ciasto bez pieczenia z masą - 7000 przepisów (strona:134/467)

Eklerki z kremem budyniowym do karpatki 203

cały czas energicznie mieszając. Masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od brzegów garnka. Czekamy, aż ciasto ostygnie. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno jajka i dokładnie całość ucieramy mikserem przez około 10 minut. Ciasto wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pomiędzy eklerami zostawiamy 2- 2,5 cm odstępu. Eklerki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 35 minut w 200 stopniach(...)Grzałka góra + dół, bez termoobiegu). Eklery powinny się zarumienić. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blaszce (a tak będzie najprawdopodobniej), można piec je na dwóch poziomach. Wówczas eklery z dolnego piętra mniej się zarumienią. Dlatego po 35 minutach wyciągamy górną blaszkę z eklerami, a dolną zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku. Gdy eklerki ostygną, kroimy

Smak mojego domu
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 221

ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na każdy opłatek nakładamy łyżeczką masę i formujemy półokrągłe pierniczki lub też tak jak ja zrobiłam masę wykładamy łyżeczką wprost na papier na blachę, ja ciastka formowałam dłońmi. Pieczemy 12-15 minut do uzyskania lekko złocistego koloru. Przekładamy upieczone pierniczki na kratkę by wystygły. Jeśli pieczemy bez

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto Bounty 210

dawna jesteśmy miłośnikami kokosowych smaków, co widać po przepisach na blogu. Na ciasto Bounty miałam ochotę od dawna. Batoniki a'la Bounty robiłam już wielokrotnie, były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego(...)mnie z orzechami) 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Przygotowanie: BISZKOPT: Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty

Cakes By Kejt
Odwrócone "amerykańskie" z orzechami 117

masą. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dodać do ciasta. Lekko wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Posiekane orzechy, masło, cukier i mód podgrzać i smażyć przez kilka minut  ciągle mieszając. Wyłożyć równomierną warstwę na przygotowany pergamin. Na to wylać delikatnie ciasto i wyrównać. Piec przez 35 minut przy włączonym termoobiegu w tep. 160 stopni C lub bez

Maślane ciasteczko
Seromakowiec 280

bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Masa makowa

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe z bakaliami 117

masę przekładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej mąką pszenną. Wstawiamy do rozgrzanego do 175`C piekarnika i pieczemy około 55-60 minut - do suchego patyczka ( pamiętajmy o tym, że ciasto jest z kawałkami czekolady, które zastygną dopiero po całkowitym ostudzeniu).Upieczone ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą, posypujemy cukrem pudrem lub pozostawiamy bez

Słodkie Przyjemności
Serniczki w kokilkach z sosem pomarańczowym i bezą! 164

bezy zrównoważył smak i aromat!Polecam!Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka- 100 g cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 100 g margaryny PALMA firmy BIELMARMargarynę ucieraj z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodawaj

SMYKWKUCHNI
Wspólne straszenie halloweenowymi smakołykami 181

wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu wlać ocet, dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piec(...)wodę na szkło umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średniej mocy palnika, nie mieszając, aż zacznie się karmelizować przy brzegach. Natychmiast zdjąć z palnika, przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozprowadzić na grubość 1-2 mm. Zostawić do całkowitego zastygnięcia, a następnie połamać na ostre kawałki.Mascarpone zmiksować z kremówką, cukrem pudrem i amaretto. Nałożyć szpatułką na babeczki. Każdą

Pożeraczka, czyli raz adobrze
W marcu jak w garncu. I wiosenny sernik z marchewką 152

pieczenia. Wsypać masę ciasteczkową, ugnieść na dnie dłonią lub spodem łyżki. Podpiec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić. Serek kremowy i mascarpone, śmietanę, ekstrakt, cukier i jajka zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników. Połowę masy serwoej wylać na spód, następnie po okręgu ułożyć marchewkę (tak, żeby środek został pusty). Na wierzch wylać pozostała masę, wyrównać(...)wierzch. Piec w 180 st. C. przez 10 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C. i piec jeszcze 50-60 minut. Wystudzić w zamkniętym piekarniku. Całkowicie ostudzony sernik schłodzić w lodówce minimum 3-4 godziny przed podaniem. Mascarpone, cukier puder i sok z pomarańczy utrzeć na gładki lukier, posmarować nim wierzch ciasta. 1/4 marcepanu zabarwić na zielono, resztę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort czekoladowy z malinami (bez mąki) 215

wilgotne. Dodam, że tort robi się bardzo prosto a mikser jest naprawdę zbędny! Skusicie się?  Ciasto: 300 g gorzkiej czekolady  200 g suszonych daktyli 150 g oleju kokosowego lub oleju z pestek winogron, ewentualnie rzepakowego 100 g mielonych migdałów bez skórki 5 jajek (L) 1 łyżka ciemnego kakao duża szczypta soli oraz: 660 g schłodzonej śmietany kremówki(...)czasu do czasu aż składniki połączą się i powstanie jednolita czekoladowa masa. Dodać zmiksowane daktyle, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać trzepaczką i dodać do ostygniętej masy daktylowo-czekoladowej. Mielone migdały wymieszac z kakao i szczypta soli. Dodać do masy i bardzo dokładnie wymieszać np. przy pomocy szpatułki. Ciasto będzie bardzo gęste. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C. Ciasto przełożyć

maniapieczenia
Mazurek czekoladowo - kawowy z pomarańczą 148

kulę. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Ciasto włożyć pomiędzy złożony na pół arkusz papieru do pieczenia, rozwałkować na placek zbliżony do wymiarów formy - razem z papierem przenieść ciasto do formy, obciąć niepotrzebny papier. Ciastem wyłożyć spód i około 1 cm boków, w razie potrzeby wylepić brakujące miejsca palcami. Cały spód podziurkować(...)widelcem i wstawić do lodówki na czas nagrzania piekarnika lub na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do 160°C (góra i dół bez termoobiegu). Wstawić blaszkę z ciastem i piec 35 minut. Wyjąć z piekarnika. Ze spodem obchodzimy się ostrożnie, bo jest delikatny i łatwo się kruszy (ale dzięki temu baardzo smaczny). POLEWA KAWOWA

Blondynka Gotuje
Najprostszy chleb pszenno- żytni - czerwcowa piekarnia 142

drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb – aż przestanie(...)będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką. Przykręcić piekarnik do 200*C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut – chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu

Proste Potrawy
Tort Królik na Wieczór Panieński 188

zmiksować rozpuszczone kakao, masło, czekoladę, cukier, orzech i żółtka. W osobnym naczyniu ubić białka na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać do masy czekoladowej. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez 60-70 minut. Ostudzić. Biszkopt Składniki:      ·          3 jajka(...)dodać ocet wraz z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę, odstawić. Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiać obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec 30-40 min (do tzw. suchego patyczka

Kulinarna (nie)codzienność
Ciastka owsiane z bakaliami 179

wypróbować wersje ciastek bez masła, z miodem i bananami, ale na to przyjdzie pora, a dziś przepis, który został już sprawdzony, ciasteczka zasmakowały, więc już nie chciałam kombinować jak na pierwszy raz :) Składniki: 150 g masła 1 jajko 0,5 szklanki (95 g) cukru brązowego 150 g płatków owsianych górskich 1 łyżeczka proszki do pieczenia 5 łyżek(...)gładką masę. 2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy do lodówki na 20 min. Pieczenie: 1. Z masy formujemy kulki i rozpłaszczamy

Malowane smakiem
Sernik dyniowy z polewa kajmakowa 219

dyni opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki   Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Zółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg(...)się nie przypaliła),proszek budyniowy, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego

Słodkości i nie tylko

Proponowane wyszukiwania