ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1744/2705)

Waniliowa tarta z gruszkami i czekoladą 245

font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto ślicznie pachnie, za to daje mu już 10/10 pkt. W domu wszyscy byli zachwyceni jej smakiem. Sama muszę przyznać, że ciasto jest po prostu świetne. Nawet dłonie mi pachniały wanilią wymieszaną z czekoladą. Zresztą sami zobaczcie efekt. Składniki na blaszkę(...)jajko. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. 2/3 schłodzić w lodówce przez min. 1 godz, a 1/3 zamrozić Formę wysmarować, posypać bułką tartą. Wyłożyć 2/3 ciasta. Po nakłuwać widelcem. Zapiec 10-15 minut w 180 stopniach (aby nie urosła można na spód położyć papier do pieczenia i na to fasolę lub ryż, ja jednak robiłam bez. Tą metodę stosuję

Fabryka pomysłów
Szarlotka sypana 248

brązowy ) 250 g masła 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia około 2,5 kg jabłek, najlepiej odmiany kwaśnej pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) cynamon  Wykonanie: Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wymieszać z cukrem wanilinowym.  Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiać, wymieszać z kaszą manną oraz cukrem. Podzielić(...)pieczenia, po czym papier na spodzie wysmarować masłem. Wysypać jedną część suchych składników, wyrównać. Na to równą warstwą rozłożyć połowę startych jabłek, oprószyć cynamonem. Następnie wysypać drugą część suchych składników, wyrównać i wyłożyć resztę jabłek, ponownie oprószyć cynamonem. Na wierzch wysypać pozostałą część suchych składników.  Masło pokroić na cienkie plastry i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Można również

Opowieści z piekarnika
Mleczne bułeczki z makiem 247

mieszając ciasto hakiem robota, wlewamy masło, Zagniatamy gładkie ciasto, aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i chwilkę je wyrabiamy ręką aby je odpowietrzyć. Formujemy z ciasta kulę, którą dzielimy na 10 równych części. Z każdej części ciasta formujemy(...)bułeczkę, naciągając brzegi ciasta pod spód i zlepiając je od spodu. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki najlepiej wstawić na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C aż podrosną. Następnie wyjmujemy bułki, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy makiem, po wyjęciu bułek zwiększamy temperaturę do ok. 200 stopni C, wstawiamy blachę ponownie do piekarnika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WIELKANOCNE ZAJĄCZKI. 260

wypłakało swoje smutki, dziś uśmiecha się do mnie zza okna. Wielkanocne tematy są na piedestale. Wszyscy pieką, gotują, sprzątają, dekorują. Przedświąteczny czas to naprawdę wymagający i pracowity okres. Pomimo to, nie brak mi energii, aby zmajstrować coś wesołego. Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku nie zdążę zrobić papierowych(...)ciasta. Wszystkie składniki, oprócz kakao, umieszczam w misce, wyrabiam gładkie ciasto. Dzielę je na dwie części, jedna wielkości dwóch sporych łyżek oraz druga z pozostałego ciasta. Do większej porcji dodaję kakao, do mniejszej odrobinę mąki. Wyrabiam ponownie, każde ciasto osobno. Musi być gładkie, plastyczne i nie powinno kleić się zbytnio do rąk (ewentualnie dodać mąki). Ciemne ciasto rozwałkowuję na grubość

W kuchni Karmel-itki
Karmelowe tartaletki na surowym spodzie z gryki 138

szary dzień w przygotowaniach małych, rozkosznych tartaletek. Nie jestem fanką niepalonej kaszy gryczanej ani lepkości, jaką dysponuje po ugotowaniu, jednak zaintrygował mnie szalenie pomysł na wykorzystanie jej w podstawie 'ciasta'. Kruszone, surowe ziarna kaszy w połączeniu z daktylami i płatkami owsianymi stają się przyjemną teksturą i wygodnymi ramionami dla karmelowego budyniu i ostatnich mrożonych owoców lata, których teraz w zamrażarce(...)budyń z karmelem, rzut świeżych albo mrożonych owoców i maleńka szczypta soli dla pełnej równowagi ♥ To chyba jedna z najzdrowszych słodkości, jakie zrobiłam i tak niesamowicie wspaniała i niewymagająca pieczenia. Taka karmelowa tartaletka jest pyszna, piękna, prosta do przygotowania i idealna na jutrzejsze święto wszystkich kobiet, dam i dziewczynek :) Zatem już dziś wznoszę toast tymi małymi pysznościami w karmelowych

