Szarlotka nie jest tradycyjnym polskim ciastem. Pierwsza receptura powstała we Francji, a nazwę zawdzięcza księżnej Charlotcie Pruskiej, późniejszej żonie cesarza Rosji Mikołaja I. Moja szarlotka jest bez ciasta, ale smakuje pysznie. Składniki 100 g płatków owsianych górskich lub mixu różnych płatków 50 g siemienia lnianego 3 jabłka 50 ml cydru lub wody 1 ½ łyżki cynamonu 3 łyżki miodu(...)płatków i siemienia. Z białek ubijamy sztywną pianę i za pomocą łyżki nakładamy na jabłka. Całość posypujemy zmieszanymi płatkami owsianymi z siemieniem lnianym. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni i pieczemy 20 - 25 minut. Skórka jabłek zawiera pektyny, które oczyszczają organizm z toksyn, regulują pracę jelit, zmniejszają wchłanianie cholesterolu i chronią przed zawałem. Jabłka zwierają dużo soli mineralnych i odkwaszają
My Chcemy JeśćTakim daniem, niewątpliwie, może być łosoś w cieście francuskim. Składniki: - 400g świeżego fileta z łososia, bez skóry - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 250g serka mascarpone - 3 białe części pora - 2 łyżki masła - 1 cytryna - świeża bazylia - sól, pieprz - 1 jajko do posmarowania ciasta - płatki migdałowe Łososia opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki. Posolić, lekko oprószyć pieprzem, skropić sokiem z połowy(...)talarki. Posolić, przesmażyć na maśle i wystudzić. Dodać do łososia, wymieszać. Ciasto francuskie przekroić na pół. Każdą połowę ponacinać „w jodełkę” i posmarować rozkłóconym jajkiem. Serek mascarpone wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Rozłożyć na środku każdej porcji ciasta. Na masę serową nałożyć po połowie łososia. Poskładać ciasto, przekładając naprzemiennie paski. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić
mojewypiekiinietylkobiałka Rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą z białek. Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 35 dag mąki 25 dag cukru 0,5 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego Dodatkowo: powidła lub krem czekoladowy cukier puder do posypania Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodawać
Praktyczna plDzięki za wspólne pieczenie ciasteczek..i jestem ciekawa, kto jakie ciasteczka upiekł..zajrzę na pewno do wszystkich uczestniczek akcji. 12 dag masła ½ szkl. cukru 1 jajko 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ponadto: 1 żółtko 1 łyżka mleka Z podanych składników wyrobić ciasto i odstawić je do lodówki
Moje domowe kucharzeniePowiem Wam, że jest świetną bazą dla wielu kombinacji smakowych. U nas bardzo często gości bez nadzienia, bo jest dostatecznie wilgotna. Doskonale nadaje się na piknik, czy do popołudniowej kawki. Tym razem upiekłam ją na urodziny męża, ponieważ specjalnie zażyczył sobie „suche „ ciasto. O dziwo, smakowało nawet moim córciom! Lekka babka biszkoptowa z owocami 1 szklanka mąki pszennej(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 niepełna szklanka cukru 4 duże jaja 200 gr masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszysty krem ( około 10-12 minut). Następnie dodajemy przesiane i zmieszane z proszkiem do pieczenia oba rodzaje mąki. Delikatnie mieszamy. Wlewamy gorące rozpuszczone masło, całość mieszamy. Ciasto przelewamy
Mia Cucina Sofietanajmilszych, świątecznych elementów. Serdecznie namawiam, by pojawił się w tym dniu na każdym polskim stole. A czy wiecie że w okresie staropolskim odpowiednio zabezpieczone ciasto na piernik zakopywano w roku narodzenia córki, a piernik pieczono dopiero, gdy wydawano ją za mąż. Kto się teraz odważy zrobić taka rzecz? Przepis na piernik z książki Ewy Aszkiewicz Kuchnia Polska. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikwysłaniu maila zwrotnego do wydawnictwa pogrzebałam w internecie co to właściwie jest za wydanie, jak wygląda... Obejrzałam filmik (możecie go zobaczyć TUTAJ ) i spodobały mi się piękne ilustracje (przepisy bez zdjęć nie przemawiają do mnie prawie wcale) oraz opisy krok po kroku - dla mnie coś może być oczywiste (choć nie zawsze), a dziecku każdy kolejny krok pomaga w realizacji(...)dziecko przy niej gotuje... Po drugie - książka często lubi się zamykać w nieodpowiednim momencie, a jak przepis nie był zaznaczony zakładką, a tu ręce ulepione, bo na przykład akurat zagniatamy ciasto... Sami wiecie :) Bardzo mnie ciekawiło w jaki sposób podane będą ilości poszczególnych składników i aż się uśmiechnęłam, gdy zobaczyłam, że tak jak najbardziej lubię, czyli na sztuki, szklanki, łyżki
Kolorowy Przepisownikpotrawy można przerwać w połowie – czyli zrobić tylko potrawkę z kurczaka z warzywami i nie zapiekać jej dalej – można ją podać potem np z ryżem. kub zjeść bez dodatków bo sama w sobie jest pełnym daniem ( mięso, warzywa, ziemniaki i sos:) . Z kolei patent na ciasteczka można wykorzystać w innych daniach, zapiekankach i gulaszach. Potrawka z kurczaka(...)łyżeczki soli ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia ⅓ łyżeczki sody 4 łyżki masła 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego szczypiorku Instructions Zacząć od ciasteczek - w misce zmieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia i sodę. Dodać masło i wyrobić na kruszonkę, dodać jogurt i posiekany szczypiorek - szybko zanieść ciasto i przełożyć do lodówki. Marchewki obrać i pokroić
Cooking for EmilyTorcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował
Smaki Na TalerzuMakaron ze szparagami i kurczakiem w sosie cytrynowym to przepyszny pomysł na szybki obiad. Soczyste mięso kurczaka, lekko chrupkie zielone szparagi i kremowy sos śmietanowy z
Na-talerzu.plNajlepszy piernik przekładany powidłami. Bez niego nie ma świat, on musi być bo rodzina zawsze o niego pyta , zawsze na niego czeka. Znika
Niespełnione zdolności kulinarnePancakes na kefirze. Puszyste placuszki to idealny pomysł na śniadanie dla dzieci. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji:
karolgotuje