mnie idealny chlebek gdy nie ma w domu pieczywa, a do piekarni nie ma komu iść :D Zrobiłam go w trakcie robienia obiadu, bez używania miksera czy robota. Wyszedł pyszny i bez mrożenia na drugi dzień też bardzo dobrze smakował. Składniki na 1 keksówkę 22 x 10 cm 350 g mąki pszennej typ 650 7 g drożdży suchych(...)takie wlewamy do misy z mąką, dłonie smarujemy olejem i zaczynamy wyrabiać miękkie, lekko lepiące ciasto. Wyrobione wkładamy do omączonej misy i przykrywamy folią. Odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagniatamy, formujemy i wkładamy do keksówki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek pieczemy najpierw w 210 stop przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę i pieczemy
Gotowanie...to proste !fani serników? Jeśli tak to bardzo dobrze się składa, bo przygotowałam dla Was pyszną propozycję - prosty, kremowy sernik oblany żelką malinową, która doskonale balansuje słodycz ciasta i nadaje owocowej świeżości. Tym sernik zrobiłam bez spodu, bo miało być szybko i leciutko, jeżeli lubicie serniki ze spodem to idealnie będzie tutaj pasował ten kruchy , lub ten ciasteczkowy . Nie rozpisuję się(...)zbyt długo, by nie napowietrzyć masy serowej, która urośnie, a potem opadnie, a tego chcemy uniknąć. Masę serową przelewamy do tortownicy (moja miała średnicę 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy, pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 55 minut, najlepiej bez termoobiegu. Przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ser go nie oblepia i ewentualnie wydłużyć czas pieczenia
Cynamonowe szczęściewypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)migdały. Rąbiemy je sobie z Tolą jedna po drugiej (Tola dostała bez lukru), My jak zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego
KardamonovyWegetariańskie, bezglutenowe, bez laktozy gofry jesienne dyniowe z płatkami owsianymi. Gofry podałam z domowym pesto, jajkiem i rukolą. pesto bazyliowe: 60 g listków bazylii 50 g startego sera parmezan 25 g pistacji 25 g orzechów nerkowca sól, pieprz 2 ząbki czosnku 125 ml olej gofry dyniowe: 110 g mąki owsianej 140 ml wody(...)purre z dyni upieczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe: 5 pomidorków koktajlowych 1 cukinia mała 4 jajka 1 łyżka octu 1 garść rukoli Pesto bazyliowe: Składniki pesto przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. Gofry: Do miski przesypuję mąkę, dodaję jajko, proszek do pieczenia, wodę, olej, sól, i mieszam trzepaczką. Odstawiam na 10 minut
wesoła kuchniaRacuchy. Przepis na racuchy Prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży. Szybkie do zrobienia racuszki, idealne na śniadanie, lunch lub podwieczorek. Pyszne z jogurtem, owocami, miodem czy syropem klonowym. Super prosty i sprawdzony przepis na racuchy idealne na podwieczorek dla dzieci wskazówki, które pomogą ci zrobić najlepsze racuchy Przepis na racuchy. Przepis na racuchy(...)PROSTE. ŁATWE. PUSZYSTE. SZYBKIE. Przepis na najlepsze puszyste racuszki z mlekiem kokosowym. Wszystko zaczyna się od ciasta. Zbyt gęste sprawi, że placuszki będą grube, lepkie i niedogotowane w środku. Zbyt cieknące ciasto rozleje się na patelni i racuchy nie urosną. Konsystencję ciasta najlepiej sprawdzać podczas przygotowania i w razie konieczności dolać dodatkową ilość mleka. Jak zrobić racuchy Oto składniki
Moja Książka Kucharskamgnieniu oka. Polecam i wam. Do pizzy dodałam pyszną kiełbasę krakowską z dzika od Pieczone&Wędzone . Polecam tą kiełbasę tak jak i inne wędliny od Pieczone i Wędzone. Wszystko jest: wolne od GMO, gluteny i alergenów, dziczyzna z polskich lasów, świnki z certyfikowanej hodowli bez antybiotyków, same naturalne dodatki, wędzone naturalnym dymem Składniki: Z podanych składników przygotujecie(...)łyżeczka soli pół łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatki: kilka plasterków kiełbasy krakowskiej z dzika Pieczone&Wędzone 2 pełne łyżki kukurydzy 1 ogórek kosnerwowy 1 mała szalotka około 125 g tartej mozzarelli prosty sos pomidorowy (u mnie gotowy) Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże
Słodkie okruszkiwypiekach. Część z Was już wie, że mam dwie lewe ręce do tego typu rzeczy i raczej od nich stronię. Ale… Parę tygodni temu opublikowałam przepis na ciasto jogurtowe i od razu wiedziałam, że to właśnie z tego przepisu zrobię małe babeczki. Przepis jest prawie identyczny, dodałam do niego jedynie laskę wanilii i zrobiłam lukier wg przepisu wcześniej wspomnianej(...)migdały. Rąbiemy je sobie z Tolą jedna po drugiej (Tola dostała bez lukru), My jak zwykle nie jest zainteresowany. Nawet alkohol z lukru go nie zachęca. Cóż. Napiszę jeszcze coś o ilości cukru, jeżeli będziecie babeczki robić z lukrem, dajcie mniej cukru. Ja, robiąc ciasto, też dałam jedynie 120 g cukru – dla mnie to wystarczająca ilość. Z tego
Kardamonovyspróbowania. Na pewno na jednej się nie skończy! Składniki na 24 sztuki: 5 jajek 50 dag dyni Hokkaido bez pestek ½ szklanki wody 40 dag mąki pszennej 13 dag masła 20 dag cukru muscovado 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka naturalnego aromatu z pomarańczy Dr.Oetker Lukier: ½ szklanki cukru pudru 1 łyżka wody Kilka kropli naturalnego ekstraktu(...)zmiksować blenderem na gęstą pulpę. Wystudzić. Do masy dodać żółtka i wymieszać rózgą Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypa do pulpy i dokładnie ręcznie wymieszać. Białka jaj ubić na puszystą pianę, wmieszać w ciasto delikatnie mikserem na najniższych obrotach. Papierowe papilotki umieszczone w formie na muffinki napełniać ciastem do ¾ objętości. Nagrzać piekarnik
Wanilia i Kardamonczasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut z termoobiegiem (aż skórka lekko zbrązowieje). Można również piec z funkcją(...)kilka minut. [caption id="attachment_8943" align="aligncenter" width="803"] Chleb na suchych drożdżach z płatkami owsianymi[/caption] Zobacz inne przepisy na domowe pieczywo: Puszyste Bułki Pszenne Bez Drożdży – Sprawdzony Przepis Ekspresowy Chleb Na Mleku (Bez Drożdży I Zakwasu) Chleb Pszenny Na Suchych Drożdżach – Prosty I Szybki Przepis Ziołowe Paluchy Z Sosem Czosnkowym Bułeczki Bez Mąki
e-PrzepisyKulinarneznam prostszego przepisu na ciasto drożdżowe i lepszego sposobu na ciepłe pieczywo na śniadanie :) Nocną drożdżówkę pokazywałam Wam już w wersji ciasta z owocami –>KLIK . Tutaj jeszcze bardziej uprościłam ten przepis, byście rano mogli cieszyć się ciepłym, słodkim chlebkiem :) 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru trzcinowego (używam z prawdziwą wanilią) jajko 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki(...)dodajemy konfiturę ze skórek pomarańczy, sól i mąkę. Krótko mieszamy widelcem i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy temperaturę 180 stopni i pieczemy 40 min (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Nocna drożdżówka bez wyrabiania pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogdługo i bierzcie się do roboty! Jeśli nie – zapiszcie przepis na później. Osobiście jestem wielką miłośniczką ricotty, uwielbiam używać jej do placków, ciast, kanapek, czy do obiadu, dlatego zawsze mam ją w lodówce. Całe ciasto to zaledwie ok. 1035kcal, B: 50,4g, T: 48,1g, W: 97,2g. Składniki na formę o śr. 24 cm: – 500g ricotty(...)jajko – ekstrakt waniliowy Ricottę ucieramy z erytrolem. Następnie dodajemy mleko i jajko, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt, miksujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, a boki natłuszczamy masłem. Pieczemy w 160 stopniach przez 45-50 minut. Studzimy i posypujemy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Torta cremosa di ricotta – kremowe ciasto z ricotty FIT pochodzi
Be Fit Be Strongchleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – Chlebodawcy . Kiedy wyrobione ciasto spokojnie wyrastało w foremkach, my w tym czasie przygotowaliśmy z Leszkiem, gospodarzem Kulinarnego Atelier dodatki do pieczywa. Pyszna pastę rybną, krem z pieczonych buraków i chrzanu oraz hummus z dodatkiem papryki. Oprócz wytrawnych dodatków przygotowaliśmy również ekspresowy słodki dodatek do chleba(...)soku z pomarańczy opakowanie żelfixu 2:1 (np. Dr.Oetker 40g na 1kg owoców) Wykonanie Pomarańcze szorujemy szczoteczką , sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Z dwóch pomarańczy bardzo cienko obieramy skórkę (bez białego albedo). Obraną skórkę kroimy w cieniutkie paseczki (tzw. julienne). Wszystkie pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i usuwamy pestki. Imbir obieramy. Kawałek obranego imbiru (około 30 g) kroimy
Tajemnice Smakukakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej kaszką manną/bułką tartą, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 o C i piec około 35-40 min, do tzw. suchego patyczka. Po ostygnięciu ciasto przekroić na dwa blaty. Krem: żelatynę namoczyć w 50 ml wody(...)Złożenie ciasta: Przygotować poncz - wszystkie składniki wymieszać. W blaszce lub obręczy umieścić jedną część ciasta czekoladowego i nasączyć połową ponczu, wyłożyć 3/4 kremu miętowego. Nasączyć ponczem drugą część ciasta i nasączoną stroną nałożyć na masę miętową. Na wierzchu rozłożyć resztę masy miętowej. Ciasto schować do lodówki, aż masa stężeje. Po stężeniu posypać tartą czekoladą oraz udekorować bezami. Przechowywać ciasto
Kocham..lubię..gotuję..