ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:379/467)

Francuskie makaroniki czekoladowe – podejście pierwsze 157

potraw/wypieków z bloga Basi. Rzuciłem szybko okiem i znalazłem coś co baaaardzo lubię czyli makaroniki wiec mogłem zacząć działać Składniki na czekoladowe francuskie makaroniki są następujące:   Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek (podobno bardzo ważne) - 250 g cukru pudru - 25 g kakao - 125 g mielonych migdałów - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki - 150 g czekolady (50% kakao(...)cukier puder (wcześniej przesiany) aż do momentu kiedy masa była taka szklista – no istne lodowisko Następnie dorzuciłem kakao (również przesiane) i na końcu mielone migdały (okazało się że paczka którą mam ma 100g a mnie potrzeba 125g więc starłem brakująca część na tarce gdyż często kupujemy takie całe do chrupania ). Masę, która wyszła ze wspomnianej mieszanki przełożyłem

Kuchenne Wariacje
NAJLEPSZY TATA NA ŚWIECIE I CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 246

           Siwy już włos pokrywa jego głowę, nawet nie zauważyłam, kiedy to się stało. Przygarbiona sylwetka, zwisające wzdłuż

W kuchni Karmel-itki
Niebiańska panna cotta z sosem malinowym 211

  Dzień dobry, "Niebiańska" nie jest tu określeniem przesadzonym. Mój Mąż jedząc tę panna cottę piał z zachwytu i widać było, że ma śmietanowe niebo w

Chilli Czosnek i Oliwa
PARIS BREST - FRANCUSKI DESER Z KREMEM PRALINOWYM 376

CIASTO PARZONE:W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę i masło.Na gotującą się wodę wsyp mąkę pszenną, cały czas energicznie mieszając drewnianą łyżką, aby ciasto się nie przypaliło.Ucieraj ciasto przez około 1 minutę, żeby się podsuszyło. Pozostaw je do ostudzenia.Ostudzone ciasto zmiksuj na gładko z całymi jajkami, kolejno dodając je i dobrze miksując po każdym dodanym.Przełóż ciasto(...)mniejszy okręg;następnie u góry na styku obu okręgów wyciśnij po środku trzeci, ostatni okręg.Ciasto posyp świeżymi płatkami migdałowymi.Piecz ciasto około 25 -30 minut, aż będzie dobrze wypieczone i twarde z wierzchu (wtedy nie zapadnie się do środka po upieczeniu).Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.Crème pâtissière:W misce utrzyj mikserem żółtka z cukrem na jasny, puszysty krem.Ucieraj

Słodko-Słony Świat Ilony
Salsiccia fresca– włoska wieprzowa kiełbasa surowa (z amerykańskim rodowodem) 336

zależności od ilości i ostrości papryki znajdziemy u rzeźników salsiccie słodką, pikantną i bardzo ostrą.   Salsiccia fresca tak samo jak biała kiełbasa nadaje się do parzenia, grillowania i pieczenia. Zaraz po złożeniu wszystkiego razem do kupy kiełbasę możemy przez 1-2 godziny obsuszyć i zamrozić przygotowane porcje. Do użycia od razu – na patelni, w piekarniku czy na grillu(...)Efektem jest masa mięsna prawie jak homogenizowana– zbita, zgrzana, bez odpowiedniej konsystencji. Najbliżej jej do masy na parówki, do kiełbasy – odpada. Mielimy najpierw schłodzony tłuszcz, następnie schłodzone mięso (oba na średnim sitku ok. 5-6mm). Mieszamy mięso z przyprawami i wlewamy lodowato zimną wodę z octem lub wino czosnkiem, wsypujemy pietruszkę i ser. Całą masę należy teraz wyrobić

Karo in the Kitchen
125. Słodko - kwaśno czyli: sernik z porzeczkami i białą czekoladą. 239

Witajcie kochani. Ostatni czas to dla nas wciąż okres dużych zmian, poprzez co na prowadzenie bloga i wymyślanie nowych propozycji mamy go stosunkowo niewiele. U każdej

Symfonia Smaków
42. Wytrawny biało-zielony limon: czyli limonkowy sernik z dodatkiem zielonej herbaty z echinaceą! 229

czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał od ścian formy (co mogłoby doprowadzić potem do rozlania galaretki i masy serowej) należy rozdrobnić go w malakserze na pył(...)końca prowadzona jest na najmniejszych obrotach miksera, a powstała masa jest bardzo lejąca. Boki formy smarujemy masłem lub innym tłuszczem, po czym masę serową wylewamy na upieczony (lub wylepiony) spód i pieczemy w 180*C ( funkcja  termo obieg lub góra-dół) przez około 1h i 30/40min. Po upieczeniu masy serowej sernik przykrywamy lnianą ściereczką odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (minimum

Symfonia Smaków
Szarlotka z połówkami jabłek 419

Szarlotka z połówkami jabłek to ciasto, które choć proste w przygotowaniu, różni się od tradycyjnych jabłeczników. Sekretem wyjątkowości tej szarlotki jest dodatek do ciasta serka homogenizowanego

Smakołyki Bereniki
Katayef - arabskie placuszki 177

Pogoda, znów, typowo duńska, czyli przez cały dzień leje. Wypatrzyłyśmy z Ptysią raptem pięć minut nieco mniej ulewnego deszczu, ale i tak po szybkim załatwieniu potrzeb

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Praktyki w piekarni. I kojąca szarlotka 184

mnóstwo ciast.  Plan dnia wyglądał mniej więcej tak samo - najpierw przygotowanie ciast do sklepu - wyjęcie z lodówek tego, co zostało z dnia poprzedniego, ułożenie na nowych tacach, uzupełnienie ciastami z zamrażarki. Gdy butik kusił już wszelkiego rodzaju słodkościami, pomagałam przy robieniu chleba - nauczyłam się składać bochenki, formować bułeczki, układać je ekonomicznie na blachach. Na końcu przygotowywałyśmy ciasta na zapas(...)ostatniego dnia. A to przecież był tylko tydzień! W domu w tym czasie piekłam niewiele - za dużo smakołyków przynosiłam ze sobą. Chciałabym się jednak podzielić przepisem na wyjątkowo pyszną szarlotkę, która umilała nam popołudnia jeszcze przed moimi praktykami. Połączyłam w niej słodkie, orzechowe ciasto z pyszną masą jabłkową z nutą mandarynki (można użyć soku z pomarańczy). Całość wyszła słodziutka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4088

przepisie japońskim nie ma dodatku budyniu, nie ma żadnej dodatkowej mąki – ani pszennej, ani ziemniaczanej. Ciasto jest całkowicie bezglutenowe. Nie ma dodatkowego tłuszczu, dodanego cukru. Żadnego proszku do pieczenia i sody, winianu potasu do usztywnienia białek. Samo wykonanie to 10-15 minut. Pieczenie i chłodzenie zajmą odrobinkę dłużej, ale warto poczekać. Spróbujcie sami, gwarantuję że ten sernik będziecie(...)dokładnie, żeby piana nie opadła. Nie miksujemy! Masę wlewamy do zabezpieczonej tortownicy, tortownicę wstawiamy do głębszej blaszki i wlewamy do niej 2cm gorącej wody. Całość od razu wstawiamy do piekarnika.   Sernik pieczemy w temperaturze 170⁰C przez 15 minut . Po 15 minutach temperaturę pieczenia zmniejszamy do 160⁰C i pieczemy sernik kolejne 15 minut (przy tortownicy powyżej 20cm

Karo in the Kitchen
Rogale świętomarcińskie 205

wałkowania i składania powtórzyć jeszcze 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu, zawinąć ciasto nieco dokładniej w folię i włożyć do lodówki na minimum 5h, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików. Nadzienie 300g białego maku 100g masy marcepanowej ¾ szkl. cukru pudru (ja nie dodawałam, gdyż(...)odcedzić, mak można dodatkowo lekko wycisnąć. Zmielić dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową rozetrzeć delikatnie, dodać zmielony mak i bakalie, dosypać rozkruszone na drobno biszkopty i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda, jej konsystencję reguluje się poprzez stopniowe dozowanie śmietany. Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt 65x34cm i przeciąć wzdłuż, każdy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pączki z glazurą i skórką pomarańczową babci Basi 235

ucieram na puszystą jasną masę . 3. Podgrzewamy pozostałą szklankę mleka , a w drugim naczyniu rozpuszczamy masło. 4. Do miski przesiewamy obie mąki z szczyptą soli , dodajemy utarte jajka i rozczyn., mieszamy. 5. Następnie wlewamy po trochę letniego mleka i zarabiamy. 6. Wyrabiamy dość luźne ciasto. Na koniec dodajemy letnie masło i spirytus. 7. Wyrabiamy , aż ciasto będzie odchodziło od rąk(...)ruchów trzeba wykonać , żeby ciasto było udane ) 8. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakieś 1,5 godziny w ciepłym miejscu , aby wyrosło. 9. Wyrośnięte ciasto ( podwojone objętością ) wykładamy z miski , ponownie lekko zagniatamy i rozwałkowujemy lub dłońmi rozkładamy na płat grubości ok. 2 cm .( nie za dużo podsypując mąką ) 10. Ciasto wykrawamy szklanką i każdy krążek nadziewamy 0,5 łyżeczki

Pysznosci Babci Basi
98. Obiadokolacja z piekarnika czyli: zapiekanka ziemniaczana z wędzonym twarogiem, żurawiną i świeżym szczypiorkiem na pó 243

półkruche ciasto: 1 i 1/2 szklanka mąki pszennej,170g zimnego masła, 1 żółtko,  1 łyżka śmietany 18%,szczypta soli mąka do podsypania przy zagniataniu Mąkę przesiewamy na stolnicę i rozcieramy palcami z kawałkami masła (lub siekamy nożem). Gdy uzyskamy konsystencję podobną do kruszonki dodajemy sól, śmietanę i żółtko. Energicznie i dokładnie zagniatamy ciasto na zwarte(...)wysypujemy połowę żurawiny, dodajemy pokruszony ser wędzony i finalnie całość zalewamy doprawioną masą śmietanowo-jajeczną. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i pozostałą żurawiną. Zapiekankę pieczemy w nagrzanym do 190*C ok. półtorej godziny aż do całkowitej miękkości ziemniaków - sprawdzamy to wkuwając w plastry widelec lub wykałaczkę. Po połowie czasu pieczenia, gdy zauważymy znaczne zarumienienie powierzchni naczynie nakrywamy folią aluminiową, aby przyspieszyć

Symfonia Smaków
Czekoladowa rolada 162

Delikatny, mięciutki, rozpływający się w ustach biszkopt czekoladowy z prawdziwej czekolady, upieczony z dodatkiem mocnej kawy, zrolowany z ubitą śmietaną aromatyzowaną likierem amaretto i ekstraktem z

Moja Delicja

Proponowane wyszukiwania