Już bardzo, bardzo, bardzo dawno nie piekłam w moim ulubionym pieczeniowym towarzystwie. Wakacje, problemy w pracy - to wszystko nie sprzyjało planowaniu przepisów, żeby pasowały do wspólnego
Pożeraczka, czyli raz adobrzecele się w końcu ustabilizowały. Wiem, co chcę robić i wierzę, że to się może udać. Na koniec (żeby już Was nie zanudzać wywodami, bo ja tak mogę pisać bez końca...) chcę tylko powiedzieć, że dziękuję za to, że jesteście ze mną. Te pół miliona wyświetleń, które stuknęło parę tygodni temu i pnące się w górę statystyki, pokazują(...)Ciasto jest delikatne, wilgotne i wprost rozpływa się w ustach. Ten tort z pewnością zdobędzie serca prawdziwych koneserów, którzy lubią mocne i wytrawne wręcz ciasta. Gorąco go polecam na wyjątkowe okazje. * SKŁADNIKI na klasyczną formę o średnicy 23 cm lub wysoką formę o średnicy 18 cm Ciasto: 300 g mąki 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki
Food Squareinnymi chorobami, które przyniosła ze sobą cywilizacja. Ale przejść obojętnie nie mogę jak na siłę stosujemy zamienniki, żeby było zdrowiej i bardziej trendy. Pieczemy serniki z kaszy jaglanej, słodzimy je ksylitolem, a spody pieczemy z mąki kasztanowej. W imię czego? No dobra, nie zrozumiem stara już jestem ;) Wolę zjeść raz w miesiącu sernik z prawdziwego zdarzenia. Znaczy z serem(...)miliony kalorii ;) Ciasto: na tortownicę o średnicy 25 cm spód można też zrobić z ciasteczek Digestive i masła 300 g mąki 80 g cukru 100 g miękkiego masła 1 łyżka gęstej śmietany 2 żółtka 1 czubata łyżeczka ciemnego kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy
bistro mamakonkubent nie patrzy znacząco. Znaczy patrzy, ale jak ma instynkt samozachowawczy, to siedzi cicho, ciesząc się względnym spokojem. Przyznajcie się, ile razy kupiłyście coś w sklepie, bo „będę piekła ciasto, robiła sałatkę i mięso z grilla”? Mnóstwo. Każdy ma taki wstydliwy epizod za sobą. Na początku też miałam problemy z określeniem wielkości zakupów. Ba! Jak kończy się sezon gotowania(...)cebulki 3 ząbki czosnku 6 jajek sok z jednej cytryny mąka pszenna lub kukurydziana (ile zabierze) skórka otarta z jednej cytryny ½ żółtej lub czerwonej papryczki chilli posiekana bardzo drobno, bez pestek (można pominąć) sól, pieprz, gałka muszkatołowa, zata’ar – 1 łyżeczka (opcjonalnie). Cukinie porządnie wymyłam i starłam razem ze skórką, na dużych oczkach tarki. Przełożyłam na sitko
ladykitchenBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do Kuchniprzejeżdżający ludzie, siadali przy stoliku, gawędzili z właścicielem, drapali jego psiaki, wypijali sok i jechali dalej. Kolorowe skały i sklepik Nie tylko nas skusiły owoce Oto i to cudo- ciasto z mango we własnej osobie To miejsce urzekło nas tak, że wróciliśmy tam za drugim razem, kiedy wypożyczyliśmy samochód. Wtedy padła wiekopomna kwestia, używana przez nas do dziś(...)ubijamy ziemniaki tłuczkiem, dodajemy półtora łyżki masła, trzy jajka, przyprawy i zioła. Uzyskaną, gładką masę przekładamy do żaroodpornego naczynia nasmarowanego masłem i posypanego bułką tartą- warstwa ziemniaków następnie warstwa sera. Ostatnią warstwę ziemniaków posypujemy resztką sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180*C i pieczemy aż góra się zrumieni (20 minut do pół godziny). Zapiekankę można jeść na gorąco
les mirabellesKolejny z przepisów na babkę – wypróbowany! I kolejna dobra babuszka wyszła :D Tym razem babka dyniowa zmodyfikowana przeze mnie z tego przepisu , aby stała
Jak gotować i nie zwariowaćSerniczek trochę inny od tych, które zazwyczaj piekę. Niemniej od razu skradł nasze serca, a raczej podniebienia. Bardzo delikatny i kremowy. Kiedyś bywał u
Smaczne Zdroweciężka, dojrzała ma rzadko poniżej 4-5kg wagi. Jasnopomarańczowy lub bardzo ciemny, zwarty i mocno pachnący miąższ jest dobry i na słodką zupę, i do duszenia, i na ciasto. Bardzo słodka i mączna, bogata w beta-karoten. Ze swojej strony mogę dodać że mój egzemplarz to najsłodsza dynia jaką jadłam w życiu. Jeśli chcecie wybrać coś z dyń(...)dojnych krów – dynia podnosi zawartość karotenu w mleku). PURÉE Z DYNI DO SŁOIKÓW Dynię kroimy ostrym nożem na równe kawałki, rozkładamy je na blasze do pieczenia skórką do dołu i pieczemy w 180⁰C do miękkości – wbity widelec nie powinien mieć oporu. Studzimy, wyskrobujemy miąższ ze skórki i blendujemy – w malakserze, blenderze kielichowym, łapką blendera immersyjnego. Jeśli dynia
Karo in the KitchenKiedy w propozycjach wspólnego gotowania na sierpień pojawiła się ciabatta, aż zaświeciły mi się oczka. Od dawna miałam na nią ochotę - to taka trochę inna bułka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWybaczcie moją wczorajszą nieobecność. Byłam wielce zmęczona, a miałam zamiar się uczyć, lecz z mojej nauki nie wyszło nic konkretnego, gdyż zabrałam się do tego koło
Be Fit Be Strongchęci. Mam więc kilka propozycji - tych prostych i szybkich, ale też jedną, której trzeba poświęcić nieco więcej czasu. I właśnie od tej chciałabym zacząć (bo jeśli ktoś chciałby takie ciasto przygotować, to warto się za nie zabrać nieco wcześniej).Jakiś czas temu C. stwierdził, że zjadłby biszkopcik... Nie ma sprawy, pomyślałam. Z biszkopciku wyszedł pokaźny i naprawdę pyszny tort - ozdobiony(...)karmelowejkrem:300 ml śmietany kremówki (38%)250 g serka mascarpone1 łyżka cukru waniliowego200 g mandarynek z puszkigalaretka:1/2 opakowania galaretki cytrynowej (37 g)200 ml wrzącej wodykrem maślany na bezie szwajcarskiej:250 g miękkiego masła3 białka205 g cukru100 g mandarynek z puszki1 łyżka soku z cytryny25 ml soku mandarynkowego z puszkidodatkowo:400 g curdu mandarynkowegoMąki przesiać, wymieszać.W dużej misce
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekki, nie mocno słodki mimo zawartości czekolady, z orzeźwiającym dodatkiem wiśni- mus czekoladowy. Z powodzeniem można go zrobić w formie deseru np. w pucharkach
Walijskie PichcenieZdrowa kuchnia jest teraz bardzo modna. Tematyka zdrowia nie jest mi obca a w kuchni bardzo interesująca, bo to przecież tam wszystko się zaczyna... Brownie klasyczne
vaniliowoczekoladowaJesień. Czuć ją w zachodnim wietrze, który szarpie moim szalem i Ptysi uszami. Patrzy ten mój pies na mnie tymi swoimi wielkimi, okrągłymi oczami, z niemym
Pożeraczka, czyli raz adobrze