rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno(...)dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować
Kocham..lubię..gotuję..Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego
RelaxtimeTym razem podczas odwiedzin w osiedlowym dyskoncie ( stała bywalczyni to ja! :D ) zahaczyłam o półkę ogłaszająca wszystkim klientom, że w tym tygodniu mogą na niej znaleźć
Kuchnia w Słońcu Skąpananikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)nawet robić kanapek. Pomysł podpatrzyłam u Angie , ale zmieniłam dodatki i przygotowałam swoją wersję. Wyszedł żółciutki i mięciutki, a ciągnące się kawałki mozzarelli sprawiły, że zakochałam się w nim bez pamięci. Do tego botwinka, którą udało mi się kupić jeden jedyny raz. A w dodatku chlebek jest na proszku, więc jego przygotowanie to po prostu igraszka. A jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, nie zagniataj . Przełóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto(...)bułki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut. Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Być może twój piekarnik wymaga niższej temperatury lub dłuższego pieczenia
codojedzeniaSuflet - moje drugie podejście. Pierwszy raz za krótko piekłam i wyszedł zbyt płynny, ale dziś już go wyczułam i był pyszny. Muszę się przyznać, że suflet
W kuchni u Monikimogę odmówić sobie kolejnych słodkości z tymi owocami. Dziś częstuję Was pyszną jogurtową tartą z delikatnym kremem czekoladowym w środku. UWAGA! Można ją jeść bez opamiętania... ;) Składniki: Na tartę o średnicy 28cm Ciasto: 350g mąki tortowej 220g margaryny 125g cukru pudru 3 żółtka Krem I: 100ml śmietanki 36% 1 czekolada nadziewana Goplana Mister Ron Krem II: 100ml śmietanki(...)jeszcze posiekać i zagnieść ciasto. Odłożyć zawinięte w foliowy woreczek na 15 minut do zamrażalnika. Po tym czasie wyciągamy, wałkujemy przez dwa arkusze folii spożywczej na placek o grubości ok 5mm. Odwijamy jeden arkusz folii, ciasto nawijamy na wałek i przenosimy na naszą formę do tarty. Delikatnie dociskamy spód oraz brzegi i odcinamy nadmiar ciasta. Całość nakłuwamy widelcem i wstawiamy
Kuchnia w czekoladzieNikt zapewne nie wyobraza sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku.W kazdym regionie sa one inne.W koncu ile ziarenek w utartej masie z jego udzialem,tyle szczescia i obfitosci przyniesie nadchodzacy rok i zdrowia! ILE ZDROWIA W MAKU ? Nie kazdy bowiem wie,ze oprocz uwielbianych walorow smakowych ziarenka maku sa rowniez skarbnica zdrowia i witamin-glownie(...)stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny. Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz: klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka i odstawic na nastepne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne ) praktycznie pod względem składników nie został przez
Candy PandasCiasto orzechowe z serem skyr to pomysł przy którym do samego końca miałam wątpliwości czy się uda. Udało się i było całkowicie warto. Wyszło bardzo przyjemne
RelaxtimeSKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej 40 g orzechów włoskich łuskanych 150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli
La grande e la piccola cuocaZapach czekolady uderza do głowy, o zawrót jej przyprawia. Gorzka, mleczna, deserowa, z orzechami czy nadziana... Czekolada już od rana dzisiaj gości. Świętujemy Światowy Dzień Czekolady
W kuchni Karmel-itkiprostu być bez żadnych planów. Kiedy jednak moje wewnętrzne baterie odzyskały nieco iskry, wchodziłam do kuchni by zamknąć smaki kończącej sie jesieni. Jedną z tych pysznych, otulających listopadowych smakowitości są jabłkowe tartaletki w ytrawnej wersji. Mocny owocowy smak równoważy czerwona cebula, tymianek i kołderka z sera z niebieską pleśnią, który dodaje finezji i przytulności. Kruche ciasto, wyraziste nadzienie oblane(...)zagnieć gładkie, jednolite ciasto. 2. Uformuj kulkę i podziel na 4 równe części. 3. Każdą ćwiartkę rozwałkuj i wyłóż foremki, w których będziesz przygotowywać quiche. 4. Ponakłówaj obficie widelcem i włóż do lodówki na 15min. 5. Na schłodzone spody wyłóż obficie nadzienie. 6. Na wierzch każdej tartaletki posyp ok. 25g pokruszonego sera z niebieską pleśnią. 7. Piecz przez 30min
Kuchnia w Słońcu Skąpanarodzinnych przepisów postanowiłam zrobić szneki 😍 Ponieważ od momentu jak skorzystałam z przepisu Krystyny na pyszne drożdżowe jagodzianki zachwycam się tym ciastem, do zrobienia tych pysznych drożdżówek skorzystałam właśnie w tego, sprawdzonego przepisu. Drożdżówki w wersji oryginalnej powinny być bez owoców ... skręcone w formie ślimaka i porządnie polukrowane. U mnie mała modyfikacja - dorzuciłam kilka pokrojonych moreli, i nie lukrowałam(...)cukrem. Dodać do mąki. Wlać również śmietankę kremówkę. Wyrabiać, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite. (Ja robiłam to przy użyciu haków miksera). Wtedy zaczynamy dodawać stopniowo kosteczki masła, ciągle przy tym wyrabiając. Ciasto nie będzie zbyt luźne, ale nie będzie się też kleić. Wyrobione - odstawić do wyrastania. Ciasto powinno co najmniej podwoić swoją objętość. U mnie trwało to około
Walijskie Pichcenienudne. Ta będzie zaskoczeniem. Śmietankowa babka czekoladowa z orzechową wkładką będzie świetna do codziennej kawy, jak również zachwyci gości oraz rodzinę na Wielkanocne Święta. Jeśli kochacie intensywnie czekoladowe ciasto z polewą, to jest ona dla Was. Ja zwariowałam na punkcie tego wypieku. Jest intensywny, aksamitny, bardzo mokry, a kwaśna śmietana przełamuje słodycz i sprawia, że ma wyjątkowy charakter. Do tego(...)cynamonowe w posmaku, chrupiące wytrawne orzechy są kropką nad „i”. Jak dla mnie kwintesencja czekoladowego ciacha – jemu się po prostu nie odmawia. Nie osiągniecie takiego rezultatu bez kluczowego składnika… zaparzonej gorącej kawy! Wiem, że nie każdy ją lubi w deserach – ale tutaj pełni inną niż smakową rolę – reaguje z sodą oraz sprawia
Poezja smaku