ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2212/2705)

18. Babka jaglano-ryżowa 248

Koniec lenistwa! Czas wziąć się do roboty i dać z siebie 100% w ostatnim tygodniu studiów! Od dziś zaczynam wielkie odliczanie do wakacji! Tak, jeszcze tylko

Be Fit Be Strong
Szybki chleb pszenny na zakwasie 103

To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Babka piaskowa z kajmakiem 202

Babka piaskowa z kajmakiem Babka piaskowa z kajmakiem z najnowszego numeru magazynu Kukbuk - to kolejna z babek, która zagościła na blogu. Podczas przeglądania wiosennego numeru, od

Moje Qulinaria
Tiramisu truskawkowe 80

także świeże truskawki. Świeże truskawki wykorzystałam na dwa sposoby, gdyż użyłam pokrojonych kawałków do przełożenia warstw deseru oraz zmiksowanych truskawek do namoczenia biszkoptów. Ten prosty deser bez pieczenia zrobiłam bez dodatku alkoholu, można go zatem śmiało zaserwować również dzieciom. Słodycz truskawek i kremu przełamałam odrobiną soku z cytryny, który to sok dodałam do nasączenia. Tiramisu z truskawkami(...)biszkopty będą miały czas zmięknąć. To proste tiramisu z owocami najczęściej robię przy weekendzie, jako słodki deser na weekend właśnie, chociaż przygotować można je także na dowolną uroczystość bądź bez okazji. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tiramisu truskawkowe i życzę smacznego. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Truskawkowe tiramisu Składniki

MeCooks
Kostka serowa z persymoną 131

przepis na pyszne, lekkie ciasto, z wykorzystaniem owocu, które jakiś czas temu podbiło moje serce i podniebienie :). Persymona, kaki, hurma, hebanek, szaron - pod takimi nazwami się kryje. Uwielbiam je za jego słodycz i soczystość. Właśnie teraz trwa sezon na persymonę; bez problemu można ją dostać w każdym większym markecie. A moje ciasto, to puszysty biszkopt posmarowany kilkoma łyżkami domowego(...)oraz warstwa owoców kaki zatopionych w galaretce. Dla efektu wizualnego oraz dla lekkiego przełamania słodyczy persymony, dodałam jeszcze ziarenka z połowy granatu. Poza sezonem na persymonę, warto przygotować takie ciasto z brzoskwiniami z puszki :). Niezwykle smaczny i efektowny deser, który może być także jedną z propozycji na świąteczny stół :). Bardzo polecam! Biszkopt: 3 jajka 70 g cukru 60 g mąki

Opowieści z piekarnika
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 78

jedną za drugą, wydają się niepozorne i małe. Ale są sycące - wystarczą dwie, by rozpocząć pogoń za tym, co tam w Waszym rozkładzie dnia uwzględnione. Polecam dziś te bułeczki, bez czynienia odniesień, wstępów, i opierania się o jakikolwiek kontekst. Chyba byłabym marudna. Nie warto.. ale przepisem na te bułeczki, podzielić się mam potrzebę. Wystarczy jedna miednica, dobre chęci(...)połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta,  formujemy

Kronika Piekarnika
Chrupiący chleb pszenny na drożdżach (bez formy) / Crusty Yeast Bread 126

pysznego, pszennego chleba drożdżowego z cudownie chrupiącą skórką - Wy też będziecie walczyć o piętkę:) Chleb bez formy zawdzięcza swoją chrupkość glazurze z mąki ziemniaczanej, której używam do wielu moich domowych chlebów i bułek. Nie jest obowiązkowa, ale zdecydowanie zalecana. Jeśli wolicie, z ciasta możecie uformować dwa okrągłe bochenki. Chrupiący chleb pszenny na drożdżach suchych lub świeżych to zdecydowanie jeden(...)pozostałymi składnikami, oprócz oleju. Zagniatać około 10 minut, pod koniec zagniatania dodać olej. Zagnieść w kulę, odstawić do podwojenia objętości na 1-2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części i uformować podłużne bochenki (ja robię to w ten sposób, że każdą część spłaszczam na kształt prostokąta i zawijam jak roladę - wtedy bochenki nie pękają). Ułożyć na blaszce

