ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1318/2671)

Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1838

ciasto, jakie znajdziemy w makowcu na kruchym (a właściwie półkruchym) spodzie. Makowiec to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie Święta, więc nie warto rezygnować z przygotowań własnoręcznie wykonanej masy makowej. Będzie ona bardziej zwarta niż masa z puszki, doprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony(...)makowce o długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g

Smakołyki Bereniki
Chleb dyniowy 112

Pokrój dynię na mniejsze kawałki. Przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w 200 stopniach aż będzie miękka (sprawdź widelcem). Upieczoną dynię przestudź, obierz i zblenduj.   Składniki na 1 średni chlebek 6 szkl. mąki pszennej 30 g drożdży 2 szkl. puree dyniowego (upieczona, zblendowana dynia bez skórki) 1/4 szkl. letniej wody 1/2 łyżeczki kurkumy 1 kopiasta(...)ciepłe miejsce. Ciasto ponownie wyrabiamy. Dodajemy mąkę i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce. Garnek smarujemy 1 łyżeczką oleju. Do piekarnika wkładamy garnek z przykrywką, temperaturę ustawiamy na 220 stopni i nagrzewamy garnek przez 30 min. Wyciągamy garnek (ostrożnie, gorący!!!), ściągamy pokrywkę. Wyrabiamy ponownie ciasto. Przekładamy do garnka. Wierzch posypujemy odrobiną mąki. Nakładamy przykrywkę. Pieczemy 30 min. Po 30 min. zdejmujemy

Czarnawisienka
MALINOWE DROŻDŻÓWKI 131

ekspandowana Wykonanie: Ciasto: Mleko lekko podgrzewamy do temp. ok. 30 stopni. W podgrzanym mleku rozpuszczamy cukier oraz pokruszone drożdże i mieszamy z 1 łyżką mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min., aby wyrósł. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, dżem malinowy, szczyptę soli, nalewkę malinową oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto na pulchne(...)wystudzone masło. Zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe mniejsze, aby wyrosło. Pączki: Gdy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy go na grubość ok. 1,5 cm i wycinamy krążki wielkości ok. 7-8 cm. Krążki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Krakersy. Pochrupiecie? 200

można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych np. Lajkonika, to wyobraźcie sobie, że te są jeszcze lepsze! A w dodatku(...)szklanki mąki 1 łyżka siekanego świeżego rozmarynu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki wody (125 ml) 1/3 szklanki oliwy z oliwek (80 ml) gruboziarnista sól morska do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie, elastyczne ciasto. Wystarczy dosłownie kilka ruchów ręką - ciasto zagniata się niebywale szybko i łatwo. Jest fantastycznie

KUCHARNIA
Torcik z masą kawowo-śmietanową 198

jajka, 150ml oleju ze słonecznika Zielony Nurt, 150ml mleka. Mąkę wraz przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać cukier. Dodać jajka, olej oraz mleko. Całość wymieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie gładkie.  Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm.  Piec około 40minut w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem:  300ml(...)śmietany 18%,  czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  łyżka wrzątku,  4 łyżki cukru pudru,  50g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  3 bezy,  czekoladowe serduszka.    Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.  Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu

Z miłości do słodkości
Proste ciasto z powidłami 152

kawy, na leniwe popołudnie, idealne i szybkie. Podaję z cytrusowym lukrem lub domową polewą (mocno!:) czekoladową Dziś u mnie proste ciasto bez miksera pachnące pomarańczami i powidłami. Wspaniałe w smaku, delikatne, rozpływające się w ustach, proste! Takie ciasto na jedną keksówkę znika szybko, często obdarowuję nim znajomych, na zdrowie! Składniki: 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 jajka 1 płaska(...)bakalie Przygotowanie: W misce mieszam suche składniki, następnie po kolei dodaję mokre. Mieszam kuchenną trzepaczką, jak będą lekkie grudki nic się nie stanie. Piekę w temp. 175 C przez 45 minut lub do suchego patyczka. Bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Chlebek bananowy z chia... 131

wszystko, zyskuje automatycznie miano 'zdrowego' po dodaniu owej magicznej rośliny zwanej 'chia'... Czekolada? Od razu lepsza! Ciastka? Fantastyczne wręcz dla zdrowia! Ciasto? Niemal lekarstwo! :)  Dlatego ulubiony i bardzo ceniony chlebek bananowy, z nieodzownym dodatkiem magii, nie przeszedł bez echa i nie dał na siebie długo czekać...   Przepis z bloga Munchkin Time . Składniki: (na 1 bochenek; blaszka/foremka okolice(...)foremkę - wyłóż papierem do pieczenia. Używajac miksera zmiksuj dokładnie cukier z masłem. Dodaj jajka i banany. Zmiksuj do czasu, aż składniki się połacza. W osobnej misce wymieszaj makę, sodę, sól i chia. Wsyp sucha mieszaknę do mieszanki maślanej i szybko wymieszaj szpatułka - nie za długo; tylko do czasu, aż składniki się połacza! Wylej gotowe ciasto do foremki i piecz

Lejdi of the house
Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką 581

cieście użyłam właśnie przezroczystej o smaku truskawkowo – waniliowym. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt z Kremem, Owocami i Galaretką Składniki: Biszkopt: 3 duże jajka – osobno żółtka i białka 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g zmielonych migdałów 130g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem(...)pieczenia, zmielone migdały i wymieszać. 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Do jajecznej masy przesiać wcześniej przygotowaną mąkę z migdałami i wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć

Mała Cukierenka
Babka pomidorowa 38

proszku dopieczenia 1 łyżka powideł bez cukru (lub innego dżemu) 3 szklanki mąki Orzechy, bakalie 2 białka W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Słodki sentyment
Ciasto maślankowe z owocami 40

truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza. Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance lub kefirze bez miksera, przepis znajdziesz tutaj . A jak zrobić ciasto maślankowe z owocami z użyciem miksera? O właśnie tak Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)maślanki  2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksuję w misce na gęstą i puszystą masę. Następnie dodaję maślankę i krótko miksuję. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksuję i na koniec dodaję olej, i wszystko znowu miksuję do połączenia się składników

Słodki sentyment
Bułeczki z pastą z awokado 43

przykrywamy misę bawełnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok 1 cm i wykrawamy dowolny kształt- u mnie gwiazdki. Smarujemy rozmieszanym jajkiem i obtaczamy sezamem wymieszanym z makiem. Część bułek pozostawiłam bez posypki- będzie łatwiej odróżnić te z szynką od tych z łososiem ;) Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a gdy lekko podrosną

Kuchnia w czekoladzie
Ciasteczka Na Mleku Skondensowanym 68

Kruche ciasteczka z dodatkami lub bez, jak kto woli. Do pochrupania, do słoika kiedy najdzie nas ochota aby coś słodkiego przegryźć, a nie musi to być ciasto ;) Składniki na 1 blaszkę ciastek: 100 g masła miękkiego 2 tubki mleka skondensowanego (po 75 g) 200 g mąki pszennej tortowej 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego groszki

Gotowanie...to proste !
Styropian z jagodami 45

Ciasto styropian to inaczej sernik bez sera, z dodatkiem jagód stanowi idealne połączenie na coś słodkiego do kawy. Jest bardzo delikatne, pianka jogurtowa lekka jak piórko, a jagody dodają smaku całości. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 25x38 cm) 250 g masła, 1/2 szkl. cukru, 5 żółtek, 3 szkl. mąki, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 800 g jogurtu naturalnego

słodki bratek
Ciasto bananowe z kremem słony karmel 53

Ciasto z bananami? Małpi chlebek? Dlaczego nie! Z dodatkiem kremu słonego od Locco Co , który w porcji (5 g) posiada jedynie 8 kcal jest to niebo! Składniki: 2 jaja 50 g erytrytolu 10 ml oleju rzepakowego 50 g mąki orkiszowej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bananów bez skórki aromat 20 g kremu słony karmel Sposób przygotowania

Truskawkowa Fiesta
Ciasto maślankowe z owocami 57

truskawki i maliny. Do zrobienia ciasta użyłam miksera, dzięki czemu konsystencja po upieczeniu jest, moim skromnym zdaniem, delikatniejsza. Jeśli chcesz przygotować ciasto na maślance lub kefirze bez miksera, przepis znajdziesz tutaj . A jak zrobić ciasto maślankowe z owocami z użyciem miksera? O właśnie tak Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na ciasto: 3 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)maślanki  2/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka, cukier i cukier waniliowy miksuję w misce na gęstą i puszystą masę. Następnie dodaję maślankę i krótko miksuję. Do masy dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Ponownie miksuję i na koniec dodaję olej, i wszystko znowu miksuję do połączenia się składników

Słodki sentyment
30 pomysłów na ciasta z truskawkami 60

początek coś bez pieczenia:  Truskawkowe mleczko Jogurtowiec z truskawkami Grysikowiec z truskawkami Lodowiec Truskawkowy torcik z białą czekoladą Sernik na zimno z truskawkami Śmietankowy sernik z truskawkami Truskawkowy sernik na zimno Najprostszy sernik na zimno Babeczki:  Mini kopce kreta z truskawkami Muffinki z truskawkami Owsiane Jaglane Kruche Ucierane, kruche itp:    Ciasta z kremem: Makowa

Cynamonowe szczęście
Kakaowy biszkopt z masą ajerkoniakową i malinami 56

masowymi” ciastami nie przepadają (w cieście jej smak jest jednak wyczuwalny, co z kolei powinno uspokoić tych, dla których krem w cieście jest rzeczą ważną). Zwieńczeniem całości jest słodko-kwaśna warstwa malinowa, która nadaje ciastu orzeźwienia i lekkości i doskonale komponuje się ze smakiem budyniu. Polecam na co dzień, jak i jako ciasto na Święta. Biszkopt: 8 jajek(...)drobnego cukru 3 łyżki oleju 130-140 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa ajerkoniakowa: 350 g pełnotłustego mleka 2-3 łyżki cukru 160 g ajerkoniaku (u mnie słony karmel) 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka maki pszennej 200 g miękkiego masła Frużelina malinowa: 450-500 g malin (u mnie

Smaki Na Talerzu
KETO PĄCZKI BAMBUSOWE (bez glutenu i cukru) 99

Czwartek, to polecam także bardzo popularne i lubiane pieczone oponki serowe . Składniki – keto pączki bambusowe (16 sztuk) 100 g tłustego twarogu (u mnie Piątnica) 1 jajko 15 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej   20 g mąki łubinowej   20 g erytrolu w pudrze 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia bez glutenu szczypta  wanilii 250 g smalcu(...)Wszystkie składniki poza smalcem dokładnie wymieszać, zrobić z nich kulę i odstawić na 10 minut. Jeśli po tym czasie zajdzie potrzeba można dosypać mąki łubinowej w zależności od konsystencji ciasta. Powinno ono być niezbyt zbite, ale takie żeby można z niego rolować w dłoniach malutkie kuleczki ok 1,5-2 cm średnicy. Jeśli pączki będą zbyt duże mogą nie zdążyć

Ola la LCHF
Metrowiec 54

Metrowiec to taki pasiasty klasyk z czasów prl. To ciasto zrobiłam pierwszy raz, choć w moim domu kiedyś było pieczone dość często. Przyznam się Wam, że jakoś specjalnie za nim nie przepadałam i właściwie to nie wiem dlaczego, bo nie dość, że jest proste w wykonaniu to smakuje pysznie no i wygląda oryginalnie.  Teraz upiekłam je na prośbę kilku(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto dzielimy na dwie, równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao, do drugiej części ciasta 2 łyżeczki mąki i mieszamy. 2 keksówki jednakowej wielkości  (moje mają wymiar 11x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia  i do jednej z nich wylewamy ciemnie, a do drugiej jasne ciasto pieczemy ok 35 minut

Cynamonowe szczęście
Piernik świąteczny na maśle 53

zimnym pomieszczeniu do czasu pieczenia ciasta na Święta. Z tej masy piernikowej można również upiec ciasteczka - pierniki. Ja wykorzystam do zrobienia tradycyjnego piernika. Upiekę 3 placki i przełożę je powidłami śliwkowymi. Tak jak w tym podobnym, ale trochę innym przepisie. Tam znajdziecie więcej wskazówek jak ostatecznie przygotować ciasto. Przyprawa do pierników najlepsza bez mąki i cukru. U mnie

Proste Potrawy
Ciasteczka w piegi 70

Ciasteczka w piegi SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej – dwie niepełne szklanki 150 g miękkiego masła 1/3 szklanki cukru 1 jajko 3 łyżki cukru z wanilią czubata łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: kolorowe lentilki, draże. Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki mam w temp. pokojowej. PRZYGOTOWANIE: Do miski wsyp 1/3 szklanki cukru oraz trzy pełne łyżki cukru(...)wymieszaj szybko składniki ręką. Z ciasta utwórz kulę i owiń ją w folię spożywczą. Kulę ciasta wstaw na 5 minut do zamrażarki. Po 5 minutach wyjmij kulę ciasta i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Do ozdobienia moich ciasteczek wybrałam kolorowe draże (lentilki). Każdą kulkę układaj na formie z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki lekko spłaszczaj i delikatnie

Zasmakuj Kuchni
Kulebiak z kapustą i grzybami 75

wystygnięcia. Ciasto: W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę cukru, wlewamy 3 łyżki mleka i dodajemy łyżkę mąki, składniki mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż rozczyn drożdżowy zacznie pracować. Do pracującego rozczynu wlewamy odmierzoną ilość mleka i rozmącone jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto wyrabiamy(...)części, obie porcje ciasta wałkujemy na dwa płaty o kształcie prostokątów i wymiarach około 30x35cm Na rozwałkowane ciasto nakładamy farsz pozostawiając po 2-3cm wolnego miejsca z brzegów ciasta i zwijamy wzdłuż dłuższego boku tworząc roladę. Tak samo postępujemy z drugim przygotowanym płatem ciasta. Gotowe kulebiaki układamy łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia końce zlepiamy

Księga-Smaku
Rolada marchewkowa 91

daktyli, który jest łatwy w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny. Co tu dużo mówić, wyszło fantastycznie.  Ciasto: 3-4 marchewki (ok. 250 g) 3  jaja 100 g mąki pszennej 2 łyżki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu   Jaja ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach miksera na białą(...)marchewkę i olej. Następnie dodajemy mąkę, sodę, proszek oraz cynamon i mieszamy. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C. Pieczemy ok 25 minut.  Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok 10 minut, by nieco ostygło po tym czasie wyjmujemy z blaszki,  przekładamy

Cynamonowe szczęście
Ołady racuchy drożdżowe z rzadkiego ciasta 153

wspomniałam z rzadkiego ciasta z drożdżami, proszkiem do pieczenia lub na sodzie. I w zależności jaki spulchniacz damy do racuchów takie placki uzyskamy. Drożdżowe racuchy będą pulchne, grube i mięciutkie, placki na sodzie zwane też sodziaki tak samo jak te na proszku będą cienkie i mniej puszyste. Jak zrobić ołady, racuchy drożdżowe z rzadkiego ciasta bez wyrabiania? Ołady

Dieta moja pasja
Szybkie ciasto z czereśniami 74

tworząc z ich dodatkiem smaczne wypieki. Do moich ulubionych należy szybkie ciasto z czereśniami , na które przepis zaprezentuję Wam w tym wpisie. Ciasto z czereśniami to jeden z najsmaczniejszych wypieków w sezonie na pyszne, letnie owoce. Jest to najszybsze i najłatwiejsze ciasto z czereśniami, jakie znam. Czas przygotowania ciasta to zaledwie 10 minut. Do jego wykonania potrzebujemy kilku prostych składników(...)bardzo często, kiedy tylko pojawi się sezon na czereśnie. Aby przygotować to pyszne ciasto, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki, można to zrobić nawet bez użycia miksera, używając drewnianej łyżki. PRZEPIS NA SZYBKIE CIASTO Z CZEREŚNIAMI Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto z czereśniami. Szybkie łatwe i tanie. Po prostu pycha! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Przepiski.pl
Chleb z ziarnami i makaronem 109

mieszania ciasta trochę się rozdrobni, choć nie bardzo, bo ciasto mieszamy łyżką bez konieczności długiego wyrabiania. Makaron, jaki użyłam, to Goldmaczki literki od Goldmak . Jest to makaron 5 jajeczny. Jego kształt zachęci dzieci do zjedzenia różnych dań, a nawet samego (moja wnusia uwielbia suchy makaron, choć pomidorową czy rosół też uwielbia). Tak więc zapraszam do lektury i pieczenia

