adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto to zagościło u mnie po raz pierwszy. Szukałam inspiracji na coś nowego w mojej spiżarni, i znalazłam ☺W jednym placku postanowiłam umieścić moje smażone jesienią jabłka i drelowane wiśnie w soku własnym. Smak podkreśliłam galaretkami, otulając biszkoptami. Głębi dodał delikatny krem z nutą rumu. Do pieczenia biszkoptów użyłam blachy o wymiarach(...)jajek -4 łyżki mąki pszennej tortowej -2 łyżki mąki kartoflanej -6 łyżek cukru pudru lub kryształu -1 łyżeczka proszku do pieczenia -torebka cukru waniliowego Żółtka oddzielamy od białek. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito. Białka ubijamy mikserem lub ręczną trzepaczką, dodając stopniowo cukier, ale dopiero gdy białka zaczną
Kulinarne przemysleniapodbiły moje serce. Dzisiaj nie wyobrażam sobie jesieni bez fig; czekam na nie niemal tak samo tęsknie jak na dynie. W tym roku puściłam wodze fantazji, i nie bacząc na zawartość portfela, namiętnie kupowałam te fioletowe kule. Był jeden dżem, potem drugi; jeden sernik, i następny. A także ucierane ciasto i obłędnie pyszna tarta. Od czego mam więc zacząć(...)świeżych fig 50 g cukru 2 łyżki wody 50 ml śmietany kremówki (38%) Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciastka, dokładnie ugnieść. Schłodzić w lodówce 15 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, cukier, kardamon, jajka i śmietanę zmiksować tylko do połączenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeProste Ciasto Karmelowe z Czekoladą a’la Twix – Dzisiaj pyszna, bardzo słodka propozycja z karmelem i czekoladą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i szybkie
Mała CukierenkaJeżeli lubicie muffinki w różnych wersjach, to koniecznie musicie spróbować muffinki z czerwoną porzeczką i mascarpone! {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads
Bardzo Gruby SmokSezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweFarinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia(...)rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut
SzczyptaSmaQKrólowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi
Przepisy na widelcuPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoroztopionego, ostudzonego 1 łyżka kakao bez cukru Kruszonka: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej) 80g jasnego brązowego cukru (można użyć białego) 60g wiórków kokosowych Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 800g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 20g mąki ziemniaczanej 200g(...)pozostałą masę serową, wyrównać. 8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę, patrz FILM . Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około
Mała CukierenkaOsobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z
Via Gustoszybkim czasie, najlepiej, taki, który zaangażuje resztę członków rodziny (możesz zawsze poprosić kogoś o pomoc przy krojeniu warzyw na sałatkę do obiadu, kiedy Ty będziesz wstawiać kaczkę do pieca, razem przygotowanie obiadu może zająć max. kwadrans, a resztę czasu lepiej spędzić razem z rodziną, czy przyjaciółmi, aby móc nacieszyć się wolnym wspólnym czasem). Zdrowe dania na wielkanocnym stole(...)ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka jak chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole. W Wielkanoc zazwyczaj albo mamy gości, albo jedziemy w gości, zatem stawiam na przygotowanie jednego dużego ciasta
SMYKWKUCHNISernik inny niż z tradycyjnym serem? Dlaczego nie! Warto wykorzystać ser twarogowy typu ricotta! Z dodatkiem banana, wiórków kokosowych i migdałów robi robotę! Składniki: 2
Truskawkowa FiestaWłaściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek i potem odchorowałam. Referencji nie potrzebuje, bo następnego(...)dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. ? Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. ? Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. ? Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. ? Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa ? Zagotować
To co kochamCiasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, na bazie zdrowej kaszy jaglanej z chrupiącymi orzechami włoskimi. Ma bardzo miękką konsystencję, wręcz aksamitną i wilgotną, trochę w smaku przypomina ptasie mleczko. Dla mnie rewelacja! Zamiast cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako(...)jaglaną zalać dwiema szklankami wody, delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. ? Ostudzić kaszę i zblendować na papkę. ? Dodać po kolei wszystkie składniki i wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać orzechy. ? Blaszkę ok. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. ? Piec ok. 45 minut w 180 st.C. ? Po ostygnięciu pokroić
To co kocham