ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:380/467)

Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 166

mleka. Zestaw z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż lekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie i krój nim ciasto na kawałki. Przepis dodaję do akcji(...)wybierać polski, nie chiński, śnieżnobiały. Brokuły – prawdziwa bomba witaminowa. To warzywo wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Najlepiej spożywać półsurowe, np. jako dodatek do obiadu. Przy zakupie wybierajmy nieuszkodzone warzywa, pozbawione plam, bez żółtych liści. Kiszona kapusta – przede wszystkim cenne źródło witaminy C. Wykazuje działanie antynowotworowe, oczyszcza jelita i wzmacnia odporność. Świetnie smakuje w surówce lub na kromce chleba. Pamiętajmy

Qlinarnie i Qlinarnie
Spanakopita z pokrzywą, bo wszystko się kręci wokół zieleni 158

prawo na łąkę. W lewo do ogrodu.  Z łąki na prawo do potoku, dzikiej śliwy, jaśminu i starych wierzb. Z ogrodu na lewo do wodospadu, paproci, bzów i akacji.  Przebijam się przez ściany zieleni.  Brodzę po kostki w rześkiej wodzie potoku.  Siedmiomilowym krokiem przeskakuję polany stokrotek i ląduję wśród puchatych dmuchawców.  Dywan łąki jest miękki(...)maju, jak zawsze, króluje brzydula z piękna duszą - Pani Pokrzywa .  Nie wiem czy jest druga tak bardzo nielubiana roślina - w dodatku zupełnie niesłusznie - przecież nawet piekące bąble to w istocie samo dobro.  O magicznych właściwościach pokrzywy wiedzieli już dawno temu znachorzy i zielarze. Używali jej do wypędzenia z ciała całego zła: sok lub napar z pokrzywy oczyszcza bowiem

KUCHARNIA
Tarta migdałowa z płatkami czekoladowymi 187

TARTA MIGDAŁOWA Z PŁATKAMI CZEKOLADOWYMI Przepyszna, odrobinę dietetyczna tarta z migdałowym nadzieniem i owocami, która ukoi podniebienie każdego! Tartę podarowałabym Wszystkim, którzy uwielbiają słodko-słone smaki

MintTaste
Na pożegnanie sezonu rabarbarowego - Pavlova 127

Uwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Orzechowe makaroniki dla niespodziewanych gości 148

taśmę dodaję jeszcze jeden wpis. Mniej oczywisty, niż poprzednie, ale wydaje się być naprawdę dobrym rozwiązaniem, jeśli o niespodziewanych gości chodzi. Kto bowiem powiedział, że gościom zawsze trzeba podawać ciasto? Moim zdaniem małe, zgrabne desery czy ciasteczka mogą wywołać jeszcze większy podziw, a może nawet zachwyt...?Moją propozycją na deser dla niespodziwanych gości są bowiem... Makaroniki. Tak, nie pomyliłam się(...)minut, aż beza całkowicie wystygnie.Do orzechów z cukrem dodać pozostałe 50 g białek, wymieszać na gładką pastę. Dodać 1/3 bezy, wymieszać. Dodać resztę, delikatnie, ale dokładnie połączyć. Masa nie powinna być zbyt lejąca, ale też nie całkiem sztywna. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką 8 mm, wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia koła tej samej wielkości

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe wafelki Kinder Bueno 188

mojprzepisna.pl | Domowe wafelki Kinder Bueno Pyszne wafelki przypominające w smaku wafelki Kinder Bueno. Dla mnie smakują wyśmienicie, sam krem bardzo mi smakował, a jak jeszcze doszły

moj przepis na
Tiramisu - najlepsze! 518

Włoska klasyka w najlepszym wydaniu. 'Tiramisu' czyli po włosku "podnieś mnie, unieś'. Kawa w takiej postaci zdecydowanie pobudzi każdego do życia :-) Tiramisu ma wiele odmian. Nie

maniapieczenia
Przepis na Drożdżówki z Serem i Jagodami 277

pozostałe składniki na ciasto oprócz masła. Składniki mieszam w misce łyżką, gdy wstępnie się połączą dodaję masło i nadal mieszam ciasto w misce do momentu aż tłuszcz wchłonie się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam około 4 minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleiło się do dłoni. Ciasto jest dość delikatne(...)ciasto do wyrośnięcia. Po 30 minutach – odpowietrzanie ciasta: Ciasto po 30 minutach wyrastania odpowietrzam, ciasto kilkukrotnie ugniatam w misce i ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Końcowe przygotowanie drożdżówek : Na blat podsypany mąką wykładam wyrośnięte ciasto i dzielę na 10 w miarę równych części, aby łatwiej było mi je podzielić z ciasta

Uwaga Babcia Piecze Chleb
ROGALE MARCIŃSKIE 384

ciasto będzie sprężyste. Następnie dodać stopione masło i wyrabiać do połączenia wszystkich składników. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą miski , przykryć folią spożywczą i wstawić na 1h do lodówki. Schłodzone ciasto wyłożyć na stolnicę lub po prostu na blat i rozwałkować na prostokąt ( ok. 45x25cm) . 200g masła pokroić na cienkie plastry i rozsmarować równomiernie na całej powierzchni ciasta(...)utartej masy dodawać partiami zmielony  mak z bakaliami i cały czas miksować. Dodać okruszki biszkoptowe, rozdrobnioną skórkę pomarańczową ( ja nie dawałam) . Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.Masa powinna być zwarta ale nie twarda, jeśli jest zbyt zbita dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany.Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 65x40 cm ( ja podzieliłam ciasto na połowę

Smaczne Zdrowe
ARE YOU READY TO FREDDIE? I znowu konkurs 176

Queen. Co tu dużo mówić? Ja ich po prostu KOCHAM! Jako, że byli oni jakby wpisani w muzyczną kulturę Szwajcarii, postanowiłam stanąć w kulinarne szranki Victorinox. Bez noża może być trochę trudno. Więc go sobie "wymyśliłam" ;) W końcu liczy się zabawa. I pomysł ;)To nad Jeziorem Genewskim odbywa się coroczny "Freddie For A Day". A pomnik(...)Ciasto przygotowałam minimum 4-5h później. Najpierw rozpuściłam czekoladę w kąpieli wodnej. W osobnej miseczce rozpuściłam masło. Białka ubiłam na pianę ze szczyptą soli. Żółtka zmiksowałam z cukrem. Dalej kolejno wlałam masło, czekoladę. Połączyłam na jednolitą masę. Na koniec partiami i delikatnie dodawałam ubite białka. Wymieszałam i przelałam do formy (uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia,  o średnicy

bastalena
Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową 211

mojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie

moj przepis na
Pudding z solonym karmelem - niebo w buzi 152

Wstyd się przyznać, ale zupełnie wyleciało mi z głowy znaczenie pierwszego dnia września. Trochę się ostatnio u mnie dzieje, planuję kilka różnych rzeczy, lub powierzając planowanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE 195

    Kolejny chleb orkiszowy na zakwasie z naszego codziennego menu. Chleb, który pokochali moi domownicy już jakiś czas temu i tak bardzo zauroczył ich swym

Smaczne Zdrowe
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 174

wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować!), aż nieco zgęstnieje. Zdjąć z palnika(...)odstawić na 30 minut. Nadzienie: Twaróg utrzeć z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę.  Rodzynki dobrze odcisnąć, połowę dodać do nadzienia, wymieszać. Naleśniki smarować nadzieniem, zwijać w ruloniki, układać ciasno w naczyniu do zapiekania. Wierzch posypać pozostałymi rodzynkami, polać całość sosem. Piec w 200 st. C. przez 20 minut, aż wierzch się przyrumieni. Podawać gorące. Smacznego! Koniecznie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tymiankowa tarta z botwiną dumą wiosennej kuchni 184

Przynajmniej dumą mojej Kuchni :) I to jaką! Podchodziłam do niej kilka razy, ale za żadnym nie udało mi się uzyskać smaku, który wymyśliłam sobie w głowie

Kuchnia w Słońcu Skąpana

Proponowane wyszukiwania