Ewa w kuchni
Biszkopt z rabarbarem 111

tradycyjnego podania rabarbaru z ciastem ( bo zazwyczaj rabarbar łączy się z kruchym) . Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 6 jaj (M) szklanka cukru szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Następnie żółtka i miksujemy na najniższych

Domowe ciasta
Czy warto wybrać tabletki do zmywarki All-in-one Gron Balance? 83

piekę z dziećmi, gotuję wspólne obiady, przygotowuję śniadania, desery, ciasta lub pizze z mężem. Tu zawsze się dużo dzieje. Stosy naczyń to u nas codzienność. I nie będę ukrywać, że kocham gotować i piec, ale zmywać… Za tym nigdy nie przepadałam. Na szczęście mam moją ukochaną pomocnicę-zmywarkę Uwielbiam ją i już nie wyobrażam sobie bez niej mojej

Słodkie okruszki
Babka pomidorowa 74

proszku dopieczenia 1 łyżka powideł bez cukru (lub innego dżemu) 3 szklanki mąki Orzechy, bakalie 2 białka W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz białek. Mieszamy łyżką i odstawiamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką lub łopatką. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy (długość 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika

Słodki sentyment
Fit bułeczki z nadzieniem czekoladowym 79

powidłami, albo zrobić je bez żadnego nadzienia. Składniki (ok. 8 bułeczek): 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 250 g twarogu chudego lub półtłustego 1 jajko 3 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Jajko zmiksować z twarogiem i ksylitolem (najlepiej to zrobić  przy użyciu blendera), dodać mąkę i proszek, zagnieść ręcznie ciasto. Pokroić na osiem części

Healthy food explorer
Pizza bianca z pieczarkami i mozzarellą 80

bianca z pieczarkami i mozzarellą bez sosu pomidorowego to kolejny pyszny, lecz nieklasyczny pomysł na pizzę. Ponieważ jestem wielką fanką tego dania, równe wersje pizzy często goszczą na moim stole. Ta jest jedną z bardziej udanych.   Składniki na pizzę bianca z pieczarkami i mozzarellą (duży placek, który piekłam na blaszce do piekarnika): Ciasto: 500 g mąki pszennej opakowanie

e-PrzepisyKulinarne
Proste cynamonowe ciasteczka z miodem 83

pieczenia, dodajemy miodowe masło, cukier puder i gęstą śmietanę. Mieszamy składniki wstępnie łyżką, a następnie zagniatamy ciasto w kulę. Ciasto powinno być miękkie, plastyczne, nie powinno się lepić. Ciasto wałkujemy na lekko podsypanym mąką blacie. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (mi z przepisu wyszło 1,5 dużej blachy ciasteczek, ilość uzależniona od grubości i wielkości ciasteczek). Ciasteczka pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do ładnego zarumienienia, około 17 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika i grubości ciasteczek, obserwujemy wypiek). Po przestudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub zdobimy lukrem

Słodkie okruszki
Ultrachrupiący chleb bez wyrabiania 460

stopni, grzałka góra - dół, bez termoobiegu. Do środka wstawiam garnek z pokrywką wysmarowany oliwą/ olejem. Na blat wysypuję trochę mąki. Wyskrobuję ciasto z miski i posypuję odrobinę mąką. Ugniatam chwilę, tak by było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Nagrzany garnek wyjmuję z piekarnika, wrzucam do niego ciasto, przykrywam pokrywką i piekę 30 minut. Po tym czasie zdejmuję

Cook&Love
Chleb żytni na zakwasie, z ziarnami 136

albo i dłużej). Gdy ciasto wyrośnie, wstawić formę do piekarnika nagrzanego do temperatury 230 0 C z opcją grzania góra-dół i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 0 C i piec około 30 - 40 min aż boki i chleb będą wypieczone. Pod koniec pieczenia chleb można dopiec kilka minut bez formy, aby dopiec boki

Kocham..lubię..gotuję..
Orzeszki z kremem budyniowo-kakaowym 84

mleka 1 budyń waniliowy ( bez cukru i na pół litra mleka ) 25 dag masła lub margaryny 4 łyżki cukru pudru 2 kopiaste łyżki ciemnego kakao Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych orzeszków z kremem: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wylepiamy foremki do pieczenia orzeszków, nakłuwamy widelcem i układamy

Izabelawkuchni
Bułki wrocławskie. Bułki z przedziałkiem 950

objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy na lekko posypanej mąką stolnicy, robimy wałek i kroimy na 12 kawałków. Formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, robimy przez środek tzw. przedziałek za pomocą tępej strony noża. Odstawiamy ponownie do piekarnika na 30 minut.. Bułki pieczemy w temperaturze 200 º C (bez termoobiegu) przez około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chrupiące gofry budyniowe 127

mleka 1 budyń śmietankowy bez cukru 40g 3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z jajka oddzieliłam żółtko i białko. Białko ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zółtko umieściłam w misce miksera. Dodałam mleko, mąkę tortową, obydwa rodzaje cukru, proszek do pieczenia, olej i proszek budyniowy. Wszystko zmiksowałam na jednolite ciasto. Na koniec do ciasta przełożyłam

