Sezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdroweFarinata to włoski placek z ciecierzycy, który znakomicie sprawdza się jako bezglutenowy zamiennik pieczywa, dodatek do sałatek, warzyw smażonych i pieczonych. Odrobina jogurtu z pastą tahini lub baba ghanoush i z Włoch przenosimy się do orientu. Cztery podstawowe składniki: mąka z ciecierzycy, woda, oliwa i sól... i wpadacie po uszy bo chrupiąca skórka z miękki środkiem po prostu uzależnia(...)rozmaryn, dokładnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Na środek formy do tarty wylej 2 łyżki oliwy i równomiernie rozprowadź, żeby pokryła całe dno. Na środek wylej ciasto, piecz 25-30 minut (grzanie góra dół), na złoty kolor aż brzegi będą chrupiące. Jeśli wierzch się nie zrumienił (co zależy od piekarnika) przełącz na górne grzanie (grill) na 5 minut
SzczyptaSmaQKrólowa jest tylko jedna – beza! Można przygotować ją na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Dziś w towarzystwie kremu oraz truskawek i migdałów. Wierzcie mi
Przepisy na widelcuPyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto: 1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,
chleba naszegoroztopionego, ostudzonego 1 łyżka kakao bez cukru Kruszonka: 120g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100g masła (użyłam masła w temperaturze pokojowej) 80g jasnego brązowego cukru (można użyć białego) 60g wiórków kokosowych Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 800g gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka) 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 20g mąki ziemniaczanej 200g(...)pozostałą masę serową, wyrównać. 8. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez 25 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i na wierzch wyłożyć kokosową kruszonkę, patrz FILM . Sernik z powrotem wstawić do nagrzanego piekarnika. Dalej piec w temperaturze 170C na funkcji góra – dół przez około
Mała CukierenkaOsobiście nie znam osoby, która nie lubi ciasta z jabłkami. Ciasta te zawsze są szybkie, proste i tanie w przygotowaniu, a później bardzo szybko znikają z
Via Gustoszybkim czasie, najlepiej, taki, który zaangażuje resztę członków rodziny (możesz zawsze poprosić kogoś o pomoc przy krojeniu warzyw na sałatkę do obiadu, kiedy Ty będziesz wstawiać kaczkę do pieca, razem przygotowanie obiadu może zająć max. kwadrans, a resztę czasu lepiej spędzić razem z rodziną, czy przyjaciółmi, aby móc nacieszyć się wolnym wspólnym czasem). Zdrowe dania na wielkanocnym stole(...)ciasto w postaci puszystego i mięsistego biszkoptu, przełożyłam go lekkim kremu bez dodatku cukru, ale użyłam morelowego dżemu i świeżych truskawek. Cytrusowy świeży poncz, nasączył ciasto, dzięki czemu całość jest lekka jak chmurka, orzeźwiająca i pięknie się też prezentuje na stole. W Wielkanoc zazwyczaj albo mamy gości, albo jedziemy w gości, zatem stawiam na przygotowanie jednego dużego ciasta
SMYKWKUCHNISernik inny niż z tradycyjnym serem? Dlaczego nie! Warto wykorzystać ser twarogowy typu ricotta! Z dodatkiem banana, wiórków kokosowych i migdałów robi robotę! Składniki: 2
Truskawkowa FiestaWłaściwie to zawsze piekłam z tego przepisu ciasto Rafaello – biszkpopt przekładany masą budyniową z płatkami migdałowymi i posypany po wierzchu prażonymi wiórkami kokosowymi. Tym razem powstał tort Rafaello, bo taka była imieninowa potrzeba. Jak przystało na prawdziwy tort jest słodki, z glutenem i jajkami, czyli nie dla mnie. Oczywiście zjadłam kawałek i potem odchorowałam. Referencji nie potrzebuje, bo następnego(...)dalej ubijać, aż piana będzie gładka i sztywna. ? Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet i ubić je na biały puch. ? Połączyć żółtka z białkami i cukrem waniliowym. ? Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać łyżką. ? Podzielić ciasto na 2 części i piec każde osobno w średniej tortownicy w temp. 180 st.C przez 15 minut. Masa budyniowa ? Zagotować
