ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1315/2705)

Czekoladowe ciasto z wiśniami 135

2 szklanki kefiru 2 jajka 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki jasnej, dowolnej 1/2 szklanki ksylitolu lub cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3

Kucharzyca
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 158

Wegetariańska tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje! Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie

Niedzielny kucharz
Weekendowa pizza – przepis na domową pizze 288

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około 15-20 minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i smarujemy sosem (u mnie meksykański, nadał wspaniałego smaku). Przygotowujemy farsz. Cebulę(...)przygotowany farsz wykładamy na pizze. Na wierzch układamy plasterki kiełbasy. Całość posypujemy startym żółtym serem (polecam użyć mozzarelli, ja dziś nie miałam). Pizze wkładamy na środkowy poziom rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 22 minuty (pizze należy obserwować, każdy piekarnik inaczej piecze). Podajemy z ulubionymi sosami, ketchupem. Smacznego Poza pizza, idealne na każde weekendowe spotkania czy przyjęcia jest… SNACK Przysmak Świętokrzyski

Słodkie okruszki
Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką 194

Najlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka!  Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor.  A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy

Healthy food explorer
Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto 205

Wegetariańska tarta kapuściano-batatowo-buraczkowega ze szpinakowo-pietruszkowym pesto. Brzmi nieźle i jeszcze lepiej smakuje. Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta) Poziom

Niedzielny kucharz
Bezglutenowe wegańskie racuchy 159

Każdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się

Smakuje zdrowo
Pączki bez mleka 282

Pączki dietetyczne można by rzec ;) Dla wszystkich unikających mleka. Pączki, które przedstawiam na zdjęciu zostały upieczone w piekarniku (w foremce do babeczek). W przepisie podałam sposób

prawdziwe jedzenie
Tort maślano migdałowy 385

Obiecałam, że z biszkoptu , który piekłam – „coś na blogu się pojawi”. Zgodnie z obietnicą – tort maślano migdałowy. Ponieważ nie każdy lubi kremy na bazie surowych

mojewypiekiinietylko
Kajzerki 289

nawet nie wiem czemu :) Aż w końcu upiekłam. Oczywiście z przepisu Liski, która jest dla mnie skarbnicą, jeśli chodzi o wypieki. Prosto i bez zbędnego cudowania. Tak jak lubię :) Bo przecież w gotowaniu czy pieczeniu nie chodzi o to, żeby umęczyć się, upaćkać kuchnię i spędzić w niej pół dnia - najpierw na przygotowywaniu, potem na sprzątaniu. Tak mi się(...)zdaje, że większość osób nie lubiących kuchni, musiała sparzyć się na takich własnie przepisach, które zajmują "pół życia". Ja gotować lubię, piec też, ale nie koniecznie spędzać cały dzień w kuchni. Zresztą, chyba sami widzicie, że moje przepisy do specjalnie skomplikowanych nie należą ;) No ale wracajmy do kajzerek ;) Gotowi? zaczynamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Te przepisy to hity TikToka! Spróbuj odtworzyć je w domu 143

obiad lub kolację, sięgnij po najpopularniejsze przepisy z TikToka. Jakie pomysły warto odtworzyć w swoim domu? Hity z TikToka – makaron z pieczoną fetą i pomidorami Do najchętniej odtwarzanych filmów kulinarnych na TikToku należy przepis na makaron z pieczoną fetą i pomidorami. To propozycja od autorki konta „Feel Good Foodie”, która udostępnia wiele prostych i szybkich w przygotowaniu dań(...)caprese – szybkie danie bez gofrownicy Kolejną pozycją na liście hitów z TikToka są gofry caprese bez gofrownicy. Jak wskazuje autorka przepisu Eva Koper, w celu ich stworzenia wystarczy posiadać elektryczny grill lub opiekacz do kanapek. Aby wykonać 6 sztuk słonych gofrów, przygotuj: 150 g mąki pszennej, 130 ml mleka, 1 jajko, łyżeczkę proszku do pieczenia, szczyptę soli

Rozdomowiona
Przepis #91 Torcik "Mleczna kanapka" (bez glutenu) 203

wyświetleń mojego bloga , za które bardzo dziękuję  postanowiłam przygotować coś specjalnego. A jakie jest najlepsze ciasto, którym można uczcić szczególne wydarzenia ? Oczywiście tort w wersji FIT! Tort "Mleczna kanapka" (uważam, że bardzo przypomina sklepowe batoniki) jest bez glutenu, mleka i białego cukru . Krem powstał na bazie serka mascarpone  oraz jogurtu greckiego. Idealny na wyjątkowe okazje(...)wlewamy do jednym żółtku. Całość łączymy. Na koniec wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Energicznym ruchem łączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia. Kiedy ciasto ostygnie przekrawamy biszkopt na dwie części.   Masa Dzień wcześniej jogurt układamy

