ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać. Jest to ciasto, które kocha ciepło ludzkich rąk i lubi być wyrabiane długo. Ale warto. Odłożyć na bok przykrywając ściereczką. Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto(...)skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. "Podziubać" ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dosmaczyć solą, pieprzem, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem. Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i zezłoci się. Podawać na ciepło lub nawet na zimno. Przed podaniem
Z Kuchni Do Kuchnikonkursowy, moje myśli krążyły głównie wokół ciast). Jak wiadomo proces myślowy pochłania dużo energii, a ja myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin(...)zazwyczaj przygotowuje je mój tata, przy ewentualnej mojej asyście). Domowy pasztet zapamiętałam jako świąteczny smak z dzieciństwa, gdy przygotowywał go jeszcze mój dziadzio -tata taty. Uwielbiałam go jeść samego, bez chleba - po prostu gruby plaster pasztetu posmarowany ostrym, domowym chrzanem (również produkcji dziadzia). Mmmmm! Tak jadam go do dziś i zawsze powtarzam, że jeśli jest na święta pasztet
W mojej kuchniwięcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)kostkę. Wszystkie składniki (poza bułką tartą) wrzuć do miski, dopraw i wymieszaj łyżką. Najlepiej przemieszać ręcznie, jak przy wyrabianiu mięsa mielonego. Przygotuj dwie stołowe łyżki i odmierzaj nimi porcję masy. Obtocz każdy kotlecik w bułce tartej. Kotleciki smaż w dużej ilości tłuszczu. Ja nalałam jakiś 1 cm do garnka i smażyłam po kilka sztuk. Smaż do zrumienienia z obu stron
Anioszek w kuchniJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzepiany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę z białek i delikatnie, za pomocą łopatki ( na tym etapie nie używamy już miksera!) mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Naszą biszkoptową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy [średnica max. 23cm]. Wkładamy(...)budyniową masę mieszamy mikserem. W trakcie miksowania wlewamy rozpuszczoną żelatynę- mieszamy jeszcze przez chwilkę- po czym wykładamy budyniową masę na zastygnietą warstę z jabłek. Tortownice ponownie wstawiamy do lodówki, aż nasza budyniowa masa stężeje. POLEWA: Masło rozpuszczamy w rondelku- dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy na małym ogniu- cały czas mieszając, aż składniki połączą sie ze soba w gęstą, jednolitą masę. Delikatnie
Domowe TortyCo to jest deser? Pytanie niby proste, i zaraz co niektórzy na mnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMamy jesień. Od paru tygodni jest ciemno i zimno, lodowaty wiatr sprawia, że mrużę oczy i i chowam głowę w ramiona. Ptysia, choć skacze z radości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli nie pisałam tego wcześniej, to mam słabość do wszystkiego co zawiera mleko w proszku. Uwielbiam jego smak i koniec A mleko w proszku to wafle
Mieszam w Garnkumojprzepisna.pl | Prosty mus owocowy Prosty mus owocowy w wersji Walentynkowej. Tegoroczny deser z okazji Walentynek dla mojego kochanego męża. Bardzo prosty i szybki, bez pieczenia
moj przepis naUwielbiam dzieci. Myślę, że całkiem nieźle sprawdziłabym się w roli przedszkolanki, gdyby nie fakt, że każde zadrapanie czy choćby najmniejszy siniak malucha znajdującego się pod moją
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTiramisu to niezwykle delikatny i pyszny włoski deser. Składający się z jajek, serka mascarpone, biszkoptów, kawy, cukru, likieru Amaretto i kakao. Składniki proste, łatwo dostępne i
Kuchcik gotujebrązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli(...)brązowy cukier do posypania wierzchu ciastekWszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać parę łyżek mleka lub wody. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wykładać ciastka łyżką na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, nadając im okrągły kształt. Posypać cukrem każde ciastko. Piec dwie blaszki na raz, ok. 7-10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub jeśli
W kuchni Karmel-itkiŚwięta Bożego Narodzenia to najmilsze i najbardziej oczekiwane ze wszystkich dni w roku. Ważna jest w nich tradycja, niezmienność, wspomnienia z dzieciństwa, zapamiętane zapachy, smak wigilijnych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięusuwamy wszelkie ścięgna, chrząstki i inne niejadalne rzeczy. Mielemy mięso maszynką z sitkiem o oczkach 3-4 mm (my akurat mieliśmy 3 mm). Następnie dosypujemy wszelkie pozostałe składniki i masę dokładnie mieszamy. Mięso nie może być zbyt mocno doprawione, bo smak pogłębi się jeszcze podczas smażenia. Następnie przy pomocy nabijarki do kiełbas robimy takie średniej wielkości kiełbaski. My mieliśmy(...)takie właśnie najlepiej pasują do grillowanej kiełbasy. Nie będziemy się bawili we wstępne rozczynianie drożdży. Sprawdziłem - nie trzeba. Bułki i bez tego wychodzą doskonałe. Zatem wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto powinno być idealnie elastyczne, w ogóle nie powinno przywierać do dłoni. Po wyrobieniu wkładamy je do miski i zostawiamy pod przykryciem
Marder&Marder ManufactureChwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrze