nie przerywając ubijania stopniowo

Cztery Fajery
Tarta z budyniem i truskawkami na daktylowym spodzie 148

Tarty na zimno są również pożądane tak samo, jak serniki w cieplejsze dni. W dodatku przepis na tą tartę zapewniam zapadanie Wam długo w pamięci! Niezwykle

Zdrowie i pysznie na talerzu
Bezglutenowy chlebek roti z batatów 169

łam tę recepturę i oto proponuję Wam pyszny bezglutenowy chlebek, również ze słodkimi amerykańskimi ziemniakami. Bez glutenu, bez oleju, bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez soli, bez cukru, a pełne wspaniałego smaku. Bezglutenowe placki roti są twardsze i zwijać ich się za bardzo nie da, ale nam to nie przeszkadza, bo wspaniale(...)powietrze piecze placek od środka. Forma podania jest w pełni dowolna: chrupiemy chlebek jako przekąskę albo podajemy z ulubionym “smarowidełkiem” . Praktyczne rady: Próbowałam używać innych bezglutenowych mąk (jaglanej, owsianej), ale moim zdaniem najlepszy chlebek wychodzi z mieszanki mąki ryżowej i z ciecierzycy. Ale jak uda się Wam stworzyć lepszą kombinację, to pochwalcie się w komentarzach . Smacznego! Wyrobione ciasto na bezglutenowe

Lamarida.pl
Tort bezowy z lodami 150

Krucha beza, puszysta warstwa śmietanki i zimne lody to trio obok którego nie da się przejść obojętnie, trzy warstwy wyśmienitego słodkiego smaku, do tortu można wykorzystać

Wanilia i Kardamon
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 180

cieszymy się smakiem. Robimy więc kanapki w najbardziej kolorowych wersjach, jak tylko się da, zimą często jemy owsianki, czasem C. robi naleśniki, a ja - gofry. Bywa też, że piekę puchate placuszki w amerykańskim stylu, które polewamy miodem lub syropem klonowym i zajadamy się nimi, aż miło. Tym razem do przygotowania placuszków z jabłkami zmotywowały mnie dziewczyny propozycją wspólnego pichcenia. Jabłka(...)syropem zakleiła się na amen. Nie mam pojęcia, jak ja ją w ogóle otworzę... Jabłuszka robią się miękkie, a placuszki są zaskakująco puszyste i delikatne. W dodatku przygotowujemy wszystko bez dodatku jajek - przepis w sam raz dla alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki

Pożeraczka, czyli raz adobrze