Lekcje w kuchni
Calzone 128

łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski. Dodać szczyptę soli, pozostałe mleko, wyrośnięty rozczyn. Początkowo wymieszać łyżką, następnie dłonią wyrobić na gładkie ciasto. W międzyczasie dodać 2 łyżki oleju. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki lub kostkę. Paprykę umyć, usunąć(...)ciasto podzielić na 2 części. Podsypać mąką i rozwałkować na kształt koła. Posmarować koncentratem pozostawiając czyste brzegi. Na jednej połowie każdego placka wyłożyć po połowie farszu z patelni. Dodać pokrojoną szynkę i ser. Następnie skleić brzegi ciasta na kształt pieroga. Wierzch posmarować niewielką ilością koncentratu i posypać ziołami. Tak przygotowane pierogi przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Danka Pichci
Domowa pizza bianca z ziemniakami i szałwią 96

dużym skrócie pizza bianca to taka bez sosu pomidorowego. Choć pomidory nieodłącznie kojarzą się z Włochami oraz pizzą, jej biała wersja jest równie pyszna i aromatyczna.  Na pizzy znalazły się małe, chrupiące niczym chipsy ziemniaczki, farsz z mascarpone, parmezanu i anchois oraz świeża szałwia i cebulka dymka. Połączenie wydaje się kontrowersyjne, ale jest genialne, o czym przekonali się(...)pieprz Przygotowanie pizzy z ziemniakami: W misce wymieszaj mąkę, drożdże, oliwę oraz sól. Stopniowo dodaj wodę, wymieszaj a następnie zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ja wykorzystuję do tego robota planetarnego z założonych hakiem do ciasta drożdżowego.  Ciasto przełóż do dużej miski posmarowanej oliwą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny, aż podwoi swoją objętość

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżowe bułeczki z jarmużem i orzechami (bez laktozy) 187

mleko krowie zastąpiłam w bułeczkach mlekiem kokosowym, zatem są bez laktozy. Do wypieku użyłam mąki orkiszowej jasnej w połączeniu z pełnoziarnistą. Same zalety! Idealne na śniadanie lub do zabrania na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. Buły są absolutnie rewelacyjne, naprawdę warto je upiec - bardzo polecam! Składniki na ciasto: 400 g mąki orkiszowej (300+100) 170 ml mleka kokosowego(...)muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
DROŻDŻOWE RÓŻE SEROWO-SZPINAKOWE 128

Już wielokrotnie pisałam, że moim ulubionym posiłkiem w ciągu dnia są śniadania. Jeśli tylko mam czas i okazję to zjadam je bez pośpiechu, wręcz leniwie, w piżamie, z kubkiem ulubionej kawy. Uważam, że śniadanie należy celebrować po królewsku, bo pysznie rozpoczęty dzień nastroi nas pozytywnie na później! I tak zrobiłam i tym razem! Przygotowałam przepyszne drożdżowe róże wypełnione(...)Dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut

Ostra na Słodko
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 183

Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto,  po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić na 1,5 godziny do pierwszego wyrastania. W międzyczasie(...)czasu). Wyrośnięte ciasto drożdżowe mocno uderzyć otwartą dłonią w celu jego odpowietrzenia. Ciasto krótko zagnieść, po czym podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 25 cm. Następnie prostokąt podzielić nożem na 4 części. U podstawy każdej z nich nałożyć budyń, zawinąć tworząc sakiewkę z budyniem, następnie pozostałe ciasto naciąć 4 razy

Passions hobbies life
Bułki czosnkowe 169

zdecydowanie bardziej mi po drodze, niż bez niego. Towarzyszy mi przeważnie na śniadaniu, ale i przy obiedzie, kiedy zamarzy mi się porcja pysznego spaghetti. Nie wyobrażam sobie życia bez niego i pewnie odstawiłabym tylko wtedy, gdyby mi ktoś zabronił go spożywać, czyt. lekarz :P Choć wcześniej pewnie skonsultowałabym to z innym medykiem ;) Z tego też powodu, za każdym(...)wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry P1. Po 30 sekundach dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy. Gotowe ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut, a następnie dzielimy je na 8 części, a każdą na kolejne 3. Zaplatamy warkocze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210⁰C przez około 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Wieniec drożdżowy z pomidorowym pesto 184

posmakowaliśmy je po raz pierwszy, w naszym domu nie zagościł już ketchup innej firmy. Swój wyśmienity smak ketchupy zawdzięczają temu, iż są produkowane z polskich produktów najlepszej jakości, bez sztucznych konserwantów, aromatów oraz barwników. Każdy słoik zawiera w sobie tylko naturę a receptura na jego wykonanie pochodzi z rodzinnej tradycji i sekretów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.  Receptury(...)niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość).  Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto

Garniec Magalie