ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1333/2705)

Pączki hiszpańskie 277

Karnawałowe szaleństwo smakołyków czas już dawno zaczynać. Faworki, pączki, różyczki, pampuszki.... bez tych przysmaków ciężko sobie wyobrazić ten okres. Dlatego też dziś proponuję Wam pączki hiszpańskie inaczej nazywane gniazdami. Skąpane w słodkim lukrze, są idealną przekąską.  Składniki: 400 g mąki pszennej 200 g masła Polskie z Mlekovity   8 jaj szczypta soli olej do smażenia Składniki na lukier(...)łyżek soku z cytryny Na samym początku przygotowujemy sobie kwadraty z papieru do pieczenia o boku ok 10 cm. Zagotowujemy w garnku 2 szkl wody z masłem i szczyptą soli i wsypujemy do tego przesianą mąkę. Cały czas energicznie mieszamy. Ucieramy dokładnie ciasto, aż zacznie odstawać nam od ścianek garnka. Gotowe odstawiamy do wystudzenia.  Kiedy jest zimne miksujemy

Malinowe Pocałunki
Rolada malinowo - jeżynowa 173

kakao dodałam 2/3 opakowania kisielu o smaku malinowym bez cukru. Rolada wyszła mi tak wspaniała, że zniknęła ze stołu jednego wieczoru. Na pewno jeszcze do niej wrócę. Polecam, naprawdę jest wspaniała. Składniki na biszkopt: 100 g mąki pszennej ¾ opakowania kisielu o smaku malinowym 100 g cukru ¾ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 16 g cukru waniliowego Sposób wykonania(...)wszystko jeszcze chwilę zmiksować. Mąkę połączyć z kisielem i proszkiem do pieczenia a następnie przesiać, całość dodać do ubitej masy jajecznej i całość chwilę zmiksować do dokładnego połączenia się składników. Dużą blachę o wymiarach 28 x 35 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowe ciasto rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni   blachy i całość wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec

Na słodko lub wytrawnie
Makowiec bez zawijania (bez jabłek) 88

ciasta, delikatnie mieszam. Całość odstawiam i biorę się za przygotowanie spodu. Składniki na kruche ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 110 g masła 2 łyżki cukru pudru Z podanych składników zagniatam ciasto (może mieć konsystencję mokrego piasku) i ugniatam na blaszce (25×30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę(...)zagotowuję, ściągam z palnika i dodaję czekoladę i miód. Zostawiam na kilka minut, aż czekolada się rozpuści. Następnie wszystko mieszam. Tak przygotowaną czekoladę wylewam na wystudzone ciasto. I gotowe. Smacznego Artykuł Makowiec bez zawijania (bez jabłek) pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Jak zrobić ciasto drożdżowe - Drożdżówki Cynamonowe odrywane - filmiki 193

nagrałam pierwszą część sama. Potem pomógł mi syn. Wg. mnie są lekko nudne, ale jak ktoś zaczyna z ciastem drożdżowym to pewnie się przyda. Dawno się tak bardzo nie stresowałam jak wtedy, zresztą to widać, dwa pierwsze odcinki są bez głosu, bo tak czułam się bezpieczniej, że nie muszę mówić, a powinnam! Potem w trzecim włączyłam już głos, słychać(...)wchłonęło tłuszcz (masło). Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Tu kolejny filmik z pokazanym właśnie tym etapem wykonania (tu nadal się wstydziłam, filmik bez głosu). Kiedy ciasto już urosło i podwoiło swoją objętość tak jak to widać na filmiku poniżej rozwałkowałam cienko, całe posmarowałam roztopionym masłem posypałam cukrem i cynamonem. Zwinęłam w cienkie roladki

Blondynka Gotuje
Kruche ciasteczka pachnące pomarańczą 59

ekstraktu pomarańczowego (ja dziś pominęłam). Na koniec dodajemy 2 łyżki oleju i wszystko zagniatamy. Miskę z ciastem wkładamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy je zwykłym wałkiem na grubość około 3-4 mm. Teraz posypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy je wałkiem ze wzorkami. Wałek należy mocniej docisnąć, aby wzorki były jeszcze ładniej(...)Układamy je na płaskim naczyniu i schładzamy jeszcze kilka minut w lodówce. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Nasze schłodzone ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy do ładnego zarumienienia spodu. Każdy piekarnik piecze inaczej, dlatego warto obserwować nasze ciasteczka. Już po około 5 min można sprawdzać

