ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1329/2671)

Chleb Miche z mąki mieszanej 75

zakwasie. Chleb jest bez dodatku drożdży, zdrowy i pyszny. Miękkisz jest mięsisty i wilgotny, na śniadanko z twarożkiem pycha ! Zakwas Levain - (przygotować dzień przed pieczeniem): 90 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej lub razowej 130 g  ciepłej wody 60 g zakwasu Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 12 godzin. CIASTO: 630 g mąki

Z Marcepanem
Chleb Miche z mąki mieszanej 86

zakwasie. Chleb jest bez dodatku drożdży, zdrowy i pyszny. Miękkisz jest mięsisty i wilgotny, na śniadanko z twarożkiem pycha ! Zakwas Levain - (przygotować dzień przed pieczeniem): 90 g mąki pszennej chlebowej 90 g mąki żytniej chlebowej lub razowej 130 g  ciepłej wody 60 g zakwasu Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na ok 12 godzin. CIASTO: 630 g mąki

Z Marcepanem
Spontaniczny wypiek na niedzielę 91

niedziela obejdzie się bez ciasta. Zrobiło się tak pięknie, ciepło i słonecznie, że nic mi się nie chciało oprócz siedzenia na leżaku. Jednak w końcu nabrałam ochoty na drożdżowe i upiekłam kardamonowe drożdżówki z amerykańską borówką. Takie najprostsze, z kruszonką, mięciutkie w środku, a z wierzchu mocno wypieczone. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta. Podczas pieczenia roznosi się po całym

codojedzenia
Klasyczne pierniczki korzenne 84

pierniczki, słodzone miodem naturalnym, z dodatkiem aromatycznej przyprawy korzennej. Przepis jest na tyle uniwersalny, że w zależności od tego jak grube wykonamy nasze pierniczki i jak długo będziemy je piekli, to będą one miękkie lub twardsze. Te miękkie można jeść praktycznie od razu, a te twardsze można przygotować wcześniej i odłożyć do metalowej, szczelnie zamykanej puszki.  Składniki(...)mleko. Zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki.   Rozwałkować na grubość około 3-5 mm (w zależności od tego, czy chcemy bardziej czy mniej twarde pierniczki) (fot.1) i wyciąć foremkami ulubione kształty  (fot.2) . Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 10 minut w temp. 200ºC (bez termoobiegu

Świat Ciasta
Chleb na jogurcie 90

wysypać otrębami . Ciasto przed przełożeniem do formy, wymieszać, przelać , wyrównać, odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C. Wyrośnięty chleb posypać mąką lub spryskać olejem, na dno piekarnia wsypać szklankę kostek lodu, aby wytworzyła się para, wstawić chleb. Chleb pieczemy 50 minut, bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjmujemy chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z budyniem " Ósemki" 132

cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę posypaną mąką, odpowietrzamy ( uderzamy pięścią).  Dzielimy na dwie części dla ułatwienia. Wałkujemy dość cienko. Szklanką wykrawamy około 20 placuszków. Składamy po dwa placuszki w Ósemkę, układamy na  dużej blasze ( lub 2-óch blachach od razu)wyłożonej papierem do pieczenia. Z drugiej połowy ciasta

Domowe ciasta
Bezy 131

pieczenia bez przeczytać poradnik na blogu  My Sweet World . Do zrobienia bez potrzeba: szczyptę soli 50 g drobnego cukru na 1 białko Białka z solą ubijamy uważając żeby je nie przebić, gdy są ubite powoli dodajemy cukier po około 2 łyżki. Zanim dodamy kolejną porcję czekamy aż cukier już dodany się rozpuści. Ciasto bezowe jest dobrze

Mama Gotuje
PTYSIE 158

koniec ubijać mikserem. Ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać ptysie na blache wysmarowaną tłuszczem piec  w piekarniku po ok. 20 min, w temperaturze 220 st. Po przestudzeniu ciastka przekroić i napełnić kremem, posyłać cukrem pudrem MASA 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 budyń waniliowy bez cukru Ugotować budyń. Masło utrzeć

