ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:992/1234)

Żytni chleb na liściach tataraku 139

misce, pozostawiamy na minimum 12 godzin. Można zaczyn przetrzymać dłużej, jeśli zakwas jest zbyt młody, lub zauważymy, że fermentacja ciasta nie przebiegła do końca. Dobrą fermentację ciasta, poznamy po nieskończonej ilości pęcherzyków, po pulchnej delikatnej konsystencji, przy zamieszaniu łyżką. Ciasto właściwe 420g zaczynu, całość, 500g mąki żytniej typ 1400, 450g letniej wody, 1 łyżka miodu wrzosowego, 20g soli morskiej(...)liście, te najbardziej delikatne.  Wodę, miód, sól i ocet mieszamy do rozpuszczenia składników. Dodajemy do zaczynu, dosypując stopniowo mąkę. Mieszamy tylko do dobrego połączenia składników. Ciasto przykrywamy i pozostawiamy na 15-20 minut, aby odpoczęło. Smarujemy foremkę tłuszczem, wysypujemy mąką i wykładamy pociętymi liśćmi tataraku. Ciasto wykładamy łyżką, wyrównujemy, przykrywamy i czekamy aż urośnie. U mnie rosło

Leśny Zakątek
Chrupiące pałki z kurczaka – bez tłuszczu, z piekarnika 287

cieście wydzielając dwutlenek węgla, który ciasto spulchnia i unosi.   Ale po co nam proszek do pieczenia do upieczenia kurczaka? Otaczamy pałki kurczaka w proszku do pieczenia wymieszanym z solą kuchenną (i przyprawami). Te dwa związki razem wyciągną ze skórki jak najwięcej wilgoci, zostawiając skórkę chrupką i zbrązowioną. Dodatek proszku do pieczenia zmienia poziom pH w skórce(...)staje się jeszcze bardziej chrupka. Rozgrzewamy piekarnik do 210⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Na środku piekarnika umieścimy ruszt, pod nim wkładamy blachę – wyłożoną papierem do pieczenia – na którą będzie ściekał wytopiony z mięsa tłuszcz.   Wszystkie przyprawy mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i przekładamy do woreczka foliowego. Specjalnie na liście składników zaznaczyłam jakiej użyć

Karo in the Kitchen
Ciasto z twarogiem i nadzieniem czereśniowym 160

mielony twaróg, wbić jajka, wsypać cukier oraz proszek budyniowy. Całość zmiksować, aż składniki się połączą (nie za długo). Ciasto kakaowe: Składniki ciasta tak jak masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej (zmniejszamy ryzyko pojawienia się zakalca). Mąkę, proszek do pieczenia, proszek budyniowy oraz kakao przesiać, a następnie wymieszać w misce. Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno), boki wysmarować olejem i oprószyć mąką pszenną. Kakaowe ciasto przełożyć do formy odstawiając kilka łyżek na bok. Na ciasto łyżką nałożyć nadzienie czereśniowe (robiąc kleksy). Całość zalać masą serową. Na górę nałożyć resztę kakaowego ciasta i jeszcze odrobinę nadzienia czereśniowego. Krótko mówiąc... ma powstać wielki bałagan ;). Ciasto piec w piekarniku nagrzanym

Nastoletnie Wypiekanie
Piernik ze kartołflōma (Piernik z ziemniakami) 218

mōm ôd ciotki Eldzy- już żech jōm sam spōminoł 7 , przi pieczyniu ciasta ze cukiniōm. Połra 8 składnikōw żech wymiyniōł, niyftorych dołech mani i do tego jeszcze 2 łeżeczki ziela angelskigo. Anglikanery gołdajōm na nie allspice, co po naszymu by bōło: wszyjske prziprawy i bez to żech sie pomyśloł, że już wiyncyj tymu piernikowi niy trza. A że niyftorzi(...)bratruły 18 rozgrzōnyj na 180 stopni. Niech sie to tam posiedzi tak ze 40-50 minut- musicie dać pozōr 19 , żeby sie niy przipołlōło 20 . Bez tyn czas mogecie sie zrobić polywa. Wszyjske ôd ni 21 składniki wciepcie do gorka, dejcie na piec i niech sie to na małym ôgniu trocha powarzi. Jak już tyn pfeferkuch bydzie fertich

Chop w kuchni
Tarta z morelami i kremem migdałowym "frangipane" (Crostata con albicocche e crema di mandorle "frangipane") 159

tart ę   z morelami i kremem migdałowym "frangipane". Bardzo kruche ciasto na tart ę  przygotowałam  z dodatkiem m ą ki ryżowej, bez jajek. Delikatny, rozpływający si ę  w ustach krem migdałowy "frangipane" powstał na bazie m ą ki migdałowej, masła , cukru i jaj. A do tego morele(...)pieczenia).  W mikserze miksujemy mąkę pszenną, mąkę ryżową, cukier, skórkę otartą z cytryny i zimne masło pokrojone w kostkę.  Wyrobione kruche ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm.  Dokładnie wylepiamy formę razem z bokami, a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Schładzamy ciasto

