doddajemy do ciasta (ja mieszałam łyżką, aby piana z białek nie opadła). Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków formy niczym nie smarujemy ( moja tortownica była teflonowa). Wlewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180ºC około 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, z wysokości około 60 cm rzucamy je(w formie) na kocyk leżący na podłodze(...)kremu, na krem kładziemy kawałeczki ananasa, przykrywamy drugim, uprzednio nasączonym krążkiem. Tort pokrywamy pozostałym kremem i równomiernie obsypujemy okruchami ciasta biszkoptowego. Schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Wersji tortu mimosa jest kilka. Ta klasyczna jest bez owoców, krem budyniowy wymieszany z bitą śmietaną, jest na bazie samych żółtek ( crema pasticera), a poncz jest alkoholowy. W klasyczniej wersji
Mia Cucina SofietaŻadne święta nie mogą obejść się bez sernika! To punkt obowiązkowy i nawet ja, nieprzepadająca za słodkościami zawsze się na niego skuszę Dlatego też mam
PatiGotujeKapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby
Apetyczna babeczkaDzisiaj moja ulubiona kuchnia, czyli włoska Płaty makaronu przełożone farszem ze szpinaku z czosnkiem i wyrazistej w smaku gorgonzoli, przykryte pierzynką sosu beszamelowego, mozzarelli i parmezanu
Oryginalny smakRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na SłodkoRafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć! Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta , jak i słodkich kuleczek ), dlatego
Ostra na SłodkoDelikatny serniczek, lekko kwaskowaty, pyszny. Szybko się go robi i nie sprawi trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do
Kuchnia PokoleńOstatnio nie mogę już patrzeć na galaretki i przemycam je sobie na różne sposoby z myślą o swoich więzadłach i ścięgnach. Dziś proponuję deser na bazie
Weekendy w domu i ogrodzieLubicie owsiankę? Ja bardzo. Owsianka z pieczoną gruszką to pyszny pomysł na zdrowe, pożywne i szybkie śniadanie . To poranna dawka energii na dobry początek dnia. O
Oryginalny smakDziś przedstawiam fajny przepis na pyszne i chrupiące gofry. Warto podawać je z bitą śmietaną i owocami. Ja lubię robić je również z dodatkiem dżemów oraz
Blog kulinarny S9.PLprzepadam za wiórkami kokosowymi. Nie lubię ich w ciastach, wygrzebuję z makiełek. Mleczko kokosowe uwielbiam. W zupach, daniach głównych, śniadaniach, koktajlach, właściwie we wszystkim. Wiórkom jednak mówię nie. Co mi strzeliło do łba, żeby zrobić kokosanki? Zaczęło się chyba od tego, że będąc ostatnio na zakupach, miałam ochotę na jakieś słodycze. Jak już cokolwiek znalazłam, zaczęłam czytać skład. Wszędzie(...)pieczenia. Z ciasta formujemy niewielkiej wielkości ciastka (ja formowałam je w placach, a później na blasze lekko je spłaszczałam) i wykładamy je na blachę. Właściwie jeżeli chodzi o kształt, to róbcie sobie jak chcecie. Ja na początku miałam ochotę na kulki, ale ostatecznie zrobiłam z nich wyższe ciastka. Pamiętajcie, że kokosanki jeszcze nieco zwiększą swoją objętość. Pieczemy je około
Kardamonovywody, wgniatałem ją palcami w ciasto i składałem ciasto kilka razy, a następnie zostawiałem na kilka minut aby woda całkowicie się wchłonęła. Dopiero potem dodawałem następną porcję wody i postępowałem tak samo. Na końcu dodałem oliwę i również wgniotłem w ciasto. Całe to mieszanie-składanie ciasta zajęło mi ok. 45 minut. Ciasto zostawiłem do fermentacji w temperaturze(...)godziny. W tym czasie składałem je 5 razy co 30 minut w ciągu pierwszej 2,5 godziny. Po fermentacji delikatnie wyłożyłem ciasto na obficie obsypany mąką stół i nadałem mu trochę sprężystości składaniem. Wierzch ciasta posypałem mąką i zostawiłem na 20 minut aby odpoczęło. Następnie podzieliłem ciasto na dwie równe części i uformowałem ciabatty. Końcowe wyrastanie prowadziłem przez 1 godzinę
Przepisy na domowy ser i chlebgodzin z dokładnością do 10 minut. - program do przygotowywania konfitur - program BAKE, do wypieku - program do przygotowywania ryżu i kaszy na sypko, możemy regulować czas od 20 minut aż do 1,5 godziny - program pilaf - do przygotowywania różnych rodzajów pilawu - program dessert - do przygotowania deserów czekoladowych WYPIEKACZ dostępny jest w promocyjnej cenie tutaj: http://bit.ly/2mMNkOb BREAD MAKER(...)zabieganych, zapracowanych, dbających o to co i jak jemy - dla osób które są na diecie bezglutenowej - dla osób, które chciałyby wypiekać ciasto drożdżowe - dla każdego kto chciałby w prosty i szybki sposób w domu przyrządzić np. mięso pieczone, a nie ma piekarnika - dla początkujących gospodyń, które chciałyby przygotować konfitury - dla wszystkich tych, którzy chcą zjeść jogurt zrobiony przez siebie - przede
SMYKWKUCHNITrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światafilmiku. Zaczep jest dłuższy niż w TM, ale to kwestia wprawy i przyzwyczajenia. Smoothie z zamrożonego jarmużu, soku z pomarańczy i z banana. Trochę wody i łyżka miodu. Bez zarzutu. Smoothie wyszło idealne. Jedyne, czego nie potrafię ocenić po kilku dniach użytkowania to awaryjności tego sprzętu. Do tego potrzeba przynajmniej kilku miesięcy intensywnego użytkowania, żeby nie napisać(...)Niestety nie znalazłam danych nt. mocy silnika czy liczby obrotów na minutę. PODSUMOWANIE: Jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Szczerze przyznaję, że spodziewałam się kawałka niespecjalnej jakości plastiku i stalowej miski. Sprzęt wygląda naprawdę dobrze. Zaskoczyła mnie jego cicha praca i to, że naprawdę daje radę. Ugotował zupę, wyrobił idealne ciasto drożdżowe, zmielił cukier na cukier puder, jedynie ryż nie został zmielony
bistro mama