Słodkie okruszki
Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką 113

Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką to bardzo proste ciasto z budyniem i galaretką na biszkopcie , które wspaniale pasuje do filiżanki kawy.  Ciasto Chrupek z galaretką, budyniem i kokosem Ciasto Budyniowy Chrupek składa się z cienkiego jasnego biszkoptu(...)przykład pyszne Ciasto Aurora z kokosem, budyniem i galaretką oraz Ciasto Malinowa Kostka z budyniem malinowym, galaretką i bezą .  TUTAJ znajdziecie wszystkie moje najlepsze przepisy na ciasta z kremem budyniowym. Zobaczcie również przepis na pyszne Ciasto Brzoskwiniowy Kubuś : Jak zrobić ciasto Budyniowy Chrupek? Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym i chrupiącą posypką przepis Ciasto Budyniowy Chrupek z kremem budyniowym

Lekcje w kuchni
Nie tylko od święta 177

masy jajecznej. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch. Piec 40-45 minut w 160 st. C. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika, wystudzić. Brzegi odkroić ostrym nożem, kiedy ciasto będzie już zupełnie ostudzone. Przekroić w poziomie(...)ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy czekoladowej. Odstawić. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, założyć obręcz tortownicy. Posmarować połową dżemu, a następnie połową kremu. Przykryć drugim blatem, posmarować pozostałym dżemem, a następnie kremem. Na wierzchu ułożyć ostatni blat ciasta, delikatnie dociskając.  Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.  W tym czasie przygotować krem maślany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodka tarta owocowa na poprawę humoru 101

namawiały aż w końcu ją upiekłam. Ciasto na tartę to kruche ciasto , na które składa się pszenna mąka, cukier, masło i woda. Zaletą tego ciasta jest fakt, że spód do tarty można upiec wcześniej lub surowe ciasto zamrozić. Ja mam zawsze jakieś resztki kruchego ciasta w zamrażalce. Potem rozmrażam je wszystkie i piekę ciacho. Do tarty z jabłkami najlepiej wybrać(...)Wszystkie składniki na spód oprócz wody posiekaj nożem. Kiedy zrobi się kruszonka dodaj zimną wodę i zagnieć ciasto. Zagniataj krótko jedynie do połączenia składników. Podziel ciasto na dwie części, jedną nieco większą na spód. Rozwałkuj ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wyłóż nim foremkę do pieczenia tarty, u mnie z ruchowym dnem i o średnicy

codojedzenia
szczodraki-tradycyjny wypiek na Święto Trzech Króli 302

był biedny do wypieku używano mieszanej mąki, pieczono małe, wytrawne bułeczki. (opracowanie własne, na podstawie wielu internetowych źródeł). Po raz pierwszy i ja postanowiłam dopełnić tradycji i upiec szczodraki u siebie w domu:) Z wielu dostępnych przepisów na ciasto wybrałam ten i to był bardzo dobry wybór! Troszeczkę go zmodyfikowałam. Z ciastem pracowało się świetnie, pięknie wyrosło, było mięciutkie(...)mleko, wymieszać do jednolitej konsystencji, odstawić na ok 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajka, mleko, masło i drożdżowy zaczyn, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, przykryte lnianą ściereczką, na ok godzinę. Farsz: Kapustę odcisnąć z soku, drobno pokroić. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w słupki

6niebo
Chleb mieszany na zakwasie 106

trudno go wyhodować, a raz dojrzały wymaga minimalnego wysiłku, by piec na nim przez lata. Mój Zdzichu jest z nami od 2013. W przypadku, gdy chcemy mieć chleb rosnący krócej można nawet do bochenka przygotowywanego       na zakwasie dodać odrobinę drożdży, co skraca wyrastanie ciasta. Jednak zakwas bardzo poprawia walory smakowe pieczywa. Jeszcze raz zachęcam(...)mieszam z zakwasem i wlewaną stopniowo wodą. Można dodać odrobiną miodu lub cukru, to także przyspiesza działanie drożdży. Trzeba uzyskać jednolitą masę bez suchych miejsc. Wystarczy działać zwykłą łyżką. Gotowe wyłożyć równomierne do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Moja to keksówka o długości około 40 centymetrów. Wierzch posypuję lekko mąką i siemieniem lnianym.  Tak przygotowany pozostawiam