To co kochamCiasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia, na bazie zdrowej kaszy jaglanej z chrupiącymi orzechami włoskimi. Ma bardzo miękką konsystencję, wręcz aksamitną i wilgotną, trochę w smaku przypomina ptasie mleczko. Dla mnie rewelacja! Zamiast cukru można dodać miód, będzie wtedy jeszcze zdrowsze. Zauważyliście, że kasza jaglana zawojowała w ostatnim czasie nasze kuchnie? Ja osobiście używam jej bardzo często, jako(...)jaglaną zalać dwiema szklankami wody, delikatnie posolić i gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. ? Ostudzić kaszę i zblendować na papkę. ? Dodać po kolei wszystkie składniki i wymieszać mikserem. Na końcu wmieszać orzechy. ? Blaszkę ok. 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. ? Piec ok. 45 minut w 180 st.C. ? Po ostygnięciu pokroić
To co kochamzdjęć upieczonych przez Was tych chlebków. Dziś przygotowałam dla Was kolejny FIT przepis – tym razem zapraszam na fantastyczne ciasto z kokosem i kawałkami gorzkiej czekolady. Przygotowane również z płatków owsianych. Bez białej mąki. Bez białego cukru. Bez tłuszczu. Smakuje genialnie wyciągnięte prosto z piekarnika i długo trzyma swoją świeżość. Obłędnie pachnie kokosem. Gwarantuję(...)Dodajemy 3 miękkie banany, jajka, miód, sodę i odrobinę wanilii. Wszystko razem blendujemy. Dodajemy wiórki kokosowe i niecałą tabliczkę pokrojonej czekolady. Mieszamy ( nie miksujemy ). Wylewamy do foremki wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 35-40 minut w 170C z termoobiegiem. Smacznego
Ostra na Słodkoszerokie zastosowanie w kuchni, można z niej stworzyć mnóstwo wspaniałych rzeczy - od najprostszej owsianki, po dyniowe kopytka, placuszki czy ciasta. Wy też korzystajcie z sezonu i lećcie po dynię! SKŁADNIKI/ 2 PORCJE: jedna miseczka owsianki (bez dodatków) dostarcza średnio: 388 kalorii / 13 g białka / 14 g tłuszczu / 54 g węglowodanów / 7 g błonnika płatki owsiane - 10 łyżek mleko(...)kilka minut. Owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami - polecam jabłko pokrojone w kosteczkę i pestki dyni. * Dynię hokkaido pokroiłam na kawałki, wydrążyłam wnętrze i ułożyłam na blasze do pieczenia. Piekłam do miękkośći w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu zblendowałam wraz ze skórką. Smacznego! 🎃 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia EllieKolejne pyszna ciach,ale jak mogłoby być inaczej skoro składa się na nie lekki biszkopt,bita śmietana,herbatniki,ryż preparowany z masą kajmakową i batoniki liony
Swojskie jedzonkodeser. Kusi apetycznym wyglądem z cukierniczych witryn, ale co najlepsze jest ciastem, które bez większych trudności każdy łasuch może przygotować w kuchni. Wiele jest przepisów na pyszny sernik z brzoskwiniami, niemniej najbardziej popularną wersją jest sernik brzoskwiniowy. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta . Składniki: 125 dag. masła, 250 g mąki, 200 g cukru pudru, 4 jajka(...)pokroić na kawałki. Dodać mąkę, 100 g cukru pudru i żółtko. Ze składników wyrobić gładkie ciasto po czym owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Ciasto następnie rozwałkować na okrągły płat o średnicy formy i wyłożyć nim dno. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Twaróg wymieszać z jajkami, resztą cukru pudru, cukrem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne