Pyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy , to idealny deser , który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę
Kuchnia ŁukaszaM iałem cudowny sen... śniło mi się bezowe królestwo, w którym w bezowym pałacu na bezowym tronie zasiadał bezowy król w bezowej koronie. Koronę miał obłędną
Food SquareZgadzacie się ze mną, że nie ma świąt Bożego Narodzenia bez piernika czy też pierniczków? :). Ja od lat na te święta piekę choćby jeden rodzaj pierniczków ( czasem piekę ich kilka rodzajów ;) ) i/lub choćby najprostszy piernik. Uwielbiam zapach korzennych przypraw, który rozchodzi się wszędzie podczas pieczenia...Oczywiście piernik tudzież pierniczki możemy sobie upiec o każdej porze roku, któż(...)odstawić na całą noc. Następnego dnia, jeżeli śliwki nie wchłonęły całego alkoholu, odcedzić je na sitku. Alkohol pozostały z moczenia śliwek można zachować i dodać do ciasta, ja tak zrobiłam :). Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną oraz sodę przesiać i wymieszać. W garnuszku umieścić masło, mleko, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika oraz kawę
Opowieści z piekarnikapieczenia 1/2 łyżeczki soli Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, łączymy ze sproszkowanym burakiem, solą i proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, blenderem lekko ubijamy wraz z cukrem, dodajemy jogurt i sok z cytryny, blendujemy. Płyn przelewamy do suchych składników i dokładnie łączymy (to też zrobiłam blenderem). Na blaszce (ja ją wyłożyłam papierem do pieczenia-na wypadek zachlapania przy napełnianiu) ustawiamy wafelki do lodów, napełniamy je masą do 7/8 wysokości (napełniałam tak, by trochę ciasta wpłynęło do zagłębień u góry wafelka). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Gotowe polałam delikatnie roztopioną gorzką czekoladą i ozdobiłam posypkami, ale można też całą "górę" zanurzyć w czekoladzie - dzieci to lubią
Kolorowy PrzepisownikDzień dobry! Dziś zapraszam Was na pyszne śniadanie – placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę(...)miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze). Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut
Słodkie okruszkiTak, wiem w ciągu ostatnich dni prezentuję Wam już drugą tartę, ale po prostu je uwielbiam, a Wy chyba równie jak ja podzielacie ten mój entuzjazm
Fabryka pomysłówWilgotne ciasto cytrynowo – migdałowe Wieści nie mam niestety za dobrych – zaczynam węszyć spisek. I to naprawdę na poważną skalę, no chyba, że dotyczy tylko
Relaxtimenikt na nic nie miał czasu. Mój szef, do którego należą wszystkie czekoladowe malowidła, przyniósł mi kartkę z logo firmy murarskiej i zapytał, czy potrafiłabym takie namalować na cieście. Hmm... Nigdy nie próbowałam, więc pewnie nie - pomyślałam. Ale zamiast tego głośno rzekłam: Pewnie! I namalowałam, wywołując zdziwienie i akceptację. Od tamtego dnia moje życie ucznia zmieniło się nie do poznania(...)nawet robić kanapek. Pomysł podpatrzyłam u Angie , ale zmieniłam dodatki i przygotowałam swoją wersję. Wyszedł żółciutki i mięciutki, a ciągnące się kawałki mozzarelli sprawiły, że zakochałam się w nim bez pamięci. Do tego botwinka, którą udało mi się kupić jeden jedyny raz. A w dodatku chlebek jest na proszku, więc jego przygotowanie to po prostu igraszka. A jaka
Pożeraczka, czyli raz adobrześwięta, ale chcemy sobie ten czas zrekompensować i postanowiliśmy przyrządzić kilka wyjątkowych dań, ciast i deserów - między innymi duży tort ;)! Miał być mocno czekoladowy, z kremem i koniecznie z cytrusami! W końcu czekolada i cytrusy to połączenie idealne! Dziś przedstawiamy Wam pyszny tort - ciasto pieczone z dodatkiem startej skórki z pomarańczy, a do kremu dodaliśmy lekko kandyzowane plastry klementynki(...)gwiazda z musu czekoladowego ( KLIK ). Nasz tort piekliśmy z podwójnej porcji ciasta, aczkolwiek robiliśmy je na dwa razy. Z jednej porcji ciasta uzyskaliśmy dwa blaty tortu. Składniki: 5 jajek, 150 g cukru, 120 g mąki, 60 g kakao, 60 g roztopionego masło, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, skórka starta
Plate of Joysolą. Następnie dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto. Na samym już końcu dodajemy olej i krótko wyrabiamy. Odstawiamy miskę z ciastem do ciepłego miejsca do wyrośnięcia Przygotowujemy okrągłą blachę o średnicy ok 27-28 cm Ciastem wykładamy formę i smarujemy sosem Wykładamy przygotowane dodatki Oprószamy oregano i startym żółtym serem Pieczemy w rozgrzanym wcześniej piekarniku do 200-220°C przez(...)szklanki oleju 2 – 2,5 szklanki mąki bezglutenowej 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny skórka otarta z 1 cytryny W misce mieszamy mąkę bezglutenową z proszkiem do pieczenia W drugiej misce miksujemy jaja z cukrem i olejem na gładką masę Stopniowo dodajemy sypką część Na końcu dodajemy sok z połowy cytryny Wylewamy masę
Kuchcik gotujejabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem i jabłkiem pachnących. I oto powstało ciasto- lekkie puszyste, bardzo aromatyczne, z wyczuwalną tymiankową nutą. To ona najbardziej charakteryzuje to ciasto, powodując że mam ochotę zaparzyć herbatę w stylu "Downton Abbey" i zasiąść przy kominku w mojej popołudniowej kreacji. Coś(...)cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski i mieszamy. Cukry mieszamy na gładką masę z olejem, jajkami i syropem waniliowym. Dosypujemy stopniowo suche składniki i dokładnie łączymy. Umyte jabłka obieramy, usuwamy ogryzki
les mirabellesOstatnio nie mogę już patrzeć na galaretki i przemycam je sobie na różne sposoby z myślą o swoich więzadłach i ścięgnach. Dziś proponuję deser na bazie
Weekendy w domu i ogrodzieciasto byłoby lepsze to, które przygotowuję zazwyczaj - bez cukru, bo krem jest naprawdę słodki. Poza tym wyszło nieco zbyt lepkie, i wałkowanie okazało się koszmarem - bez dwóch arkuszy papieru do pieczenia nie warto się nawet za nie zabierać. Na szczęście wyszło kruche i smaczne - ale następnym razem użyłabym innego.Krem jest dobry, ale jak dla mnie, nieco(...)cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać masło, posiekać nożem, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wyłożyć formę, odciąć nadmiar przy brzegach.Piec w 180 st. C. przez 25 minut.Wystudzić.Mleko wlać do garnka, dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)) Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd. W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie(...)żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ( ja przy użyciu miksera) ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. W tym czasie przygotowujemy jagodowe nadzienie
Walijskie PichcenieUwielbiam placki i placuszki. Mogłabym je jeść praktycznie ciągle zarówno na śniadanie i kolację. Dziś chciałabym się podzielić z Wami moim przepisem na ich zdrowszą wersję
Słodkie okruszki