ciasto bez pieczenia z galaretka - 2260 przepisów (strona:39/151)

Ciasto z malinami i bezą na Dzień Mamy 625

żółtka 20 g cukru pudru 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g mąki pszennej 65 g zimnego masła galaretka: 500 g malin 2 galaretki malinowe 600 ml wrzątku krem: 350 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru nasiona z 1 laski wanilii beza: 2 białka 100 g cukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej(...)żółtka, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.  Ciasto rozwałkować na wielkość formy, wyłożyć spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem. Piec w 200 st. C. przez 15-20 minut, aż nabierze złoto-brązowego koloru. Ostudzić. Beza: Białka ubić na sztywno

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto Zemsta Teściowej – Wiśniowa Chmurka 2317

innym tłuszczem) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć spód ciastem. Blaszkę wraz z ciastem ponownie schłodzić w lodówce przez ok. 30 minut. Ponakłuwać ciasto widelcem. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C i piec kruchy spód przez ok. 15-20 minut (do czasu zarumienienia ciasta). Wyjąć, ostudzić. Przygotować warstwę galaretkową: Wiśnie odsączyć z kompotu na sitku. Galaretki wiśniowe rozpuścić w gorącej wodzie(...)pomocą trzepaczki lub miksera, a następnie dodać do pozostałej części masy (takie działanie pozwoli uniknąć grudek w masie śmietanowej), zmiksować/wymieszać. Złożyć ciasto: Na kruchym cieście wraz ze stężałą galaretką wyłożyć krem, wyrównać. Nałożyć bezę, lekko docisnąć do kremu. Schłodzić ciasto przez kilka godzin w lodówce (aż krem odpowiednio stężeje), aczkolwiek ciasto kroi się najlepiej po całej nocy

Kulinarne Przeboje
Najlepszy biszkopt z galaretką i truskawkami i bitą śmietaną ! 163

pieczenia i mieszamy albo na najniższych obrotach do połączenia się składników albo szpatułką. Ciasto przekładamy do tortownicy (średnica 23-26cm) wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia, ale bez posmarowanych boków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka. Kiedy biszkopt będzie upieczony wyciągamy gorącą blachę i zrzucamy(...)galaretkę i miksujemy na jednolitą masę. Biszkopt przekrajamy na dwa blaty.  W blasze na spód kładziemy pierwszy blat ciasta. Nasączamy - ja nasączałam kilkoma łyżkami galaretki, która została na końcu wylana na wierzchu ciasta. Boki okładamy truskawkami (nie jest to konieczne) I wykładamy ubitą śmietanę z galaretką, wyrównujemy. Układamy drugi blat i układamy na wierzchu truskawki, a następnie zalewamy galaretką

Gotuj z Mąką
ciasto z musem śliwkowym 89

dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewamy mleko a następnie masła. Ciasto przekładamy do foremki (ok.21x23cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 min. w 170-180 st. C. składniki na mus śliwkowy: 1500 g śliwek bez pestek 4 galaretki np. wiśniowe cukier do smaku wykonanie: Śliwki gotujemy w takiej ilości wody aby otrzymać(...)puder do smaku ok. 60 ml wody, gorącej wykonanie: Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy ok. 1/2 części wiórek oraz żelatynę i miksujemy. wykonanie ciast: Jedno ciasto ucierane wkładamy do foremki. Wykładamy 1/2 cz. tężejącego musu śliwkowego i wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie układamy ciasto z białek, na które wykładamy pozostałą część musu. Wstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
KOSTKA MALINOWA 256

szklanki cukru 0,5 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej MASA BUDYNIOWA  MALINOWA: 3 budynie waniliowe (jeżeli są bez cukru dodaje 4 łyżki cukru) 800 ml soku malinowego MASA MALINOWA: 250 ml śmietany 36 % galaretka malinowa Sposób przygotowania: Biszkopt: Żółtka  oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać(...)Mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru czy smarowania. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia. Masa budyniowa malinowa

RAROSSA
Ciasto cappuccino + film 144

kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kawy cappuccino o smaku śmietankowym 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki zaparzonej mocnej kawy rozpuszczalnej ( wystudzonej ) pianka 2 opakowania galaretki cytrynowej 200 ml mleka skondensowanego bez cukru 5 łyżek kawy cappuccino o smaku śmietankowym gotowa polewa czekoladowa 100 g posiekanych orzechów włoskich przepis Do miski przekładamy(...)kawę cappuccino oraz proszek do pieczenia i wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto na biszkopt przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie rozprowadzamy, pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st.C około 25- 30 minut, po upieczeniu dokładnie studzimy. Wystudzony biszkopt odwracamy do góry dnem i przekrawamy na pół, dolną warstwę ciasta wkładamy z powrotem do tortownicy

Smakowite Dania
Zielone Ciasto Shrek 120

łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku zielonego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany 30% 4 agrestowe galaretki 2 opakowania delicji o dowolnym smaku tłuszcz do formy Wykonanie: Jajka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna(...)masę z szczyptą soli. Dodajemy do białek cukry ( poza cukrem pudrem) i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po żółtku i wlewamy olej miksując nadal aż uzyskamy gładka masę. Ciasto wylewamy do dużej blachy i pieczemy w temp. 180*C przez 35 minut. Po upieczeniu studzimy biszkopt. W jednej szklance soku rozpuszczamy 3 budynie , a resztę soku zagotowujemy. Kiedy sok zacznie wrzeć

W Moim Magicznym Domu
Malinowo- bezowa Chmurka 289

minut w 170* do zarumienienia się ciasta. Odstawiamy do ostygnięcia. Maliny w galaretce: 3 galaretki truskawkowe lub malinowe rozrabiamy  3 szklanki wody 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych (z mrożonych odcisnać w miarę możliwości sok) Galaretki przygotowujemy w 3 szklankach wody, studzimy, kiedy galaretka zacznie nam tężeć wsypujemy maliny delikatnie mieszamy i zalewamy wystudzone, zimne iasto kruche. Odstawiamy(...)widzimy, że dobrze nie wyschła możemy czas wydłużyć. Moja się piekła ok 1,2 godziny a i tak lekka pianka była w środku. Przygotowując to ciasto polecam zacząć właśnie od bezy, żeby sobie wyschła spokojnie i wystygła. Później robimy ciasto kruche i ressztę. Na spód ciasto kruche, malinyw galaretce, masa śmietanowa, beza

Moje Słodkie Piekiełko
Ciasto Black-White-Red 388

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm) Ciasto czekoladowe: 1/2 szkl mleka 50 g gorzkiej czekolady 1 jajko 2/3 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1/2 szkl kwaśnej śmietany 18% kilka kropel aromatu waniliowego 1 szkl mąki pszennej 1/2 szkl naturalnego kakao (dałam 3 łyżki) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2  łyżeczki sody oczyszczonej   Masa budyniowa(...)szkl cukru 1 op. cukru wanilinowego (16 g) 1 op. budyniu waniliowy bez cukru (opakowanie na pół litra mleka) 250 g miękkiego masła   Mus malinowy: 2 galaretki malinowe 1 szkl wrzącej wody 500 g świeżych lub mrożonych malin     Przygotowanie:   Ciasto czekoladowe: Czekoladę rozpuścić w mleku, np. w mikrofalówce lub w garnuszku na małym ogniu

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik cytrynowy z truskawkami 221

Taki serniczek to my lubimy, trzeba czasu aby zastygły galaretki, a później to już idzie szybko.  Efekt nam wynagrodzi czekanie:) Smaki świetnie się komponują. 

Takie tam pichcenie
,,Orzechy i dynia pod złotą kołderką’’ 120

pudru 1 szklanka zmiksowanych orzechów włoskich Wykonanie: Ciasto: Mąkę przesiewamy z sodą i mlekiem. Wszystkie składniki zagniatamy i dzielimy na dwie części. Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki. Oba placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy około 15- 20 minut aż będą rumiane. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą(...)suszymy w 140 st. C jeszcze około 30- 40 minut Masa dyniowa: Puree z dyni gotujemy z prażonymi jabłkami. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i bardzo dokładnie mieszamy. Masę studzimy, tężejącą wykładamy na kruchy spód. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby masa całkowicie zastygła. Masa śmietanowa: Następnie ubijamy śmietanę dodając pod koniec śmietan-fixy z odrobiną cukru pudru. Połowę ubitej

Podróż w kulinaria
Ciasto jogurtowe na zimno 191

Zapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników  Fit &free od Cukry Nyskie  z masłem. Do tego lekko kwaśna  masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam Składniki: 120 g herbatników cytrynowych Fit&free od Cukry Nyskie 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Lekki serniczek na zimno z truskawkami i borówkami 137

takie gorąco naprawdę nawet mi się piekarnika nie chce włączać. Lubię za to robić ciasta na zimno, takie bez pieczenia, na spodzie z biszkoptów. Tym razem serniczek z serka homogenizowanego i jogurtu greckiego. Dwu kolorowy, jedna warstwa to galaretka winogronowa z borówkami i jogurtem właśnie, a druga to serek homogenizowany, truskawki i galaretka truskawkowa.  Serniczek lekki

kruche babeczki
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA 493

Szybkie ciasto bez pieczenia.  Nie wymaga dużego nakładu pracy,  skomplikowanych składników ani specjalnych umiejętności kulinarnych bo... zawsze wychodzi :)) Składniki: 1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 galaretka dowolna (ja użyłam brzoskwiniowej) 1 galaretka morelowa (na wierzch)  puszka moreli  herbatniki lub biszkopty Wykonanie: Prażone jabłka przekładamy do garnuszka, podgrzewamy aż będą gorące. Do gorących

Walijskie Pichcenie
"Wiśniowe westchnienie" 156

zapobiec ja zawsze przykrywam blachę na pierwsze 10min pieczenia folią aluminiową i przyciskam ją jakąkolwiek blaszką o większej powierzchni niż ta, w której jest wypiek żeby nie wpadła do środka. Po tym czasie zdejmuje i piekę normalnie. Po upieczeniu zostawiam jeszcze ciasto w uchylonym piekarniku, żeby beza lepiej się podsuszyła:) Beza migdałowa: 6 białek 30dkg cukru płatki migdałowe ok.10dkg(...)dopiero po tym jak galaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować. Wkładka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy masa wiśnie

Maślane ciasteczko