Waniliowe Improwizacje
Panettone czekoladowo-pomarańczowe 95

stół i zostaw bez przykrywania na około 15 minut. Formowanie: Odważ wymaganą ilość ciasta w zależności od dostępnych foremek. Dałem po ok. 560 g ciasta na foremkę fi 14 cm. Po podzieleniu uformuj ciasto w kule i pozostaw na 15 minut. Następnie umieść masę w papierowych foremkach, uprzednio umieszczonych na blasze do pieczenia. Nakryj foremki folią i zostaw

Przepisy na domowy ser i chleb
Paszteciki z kapustą i grzybami 91

zawinięciu odetnij od reszty ciasta (patrz zdjęcie poniżej). Każdy rulon pokrój na małe kawałki, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Żółtko wymieszaj z łyżką mleka. Za pomocą pędzelka posmaruj każdy pasztecik, a następnie posyp sezamem. Włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200 stopni C (góra dół, bez termoobiegu). Paszteciki podawaj

Przepisy na widelcu
Kokosowe ciasto ze śliwkami 138

Przyznam się bez bicia, że to pyszne ciasto upiekła moja mama a ja musiałam się z Wami podzielić przepisem. Ciasto jest proste a zarazem bardzo smaczne, idealne do niedzielnej kawki. Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 100 g cukru szczypta soli łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła jajko

Smakołyki Asi
Ciasto z melonem 172

porcja kremu kokosowego bez nabiału – przepis 1 dojrzały melon Jak zrobić ciasto z melonem: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodajemy cukier i żółtka, ubijamy chwilę. Do jajek dodajemy mąki, mieszamy delikatnie. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 min w 180st

Dorota Smakuje
Zdrowe serniko - brownie bez białego cukru i mąki 115

Ponieważ fasola zastępuję w cieście mąkę, to nie znajdziecie tutaj też ani grama mąki. Brzmi zachęcająco? To zdradzę Wam, że smakuje jeszcze lepiej! :D Smacznego! ZDROWE SERNIKO - BROWNIE BEZ BIAŁEGO CUKRU I MĄKI Brownie Puszka czerwonej fasoli 2 jajka Banan Ćwierć szklanki suszonych daktyli Łyżka kakao Łyżka cynamonu Pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik 250 g półtłustego twarogu

HealthyCreations
Ciasto Cappuccino z porzeczką 152

migdały , którymi ubrałam ciasto- tort.   Składniki na biszkopt: 6 jaj 1 szklanka cukru  1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżki oleju  szczypta soli Białka oddzielamy od żółtek miksujemy na sztywno z dodatkiem soli. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy na sztywną bezę. Dodajemy po jednym żółtku(...)dokładnie mieszamy. Na końcu wlewamy olej, mieszając. Wylewamy do tortownicy( boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą w spód wykładamy papierem do pieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na krem I: 500 ml mleka ¾ szklanki cukru cukier

Domowe ciasta
Baba a'la Panetone 117

ciepłe miejsce bez przeciągów. Przygotowujemy formy ( u mnie keksówka i forma z kominem) Wykładamy ciasto do foremek.   Wstawiamy do lekko nagrzanego(max 50 stopni) piekarnika na 20 minut- na górną półkę, a na dolną stawiamy miskę z wodą.    Po wyrośnięciu miskę z woda wyjmujemy.    wierzch "pędzlujemy" odrobiną klarowanego masła  pieczemy baby w temp

Domowe ciasta
Odrywane bułeczki maślane / Break-off butter buns 161

miejsce na 1 godz. Wyłóż ciasto na stolnicę posypaną mąką i podziel na 15 równych kawałków. Z każdego uformuj małe okrągłe bułeczki i ułóż je w równych odstępach w blaszce (23 cm./34 cm.) wysmarowanej masłem. Odstaw na 15 minut. Bułeczki posmaruj rozpuszczonym masłem. Posyp makiem, sezamem, płatkami drożdżowymi lub pozostaw bez posypki. Piecz w 170°C przez

Delicious Place
Japońskie Mleczne Bułeczki - Bardzo Puszyste I Mięciutkie 155

dłużej. 5. Po wyrośnięciu, odgazowujemy ciasto ponownie je zagniatając i dzielimy je na 9 części, z każdej formując bułeczkę. Układamy je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Przed wyrośnięciem Po wyrośnięciu Piekarnik elektryczny rozgrzewamy do 180 stopni. Grzanie góra-dół bez termoobiegu. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepany

Gotowanie...to proste !
Ekspresowe drożdżówki z budyniem i borówkami 182

waniliowy lub śmietankowy bez cukru 1 op. mleko 500 ml. cukier 2 łyżki masło 2 łyżki cukier puder do obsypania borówki 300-400 g.  Budyń przygotować według wskazówek na opakowaniu, dodając na końcu masło. Mieszać do rozpuszczenia. Odstawić do ostygnięcia.  Ciasto francuskie wyłożyć na blaszce od piekarnika z papierem do pieczenia. Wyciąć szklanką kółka

Kuchnia Paulettes
Szybkie ciasteczka wg Aleex 160

szybko zagnieść. 4. Z ciasta uformować w rękach 20 kulek, lekko je spłaszczyć i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy. 5. W każde ciasteczko lekko wcisnąć wybrane dodatki. U mnie to były kawałeczki czekolady deserowej. 6. Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC w opcji termoobieg (jeśli pieczemy bez termoobiegu, wówczas należy ustawić

W mojej kuchni
Maślane ciasteczka z kleiku ryżowego i pestek dyni 116

kleiku ryżowego (bez dodatków) 150g masła 100g cukru   2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło z cukrem utrzeć do puszystości i nie przerywając miksowania - wbić jajka. Do powstałej masy dodać kleik, proszek do pieczenia oraz uprzednio zmielone (użyłam młynka do kawy) pestki dyni. Całość dokładnie wymieszać - najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki

Di gotuje
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 176

wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy. Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano – opcjonalnie, do woli, ciasto będzie ładnie dodatkowo(...)soli – wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj. Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp

Zasmakuj Kuchni
Racuszki z bananami 145

drugiej misce mąkę, proszek do pieczenia i cukier. połącz mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie wymieszaj mikserem. do tak przygotowane ciasta wrzuć banany i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki po usmażeniu warto odsączyć racuszki na ręczniku papierowym możesz podać z cukrem pudrem, ja jadłam bez dodatków Inne moje przepisy

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Odrywany chlebek z masłem ziołowym 168

się od dłoni) i bez grudek. Podsypać miskę mąką, uformować kule i pozostawić ciasto pod przykryciem do podwojenia objętości (około 40 minut). W czasie kiedy ciasto rośnie wkładamy do miseczki 3 łyżki masła, do którego wyciskamy przez praskę czosnek i wsypujemy zioła. Dokładanie je mieszamy. Keksówkę o wymiarach 28x8cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na długi

ChilliJemy
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 156

godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb 55 minut. W tym czasie wyparowała cała woda. Gdybym miała kolejny raz piec ten chleb, piekłabym go standardowo w temperaturze 190 stopni przez ok. 70 minut i zdecydowanie bez pary. Chleb orkiszowo

Weekendy w domu i ogrodzie
Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką 119

też nalewkę. Możliwości jest bez liku ! ------------------------------------------------------------- Ucierane ciasto z czerwoną porzeczką Czas przygotowania:  60 minut Proporcje  na tortownicę o średnicy 27 cm Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 jajko 1 szklanka kefiru 3/4 szklanki drobnego cukru 1 kopiasta łyżki kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kardamonu

Kulinarne przygody Gatity
Maślane piegusy z truskawką 153

już jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej

Kuchnia w czekoladzie
Groszek ptysiowy 172

ciasto będzie gładkie, bez grudek i będzie odchodzić od ścianek, wtedy odstawiamy masę na bok do ostygnięcia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i mieszamy (możemy użyć do tego miksera lub łyżki) do połączenia wszystkich składników, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia niewielkie kuleczki. Pieczemy w 200° przez

PatiGotuje
Staropolski mazurek orzechowy 270

jest jeszcze smaczniejsze. Podczas przygotowywania ciasta może się wydawać, że masa orzechowa jest zbyt gęsta, ale nie należy jej niczym rozrzedzać, ona właśnie taką ciastowatą konsystencję ma mieć. Uważajcie tylko, by go nazbyt nie spalić. Podany czas pieczenia jest czasem sugerowanym, w tym wypadku polecam kierować się intuicją i po prostu sprawdzać barwę 'bezy' - ma być brązowa i zarumieniona

Słodkie inspiracje
Pizza pepperoni z oliwkami i kaparami 185

wyczuwalne podczas pieczenia ( i jedzenia oczywiście:), wspaniale pasują do tej wytrawnej pizzy.  Składniki na ciasto (na dwie pizze o średnicy 32 cm): 400 g mąki pszennej 250 ml ciepłej wody 8 g drożdży instant (suchych) pół łyżeczki soli pół łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sypana mielona bazylia i oregano - opcjonalnie, do woli, ciasto będzie ładnie dodatkowo(...)pieprzu i soli - wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj. Jak ciasto urośnie podziel je na dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki i tworząc ulubioną grubość ciasta i brzegi. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie

Zasmakuj Kuchni
Muffinki z marcepanem 91

pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Papierowe foremki napełnij ciastem do ¾ wysokości. Wierzch babeczek posyp płatkami migdałów. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piecz przez mniej więcej 20 minut. *Ja do przygotowania takich babeczek użyłam gotowej masy marcepanowej. Masa była bardzo klejąca i plastyczna. Pewnie miałabym duży problem z jej starciem na tarce bez uprzedniego jej zamrożenia

blog.moje-pasje.info
Ciasto jogurtowe z gruszkami 204

wiele sposobów. Doskonałe "solo" - bez dodatków. Ale żeby nie było nudno ,warto dodać do niego ulubione owoce. Słodkie gruszki świetnie sprawdzają się w cieście jogurtowym, nadając mu słodyczy.   Składniki: 1 i 2/3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 3 jajka 100 g masła 250 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli cukier waniliowy

kolorowotorcikowo
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 227

czarnych oliwek bez pestek 10 pomidorków koktajlowych 250 g jogurtu greckiego kilka łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Strucla drożdżowa z makiem 180

klasyczną roladę, a końce bez masy podwiń. Przetnij ciasto wzdłuż i spleć masą do góry. Analogicznie przygotuj struclę z drugiej części ciasta. Odstaw do ponownego wyrośnięcia przykryte ściereczką, w ciepłe miejsce na około godzinę. Piekarnik nastaw na 170 stopni . Wyrośnięte strucle posmaruj roztrzepanym jajkiem z 1 łyżeczką wody (ewentualnie mlekiem, bądź wodą). Piecz około 40 minut , do zarumienienia. Wystudzoną

