Waniliowo-serowe rogaliki z kajmakiem 209godzinę (to ważne!). Ciasto rozwałkowujemy na coś w rodzaju koła i kroimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy kajmak i zwijamy całość zaczynając od szerszego końca. Lekko zakręcamy rogi tworząc rogalik. Rogaliki układamy (w odstępach) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki pieczemy w nagrzanym do 180 stopniu piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, pod koniec można
Słodkie okruszki
,,Ciasto styropian z malinami’’ 190zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Owocowy sezon kończy się wielkimi krokami, warto więc je wykorzystywać w deserach. Ciasto styropian to taki oszukany sernik na kruchym cieście. Ciasto jest lekkie i puszyste urozmaicone pysznymi malinami. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli
Podróż w kulinaria
Babeczki marchewkowe 186przyprawami i jeszcze raz zamieszać. Ciasto nakładać do papilotek, formy do muffinek wysmarowanej masłem lub foremek silikonowych. Powinno wypełnić ok. ¾ foremki. Piec w temp. 180 C ok. 20 – 25 min. Babeczki są gotowe, gdy patyczek wbity w babeczkę jest suchy. Upieczone babeczki można polukrować lub posypać cukrem pudrem z cynamonem. Pyszne są także bez żadnych dodatków! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Gotujemy i jemy
porzeczkowiec z bezą 163daje nam wspaniałe możliwości pieczenia i gotowania z ich udziałem. Dzisiaj w roli głównej czerwona porzeczka. Czerwoną porzeczkę można wykorzystać w wielu dolegliwościach. Między innymi robiąc napary z ich liści. Również owoce można suszyć. Jednak najczęściej robimy przetwory lub wykorzystujemy do ciasta. Przygotowałam dzisiaj ciasto na kruchym spodzie. Porzeczki … Czytaj dalej porzeczkowiec z bezą Artykuł porzeczkowiec z bezą
gotuj ze mną
ŚWIĄTECZNA BABA DROŻDŻOWA – najlepszy przepis! 191Wszystko razem mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto ( uwaga jest klejące! ). Pod koniec dodajemy namoczone ( i dokładnie odciśnięte! ) rodzynki i żurawinę. Przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy i wkładamy do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną formy. Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Pieczmy ok. 30-35 minut w 170C bez termoobiegu ( sprawdzamy patyczkiem ). Po wystudzeniu
Ostra na Słodko
Ciasteczka z nutellą 292grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy nutellę (lub inny tego typu krem) i chwilę miksujemy. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, składniki wstępnie mieszamy łyżką. Następnie szybko wyrabiamy ręką do połączenia składników. Z ciasta formuje w dłoniach kulki
Słodkie okruszki
Ciasteczka twarogowe... 219bez orzechów, to na pewno, a jeszcze lepiej na wegetariańsko, bo pojawiaj ą się i inne wymogi żywieniowe (w tym i 'halal'). Ja tak naprawdę raczej kuchni polskiej się nie trzymam kurczowo. Piekę na szybko, na prosto, a zreszt ą niewiele osób tak naprawdę zachwyciłoby się typowym polskim ciastem, jak makowiec, ciężki przekładaniec, czy pieczony sernik(...)strukturze ciasta francuskiego, lekko karmelowo-słodkawe od rozpuszczonego cukru. Przepis z bloga Simply Food . Składniki: (na 3 blachy ciasteczek, jakieś 40 sztuk) 250g twarogu 250g maki 250g masła dodatkowo: cukier demerara Rozgrzej piekarnik do 180stC. Do miski wsyp mąkę, dodaj twaróg i masło w temperaturze pokojowej. Zagnieć gładkie ciasto i podziel na 2-3 części. [Jeśli ciasto jest bardzo
Lejdi of the house
Ciasteczka z czekoladą (niczym pieguski) 294stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Do miski przekładamy posiekane masło (wyjęte wcześniej z lodówki), wsypujemy cukier i dokładnie ucieramy. Następnie wbijamy 1 jajko, dodajemy aromat i chwilę miksujemy. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy wstępnie składniki. Następnie dodajemy czekoladowe kropelki lub posiekaną czekoladą, wyrabiamy całość ręcznie do połączenia składników. Z ciasta w dłoniach formujemy ciasteczka
Słodkie okruszki
Ensaimada 182jednej strony margines bez masła. Ciasto zwijamy w luźną roladę, układamy je łączeniem do dołu. Powstałą roladę ponownie rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 65 x 15cm. Wałkujemy ostrożnie aby nie wycisnąć masła z rolady. Powstały prostokąt ponownie zawijamy w roladę wzdłuż dłuższego boku i zakręcamy w spiralę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej skręconą roladę
Stare Gary
Ciasteczka z patelni 220mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukier, jajka, sól i cynamon, oraz posiekane zimne masło. 2. Sprawnie ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, dodajemy posiekaną żurawinę i zagniatamy do momentu, aż będzie jednolite. 3. Stolnicę lekko oprószamy mąką, patelnię przecieramy wacikiem, który nasączmy olejem, później wacik wyrzucamy, bo ciasteczka będziemy smażyć już bez użycia tłuszczu. 4. Ciasto
kruche babeczki
Tort wiśniowy z kremem śmietankowym z białą czekoladą 271robiłam równocześnie trzy ciasta, trochę za dużo kremu nałożyłam na dolny placek tortu, ale to już tylko kwestia samego wyglądu. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 700 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone
Passions hobbies life
Ciastka z kleiku ryżowego z masłem orzechowym 225ryżowego (bez dodatków) 100g masła/margaryny 50g masła orzechowego 100g cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło/margarynę oraz masło orzechowe z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki
Di gotuje
Ciasto gruszkowo-imbirowe 245margaryny (bez soli) 11,5 dkg brązowego cukru Ciasto gruszkowo-imbirowe Jak przygotować ciasto gruszkowe z imbirem. Przygotowanie ciasta zaczniemy od przygotowania karmelu. Nie jest to tradycyjny karmel gdyż nie będziemy tutaj nic podgrzewać ani topić. W miseczce utrzeć cukier wraz z margaryną na puszystą masę. Formę, w której będziemy piec ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód
mecooks
Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem 238jeszcze lepsze. Fit wersja, bez cukru i na mące pełnoziarnistej orkiszowej. Można chcieć czegoś więcej? Przygoda z kalarepą się nie kończy i wkrótce nowa odsłona, ale tym razem mniej kontrowersyjna – wersja wytrawna Pełnoziarniste ciasto z kalarepą i cynamonem foremka 20 x 25 cm 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody
Fitkot