La grande e la piccola cuoca
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 159

Lazania to takie fajne danie które jest sycące i bez problemu może być podane na obiad jak i na kolacje ze znajomymi. Dodatki również mogą być różne, mamy ogromne pole do popisu. A więc zapraszam. Ja postanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej(...)pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć folią aluminiową. Smacznego!         Płaty makaronowe gryczano pszenne. Składniki; 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1/3 szkl. ciepłej wody odrobina soli Z podanych składników wyrobić ciasto

Radość kipiąca uśmiechem.
Pizza 176

przykryte na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko i wymieszać z solą, następnie w wykopany po środki dołeczek wlać rozczyn drożdżowy, następnie zagnieść miękkie ciasto (jeśli będzie za suche, można dodać jeszcze trochę wody). Na koniec w czasie zagniatania dodać oliwę. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, każdy wywałkować na ~40cm krążek (my całością ciasta wylepiliśmy dużą blachę(...)ciasta było troszkę za dużo jak na nasz gust). Placki układać na blasze wyłożonej natłuszczonym papierem, posmarować sosem pomidorowym (pomidory w puszce rozgnieść na puree i dodać przyprawy, przede wszystkim bazylię). Na sos wyłożyć ulubione składniki (np. mozzarellę, salami, szynkę, paprykę, kukurydzę, pieczarki, cebulę, oliwki). Piec w 200 C przez 20 minut (czym cieńsza pizza, tym czas pieczenia krótszy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Brzoskwinowy tor komunijny - krok po kroku 220

takiej nie macie, to radzę zainwestowanie w taką obręcz, gdyż ja już sobie nie wyobrażam wypieków bez tego kuchennego gadżetu. Biszkopt: 6 jajek 1 1/4 szklanka cukru miałkiego 1 1/4 szklanka mąki pszennej 3 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Masa kubusiowa 1 duża butelka (900 ml) soku typu kubuś o smaku brzoskwini i marchwi(...)wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, dodawać powoli cukier, na końcu żółtka. Odłożyć mikser, i dodać połowę mąki przesianej wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łopatka, następnie dodać resztę mąki i oliwę. Dokładnie i delikatnie wymieszać, wylać do formy i piec przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni

Jadło i czytadło
Chałka makowa i co o maku warto wiedzieć 119

Nikt zapewne nie wyobraza sobie Wigilii bez potraw przygotowanych z maku.W kazdym regionie sa one inne.W koncu ile ziarenek w utartej masie z jego udzialem,tyle szczescia i obfitosci przyniesie nadchodzacy rok i zdrowia!ILE ZDROWIA W MAKU ? Nie kazdy bowiem wie,ze oprocz uwielbianych walorow smakowych ziarenka maku sa rowniez skarbnica zdrowia i witamin-glownie(...)wyrabiac okolo 10 minut,az stanie sie gladkie i elastyczne.Uformowac ciasto w kule ,przykryc folia spozywcza i pozostawic w cieple do podwojenia objetosci.Okolo 1 godziny.Wylozyc ciasto na lekko omaczony blat i powtornie zagniesc.Nastepnie podzielic na trzy czesci.Z kazdej uformowac walek dlugosci 25-30 cm.Zaplesc chalke w warkocz.Tu zobacz:klik Polozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Na niedzielne pochrupanie 137

jajko65 g całych obranych migdałów65 g suszonych jagód60 g białej czekoladyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami(...)jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 minut w 180 st. C.Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut.Następnie pokroić po skosie w plastry grubości 1 cm. Ułożyć płasko na blasze.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb jaglany mleczny 189

sól. Dodaj zaczyn, kaszę z mlekiem i oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut do fermentowania.Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem(...)temperatury 230 °C. Przed rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, dzięki czemu piekarnik będzie naparowany. Oprósz delikatnie chleb maką i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 35 minut (małe chlebki możesz wyciągnąć jakieś 10-15 minut wcześniej). Po upieczeniu chleba (popukany palcem w spód będzie wydawał głuchy odgłos) pozostaw

Grahamka, weka i kajzerka
Sernik prawie krakowski 180

krakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo(...)Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto:250 g mąki1 jajko150 g masła100 g cukru pudruMasa serowa:1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy

Mia Cucina Sofieta
Ciasto z ajerkoniakiem i truskawkami 131

Kto lubi proste ciasta z owocami, ręka do góry?:) Pewnie wszystkie ręce zostaną w górze, jeśli do pytania dołączę też to o ciasta wilgotne, delikatne i

Smaki Na Talerzu
Sushi domowe- krok po kroku 140

        Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

Domowe ciasta
ŚLIWECZNIK SYPANY 168

   Śliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w

Smaczne Zdrowe