Paszteciki z kapustą i grzybami to kolejna wigilijna potrawa, którą po raz pierwszy robiłam w tamtym roku i wszystkim bardzo
KuchniaWeDwoje.plSernik z borówkami chodził za mną długo, ale jakoś nie mogłam się zebrać w sobie. Zastanawiałam się, jak zrobić by był taki trochę przypominający te z
SMYKWKUCHNIW okresie świątecznym nawet brownie proteinowe możecie wykonać w tym klimacie 😊 Nasze ciacho składa się z przepysznych powideł śliwkowych , które mimo braku cukru w składzie są
Candy PandasDziś zapraszam Was na pyszny domowy fast-food – pizzę z polędwiczką z kurczaka i prażoną cebulką. Przepis na chrupiące polędwiczki, które posłużyły mi do farszu
Słodkie okruszkipisałam już na blogu wielokrotnie. Nie jestem słodyczową terrorystką ale staram się ograniczać zawartość cukru w diecie Emilki. Słodyczy ze sklepu prawie w ogóle jej nie kupuję, ale często piekę ciasta czy robię inne domowe smakołyki i zawsze staram się, żeby było w nich dużo zdrowych składników i zamienniki cukru. O swoim podejściu do słodyczy mówię też wyraźnie innym członkom(...)słoików 3.5.3208 A poniżej kilka przepisów z bloga, które pięknie opakowane mogą służyć jako prezent. Wszystkie pyszne, zdrowe i bez cukru:) 1. CZEKOLADKI KOKOSOWE ZE ŚLIWKĄ 2. TRUFLE DAKTYLOWE Z MIGDAŁAMI I KAROBEM 3. ORZECHOWO-DAKTYLOWE BROWNIE BEZ PIECZENIA, Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ 4. KREM Z ORZECHÓW, CZEKOLADY I DAKTYLI AKA DOMOWA NUTELLA 1. KRUCHE CIASTKA
Cooking for EmilyPrzepis na egzotyczny galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango . Ciasto jest bez pieczenia i bez użycia miksera. Orzeźwiająco kwaskowato słodki smak tego ciasta świetnie się sprawdzi w gorące dni. Jak zrobić taki galaretkowiec z miechunką peruwiańską, nasionami cha i mango pokazane jest w filmiku. Zapraszam do oglądania. Subskrybuj za darmo kanał RITA creative(...)papier do pieczenia miarka waga (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); WYKONANIE: Krok 1. Masa chia . Mleko kokosowe podgrzewamy z żelatyną. Gdy żelatyna się rozpuści wyłączamy grzanie kuchenki i wsypujemy cukier, wiórki kokosowe i nasiona chia. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Połowę ostudzonej masy (około 13 łyżek ) przekładamy do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wstawiamy
RITA food channelmnie, czyli alergika :D Grunt to przygotowanie dobrze wysuszonych blatów bezowych. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ich pieczenia, zobacz podstawowe informacje, które umieściłam w przepisie na mini bezy . Przepis na różowy i pyszny tort bezowy Składniki: Beza: 6 białek, 300 g cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, odrobina soli, czerwony barwnik spożywczy. Krem mascarpone: 500 g śmietany(...)pieczenia o takiej samej średnicy. Wcześniej wyłóż je papierem do pieczenia. Podziel porcję na dwie części, ja przygotowałam jeden blat odrobinę grubszy (na spód) i drugi cieńszy (na wierzch) . Pamiętaj, że tak jak rozprowadzisz białka po formie do pieczenia, taki będą miały one kształt po upieczeniu. Wstaw dwa blaty do piekarnika na 5 minut . Po tym czasie
Rozdomowionamiski, dodać mleko z masłem oraz zaczyn drożdżowy Dodać odrobinę soli i wymieszać, najpierw łyżką, następnie dłonią do uzyskania zwartego elastycznego ciasta W razie potrzeby dodać jeszcze mąki Zostawić na 3-4 godziny do wyrośnięcia Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć na blat i rozwałkować na prostokąt na grubość około 0,5 cm Posmarować pastą paprykową, rozłożyć równomiernie pokruszoną(...)roladę wzdłuż krótszego boku Pokroić w plastry o szerokości około 2-3 cm Ułożyć bułeczki obok siebie w formie, farszem do góry Zostawić na 30 minut Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut
HealthyCreationskonfiturą (bez pieczenia) Są takie dni, w których nie mam ochoty lub po prostu czasu na tradycyjne wypieki. Wówczas stawiam na proste rozwiązania jakimi są ciasta bez pieczenia. Dziś przychodzę do Was z przepisem na szybką kremówkę z malinową konfiturą. Pyszny krem (a la karpatkowy), konfitura dla przełamania smaku i paluszki francuskie. Kilka prostych składników(...)ilość cukru pudru do oprószenia ciasta *zamiast paluszków francuskich możecie również upiec dwa płaty ciasta francuskiego, które będą stanowić spód i wierzch kremówki Przygotowanie: Spód blaszki (u mnie tortownica) wykładamy paluszkami francuskimi (najlepiej niektóre połamać). Uwaga, jeśli nie chcecie zostawić ciasta na całą noc w lodówce warto lekko nasączyć paluszki francuskie stanowiące spód ciasta. Przygotowujemy masę. Dwie szklanki mleka wlewamy
