Pulchne drożdżówki z truskawkami 175wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopione, ciepłe masło i wyrabiać ciasto tak długo, aż powierzchnia przestanie błyszczeć (trwa to około 5 minut). Ciasto wyrabia się dosyć lekko, tyle, że długo. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę, aż podwoi swoją objętość (ja wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 25 stopni). 4. W czasie, gdy ciasto sobie rośnie(...)cukrem. 6.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Przed tą czynnością najlepiej wysmarować olejem ręce wtedy ciasto się w ogóle nie przykleja się do dłoni. Z każdej części uformować placuszek z lekkim wgłębieniem na owoce. Na każdej drożdżówce ułożyć po trochu truskawek, posmarować białkiem i posypać kruszonką, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Piekarnik nagrzać
Kubki smaku
Sposób na smętne jabłka 193aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam z Czarną biszkopt. Zazwyczaj, kiedy coś robię w kuchni, lubię być sama. Moi Panowie(...)bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić wierzch ciasta.Smacznego!W poniedziałek i wtorek prąd robił nam psikusy - najpierw wysiadł na półtorej godziny, później na niecałe trzy. Na szczęście wczoraj, podczas pieczenia, wykazał się zrozumieniem
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Penne z czerwonymi warzywami i włoską nutą 176Makaron prawdopodobnie pojawił się w I w. p. n. e. w czasach rozwoju starożytnego Rzymu. Jedli go głównie biedni, ale z czasem makaron stał się niezwykle
My Chcemy Jeść
Idealne naleśniki 198Naleśniki - któż ich nie lubi?! Nieograniczona ilość wariantów, w jakich możemy je wykonać z pewnością zadowoli każdego. Można je podać ze słodkim lub słonym nadzieniem, a
Kuchnia MagdaLeny
Kolorowe mini beziki / dekoracja tortu 290Takie kolorowe mini beziki sprawdzą się świetnie jako dekoracja tortu. O idealne proporcje poprosiłam moją „internetową przyjaciółkę Angie” , która właśnie często ozdabia tak
Rusty Fork
CIASTO PLEŚNIAK Z CZERWONYMI PORZECZKAMI 154Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienie
Sernik zebra 160Wszyscy miłośnicy serników powinni spróbować także sernika zebra . Jest on pieczony w warunkach innych niż wszystkie pozostałe, gdyż w piekarniku serwuje mu się gorącą parową saunę
niecodziennikpary
Świąteczny piernik marchewkowy na oliwie (przepis krok po kroku) 555minut + 55 minut pieczenie w 1 porcji: 267 kcal, B 5,7 g, W 30,8 g, T 13,3 g Składniki / na keksówkę 21 na 11 cm - 12 porcji: na ciasto: 150 g mąki pszennej 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)startą na tarce marchewkę, posiekane orzechy włoskie oraz suszone śliwki i ponownie zmiksuj do połączenia. 5. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto. Ciasto jest gęste i klejące. Wyrównaj wierzch przy pomocy łyżki. 6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 55 min. (do suchego patyczka). Następnie pozostaw je, aby ostygło
Chilli Czosnek i Oliwa
Jogurtowiec z brzoskwiniami na kruchym spodzie, który udaje sernik 254zamrożone białka, wzięłam więc te w ilości 5 sztuk, a resztę składników dodawałam podczas „tworzenia” mojego ciasta. Dlatego też nie zrobiłam zdjęcia składników, bo dodawałam je w trakcie pieczenia Składniki na spód ciasta: 500 g mąki pszennej krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru (ok. ½ szklanki) 125 g margaryny (zimna, z lodówki) 130 g masła(...)mniejszą do zamrażarki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Foremkę do pieczenia (25cm x 36 cm) wyłożyłam papierem. Na dnie foremki rozłożyłam pokrojone w plastry ciasto (większą część) i dokładnie zlepiłam, żeby powstał równy spód. Nakłułam widelcem i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 25-30 minut, do czasu aż się ciasto zarumieniło. Po upieczeniu zostawiłam, żeby wystygło. Czas
Kuchnia u Krysi
Kokosanki - najlepsze! 259Kokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone
maniapieczenia
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 207Dziś dla odmiany a także dla tych, którzy używają mąki pszennej przepis na idealne ciasto na pizzę. Ciasto jest puszyste, nie klejące więc nie
Smaczne Zdrowe
Tort komunijny wielosmakowy 260W ostatnią niedzielę moja córka przystępowała do I Komunii i z tej okazji upiekłam dla niej wyjątkowy tort. Składa się on z czterech biszkoptów w różnych
Smakołyki Asi
CZEKOLADOWA TARTA Z BORÓWKAMI 224Szybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami
cool and minty
Sernik na zimno z czereśniami 204Znam ludzi, którzy kochają serniki na zimno pod każdą postacią. Ja akurat do nich nie należę, ale rzeczywiście w lecie, gdy jest upał chętnie wcinam
Mania Wypiekania