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto francuskie ze śliwkami 190

szybko i bez napinki :-) Udanego tego chłodnego (przynajmniej w Rzeszowie) poniedziałki Wam życzę :-))) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego śliwki węgierki cynamon cukier trzcinowy Ciasto rozkładamy, kroimy na 8 prostokątów. Zaginamy końce do środka. Śliwki myję, przekrawał na pół, wyjmuje pestki i kroję w paseczki. Ciasto przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układamy różne wzroki

kruche babeczki
Piegusek z cukinią 128

Proste, szybkie ciasto z cukinii. Aromatyczne, pełne smaku, wilgotne, delikatnie czekoladowe. Poezja, bardzo prosta i zrozumiała dla każdego ;) Potrzebujemy: 600 g utartej cukinii  (bez skóry i pestek) 6 jaj 1.5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego  1 szklanka oleju rzepakowy go 3.5 szklanki mąki pszennej  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia  1 płaska łyżeczka

MamaOskarka
Brioche makowe na poczekaniu 148

rozciągnij lub lekko rozwałkuj ciasto i posyp częścią maku. Pokrój na 10-12 krążków i ułóż luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Brioche lekko się zrośnie. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp resztą maku. Przykryj folią i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej

codojedzenia
Omlet kakaowy z ciasteczkowym kremem i truskawkami 150

wersji na słodko :) Omlet bez mąki, krem z dodatkiem odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym (LOVE!) i mnóstwem truskawek. Czy może być lepiej? Składniki: 2 jajka 1 łyżeczka ciemnego kakao 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia + jogurt naturalny wymieszany z odżywką białkową o smaku czekoladowych ciasteczek, truskawki Rozgrzewamy patelnię. Miksujemy do połączenia wszystkich składników. Ciasto wylewamy na patelnię i smażymy

Chocolate Muffin Blog
Czekoladowe placuszki na serku homogenizowanym 185

żytnią) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1/2 szklanki mleka Mieszamy ze sobą serek i jaja, dosypujemy mąkę, proszek i kakao, mieszamy dolewając mleka tak, by powstałe ciasto było dość gęste, ale spływało z łyżki. Smażymy na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju (lub jeśli macie dobrą patelnię jak np. ta , bez tłuszczu)Podawać z jogurtem, ulubioną

Cynamonowe szczęście
Śniadaniowe bułeczki czosnkowe na mleku 132

obsypać mąką. Każdą część ciasta włożyć do foremki i ugnieść - aby dokładnie wypełniało brzegi . Całość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem bułeczki posmarować za pomoc ą pędzelka mlekiem i posypać sezamem w dwóch kolorach. Wstawić do nagrzanego do 230C piekarnika i piec 5 minut - bez termoobiegu, grzałka góra-dół

Grunt to przepis!
Bułeczki z twarogiem 184

będzie gładkie i bez grudek. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Twaróg rozgnieść widelcem razem z cukrem, jajkami i cukrem wanilinowym. Wyjąć ciasto,podsypać mąkę stolnicę i rozwałkować ciasto na duży prostokąt około 35 x 45 cm. [ ja wałkowałam od razu na papierze do pieczenia i po zwinięciu roladek delikatnie

Moje domowe kucharzenie
Bezglutenowe ciasteczka orzechowe 179

Primavica (bez dodatku soli i cukru)    3/4 szklanki cukru trzcinowego Demerara    1 jajo    szczypta soli  himalajskiej Wszystkie składniki miksujemy do momentu uzyskania konsystencji mokrego piasku. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią do całkowitego połączenia się. Formujemy kulki o średnicy około 2,5 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczamy

peggiwkuchni
PIJANA DROŻDŻÓWKA 186

godziny w ciepłym miejscu bez przeciągów.   Dżem wymieszać ze spirytusem.  Po godzinie przebić ciasto, żeby pozbyć się gazów, przełożyć do blaszki, na wierzch dodać wiśniowy pijany dżem i posypać kruszonką, zrobioną z podanych składników.  Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić 15 min do wyrośnięcia, w miedzy czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni . Piec ok 40 min, kiedy

pieprzny smaczek
KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 131

Rada: w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę mogą się rozlać pod czas pieczenia  jak zrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli

Ciastka - domowe słodkości
Kakaowiec z polewą krówkową i solonymi orzeszkami 158

wspomniałam o najważniejszym - ciasto robi się bez miksera, wystarczy widelec w roli mieszadła. Proporcja na keksówkę 35 x 12 cm - 3 szklanki* mąki pszennej - 3 jajka - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka - 1 szklanka kwaśnego dżemu - 2 łyżki miodu - 3/4 szklanki oleju - 4 pełne łyżki ciemnego kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody

kawawszklance
MURZYNEK 165

podaję typowo tradycyjny, klasyczny bez żadnych dodatków. Gdyż ja bardzo często robiąc je dodaję do środka orzechy włoskie lub dżem wiśniowy.  Składniki: Polewa 3 / 4 szklanki cukru 1 / 2 szklanki mleka 4 łyżki kakao 250 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek rumowy Dekoracja

Ciastka - domowe słodkości
Crumble z jagodami 137

bądź 36% ubitej bez dodatku cukru listki mięty kilka świeżych jagód Przygotowanie: 1.Zagnieść wszystkie składniki ciasta do momentu otrzymania grudek kruszonki. Nie ugniatamy na gładkie ciasto. 2. Jagody umyć i  przełożyć do kokilek, posypać po pół łyżeczki cukru na jagody do każdej kokilki; na jagody nakładać kruszonkę aż po brzegi. Piec:  Aż kruszonka się przyrumieni: około