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jabłecznik bez tłuszczu 201

Weekend trwa. Może coś upiec? Polecam jabłecznik bez tłuszczu. Robi się go ekspresowo a i przyjemnie smakuje. Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 7 jabłek 150 g cukru

Smaki Ewy
Tort z advocatem 228

Rewelacyjny torcik z mocnym akcentem charakterystycznego gęstego likieru jajecznego na bazie spirytusu, cukru i delikatnej nuty aromatycznej wanilii. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru 1

Szalona Kuchnia Eweliny
Jogurtowy sernik na zimno z czerwoną porzeczką 172

Jak co roku moje porzeczki oszalały! Przerabiam je więc na różne sposoby. Robię nalewkę , różne dżemy, kompoty, a także część mrożę. Poniżej znajdziecie kilka linków z

Kulinarne przygody Gatity
TU I TAM # 31. Craquelines. Na dobry dzień. Francuskie brioszki z kandyzowanymi pomarańczami. 213

masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Na koniec otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które z łatwością będzie odchodziło od ręki i boków miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę lub do momentu aż podwoi objętość.  Wyrośnięte ciasto przełożyć na wysypany mąką blat i rozwałkować na prostokąt o wielkości(...)pomarańczy i zwinąć ciasto - składając wzdłuż dłuższego boku "na trzy", jak przy składaniu lis t u. Pokroić na ok. 8-10 części o szerokości ok.3-4 cm . Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1/2 godziny. Po tym czasie  wierzch brioszek posmarować jajkiem rozmieszanym z cukrem i płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180  i piec przez

KUCHARNIA
Zdrowe ciasto z bananami i orzechami. 165

   Dużo jest przepisów na to ciasto na internecie, trochę je zmodyfikowałam po swojemu 😀 Jest lekkie, zdrowe i wilgotne. Nie ma w nim cukru ani

Wypieki Rene
Pączki twarogowe 185

Oryginalny przepis na te szybkie pączusie znajdziecie na kwestiasmaku.com. W mojej wersji pączki są bez cukru. Nie smażyłam ich też na głębokim tłuszczu. Środki oponek

Kucharzyca
Mini pizze bez ciasta 1750

Pierwsze potrawy w stylu pizzy serwowano już w starożytnej Grecji, ale ta którą znamy pochodzi z Neapolu. Statystyczny Włoch zjada jej prawie 8 kg rocznie. Moja

My Chcemy Jeść
Sos pesto - do czego go wykorzystać? 5 prostych przepisów z sosem pesto 193

mascarpone  risotto z sosem pesto - pesto to także świetny dodatek do risotto z dodatkiem groszku czy pomidorków jako dodatek do mięsa i ryb , np. posmarujcie pesto kawałek ryby przed pieczeniem, albo filet z kurczaka, dodajcie suszonego pomidora i zwińcie w roladkę zupa z dodatkiem sosu pesto - najbardziej oczywiste zestawienie to włoska zupa warzywna minestrone z dodatkiem bazyliowego pesto(...)jako dodatek kolorystyczny grzanki, kanapeczki z sosem pesto - zamiast masła możemy posmarować chleb pesto, będzie bardziej aromatycznie i trochę zdrowiej  przekąski z ciasta francuskiego, bułeczki drożdżowe - to bardzo prosty patent na imprezową przekąskę, wystarczy posmarować ciasto pesto, zwinąć w rulon i pokroić na ślimaczki i upiec, do środka można też dodać różne warzywa, sery czy wędliny  Na moim

Chilli Czosnek i Oliwa
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 260

szklanka cukru,  czubata łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując cukier. Mąki przesiać wraz z proszkiem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Na koniec dodać przesiane mąki, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 24cm. piec około 35-40 minut w temp. 175st. Ostudzić(...)resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła,  400g cukru,  szczypta soli,  fioletowy barwnik spożywczy Wilton

Z miłości do słodkości