Moje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza
To co kochamNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksswojej prostocie jest to ciasto. Tym razem przygotowałam je w wersji z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Nie będę Wam pisać wszystkich zalet tego ciasta, bo nie skończyłabym do wieczora... 😅 Dla mnie to po prostu BAJKA. Brownie smakuje cudownie, a połączenie mokrego, czekoladowego ciasta oraz pysznego masła orzechowego jest po prostu obłędne. Wierzch ciasta posypałam sporą ilością orzeszków ziemnych(...)tylko na powierzchni. Wierzch leciutko posyp solą. 6. Na koniec posyp całość równomiernie orzeszkami ziemnymi i ponownie posyp po całości delikatnie solą. 7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 27 - 30 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy w bity w środek patyczek będzie obklejony lekko ciastem, ale nie surowym. Gotowe brownie pozostaw do wystygnięcia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyrozpuszczą. Odstaw na 5 minut. Krok 2 Wsyp do misy z zaczynem dwie i pół szklanki mąki (pół szklanki zachowaj na później do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj(...)rękami, delikatnie podsypując mąką – ale naprawdę delikatnie, bo ciasto powinno być wilgotne. Wyrabiaj 5-7 minut aż ciasto wchłonie wodę, stanie się elastyczne, sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni, czyli przestanie się kleić do rąk. Przetrzyj ręcznikiem misę po cieście, żeby usunąć grudki ciasta, posmaruj ją oliwą, włoży do środka wyrobione ciasto, posmaruj wierz delikatnie oliwą, przykryj szczelnie (np. folią
Niedzielny kucharzzakupach zawsze zachęcała, mówiąc „wybierz coś sobie”. To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie. Dziękuję Ci Babciu za tę wielką inspirację! Dziś sernik(...)Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W blenderze zmielić ciasteczka na piasek, dodać miód i herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie
Raj dla Podniebieniapuree. Olej kokosowy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. na czekoladowe nadzienie: 200 g kaszy jaglanej ok. 5 łyżek naturalnego kakao 3 łyżki cukru(...)kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Namoczone śliwki odcedzamy i również blendujemy. Z lodówki wyjmujemy ciasto, rozmrażamy. Wylepiamy nim dno i boki formy do tarty (wcześniej delikatnie natłuszczonej). Podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Do kaszy dodajemy kakao, cukier, suszone śliwki, roztopiony olej kokosowy i szczyptę soli. Wszystko ze sobą dokładnie
Kuchnia EllieOczywiście zdrowsza i jaglowska wersja pancakes Zostały zrobione z mąki jaglanej i kukurydzianej, więc są bezglutenowe. Na wierzch posypałam borówkami i malinami, do osłodzenia użyłam stewii
JaglusiaTo ciacho "chodziło za mną" od dawna...jakiś czas temu było bardzo popularne w necie i chyba prawie wszyscy je robili..no oprócz mnie i pewnie
Moje domowe kucharzenieGruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Moja DelicjaGruyère, startego na tarce o drobnych oczkach sól morska, świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie tarty lotaryńskiej: Przygotować ciasto na tartę (wersja z robotem) Jeśli jesteśmy szczęśliwymi posiadaczami malaksera z nożem do ciasta kruchego (lub robota planetarnego z mieszadłem do ciasta kruchego) , to mąkę, sól i zimne masło włożyć do misy i zmiksować do uzyskania kruszonki (pulsacyjnie jeśli robimy(...)ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut . W międzyczasie włączyć piekarnik na grzanie do 180°C grzałka góra-dół . Gotowe ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Moja Delicjapiekarnika... Chwila oczekiwania, aż ciasto ostygnie... i można było próbować :) Efekt wspaniały. Dyniowa kokosanka jeszcze nie raz zagości w moim domu. Zachęcam Was do upieczenia tego ciasta. A ja już nie mogę doczekać się jutra, by znów siąść przy ulubionej książce i kawałku tego pysznego ciasta... Dzięki użyciu dyni i wiórków kokosowych ciasto jest miękkie i wilgotne, a kolor cieszy(...)proszkiem do pieczenia, wstępnie mieszamy łyżką. Następnie dosypujemy cukier, dodajemy cynamon, szczyptę soli. Do wszystkiego wbijamy 2 całe jajka i dodajemy maślankę i olej. Całość dokładnie mieszamy łyżką, tak długo aż uzyskamy jednolite, gęste ciasto. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i znów mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką keksówki. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego
Słodkie okruszkiczasie wałkuję ciasto (nadal zachowuję kształt prostokąta), tak by krótszy bok był na górze i smaruję na nim masło pozostawiając 1 cm marginesu. Składam 1/3 ciasta do środka, następnie przykrywam pozostałą 1/3 ciasta (tak, jak byśmy składali kartkę papieru), dobrze sklejam brzegi i wałkuję ciasto ponownie. Cały czas zachowuję kształt prostokąta, jeśli jest taka konieczność podsypuję ciasto niewielką ilością mąki(...)Przed przygotowaniem rogali wyciągam ciasto minimum 30 minut wcześniej. Mak i orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt
Mango Papajadowód na to, że wielkanocne wypieki można przygotować w zdrowszej wersji - na mące jaglanej, bez glutenu. O właściwościach kaszy jaglanej (z której mąka powstaje) wspominałam przy okazji zapiekanki śniadaniowej , więc teraz skupię się wyłącznie na walorach smakowych: Babka jest miękka, wilgotna, lekka, nie za słodka, po prostu pychota :) Mąka jaglana nadała babce orzechowy posmak, który bardzo przypadł(...)pieczenia i jajka. Wszystko dokładnie zmiksować. Dalej miksując dolewać powoli rozpuszczone masło. 5. Banana zmiksować w blenderze, lub dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać. 6. Formę do babki (u mnie o średnicy 23 cm) wysmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Kilka razy postukać formą o blat, aby ciasto wypełniło zakamarki formy. 7. Piec przez
Domowa Cookierenka AgiWyrobić, następnie odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 0,5-1h. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół(...)dołu w formie do pieczenia * (wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, boki posmarować masłem) w miarę ciasno, ale jednak zostawiając odrobinę miejsca, ponieważ jeszcze urosną. * u mnie tortownica o wym. 35x25 cm. Zostawić pod przykryciem na 30 min. Przed pieczeniem posmarować bułeczki roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35 minut. Przed podaniem posypać
Domowa Cookierenka Agi