Słodkie okruszkikońca, babeczki rosną). Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, wielkości babeczek. Stosujemy zasadę suchego patyczka. U mnie babeczki pieką się 35-40 minut. Smacznego Dlaczego warto wybrać wielofunkcyjnego robota kuchennego Magimix 5200XL Premium od Ronic? Przede wszystkim ułatwi(...)Jakość w każdym calu. Poniżej znajdziecie kilka przykładowych przepisów, które wykonałam z pomocą Magmixa. Shake truskawkowy Orzechowo-czekoladowa babka na orzechach laskowych Pomarańczowo-limonkowy napój gazowany Krem (baza) do ciast i tortów Pomarańczowe gofry Szybka młoda kapusta z bazylią Gęsty domowy majonez
Słodkie okruszkispore. Rabarbaru mamy teraz tyle, że starczy na muffinki, ciasto, kompot i pewnie jeszcze jakiś dżemik. Więc jak macie jakieś fajne przepisy z nim w roli głównej to śmiało w komentarzach wrzucajcie. Wniosek z tego taki, że chyba wszystkim rabarbar najpierw kojarzy się z kompotem. A ja wolę takie ciasto, które od zeszłego roku jest jednym z blogowych hitów. Przepis(...)bezglutenowego proszku do pieczenia truskawki i rabarbar ( około szklanki ) Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy mąkę migdałową i proszek do pieczenia oraz sól. Jajka mieszamy z mlekiem kokosowym, ksylitolem, dodajemy masło i wanilię. Zawartość obu misek mieszamy razem. Dodajemy drobno pokrojony rabarbar i truskawki! Przelewamy do form na muffnki. Pieczemy ok 20-25 minut. Smacznego! Artykuł muffinki
PaleoLifeprostu spałaszować na podwieczorek ze szklanką mleka :). Bardzo proste w wykonaniu. A dla przeciwników budyniu ( o ile w ogóle tacy istnieją ) lub po prostu leniuszków ;) informacja: bez budyniu też pysznie smakują, przetestowane ;). Składniki na 16 bułeczek: 640 g mąki pszennej ( 4 szklanki ) 110 g masła 250 ml mleka ( 1 szklanka ) 1 żółtko 1 jajko 2 czubate łyżki cukru(...)ciasto. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto ( wyrabiać około 8 minut ). Ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1,5 - 2 h ). Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 16 równych części. Z każdej części formować w dłoniach placuszek, na środku kłaść łyżeczkę wystudzonego budyniu i dokładnie zlepiać ciasto nad budyniem, formując zgrabną kulkę
Opowieści z piekarnikabez spodu, to te ciasta, które da się odchudzić na tyle, aby nie były wielką bombą kaloryczną, a nadal smakowały jak ciasto. Ogólnie, wszystko da się zmodernizować do pewnego stopnia, ważne aby nie przekroczyć pewnej granicy, za którą z potrawy zostaje tylko nazwa. O ten wypiek poprosiła mnie Osoba , z tego co wiem, ogromna fanka ciasta drożdżowego(...)pracujące drożdże. Łyżką ( drewniana, metalowa jest zimna, a ciasto tego nie lubi) mieszamy dokładnie składniki. Nie trzeba tego długo robić, wystarczy 1 - 2 minuty. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ponownie chwilę mieszamy i przekładamy do blaszki. Przykrywamy i zostawiamy aby wyrosło. Podrośnięte ciasto smarujemy białkiem, układamy cząstki ananasa i posypujemy żurawiną. Sezam blendujemy
Dieta moja pasjaowocami lub drożdżówkach nie jest zbyt mile widziana. Tym razem jednak bez tego się obeszło- bułeczki są mięciutkie i puszyste, może za sprawą śmietany, sama nie wiem. Ciasto mimo tego, że dodałam sporo więcej mąki niż w przepisie, jest strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- jednak jestem strasznym łasuchem i nie lubię(...)jajka, soli, aromatu i wyrabiam ciasto mikserem około 8 minut (ciasto drożdżowe lubi długie wyrabianie). Po wyrośnięciu lepię bułeczki- warto oprószyć dłonie mąką. Bułki powinny mieć grubość około centymetra. Za pomocą łyżeczki robię dołki w cieście, do których dam owoce i budyń. W zależności od użytego składnika można posypać je delikatnie bułką tartą, aby ciasto nie rozmiękło. Po ułożeniu
Wrzosowa Polana