KreatywnePiny
Najprostsza i najlepsza pizza z grilla 184

usunąć z miski bez przyklejania. Ciasto przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie ciasto pokroić na 4 części i cienko rozwałkować. Na cieście rozprowadzić sos pomidorowy, posypać szynką, serem, papryką i oliwkami. Doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowaną pizzę umieścić na rozgrzanym kamieniu do pizzy i piec około 8-10 minut w temperaturze(...)Przed podaniem pizzę udekorować rukolą. Do przygotowania najlepszej pizzy z grilla polecamy używać kamieni do pieczenia pizzy. Najprostsza i najlepsza pizza z grilla is a post from: naRuszcie.pl The post Najprostsza i najlepsza pizza z grilla appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Ciastka pelnoziarniste a'la digestive czyli Slodki Czwartek odc.73 189

masła (lub bez mlecznej margaryny) łyżeczka soli 40 g cukru ok. 120 ml zimnej wody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy. Dodajemy tyle wody, by ciasto się skleiło. Na omączonej stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Powinniśmy zrobić to dość cienko. Z ciasta wykrawamy dowolne kształty. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Marcinek 21329

tego przepisu... ale szczerze mówiąc podchodziłam do niego jak do jeża. Najbardziej zniechęcała mnie wizja pieczenia 12-13 cieniutkich placuszków. Ale w końcu zawzięłam się - i stwierdziłam - czas na Marcinka :) ...i wiecie co? opłacało się zainwestować każdą minutę włożoną w jego przygotowanie. Ciasto jest niesamowite. Lekko kwaskowy, niezbyt słodki posmak śmietany i te niesamowite płatkowe warstwy dają rezultat wprost(...)podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 12-13 części i po kolei każdy z nich cieniutko rozwałkować do średnicy 24 cm. Żeby krawędzie były równe - placuszki okrajałam nożykiem wokół talerza. Do tego celu można wykorzystać z powodzeniem dno od tortownicy. Każdy placek piec 7 - 8 minut w temperaturze 200°C (bez termoobiegu) na jasny, słomkowy kolor (fot.1) .  Teraz

Świat Ciasta
Kruszonkowiec - ciasto z pełnoziarnistą kruszonką i pianą z białek 346

szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do bezy słoik dżemu (około 250ml), u mnie Borówki leśne całe owoce dżem Nasza Chata 1. Do miski przekładamy żółtka, masło/margarynę, mąkę i 1/4 szklanki cukru. Robimy kruszonkę - nie zagniatamy ciasta a rozcieramy je rękoma. 2. Na dno tortownicy wykładamy 1/2 porcji przygotowanej kruszonki. Nie ugniatamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach

Szefowa kuchni
Chleb żytni 132

pozbyć się pęcherzyków powietrza.  Ciasto odkładamy zgięciami w dół na ścierkę i odstawiamy pod przykryciem jeszcze na około 20 - 30 minut.Gdy piekarnik nabierze odpowiedniej temperatury, wyjmujemy nagrzane naczynie w które przekładamy chleb. Wierzch obsypujemy makiem i posypujemy ziarnami słonecznika - przykrywamy pokrywką. Pieczemy 30 minut w 230`C, następnie około 10 minut bez pokrywki to uzyskania złotego koloru.Studzimy

Słodkie Przyjemności
Zapiekane jabłko w cieście francuskim z daktylami i miodem 116

pieczenia … i mamy gotowy wspaniały deser , który nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Takie jabłko świetnie sprawdzi się nie tylko na deser , ale i podwieczorek czy kolację na słodko! A dodając gałkę lodów … mmm …. zachwyci każdego! SKŁADNIKI:   - jabłko – 1 szt - ciasto francuskie – 100 g - daktyle bez pestek

Ostra na Słodko
KIESZONKOWA OWSIANKA Z OWOCAMI, PŁATKAMI JAGLANYMI, ORZECHAMI... I CYNAMONEM 557

trzeba, ale warto) Obrane, bez gniazd nasiennych owoce zmiksować (łącznie miałam390g), wymieszać z ksylitolem, syropem lub miodem, dodać jajka, wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok.10 minut aż płatki napęcznieją. Następnie przy pomocy metalowych obręczy formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na jedno ciacho wykładałam kopiastą łyżeczkę ciasta. Wyrównać łyżeczką powierzchnię, obręcz zdjąć

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 420

robocie, wymieszać wszystko dużą, drewnianą łychą . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować!     Na wierzch koniecznie musi

Grunt to przepis!
CHLEB TOSTOWY PSZENNY 163

oliwą, masłem lub olejem i obsypać ziarnami, otrębami lub mąką. Szczególnie dokładnie obsypać dno formy. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać i obsypać ziarnami. Skropić wierzch wodą i odstawić na ok.30 minut do wyrastania. Piec w piekarniku nagrzanym do 200*C ok.35 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po upieczeniu chlebek okroić nożem od formy i studzić na kratce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szarlotka wyśmienita z bezą 196

szarlotki:) Zaraz po jabłeczniku z budyniem najbardziej lubimy szarlotkę z dużą ilością kruchego ciasta i chrupiącej bezy na wierzchu... Zresztą jak sama nazwa mówi, szarlotka jest po prostu wyśmienita... Ciasto: 5 żółtek,  3 szklanki mąki pszennej,  3 łyżeczki proszku do pieczenia,  1/2 szklanki cukru pudru,  250g masła lub margaryny,  kilka kropel aromatu śmietankowego

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania