ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1843/2705)

KRUCHE, MAŚLANE CIACHA ORKISZOWO-JAGLANE 231

    Moja Rodzinka uwielbia wszelkiego rodzaje ciacha, co widać zresztą po wpisach, przepisów na ciastka jest dużo, nawet bardzo. To wszystko po to by nie

Smaczne Zdrowe
Marchewkowy keks na Wielkanoc 215

Keks pieczemy na święta, ale nie tylko wtedy.  Jest szybki do przygotowania i możemy go zrobić, gdy tylko najdzie nas ochota.  Jest smaczny, aromatyczny

Anioły w kuchni
Migdałowe ciasto z jabłkami 326

Proste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 153

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność

Ania i Marcin gotują
Pizza na spodzie z polenty z domowym sosem pomidorowym (również w wersji wegańskiej) 203

dzisiaj mam zamiar podzielić się z Wami przepisem na pizzę z polenty. Na jej korzyść przemawia łatwość jej wykonania, a zarazem fakt, że nie musimy martwić się, czy ciasto nam wyrośnie na drożdżach czy też nie. Składniki na spód z polenty:   - 1l wody - 250g kaszki kukurydzianej - 1 łyżka oliwy - 1 łyżeczka oregano - 1/2 łyżeczki bazylii - 1/2 łyżeczki lubczyku(...)polenty wyciągamy z lodówki i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku. Następnie odwracamy je na drugą stronę, rozsmarowujemy przygotowany wcześniej sos pomidorowy, rozkładamy wedle uznania nasze dodatki i posypujemy startym serem (zamrożony ser z ziemniaka również ścieramy na tarce). Ponownie wkładamy do piekarnika na 10-15 minut. Zajadamy z sosem pomidorowym lub bez. Smacznego

Be Fit Be Strong
Muffiny czekoladowe 153

Gdzie czekolada, tam zawsze smacznie! Muffiny czekoladowe, to jeden z najprostszych i najsmaczniejszych deserów. W smaku są po prostu idealne: w miarę słodkie, mięciutkie, wilgotne, pachnące

Kuchnia Łukasza
Orzechowa Tarta bez pieczenia 320

masła kokosowego - PRZEPIS 1 garść namoczonych daktyli bez pestek (suszonych) gorzka  czekolada- TU     jest w promocji  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Migdały, mieszankę orzechów i daktyle suszone bez pestek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10-15 minut. Później należy je wyciągnąć z wody (ja przecedziłam przez sitko). Lekko przestudzone wraz z daktylami wrzucamy  do misy malaksera(...)tego kremu :). Naszą surową masę przekładamy do foremki (taka do tart, może być też inna np. tortownica. Ale uwaga o średnicy nie większej niż 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i formujemy. Należy odstawić do  wyschnięcia. Jako że potrwa to jakaś chwilę to możemy w tym czasie zacząć przygotowywać krem. Wszystkie składniki oprócz czekolady umieszczamy w misie malaksera

ClauditteMissCooking
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 230

kroić mięso. Duża szerokość noża sprawia, że pokrojone produkty łatwo możemy przenieść prosto na patelnię czy do garnka. Jego ostrość przetestowałam między innymi na wspomnianym, trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu udało mi się pokroić sushi z tatarem z łososia, nawet na bardzo cienkie plastry. Na co dzień wykorzystuję santoku do krojenia mięsa wieprzowego i wołowego, a także(...)bagietki, bułki, chałki i chleby. Szczególnie dobrze sobie radzi przy „miękkim” pieczywie – nie gniecie puszystych wypieków – bułki wrocławskiej, chałki, pszennego lub żytniego chleba czy ciasta drożdżowego. Przy wiejskim, spieczonym chlebie o bardzo grubej skórce musiałam włożyć trochę więcej siły w pokrojenie pieczywa – myślę, że gdyby ząbki miały ostrzejsze zakończenie kroiłoby się ten rodzaj pieczywa bardziej

Poezja smaku
CIASTO WIDELCEM MIESZANE. Z WIŚNIAMI 45

prościej się nie da 😉 Ciasto zrobione bez użycia miksera, dosłownie mieszane widelcem lub trzepaczką. Proste, szybkie i mega smaczne. Lekko wilgotne, wzbogacone o nasze ulubione owoce. Spokojnie wytrzyma nam kilka dni, jeśli oczywiście mamy tak silną wolę, że nie skonsumujemy wcześniej 😋😂 Pamiętajmy tylko o jednej "żelaznej" zasadzie, że wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotujmy więc je sobie(...)trzymamy w lodówce. Wierzch ciasta możemy uświetnić dodatkowo maślaną kruszonką, będzie jeszcze smaczniej.  Składniki: u mnie tortownica o średnicy 24 cm 3 szklanki mąki pszennej (ok 450 g ) 4 jajka 1/2 szkl oleju 1 szkl maślanki/kefiru 3/4 szkl cukru (ok 170 g ) 1 cukier waniliowy o wadze 16 g. 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta

Walijskie Pichcenie
Chlebek turecki ( żulik ) - smak dzieciństwa po latach (moja wersja po nowemu ;) 56

nawet sam - bez masła. Wychodząc ze sklepu, rwałem go po prostu na mniejsze kawałki i zajadałem. Skład chlebka tureckiego, wg obowiązujących w PRL przepisów, przedstawiał się następująco:  ZARZĄDZENIE MINISTRA HANDLU WEWNĘTRZNEGO z dnia 8 września 1965 r. w sprawie wypieku, zużycia surowców do produkcji oraz dopuszczenia do obrotu pieczywa piekarskiego. Link: https://www.prawo.pl/akty/m-p-1965-52-273,16815476.html  Piekłem ten chlebek(...)podawało zarządzenie) użyłem suszonych daktyli. Dodałem też od siebie trochę żytniego ciemnego słodu i ciupkę kolendry, która dodaje trochę korzennego smaku, jaki tu wg mnie bardzo tu pasuje. Fermentację ciasta zrobiłem dwustopniowo, z użyciem długiego zaczynu drożdżowego poolish - 16 h w lodówce. Chlebek wyszedł całkiem fajnie, ale tych daktyli dałem jednak za mało (pierwszy raz tak zastępowałem cukier)). Rodzynek też

Przepisy na domowy ser i chleb
Ciasto Jej Wysokość – puszysty biszkopt z kremem i brzoskwiniami 756

kokosowych na wierzchu. Brzoskwinie nadają mu orzeźwiającej nuty, dlatego nie jest zbyt ciężkie. Składniki na ciasto Jej Wysokość: Biszkopt: 6 jajek rozmiar L 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (1 i 1/4 szklanki) 150 g cukru (3/4 szklanki) łyżeczka proszku do pieczenia łyżka kakao łyżeczka ekstraktu migdałowego   Krem: puszka brzoskwiń 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej(...)mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 20 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach

e-PrzepisyKulinarne
Gofry wytrawne 73

rano i zrób ze trzy, a co tam, pięć wersji gofrów, żeby każdy sobie wybrał ;) niech mają, matka spać nie musi... Oczywiście bez przesady. Jedna wersja dla wszystkich. I żeby nie było, Niejadek je gofry bez dodatków na wierzchu, ale bogate w środku (zaczyna się uczyć czytać, więc niedługo może się dowiedzieć co mu matka tak naprawdę(...)serwuje i co przemyca, a wtedy jestem skończona).  Gofry są przepyszne, dobre na podwieczorek albo na kolację, czy kiedy kto woli. Do ciasta możecie dać trochę mniej lub więcej sera, ilość ziół można też modyfikować, u nas na bogato z bazylią. Do środka można też dodać pokrojoną w kostki szynkę. Zapraszam do wypróbowania, a jeśli smakowało

Na kulinarnym poligonie
Tatrzańska szarlotka - klasyczna 71

dobrej jakości  kruchym ciastem i zatrważającą ilością jabłek, nie ma nic więcej. Dlatego zarówno ciasto, jak i jabłka powinny być doskonałe. Wypiek wymaga przestrzegania sprawdzonej receptury  bez odstępstw i eksperymentowania. Zapraszam na szarlotkę - ucztę dla zmysłów miłośników ciast z jabłkami. Owoce grają pierwsze skrzypce, w ilości wręcz przesadzonej, wmontowane pomiędzy cienkie warstwy ciasta kruchego.  Polecam jabłka(...)przed zagniataniem ciasta kruchego. Najwygodniej zetrzeć je na mandolinie, ręcznie również można podołać wyzwaniu, ale to potrwa.. Tak czy inaczej, efekt końcowy potwierdza, że warto poświecić ciastu troszkę czasu.  Składniki: Ciasto kruche: proporcje na tortownicę o średnicy 24 -26 cm 400 gram mąki pszennej ( może być pół na pół z krupczatką ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kronika Piekarnika
Szybki chleb pszenno żytni. 64

Swojski chleb nie ma sobie równych. Tym razem tak na szybko, bez wyrastania.  Od razu po wyrobieniu ciasta przekładamy je do foremki i wtedy sobie wyrasta.  Wystarczy 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki i do piekarnika.  Składniki: 350 g. ciepłej wody 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 350 g. mąki pszennej(...)olej.  Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami.  Następnie przełożyć ciasto do keksówki, wysmarowanej margaryną  i posypanej bułką tartą.  Wierzch chleba posmarować wodą, lub mlekiem i posypać makiem, lub mąką.  Tak przygotowany chleb, odstawić na 15 minut żeby podrósł do brzegów foremki. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, około godzinę.  Po upieczeniu

Agusiowe smakołyki
Ciasto bananowe 86

Ciasto bananowe to szybkie, proste w przygotowaniu ciasto mieszane łyżką. To ciasto, które zawsze wychodzi. U nas w domu pojawia się dość często. Ciasto, albo jak czasem się go określa chlebek bananowy to świetny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów. Nie tylko ja uwielbiam to ciasto, ale możecie być pewni, że pozostali domownicy, a szczególnie dzieci. Aby odrobinę urozmaicić smak ciasta(...)Następnie suche składniki dodajemy do mokrych i mieszamy. Jeśli chcecie możecie w tym momencie dodać odrobinę pokruszonej czekolady. Najlepiej mlecznej, aby ciasto było słodziutkie. Ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem oraz obsypanej odrobiną bułki tartej. Ciasto bananowe pieczemy przez w 170 st. C przez 60 minut, do suchego patyczka. Następnie pozostawiamy je jeszcze w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!