misce mieszamy: startą skórkę z pomarańczy, wyciśnięty sok oraz likier. Całość powoli dolewać do ciasta, dodać mleko i mieszać łyżką. Gdy masa będzie jednolita przenieść do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 50-60 minut w 160 stopniach (termoobieg) lub 180 stopniach (bez termoobiegu
Szybko Tanio Smaczniemiski wsypać mąkę z proszkiem , cukier , cukier waniliowy , miękkie masło , jajka i wymieszać mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia , będzie Wam się ją potem lepiej wyciągało. Ciasto rozwałkować i przełożyć do blaszki tworząc w koło rant. Jabłka , brać , umyć i zetrzeć na plasterki . Posypać odrobiną cukru(...)jabłka . Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 20 minut ciasto ma być złociste. Białka ubić na sztywną pianę z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Pianę wyłożyć na jabłka i jeszcze raz ciasto włożyć do piekarnika , ale temperaturę zmniejszamy do 150 stopni , pieczemy tak około 20 minut. Nie lubię podawać temperatury pieczenia
Sama słodycz i szczypta chiliposiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zimne mleko. Szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować, podsypując lekko mąką. Nałożyć, bez rozciągania na tartę o średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze(...)długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać na podpieczony spód. Rozłożyć żurawinę, wciskając ją w sernik i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę na 160 *C i piec jeszcze przez ok 30min. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Krem. Żurawinę wsypać do garnuszka razem
https:KKuchniaMniammałej lub połowy dużej cytryny Beza 1 szklanka białek (6-7) 3/4 szklanka cukru Wykonanie: Żółtka ucieramy z połową cukru z szklanki i cukrem waniliowym na biały puch. Dodajemy budyń oraz olej w dalszym ciągu miksując. Na zmniejszonych obrotach ( do jedynki), dodajemy po łyżce jogurty - nadal oczywiście miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno, dodając połowę(...)wyciśniętym z cytryny. Na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatniki, jeden obok drugiego i wylewamy naszą gotową masę. Ciasto pieczemy w temp 160 -170* C przez około 45 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy z pieca i ubitą wcześniej beze ( zmiksowanie białek z cukrem "beza") wykładamy na ciasto i ponownie w tej samej temperaturze wkładamy do pieca
W Moim Magicznym Domubez pieczenia Składniki: 1 puszka masy krówkowej 2 paczki herbatników 400- 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 opakowania śmietan fix garść startej czekolady masa budyniowa: 500ml mleka 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 3/4 kostki masła 5 łyżek mąki pszennej Przygotowanie: Puszkę masy krówkowej wsadzamy na kilka minut do gotującej się wody. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową(...)pokojowej utrzeć na gładką masę. Dalej miksując, stopniowo łączyć z zimnym budyniem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie całe dno wyłożyć herbatnikami. Następnie wyłożyć i rozsmarować letnią masę krówkową. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Kolejno dajemy masę budyniową i ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy z śmietan fixem i wykładamy do formy. Posypujemy czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki
Tagebuch po polskuPrzygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki się trochę połączą, odkładamy nóż i szybko zagniatamy ciasto (im mniej je ogrzejemy dłońmi, tym bardziej kruche ciasto otrzymamy). Odcinamy 1/3 część ciasta, wkładamy je do zamrażarki(...)proszkiem do pieczenia, wszystko dokładnie miksujemy i wykładamy na podpieczony spód. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-1180 stopni C przez około 60 minut. W tym czasie wyjmujemy zamrożoną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach do niewielkiej miseczki, odkładamy. Na 10 minut przed końcem pieczenia ciasta przygotowujemy piankę. Ubijamy białka, do sztywnej masy dodajemy stopniowo
Rozpustne gotowaniekilka minut)- połowę gorącej masy wyłożyć delikatnie na herbatniki, wyrównać- na wierzchu ułożyć kolejną warstwę herbatników, lekko dociskając je do masy, aby utworzyły w miarę równą powierzchnię- na drugą warstwę herbatników wyłożyć resztę kaszy, wyrównać, na wierzchu ułożyć kolejną warstwę z herbatników- całość pozostawić do ostudzenia, następnie przykryć i wstawić do lodówki, schłodzić do zesztywnienia masy (można obciążyć czymś ciężkim(...)rozpuścić co jakiś czas mieszając)- gorącą polewę wyłożyć na herbatniki na cieście, wyrównać i pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Ciasto wygląda i smakuje dobrze przez kilka dni, należy przechowywać je w lodówce i podawać schłodzone, choć spokojnie wytrzyma jakiś czas poza lodówką bez utraty swoich walorów smakowych
Smakołyki Berenikiszklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy(...)białek dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę. kruszymy na ciasto. pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. i gotowe szarlotkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa 600ml mleka 60g masła 60g wiórków kokosowych 4 łyżki domowego cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde po 40g) warstwa owocowa 350ml (450ml) wody 1 opakowanie (1,5 opakowania) galaretki wiśniowej 250g czereśni (po wypestkowaniu) Wykonanie: CIASTO CZEKOLADOWE - jajka należy wyjąć wcześniej z lodówki(...)cukier, kakao oraz wodę, wszystko podgrzać do momentu roztopienia się masła i czekolady i uzyskania jednolitej masy - mieszankę zdjąć z palnika, ostudzić - jajka roztrzepać, dodać ostudzoną mieszankę oraz ekstrakt z wanilii, składniki krótko zmiksować lub wymieszać trzepaczką - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, wymieszać - formę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, boki posmarować masłem - ciasto
Smakołyki BerenikiPolecam, nie tylko na urodziny. Ciasto z kremem chałwowym i wiśniami Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) ciasto czekoladowe: 4 jajka 200 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g masła 50 g ciemnej czekolady (70%) 50 ml amaretto 200 g mąki pszennej 15 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza: 3 białka 150 g cukru(...)delikatnie mieszając. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem. Piec w 180 st. C. przez 40-50 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić w formie. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier. Na końcu wsypać mąkę, połączyć. Na blasze ułożyć papier do pieczenia, odrysować koło wielkości 19 cm. Wyłożyć 3/4 bezy, z reszty
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejne z moich ulubionych ciast, czyli ciast mieszanych bez użycia miksera i ciast, które zawsze wychodzą. Na dodatek ciasto to jest wyjątkowo pyszne i nie zawiera tłuszczu w postaci masła, czy oleju. Mimo to, ciasto nie jest suche a swoją wilgotność zawdzięcza jabłkom, które posypane cukrem puszczają sok. Ciasto to często gości na moim stole, ze względu na składniki(...)28cm). Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe . The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja
Moja Delicjagóra-dół. 3. Ze składników na „kruche ciasto” zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części. 4. Dwie blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z nich wyłożyć ciastem (jeśli mamy tylko jedną blaszkę, przygotowujemy najpierw jedno ciasto, później drugie). Wierzch ciasta posmarować powidłami. Beza: 5. Białka ubić na sztywną pianę. Powoli wsypać cukier i ubijać(...)około 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto z miodem: 7. Składniki na ciasto z miodem zagnieść i wyłożyć nim blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC na funkcji góra-dół) i piec przez około 12-14 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkazmianami. Czekoladowa polewa dodaje niezwykłego smaczku. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 żółtka 1/2 kostki margaryny 1 i 1/2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki cukru MASA SEROWA: 1kg. sera 3x mielonego 4 jajka + 2 żółtka 1/2 szkl. oleju 1 szkl. cukru 2 torebki budyniu śmietankowego bez cukru 3/4 szkl. mleka PIANA: 5 białek(...)Produkty na ciasto łączymy i zagniatamy, wykładamy na blachę, jajka i żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy łyżkami ser, mieszamy na wolnych obrotach, dodajemy olej i na końcu mleko, masa jest rzadka, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (góra/dół) na 30 min., białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy łyżkami pianę tworząc falistą powierzchnię, ciasto wraca
Kuchnia Beatyoraz Birds of Europe . Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200g masła 5 żółtek 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Masa jogurtowa: 1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g) 1/2 szklanki cukru 1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa mniejsze opakowania(...)rękoma kruszonkę. 2. Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około 2/3 i 1/3). Większą część kruszonki wsypać do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć. Masa jogurtowa: 3. Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. 4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką
Mała Cukierenkaciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa 500 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki cukru 3 żółtka 100 g masła(...)miksowania wsypujemy cukier puder. Do sztywnej piany dodajemy proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz mak i wszystko delikatnie mieszamy łyżką a następnie przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st .C i pieczemy około 25 minut. Upieczone ciasto studzimy po czym smarujemy dżemem. Do miski wlewamy
Smakowite Dania