RAROSSA
śliwki i wiśnie z kompotu w cieście francuskim... 142

wiśnie z kompotu bez pestek 4 szklanki, mąka ziemniaczana 2 łyżki, woda zimna do posmarowania ciasta - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Śliwki umyć, przekroić na połowę i usunąć pestki, wiśnie z kompotu odsączyć na sitku, wsypać do miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Ciasto francuskie rozwinąć z rolki, ułożyć na papierze do pieczenia w formie. Na cały

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe fit 162

pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na tym etapie możemy dodać też bakalie, ale to podwyższy kaloryczność ciasta. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180st.  Studzimy na kratce. Formę polecam 22cm, u mnie 24 cm więc ciasto wyszło płaskie.  Dekorujemy wedle uznania, może być roztopiona gorzka czekolada lub cukier puder. U mnie słodzik w proszku Całe ciasto to 1120 kcal(...)dzieląc na 8 części, jeden kawałek to 140kcal (bez polewy na wierzchu

Gotowanie moimi oczami
Babeczki z serkiem homogenizowanym 148

grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Następnie dodajemy jajka, ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i rozpuszczone masło. Całość mieszamy do połączenia składników. W drugiej miseczce mieszamy serek homogenizowany z mąką ziemniaczaną. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej nakładamy ciasto (tak do połowy), następnie

Słodkie okruszki
Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko 96

kolory ciasta, to wyjdą serduszka w kolorze marmurkowym.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczenie ciastek: Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na środkową półkę i piekę około 10 minut. Długość pieczenia ciastek zależy od piekarnika i od grubości ciastek. Ważne aby ciastka za bardzo się nie zrumieniły. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania

Uwaga Babcia Gotuje
Bułki pszenno - owsiane 108

ciepłe mleko i olej. Wszystko wyrobiłam ręką na jednolite ciasto. Ciasto troszkę podsypałam mąką pszenną tortową w trakcie wyrabiania, aby się nie kleiło. Gdy ciasto było już wyrobione, odrywałam z niego porcje wielkości małego jabłka i formowałam je w owalne bułeczki. Uformowane bułeczki odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy między bułeczkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułeczki(...)minut aby trochę podrosły. Następnie nożem zrobiłam po trzy płytkie nacięcia na bułeczkach. Posmarowałam wierzch bułeczek mlekiem i posypałam ziarnem sezamu. Bułeczki piekłam ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu. Piekarnika wcześniej nie rozgrzewałam. Bułeczki powinny się w tym czasie ładnie zarumienić. Po upieczeniu bułeczki wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystygnięcia, przykryte bawełnianą ściereczka. Bułeczki można

Waniliowe Improwizacje
Kolorowa pianka 105

wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Piec około 16 minut w temp 180 stopni, wystudzić. 350 ml mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka roztrzepać żółtka, budyń i mąkę, wlać na gotujące się mleko. Mieszać gotując do zgęstnienia, na małym ogniu. Odstawić do całkowitego wystygnięcia, szczelnie przykrywając wierzch budyniu folią spożywczą. Białka na bezę ubić na sztywno. Dalej(...)ubijać i porcjami dodawać cukier, a na koniec ocet. Blaszkę po biszkopcie ponownie wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i wyrównać. Piec 30 minut w 170 stopni lub do lekkiego zrumienienia. Uchylić lekko drzwiczki po upieczeniu i wystudzić. Masło ubić na puszystą masę. Dalej ubijać i dodawać po łyżce budyń. Wymieszać, następnie podzielić na 2 porcje. Do jednej dodać

gotuj ze mną
Kruche ciasteczka bez jajek 220

Ciasteczka są bez dodatku jajek a swą kruchość zawdzięczają mące ziemniaczanej. składniki: 250 g ziemnego masła 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g mąki pszennej 170 g mąki ziemniaczanej ewentualnie 1-2 łyżki śmietany 18 % Mąki wymieszać z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemne pokrojone masło i zagnieść ciasto. Gdyby całość

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania