Zauważyłam u siebie bardzo niepokojący objaw. W cukierni pracuję niespełna dwa miesiące, a już zaczynam nabierać nawyków, które - o zgrozo! - przynoszę do domu. Po pierwsze sypię
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJak wiecie torty tworzę bardzo rzadko ( za to nadrabiam słodkimi ciachami ;) ). Nadarzyła się jednak okazja na stworzenie czegoś wyjątkowego, więc nie mogłam odpuścić! Zwłaszcza, ze pomysł
Ostra na SłodkoCzy możecie uwierzyć, że pierwsza niedziela Adwentu już za nami...? Ten rok pędzi jak szalony, na mecie rozbije się z hukiem - jestem pewna. Zgodnie z
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOd ładnych paru lat nie jadłam sernika na zimno. Ostatnio, po prośbie pewnego Wujka, postanowiłam zrobić sernik na zimno. Ale nie taki typowy (na serkach homogenizowanych
CookYourselfBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis nalekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru. Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało, we fraku i czarnym tupeciku stuka tak, że milkną nawet świerszcze(...)kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego w głębi przepastnej kuchni." Schiacciate con l'uva. Winogronowe placki. Stały się już naszą tradycją. Przez pierwsze dni winobrania piekę je codziennie
KUCHARNIAsobie równiutko i tylko czekają, aż po któryś sięgnę. Nie oparłam się, dodatkowo zachęcana przez C., któremu udzieliła się nagła i nieodparta ochota na te czerwone kuleczki. Będzie więc ciasto czekoladowe z porzeczkowym kremem - już niedługo Wam je pokażę. Tymczasem jednak wróćmy do rabarbaru - mojego kwaśnego, ulubionego. Mam ogromną słabość do tych zielono-różowych łodyg, więc sięgam(...)czarnego bzu 500 ml maślanki 300 g skyra rabarbarowy zawijas: 350 g rabarbaru 150 g cukru trzcinowego skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1 laska wanilii kruszonka: 4 kromki ciemnego chleba żytniego 1/4 łyżeczki soli 45 g ciemnego cukru muscovado 100 g orzechów laskowych 45 g masła Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wlać syrop
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejnego dnia wmieszacie w pastę. Dzięki temu pasta z ciecierzycy nam nie wyschnie. I jeszcze zwracam uwagę na jeden składniki, bez którego hummusu nie ma. Pasta tahini. Oczywiście, możecie zrobić ją sami w domu. Ja, przyznam się bez bicia, zwykle jednak ją kupuję w sklepie. I tutaj uczulę Was na czytanie składów past. Nie dajcie porwać się wizji(...)opcjonalnie Sposób przygotowania Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki blendujemy, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy trochę lodowatej wody. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/hummus-pasta-z-ciecierzycy/ MieszamWGarnku Zapisz Zapisz Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkumojprzepisna.pl | Proste i szybkie ciasto kruche z rabarbarem, jabłkami i pianką Mieliśmy wielką ochotę na szarlotkę, ale zwykłą szarlotkę już robiłam w różnych wersjach wiele razy
moj przepis naWszystko, co dobre, szybko się kończy... Większość z nas przekonuje się o tym prędzej lub później (oby jak najpóźniej!). Tak też było z tegorocznymi letnimi wakacjami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne
maniapieczeniaJutro ważny dzień. Panowie pod krawatami, a przynajmniej w prawie wyprasowanych koszulach, ustawiają się w długaśnych kolejkach w kwiaciarniach i cukierniach. Bukiety wiele mówiących, czerwonych róż
Pożeraczka, czyli raz adobrzezmiesza się z ciastem. Miskę przykryć przeźroczystą folią i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów, do czasu aż podwoi swoją objętość, na około 1,5 - 2 godziny. Uderzyć pięścią w ciasto, ponownie przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 3. Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować z niego wałek i pokroić na 16 równych części. Z każdej(...)dosypać cukru pudru. Wskazówki: Ciasto drożdżowe przy wyrabianiu jest rzadkie (luźne) i dlatego łatwo się je wyrabia (ręką lub mikserem) - nie trzeba dosypywać mąki, ciasto ma się kleić. Większa ilość masła w cieście sprawia, że jagodzianki są jeszcze smaczniejsze i długo pozostają świeże. Źródło/ Inspiracja: kwestiasmaku.com --------------------------------------------------------------------------------------- Jagodzianki z dodatkiem żółtek Dobre, z ciastem pracowało się łatwo, ale coś
Domowa Cookierenka Agikolejny weekend gustuje w truskawkowych klimatach. Pieczemy pod hasłem Truskawkowo mi! i prezentujemy słodkości na ciepło lub zimno, w których truskawka odgrywa kluczową rolę. U mnie obyło się bez pieczenia, gdyż na celu miałam uzupełnienie zapasów spiżarnianych , ale nadal było słodko i soczyście truskawkowo :) Niniejszym prezentuj ę frużelinę truskawkową z pomarańczą ! Moim pierwszym podejściem do tego specjału była(...)truskawkami NA CIASTECZKOWYCH PAPIERACH - Pasiasty misz-masz truskawkowo - jagodowy KUCHNIA I PODRÓŻE - Ciasto truskawkowe na zimno MOJE DOMOWE KUCHARZENIE - Deserki piankowe z galaretk ą i truskawkami PIEKIELNA KUCHNIA ANETY -Truskawkowa rozkosz, czyli czekoladowa tarta z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną IZIONI PYSZNE SMAKI - Tort z masa serowa i truskawkami KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Bezglutenowe k ruche ciasto z truskawkami
Grunt to przepis!Pogoda - bynajmniej - świątecznie nie nastraja. Ciągle powyżej pięciu stopni; czasem słońce, czasem deszcz i wiatr, ale wszystko takie jakieś... Wczesnojesienne, żeby nie powiedzieć - wiosenne. A tu
Pożeraczka, czyli raz adobrze