ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:2233/2705)

Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty 166

 Tu widać lekko zielone zabarwienie kremu: Przepis autorski (mój). Nie ważne czy jest jakaś okazja - czy pora roku, bo taki torcik zawsze rewelacyjnie smakuje i

Di gotuje
CHLEB ORKISZOWY GRAHAM NA DROŻDŻACH, NAJLEPSZY 190

   Ten chleb choć drożdżowy, bardzo zauroczył nas swym smakiem. Do tego ma bardzo imponujące dziurki. To tak jak z serem, ser z dziurami też

Smaczne Zdrowe
DROŻDŻOWE ZAWIJANE CIASTO Z MORELAMI (wegańskie) 166

Lubisz zapach świeżo upieczonego drożdżowego ciasta? Uwielbiam drożdżowe ciasto ze świeżymi owocami, ale zimą najlepszą opcją jest użycie bakalii lub suszonych owoców. A może by tak

Via Gusto
Piernik z suszonymi figami 33

Jeszcze raz pierniczek. Na pozór podobny do tych, których wiele w Kronice. A jednak troszkę indywidualista,  bo jak żaden z poprzedników - z suszonymi figami. Bez orzechów, bez czekolady, bez polewy. Piernik z przeznaczeniem do długiego przechowywania, by z każdym kolejnym dniem stawał się lepszy.  Miękki, nie wilgotny, ale nie przesuszony. Doskonały do krojenia w plastry(...)cukru  100 gram masła ( roztopionego i lekko ostudzonego ) 2 jajka rozmiar L 1/2 szklanki mleka  (około 125 ml ) 2 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 pełna łyżka gorzkiego kakao garść suszonych fig lub innych suszonych owoców ( pokrojonych w drobną kostkę ) Wykonanie: Zaczynamy

Kronika Piekarnika
Ciasto czekoladowe z truskawkami 48

bez ciasta z tymi smacznymi owocami. Do moich ulubionych należą ciasta biszkoptowe z truskawkami i galaretką, a tym razem upiekłam ciasto czekoladowe z truskawkami . To ciasto jest wilgotne, długo zachowuje świeżość, sprawdzi się na letnie przyjęcia. Robiąc ciasto czekoladowe z truskawkami należy dokładnie osuszyć owoce, ponieważ zawierają one dużo soku, a jak będą jeszcze mokre to w cieście może(...)powstać zakalec. Ciasto nie jest zbyt słodkie, a soczyste truskawki orzeźwiają jego smak. Jeżeli chcemy bardziej uwydatnić smak czekolady to ciasto czekoladowe z truskawkami można podawać z polewą czekoladową. Taki deser będzie dobry też z innymi sezonowymi owocami, na przykład malinami czy borówkami. Do przygotowania takiego ciasta najlepsza będzie czekolada gorzka, ale może też dać pół na pół z deserową

Danka Pichci
Drożdżówki z jabłkami i budyniem 124

Ponownie wymieszać łyżką. Masło włożyć do kubka. Kubek wstawić na gaz i podgrzewać do roztopienia się masła. Zdjąć z ognia. Łyżkę wyjąć z ciasta i zacząć ręką wyrabiać ciasto dolewając letnie masło. Wyrabiać do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i zacznie odchodzić od ręki. Miskę przykryć bawełnianą ścierką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3/4 szklanki mleka wlać do rondla(...)miski. Skropić sokiem z cytryny. Dodać cukier, cukier wanilinowy, cynamon i wymieszać. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek i podzielić na 8 placków. W dłoniach z każdego uformować kulę, spłaszczyć na kształt drożdżówki w środku robiąc wgłębienie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego krążka wyłożyć porcję jabłek i budyniu. Do miski wsypać mąkę pszenną

Danka Pichci
CZARNY BISZKOPT 101

proszek do pieczenia (1 łyżeczka) kakao czarne (4 łyżki ) dostępne tutaj kakao klasyczne gorzkie (1 łyżka) dostępne tutaj cukier (170 g) jajka (5 szt.) szczypta soli  Potrzebne gadżety: tortownica 20-22 cm. mikser papier do pieczenia waga kuchenna szpatułka miarka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, czarne kakao(...)dnie papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w funkcji góra-dół na środkowej półce piekarnika w 170°C przez około 35 minut do tz. suchego patyczka. Upieczony czarny biszkopt wyciagamy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Biszkopt najlepiej przekrawać na drugi dzień.  Tutaj możesz zoaczyć jak zrobić ciasto czekoladowe jako baza do tortów

RITA food channel
Maślana chałka z migdałową kruszonką 74

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki(...)mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką

moj przepis na
Maślana chałka z migdałową kruszonką 85

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki(...)mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką

moj przepis na
Pełnoziarniste galette ze śliwkami 131

Galette ze śliwkami to prosta tarta rustykalna przygotowana bez użycia formy - wystarczy ciasto rozwałkować, nałożyć na środek nadzienie, zwinąć brzegi ciasta i do piekarnika! Tarta z półkruchego ciasta wykonana jest z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem jogurtu greckiego, bez dodatku jajek. Nadziana jest świeżymi plasterkami śliwek, a na cieście, pod śliwkami rozsmarowana jest pasta kakaowo-cynamonowa wykonana(...)posypania płatki migdałowe Wykonanie: Ciasto: W misce mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z solą i cukrem pudrem. Dodajemy jogurt oraz masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy dość szybko ciasto, aby stało się gładkie i jednolite. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30-60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy na kilka minut, a następnie dzielimy

Kuchnia MagdaLeny
Maślana chałka z migdałową kruszonką 117

mojprzepisna.pl | Maślana chałka z migdałową kruszonką Coś specjalnie dla mojego męża, który wręcz uwielbia białe pieczywo, szczególnie takie maślane, nieprzesuszone, puszyste i mało słodkie. Chałka jest prawie bez dodatku cukru, bo i tak jemy ją najczęściej z dżemem, ma za to duuuużo kruszonki. Jeżeli lubicie chałki troszkę mniej wilgotne to dajcie 200 ml mleka zamiast 250 ml. Składniki(...)mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk. Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką

moj przepis na
Sernik chałwowy z czekoladą! 134

chodził za mną już od jakiegoś czasu. Ostatnio to bardzo często piekę serniki, chyba dlatego, że to ciasto, które można jeść kilka dni i się nie zsycha, jest zawsze smaczne, smakuje każdemu no i postawiłam też podszkolić się w kwestii serników i piec je ciągle, łącz ze sobą rożne smaki, aby znaleźć te prawidłowe połączenia. I dzisiaj o to przedstawiam(...)Muszę Wam powiedzieć, że w kwestii pieczenia serników , na prawdę trzeba je piec w kąpieli wodnej , one wtedy smakują całkowicie inaczej, przede wszystkim są bardziej kremowe, równo się pieką i nie opadają spektakularnie.  Sposób pieczenia przy serniku chyba jest najbardziej ważną sprawą, raz że kąpiel wodna a dwa musimy sernik piec góra i dół, wtedy nigdy

SMYKWKUCHNI
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 155

wolnoobrotową, maszynkę do mielenia mięsa i wałkownicę do makaronu. Jak zrobić cienkie ciasto na pizzę? Przepis na przykładzie pizzy orkiszowej z szynką parmeńską i kaparami - krok po kroku na You Tube Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa - Przepis Składniki / na 1 pizzę dla 2 osób: na ciasto: 3-4 g (1/2 saszetki) suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)zagarnąć do środka ciasto, które osiadło na brzegach misy przy pomocy plastikowej łopatki. Wyrabiamy, aż powstanie gładka, elastyczna kula ciasta.  Miskę posmaruj oliwą i umieść w niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw na noc do lodówki w celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 247

sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła. Tak powstałe ciasto-kruszonkę schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jedno wyłożyć na spód i boki formy. Do środka wyłożyć farsz z jabłek, który przykryć drugim ciastem. Połączyć oba płaty ciasta - górne zawinąć pod spód dolnego, z brzegu zrobić ozdobną falbankę. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 20 minut do lodówki.  Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Na środku schłodzonego ciasta zrobić

wyzwania kuchenne