ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:48/467)

Tarta szarlotka pod bezą 197

Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy w razie potrzeby dodajemy łyżkę wody. Ciasto przenosimy do formy i  dokładnie wylepiamy dno i ścianki, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia. Rada: podczas pieczenia ciasto  może się podnieść, ponieważ jest duża powierzchnia, wystarczy położyć na nią papier do pieczenia i wsypać równomiernie ok. 100 g ryżu, 5 min przed końcem pieczenia ściągamy papier z ryżem. Masa jabłkowa: Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy (garść jabłek zostawiamy) na dużej patelni z dodatkiem miodu. Dodajemy pozostałe jabłka, cynamon, cukru

Moniki Smakołyki
Makowa tarta z bezami 176

jajko - szybko wyrób ciasto. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto rozwałkuj, wyłóż ciastem formę do tarty średnicy 25 cm. Do naczynia wlej śmietankę 18%, dodaj jajka i cukier - zmiksuj.  Wsyp mak i zawartość torebki z budyniem waniliowym - dobrze wymieszaj. Masę makową wylej na ciasto. Piecz 40 minut w 160 stopniach C. Ostudź

kolorowotorcikowo
Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 161

chciałam sprawdzić, jak spisze się w cieście. Jest nieźle. Lekko cynamonowo, aromatycznie. Jesiennie.  Razowe orkiszowe ze śliwkami i karobem (bez cukru) 200 g mąki orkiszowej razowej 20 g mąki kokosowej 1/2 łyżeczki cynamonu  1/4 łyżeczki kardamonu 1 łyżka karobu 150 g jogurtu islandzkiego (typu skyr) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 3/4 szklanki erytrytolu(...)pieczenia, cynamonem, kardamonem i karobem. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę (kilka minut do zwiększenia objętości), powoli dodawać olej. Na wolnych obrotach miksera dodawać na przemian suche składniki i jogurt islandzki, ciągle miksując na wolnych obrotach. Na koniec dodać skórkę z cytryny i ekstrakt. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, posypać pokrojonym rabarbarem. Piec

Fitkot
SERNIK Z PIANĄ I KOKOSEM 205

łyżeczka proszku do pieczenia, śmietana Masa serowa: 0,5 kg sera z wiaderka 0,75 kg twarogu 7 żółtek 1 szkl. cukru 2 budynie waniliowe 1 łyżka kaszy manny 2 szkl. mleka 4 łyżki oleju 1 cukier waniliowy olejek cytrynowy Beza: 10 dag wiórek kokosowych 6 łyżek cukru 6 białek Dodatkowo: kakao gorzkie  WYKONANIE Ciasto kruche: Mąkę siekamy(...)Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej, dodajemy kaszę mannę i olejek cytrynowy, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pod koniec pieczenia na 15 min. przed

słodki bratek
Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 202

odległości od siebie i piekłam ok 25 minut - aby delikatnie nabrały złotego koloru. Wystudziłam. Ciasto nie wyrasta więc spokojnie można ułożyć większą ilość ruloników na jednej blasze. Teraz przechodzimy do robienia kremu: Śmietanę ubiłam na sztywno pod koniec dodałam zagęstniki. Połączyłam śmietanę z serkiem mascarpone i cukrem - dodatkowo do smaku dodałam 2 łyżeczki amaretto (deser bez alkoholu jest jakiś(...)bardzo łatwe - więc nie zrażajcie się - rozłożone na kilka etapów - można jednego dnia ciasto zagnieść, następnego upiec rurki a kolejnego dnia połączyć wszystko;-)- naprawdę nie sprawia problemów! Więc powodzenia!Ps. rurki genialnie smakują same - nawet bez masy więc myślę, że będę je w przyszłości piekła jako zwykłe ciasteczka " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> w takiej

sierotka maRysia w kuchni
Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik 174

ciasto, które wyglądem przypomina sernik królewski . Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kakaowego ciasta. Jednak to ciasto jest dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnego sernika. Jak ktoś nie piecze często serników to może się nabrać jedząc ten oszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie ! Możecie też(...)pieczenia 100 g masła Przygotowanie ciasta kakaowego: Suche składniki mieszamy w misie robota, dodajemy żółtka, cukier i pokrojone w kostkę masło. Z podanych składników wyrabiamy ciasto hakiem robota, można to zrobić ręcznie. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną wkładamy do woreczka i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Pierwszą częścią kakaowego ciasta wykładamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche ciasteczka pomarańczowe czyli kuchnia z Zielonego Wzgórza 177

również miejscem spotkań z rodziną i  znajomymi. Zaczynając od codziennych posiłków i wypiekanym w domu chlebie Bostońskim po pyszne obiady na które serwowany był dorsz w cieściepieczone ziemniaki oraz jagnięcina w potrawce na specjalne okazję. Ja dzisiaj skupię się na podwieczorkach przy herbacie, na które Ania często zapraszała swoją najlepsza koleżankę Dianę. Najważniejsze na herbatkowych spotkaniach były(...)sody   Jajko ubijamy z cukrem na pulchną masę, ścieramy skórkę z pomarańczy bez białego albedo, dodajemy wyciśnięty sok z połowy pomarańczy. Dodajemy pozostałe składniki, (ilość mąki zależy od jej rodzaju, czasem potrzeba jej więcej, a czasem mniej), ważne aby ciasto było elastyczne, gładkie i nie przywierało do rąk. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na 2 godziny, następnie wałkujemy

Apetyczna babeczka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 249

cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka(...)ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć

Mała Cukierenka
Makowiec sułtański – Makowiec na kruchym cieście z bakaliami 277

cukru wanilinowego 16g 1 łyżka kakao bez cukru 200g poszatkowanych bakalii (użyłam orzechów, migdałów i rodzynek) 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego Dodatkowo: cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego   Ciasto: 1. Z podanych składników zagnieść rękoma ciasto. Podzielić je na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut. Masa makowa: 2. Mak wsypać do rondelka(...)ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. 4. Do maku dodać pianę z jajek, kakao, aromat i bakalie, dokładnie wymieszać. 5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną schłodzoną częścią ciasta wyłożyć spód blaszki. Na wierzch wyłożyć

Mała Cukierenka
Makowa panienka 420

komponuje się z równie lekkim biszkoptem z dodatkiem maku. Tak właśnie maku! Ci, co śledzą mojego bloga zapewne wiedzą, że nie jestem fanką maku, bab, lukru, bezy i przesłodzonych ciast. Natomiast to ciasto w pełni dostaje moje uznanie. Oczywiście jak to zwykle u mnie bywa zmniejszyłam proporcje cukru praktycznie o połowę, dlatego fani słodkości mogą dodać go więcej, choć(...)żółtku, aż do wyczerpania składników. Do ubitej jednolitej masy jajecznej dodawać stopniowo suche składniki, mleko i olej. Dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 160 stopni przez około pół godziny. Krem cytrynowy (możecie również biszkopt przełożyć kremem budyniowym bez soku z cytryn): sok z 3-4 cytryn lub ¾ szklanki cytrynki (zaprawa

Fabryka pomysłów
Sernik ananasowo kokosowy 190

zasadzie to możemy już przelać masę do tortownicy, ale… Podzieliłam masę na dwie części. Do jednej dodałam trochę żółtego barwnika (mogłam dać więcej, bo nie uzyskałam zamierzonego efektu). Zabezpieczoną tortownicę wkładamy do szczelnej, dużej blaszki. Masę wlewamy na środek podpieczonego spodu – na przemian (jasną - żółtą). Oczywiście jeżeli został użyty barwnik. Po wyczerpaniu składników masy do blaszki, w której umieściliśmy(...)folią aluminiową, ale ja polecam worek foliowy do pieczenia indyka. Jest duży, odporny na wysoką temperaturę i oczywiście szczelny. Tortownicę wkładamy na dno worka. Worek obwiązujemy nicią bawełnianą, aby folia się nie ześlizgnęła. Nadmiar folii odcinamy. To mój „patent” przetestowany na niejednym serniku pieczonym w kąpieli wodnej. 4. Masę serową bez obawy wlewamy po sam szczyt tortownicy

mojewypiekiinietylko
Serniczek - Jagielniczek :) bez laktozy, bez glutenu 167

śliwki/daktyle agawa (można zastąpić cukrem) Polewa: 12 daktyli bez pestek 1 szklanka mleka ryżowego 2 łyżki kakao pół łyżki oleju kokosowego Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem kokosowym. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy(...)sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam  na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika na 50 minut, temp. 180°C. Długość pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika, mój jest bardzo prosto, bez żadnych dodatkowych funkcji. Ciasto jest gotowe, kiedy lekko się zarumieni. Polewa Daktyle zalałam mlekiem i dusiłam

nietadieta
Kostka alpejska 599

dobra rada. Bezy do ciasta muszą być kruche, a nie ciągnące się w środku. Dżem powinien być lekko kwaśny, aby przełamał słodycz masy. Ciasto smakuje najbardziej na drugi dzień. Jeśli macie ochotę na inne moje ciasta to zapraszam tutaj Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 3 łyzki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić(...)tylko dół blaszki. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 25 minut do tzw suchego patyczka. Masa kajmakowa 400 g masła 460 g kajmaku 300 g bezów 2 czubate łyżeczki kawy Masło zmiksować na puszystą masę, a następnie dodawać stopniowo kajmak i miksować. Na koniec dodać kawę i pokruszone bezy. Wszystko wymieszać szpatułką. Masa śmietanowa

O kuchni z uczuciem
Proste brzoskwiniowe ciasto bez pieczenia mojego pomysłu 254

przeglądałam swój przepastny segregator z przepisami i nagle trafiłam na dział z ciastami bez pieczenia. No przecież! Niestety sprawa się skomplikowała przy dobieraniu składników, nie znalazłam nic w domu co by umożliwiło mi wykonanie któregokolwiek przepisu więc postanowiłam improwizować i wykorzystać puszkę brzoskwiń, herbatniki i masę krówkową. Efekt końcowy chyba bardziej zadziwił mamę niż mnie(...)wielkim zdziwieniem po przełknięciu pierwszego kęsu stwierdziła: dobre! - a czy ja Cię truję albo nie dobre rzeczy robię, że się tak dziwisz?!  Rzeczywiście ciasto było bardzo smaczne brzoskwinia ma bardzo delikatny smak więc w połączeniu z karmelem świetnie współgrał. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia i szybkie więc polecam go wszystkim.  Składniki:puszka brzoskwiń2 łyżeczki

ciastkarnia na kruchym spodzie