Health-Fit-Life
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 144

czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej. Nie wielkie zmiany potrafią wnieść nieco więcej wartości odżywczych nawet w ciasto i zniwelować trochę zawartość cukru. Nawet cukier puder to zmielony słodzik. :) Forma w jakiej wykonałam ciasto 35x25(...)Wartości odżywcze 1 porcji (24): 135 kcal B 3 g W 12 g T 8 g Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 211

czekoladowy (bez dodatku cukru). Kolejnym krokiem, aby ciasto było nieco zdrowsze, dałam świeże brzoskwinie, a nie z puszki. I na koniec zamiast zwykłej pszennej mąki użyłam mąki gryczanej oraz owsianej. Nie wielkie zmiany potrafią wnieść nieco więcej wartości odżywczych nawet w ciasto i zniwelować trochę zawartość cukru. Nawet cukier puder to zmielony słodzik. :) Forma w jakiej wykonałam ciasto 35x25(...)Wartości odżywcze 1 porcji (24): 135 kcal B 3 g W 12 g T 8 g Składniki: ciasto: ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 200 g mąki owsianej ▪ 1 jajo ▪ 200 g masła miękkiego ▪ 100 g słodzika/cukru ▪ 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa ▪ 2 budynie czekoladowe ▪ 500 ml mleka ▪ 2 łyżki mąki ziemniaczanej ▪ 1 galaretka cytrynowa ▪ 300 g brzoskwiń +cukier

Zdrowie i pysznie na talerzu
Sernik wiedeński 208

niż środkowa). Na dno postawić małą keksówkę i wlać do niej wrzącą wodę (do połowy). Piec 1godzinę i 5 minut. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszystkie nierówności się zniwelują. Po skończeniu pieczenia zostawić ciasto na 15 minut w zamkniętrym piekarniku. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić na kolejne 15 minut

kuchnia doski
Mini focaccia z czerwoną cebulą i oliwkami. 192

Dzisiaj zapraszam Was do Włoch ;-) foccaccia to rodzaj pieczywa będącego podstawą pizzy jednak bez sosu pomidorowego i sera , natomiast  z ziołami, oliwkami, solą morską czy innymi smacznymi dodatkami... Składniki; 35 dag mąki pszennej pół łyżeczki soli 3 dag drożdży świeżych 2 łyżki oliwy 250 ml. wody 2-3 łyżki krojonych oliwek ( mogą być zielone lub czarne(...)łyżki pokrojonych oliwek 2 łyżki oliwy sól, pieprz     Przygotowanie; Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i oliwę , w mące robimy dołek i wkruszamy drożdże. Zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na około 10 min. Po tym czasie zagniatamy ciasto kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Pączki hiszpańskie 336

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską.  Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity   8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier(...)łyżek soku z cytryny Na samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.  Kiedy jest zimne miksujemy

Malinowe Pocałunki
Rolada malinowo - jeżynowa 206

kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym 100 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 16 g cukru waniliowego Sposób wykonania(...)wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni   blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec bez zawijania (bez jabłek) 120

ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę(...)zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto. I gotowe. Smacznego Artykuł Makowiec bez zawijania (bez jabłek) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 226

nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać(...)wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej rozwałkowałam cienko, całe posmarowałam roztopionym masłem posypałam cukrem i cynamonem. Zwinęłam w cienkie roladki

Blondynka Gotuje
Kruche ciasteczka pachnące pomarańczą 121

ekstraktu pomarańczowego (ja dziś pominęłam). Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i wszystko zagniatamy. Miskę z ciastem wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je zwykłym wałkiem na grubość około 3-4 mm. Teraz posypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy je wałkiem ze wzorkami. Wałek należy mocniej docisnąć, aby wzorki były jeszcze ładniej(...)Układamy je na płaskim naczyniu i schładzamy jeszcze kilka minut w lodówce. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nasze schłodzone ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto obserwować nasze ciasteczka. Już po około 5 min można sprawdzać

Słodkie okruszki
Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką 161

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką to bardzo proste ciasto z budyniem i galaretką na biszkopcie , które wspaniale pasuje do filiżanki kawy.  Ciasto Chrupek z galaretką, budyniem i kokosem Ciasto Budyniowy Chrupek składa się z cienkiego jasnego biszkoptu(...)przykład pyszne Ciasto Aurora z kokosem, budyniem i galaretką oraz Ciasto Malinowa Kostka z budyniem malinowym, galaretką i bezą .  TUTAJ znajdziecie wszystkie moje najlepsze przepisy na ciasta z kremem budyniowym. Zobaczcie również przepis na pyszne Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś : Jak zrobić ciasto Budyniowy Chrupek? Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką przepis Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym

Lekcje w kuchni
Nie tylko od święta 215

masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 40-45 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie(...)ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając.  Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.  W tym czasie przygotować krem maślany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka tarta owocowa na poprawę humoru 151

namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto , na które składa się pszenna mąka, cukier, masło i woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho. Do tarty z jabłkami najlepiej wybrać(...)Wszystkie składniki na spód oprócz wody posiekaj nożem. Kiedy zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania