utworzyła się gęsta masa. Sucharkowo-czekoladową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy jej powierzchnię, dokładnie dociskając do dna i brzegów formy. Żelatynę namaczamy w kilku łyżkach zimnej wody. Twaróg mieszamy z mlekiem oraz cukrem (75 g). Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (możemy dodać 1-2 łyżki wody). Do żelatyny dodajemy 4-5 łyżek masy serowej i dokładnie mieszamy(...)nowododanymi składnikami. Ciemny krem serowy wylewamy na sucharkowy spód. Jasną masę wylewamy delikatnie na ciemny krem (najlepiej wlewać po środku). Przy pomocy widelca robimy esy-floresy, tak aby ciemna i jasna masa lekko się przemieszały i utworzył się marmurkowy wzorek. Tortownicę kilka razy opukujemy po bokach, by masa się wyrównała. Możemy też delikatnie uderzyć spodem o stół (tylko wtedy jeśli
MyCookBook.plOstatnio wybieraliśmy się na małe urodziny. Ot, takie kameralne, ale ciacho jakieś wypadałoby ze sobą zabrać (tym bardziej, że wśród znajomych mam opinię osoby, która bez słodkiego nie przychodzi). Długo myślałam, aż w końcu u Walentyna znalazłam naprawdę imponujący tort. Malinowy. Tymczasem jednak sezon na truskawki w pełni, postanowiłam więc podmienić owoce. Biszkopt zrobiłam po swojemu, tak samo(...)miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 20-25 minut, do suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Chrupka chałwowa: Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło, posiekać. Na końcu dodać chałwę, szybko zagnieść (masa nie musi być idealnie gładka). Z ciasta uformować kulę, schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePieczemy 2 duże biszkopty: jasny i ciemny Produkty na jeden biszkopt: 6 jajek 1, ½ szklanki mąki tortowej 1 ¼ szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Jadło i czytadłoZasadniczo rzecz biorąc, nie świętuję w Halloween. Ale bardzo mi się ta tradycja podoba - odganianie duchów i te sprawy to zdecydowanie moje klimaty. Uwielbiam fantazjować, namiętnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNo bywam leniwa, co tu ukrywać ;) Ale nie wynika to tylko z moich wad, raczej jestem skłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które
pyszne zdrowościmieszadłem płaskim) dodawać stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita dodawać do niej po łyżce miękkiego masła, każdą kolejną łyżkę masła dodawać po wchłonięciu przez ciasto poprzedniej. Wyrobić ciasto na średnich obrotach przez ok. 10 min., aż będzie sprężyste i zacznie odchodzić od ścianek miski. Na koniec dodać rodzynki i kandyzowaną skórkę, wymieszać. Przełożyć ciasto do dużej miski, przykryć folią(...)godz. do wyrośnięcia. Po prawej: ciasto po wyrośnięciu Na drugi dzień przełożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką, przez chwilę wyrobić, następnie oderwać 10 małych kulek (1 kulka powinna wypełnić do połowy papilotkę). Każdą kulkę rozpłaszczyć, zawinąć boki do środka i ułożyć zwinięciem do dołu w papilotkach. Z pozostałym ciastem postąpić tak samo i włożyć do formy papierowej
Domowa Cookierenka Agiskładników. Masę wylewamy na blaszkę o wymiarach 25x36cm (ja wykładam papierem do pieczenia), pieczemy około 30-35 minut w 160-165 stopniach. Studzimy. Masa wiśniowa: Owoce z sokiem zagotowujemy, dodajemy cukier, alkohol i szczyptę chili, następnie wsypujemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści. Do gotującej masy wlewamy (cały czas mieszając) rozpuszczoną w 4 łyżkach zimnej wody mąkę ziemniaczaną, podgrzewamy(...)jego wyczerpania. Masę kawową wykładamy na stężałą wiśniową. Chłodzimy. Masa advocatowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier, a następnie likier advocatowy. Na koniec wlewamy ciepłą, ale nie gorącą żelatynę - podczas wlewania cały czas miksujemy! Masę rozprowadzamy na cieście, a następnie na wierzch ścieramy gorzką czekoladę (można też wykorzystać gotowe posypki). Całość chłodzimy
Kolorowy Przepisowniksado-maso ;) Step 2. Dlaczego zimno jest takie ważne? Generalnie w każdym kruchym cieście chodzi o to, aby z mąki uwolnić jak najmniej glutenu - mieszaniny białek, które pośrednio odpowiadają za wyrastanie ciasta. Podczas wyrabiania każdego ciasta (czy to kruche, biszkopt, drożdżowe, ucierane) gluten wraz z wodą tworzy strukturę na kształt sieci, która nadaje gotowemu ciastu ciągliwą konsystencję. Podczas pieczenia(...)możecie się nim posłużyć w przygotowaniu kruchego ciasta. Kolejność dodawania składników jest dokładnie taka sama. Step 4. Wałkowanie Gotową kulkę ciasta przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy. Ja wałkuję z użyciem pergaminów. Najpierw kładę arkusz papieru do pieczenia, na to kulkę ciasta, lekko ją spłaszczam, przykrywam drugim arkuszem papieru i wałkuję. Wtedy ciasto nie lepi się do stolnicy
W kuchni Katieprzygotować dzień przed pieczeniem ciasta. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy na sztywną pianę, do której dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż się lekko rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej ubijamy. Po dodaniu wszystkich żółtek, miksujemy jeszcze przez około 3 minuty, po czym dodajemy po trochu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość(...)delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy na średniej wielkości blaszkę, wyłożoną pergaminem. Biszkopt pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C , około 25 – 30 minut. Odlewamy około 150ml mleka i rozpuszczamy w nim budynie i obie mąki. Jeśli kolor jest zbyt jasny, można dodać łyżkę kakao. Resztę mleka zagotowujemy, po czym dodajemy do niego cukier i mieszamy
Smakowy Rajkolejne niespodzianki . Ciągle jednak jestem zachwycona decyzją, którą podjęliśmy, i mam nadzieję spędzić tu resztę mojego życia. Kto by się bowiem chciał znów narażać na piekło przeprowadzki ... Dzisiaj mam dla Was ciasto z rabarbarem. Ach, jak ja kocham to kwaśne warzywo! Takie niepozorne badyle, a tyle w nich smaku! Tym razem połączyłam je z marcepanem - i był to strzał(...)pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 250 g marcepanu dodatkowo: 200 g rabarbaru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru perłowego Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę i masło, miksując
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiem, że w marcu jak w garncu , ale bez przesady! Rano wychodzę z domu - cud, miód i orzeszki. Niebo w zachwycających odcieniach błękitu, różu i złota, kilka puchatych obłoczków przesłania wschodzące słońce. Uśmiech sam mi wykwitł na twarzy, i nie schodził, póki nie dojechałam do szkoły. Bo tu powitał mnie deszcz, który ciął w szyby równomiernie przez cztery godziny(...)godzinę. Najlepszy na to sposób - zawinąć się w koc na kanapie, w zasięgu dłoni mieć książkę, herbatkę, psa do głaskania i ciasto. Jakie? Dzisiaj proponuję Wam kolejny chlebek bananowy, tym razem znaleziony u Mateusza . Fantastyczne połączenie gęstego ciasta bananowego z odrobiną kakao, chrupiącymi orzeszkami ziemnymi, ciągnącymi krówkami i aromatyczną czekoladą. Czy ktoś mógłby się temu oprzeć...? Wątpię, szczególnie, że wykonanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKtóż nie lubi pysznego włoskiego deseru...? Tiramisu nas wręcz opanowało, mamy istny tydzień włoski... Dwa desery w ciągu zaledwie tygodnia... ;-) Dzisiaj podaję Wam pierwszą
Smaczne ZdroweFerie w naszym województwie dobiegły końca. Jutro powrót do pracy. Udało mi się złapać troszkę oddechu. To dobrze, bo drugi semestr roku szkolnego niesie ze sobą
W mojej kuchniTeż tak macie, że z takich samych proporcji ciasta raz wyjdzie Wam babeczek dwanaście, a raz czternaście? Że choć w przepisie jest jak byk napisane, że
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Wykluczając z diety zboża
Bon appetit mon amiePrzepyszny, lekki, orzeźwiający... taki jest kruchy ananasowiec! Ciasto częściowo pieczone, częściowo robione "na zimno". Na liście moim ulubionych ciast i deserów znajduje się zdecydowanie na podium
Jedzeniomaniasztuk 1 szklanka musu z pieczonej dyni 300 g mąki (pszennej, orkiszowej lub mieszanki mąk bezglutenowych) 2 jajka 130 g cukru brązowego nierafinowanego 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 pomarańcze 4 łyżki mleka ¾ kostki masła ( lub 7 łyżek dobrego oleju roślinnego) 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów) 1 łyżeczka sody oczyszczonej śliwki (po jednej(...)blaszce miąższem do góry i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50-60 minut. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy. Odmierzamy 1 szklankę. Resztę musu odkładamy do lodówki. W rondelku topimy masło i zostawiamy do wystudzenia. Myjemy dokładnie pomarańcze i ścieramy na tarce skórkę. W misce mieszamy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy i skórkę
Moja Mama Gotuje