I tu będę miała takie te
Chleb z grubą i chrupiącą skórką 145

chrupiącą skórką. Z prostych i łatwo dostępnych składników, bez zbędnych dodatków. Przepis na chleb jest banalnie prosty i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Taki domowy chlebek to doskonała alternatywa dla kupnego wypieku o wątpliwym składzie. Kanapki z domowego chleba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jeśli lubicie piec domowe pieczywo, koniecznie musicie wypróbować ten przepis na chleb(...)wody pokruszyć drożdże i dodać cukier. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. 2. Mąkę wymieszać z solą, dodać rozczyn, olej i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto. Następnie uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką. Uformować chleb i przełożyć do naczynia żaroodpornego

Alle Dobre!
Drożdżowe paszteciki z drobiową kiełbasą, pieczarkami i serem 149

smaku około 70 g startego sera mozzarella Dodatkowo: sezam do posypania pasztecików + jajko do wysmarowania Przygotowanie: Ciasto: Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy nasze nasze drożdże, olej, sól i cukier. Wyrabiamy ciasto. W razie potrzeby posypując rękę mąką. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy je w ciepłe miejsce pod przykryciem na około(...)dodajemy mozzarellę, mieszamy. Na tym etapie można farsz spróbować i doprawić do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Robimy paszteciki: Ciasto krótko wyrabiamy i wykładamy na podsypaną mąką stolnicę/matę. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą rozwałkowujemy i dzielimy nożem na pół (wzdłuż). Nakładamy farsz zostawiając trochę wolnego miejsca od brzegu. Zwijamy

Słodkie okruszki
Chleb pszenno żytni z ziarnami dyni i suszoną aronią a także recenzja ksiażki CHLEB... 151

jest jak składać ciasto w pojemniku a jak na stolnicy. Aby być mistrzem naprawdę potrzeba dużo czasu ,ale uważam ,ze z tą książką jest to możliwe.  Część druga natomiast to przepisy i pieczywo ozdobne, bo takie też możemy upiec w domu.  Znajdziemy tam pieczywo na zakwasie z drożdżami lub bez, żytnie na zakwasie, bez zakwaszanej mąki(...)także nieco większych bo czasami nawet na 30 bochenków. Więc uważam są to ilości restauracyjne.  Etapy pieczenia chleba bywają długie i mozolne o czym przekonałam się po przeczytaniu tej książki. Ale efekty są warte mimo tego że ciasto zagniatamy kilka razy, odstawiamy, następnie formujemy, odstawiamy i znów przekładamy do formy i następnie znów odstawiamy i tak w koło

Radość kipiąca uśmiechem.
Kremowy sernik na orzechowym spodzie – masa serowa bez masła, mąki i cukru 155

ksylitolu 5 jajek 1/2 szklanki śmietanki 30% lub 36% 1 laska wanilii Dodatkowo: 1/2 szklanki masy krówkowej 1/2 szklanki prażonych orzeszków ziemnych bez soli Instructions Spód: Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia wyjmując brzegi poza obręcz, natomiast bok wysmarować odrobiną masła i wyłożyć dociętym paskiem papieru. Ciasteczka oraz orzeszki ziemne zmiksować blenderem na mąkę(...)przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 80-90 minut, tak aby góra sernika była wyraźnie ścięta, w razie potrzeby czas trochę wydłużyć. Na samym dole piekarnika, w momencie wkładania sernika, położyć szerokie naczynie żaroodporne z gorącą wodą, powinno to zapobiec pękaniu ciasta.  Sernik wystudzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku

Fitsweet.me
Entliczek pentliczek i oto serniczek 149

zrobić pączki na tłusty czwartek.Ulga. Do kolejnej walki z sernikiem przekonał mnie przyjazd gości w niedziele. Upiekłam tym sposobem dwie pieczenie na jednym ogniu, zaspokoiłam (chyba tylko chwilowo) moje sernikowe podniebienie i zaprezentowałam gościom, ( mam nadzieje) smaczne ciasto. Tak swoją drogą zastanawiam się  ile jeszcze mi starczy cierpliwości w stosunku do mojej rodziny. Za każdym razem gdy rozmawiam(...)Wracając jednak do przepisu, sernik może nie wygląda rewelacyjnie, raczej tradycyjnie bez specjalnych dekoracji czy dodatków ale jest, a w zasadzie to już był.  na prawdę bardzo bardzo pyszny.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej 75 g cukru 100 g masła łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 2 łyżki śmietany 18% masa serowa: 1 kg twarogu

ciastkarnia na kruchym spodzie