Zielony tort kusi i intryguje swoim kolorem. Częstuję dzisiaj wszystkie mamy moim tortem. Zielone cudo ubarwi każdą uroczystość. Cudownie rzeźki, wiosenny, zielony kolor ciasto uzyskało dzięki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!stopionego masła 2 budynie waniliowe skórka i sok z połowy cytryny ZIELONE CIASTO: 4 całe jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 400 g mrożonego szpinaku cukier waniliowy lub aromat 2 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej lub 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody JOGURTOWA MASA: jogurt grecki 400 g galaretka(...)proszek i sodę przesiewamy. Dzieląc na 3 porcje dodajemy do ciasta i za pomocą szpatułki delikatnie mieszamy. Podpieczony sernik wyciągamy z piekarnika i wykładamy nasze zielone ciasto. Wygładzamy i pieczemy kolejne 30 minut ja tym razem ustawiłam piekarnik na grzanie góra dół 170-180 st.C. Po tym czasie sprawdzamy ciasto patyczkiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie wyciągamy z blachy na deseczkę
Pani na desertortów na długi czas. Przerzuciłam się na ciasta surowe, które zawsze się udawały. Jednak na ważne uroczystości fajnie zjeść tradycyjny tort z pieczonymi biszkoptami. Właśnie taki uczyniłam na urodziny córki. Może nie nazwę go tradycyjnym, bo brak w nim tradycyjnych jajek i mleka, ale zatytułuję go moim NAJLEPSZYM WEGAŃSKIM TORTEM. Takim bez wątpienia on jest. Tak stwierdziłam(...)Biszkopt: 2 szklanki mąki z samopszy*, 1 1/2 szklanki mąki z płaskurki*, 1/2 szklanki kakao lub karobu, 1/2 szklanki cukru kokosowego, 2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutaminianu, 2 szklanki wody, 3 łyżki octu jabłkowego, 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, 1/3 szklanki melasy karobowej. Masa kokosowa: 3 szklanki płatków lub wiórków kokosowych zmielonych na pył
Jeść, by żyć w zdrowiuwcześniej nie miałam okazji zakosztować tego ciasta, jakoś sama nazwa, że marchewkowe, specjalnie mnie nie zachęcało, ale do czasu, spróbowałam raz i przepadłam bez reszty. Ciasto marchewkowe uwodzi całkowicie, ale dlatego, że jest to najpyszniejsze ciasto na świecie, a w wersji bezglutenowej - mistrzostwo świata. Nie jest to mój autorski przepis, skorzystałam z nieprzepastnych zasobów sieci - trafiłam na ten przepis(...)przykład bezglutenową bułką tartą (ja użyłam zwykłej ponieważ nie stosuję diety bezglutenowej z powodów medycznych). Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto jest bardzo luźne. 10. Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut z grzaniem góra-dół, a następnie przełączamy na termoobieg i pieczemy w ten sposób jeszcze 15 minut. Mój chimeryczny piekarnik Bosch wymaga jeszcze
Kawa z mlekiemokoło 1 godzinę (tego czasu nie należy traktować zbyt dosłownie/czasami ciasto rośnie dłużej - wtedy wydłużamy czas oczekiwania, a czasami krócej - wtedy skracamy). Na samym początku przygotować ślimaczki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą część rozwałkować formułując prostokąt. Przygotowane ciasto posmarować Ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot. Następnie wyłożyć farsz z kiszonej kapusty (uwaga: wcześniej należy wyjąć(...)wierzch posypać startym serem. Na sam koniec zrolować ciasto i pokroić je w grubsze paski. Przygotowane ślimaczki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego. Wstawić do piekarnika i piec około 15-18 minut w 200 ºC , aż do wyrośnięcia ciasta i lekkiego zarumienienia. W międzyczasie przygotować paluszki: drugą część ciasta podzielić na 2 części. Pierwszą część cienko rozwałkować. Posmarować
Ugotowaćzabrałam się do rzeczy, ręce trzęsły mi się ze zdenerwowania i podekscytowania. Bardzo chciałam, żeby panna młoda była przynajmniej zadowolona, a i gościom zaimponować byłoby miło. Długie godziny na pieczeniu spodów, kręceniu musów i lepieniu różyczek z marcepanu zaowocowały łzami wzruszenia u głównej zainteresowanej i wieloma komplementami od gości. Jak nic, urosłam ze trzy centymetry. O torcie(...)średniej mocy palnika bez przykrycia przez 40 minut, aż kasztany całkowicie zmiękną. Wyjąć laskę wanilii, zmiksować kasztany blenderem na gładki krem, w razie potrzeby dolewając więcej mleka. Smacznego! Przepisów widziałam kilkanaście; różnią się od siebie proporcjami i dodatkami smakowymi. Ja postawiłam na najprostszy, z dodatkiem wanilii, bez cukru. Już przy przygotowywaniu ciasta czy deseru dosładzam tak, żeby pasowało
Pożeraczka, czyli raz adobrzenatka pietruszki do posypania lub garść rukoli Przygotowanie farinaty: Wszystkie składniki ciasta na farinatę umieść w misce i zmiksuj przy pomocy robota kuchennego. Możesz też użyć trzepaczki (wtedy dodawaj wodę stopniowo), ale tak jest o wiele prościej. Gotowe ciasto jest lejące i nie ma grudek. Przykryj miskę z ciastem i odstaw na co najmniej godzinę, a jeśli masz czas, nawet(...)poczekaj aż się nagrzeje. Z ciasta na farinatę usuń pianę przy pomocy łyżki cedzakowej. Ostrożnie wyjmij nagrzaną patelnię z piekarnika (pamiętaj o rękawiczkach). Wlej oliwę, tak aby pokryła całe dno patelni, a następnie 2-3 chochelki ciasta (zależnie od rozmiaru formy). Wstaw z powrotem do piekarnika i piecz przez 5-15 minut. Gdy farinata będzie już ścięta i lekko
Chilli Czosnek i Oliwaprzedstawiać. Ten pyszny deser doczekał się wielu odmian i wariacji, a ja dziś chciałabym pokazać Wam odchudzoną i zarazem łatwiejszą wersję. Taką, którą można od czasu do czasu zjeść bez większych wyrzutów sumienia. Ze względu na składy rzadko używam sklepowych gotowców. W związku z tym biszkopt, czyli serce tiramisu, postanowiłam przygotować od zera. Nie jest to zbyt skomplikowane. Skoro(...)jednym, cały czas ubijając. 2. Wyłącz mikser, dodawaj stopniowo mąkę do masy jajecznej, cały czas powoli mieszając metalową łyżką. 3. Przelej ciasto do okrągłej formy (jeśli nie jest silikonowa, posmaruj ją wewnątrz tłuszczem). 4. Piecz około 30 minut w 170 stopniach. 5. Kiedy biszkopt będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika i upuść z wysokości ok. 40 cm (w formie
Powiedz dietom nieUwielbiam serniki. Tym razem wybór padł na sernik czekoladowy. Piekąc go nie spodziewałam się nawet, że będzie taki pyszny. Nieskromnie muszę powiedzieć, że jest obłędny w
Smakołyki AsiChyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np
Zawsze głodna!Maj w mojej rodzinie to miesiąc urodzin i imienin. Dlatego też w najbliższym czasie na blogu znajdziecie kilka propozycji urodzinowych. Ten tort przygotowała moja Mama na
Chocolate Muffin BlogTen sernik upiekłem na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakował :) Spód : - około 250 g herbatników wieloziarnistych, - około 80 - 100 g roztopionego masła. Herbatniki rozkruszyć do torebki
Przepisy MikołajaDawno nie publikowałam na blogu żadnego jagielnika, a że nadeszła pora na truskawki, czas to nadrobić 😊 Dziś wersja z kakao. Pracowałam nad nią od dawna, dodając
Weekendy w domu i ogrodzieWprost uwielbiam domowej roboty ciasteczka! Ale któż za nimi nie przepada, no kto? Najlepsze są te, spod ręki ukochanej Babci, która przy każdej wizycie próbuje rozpieścić
W kuchni Karmel-itkiCiasto orzechowe w połączeniu z delikatnym kawowym kremem to doskonała propozycja do popołudniowej małej czarnej. W dodatku ciachem zajadać się mogą także osoby będące na diecie
Ze smakiem i z pasją