ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:976/1234)

PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II). 209

itka zrobiła zwykły placek z przepisu także babcinego, ale bez żadnego wkładania do lodówki,czyli takie zwykłe, podstawowe ciasto drożdżowe, które z dodatkiem sezonowych owoców zmieniasię w najlepszy deser świata. Ze szklanką zimnego mleka - poezja! I wspomnienia odżywają. PLACEK DROŻDŻOWY Z TRUSKAWKAMI (przepis II) / przepis z babcinego zeszytu;/ ciasto: 3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant(...)nieco stwardniała). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam. Blaszkę 21x30 (duża prostokątna - wymiary mogą się różnić), wysmarowuję masłem  i wysypuję mąką. Wykładam ciasto tak, by pokryło całą powierzchnię dna blachy. Zostawiam na jakieś 20 minut, by jeszcze trochę podrosło. Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce, ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem

W kuchni Karmel-itki
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 172

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek

Kuchnia MagdaLeny
Tarta marcepanowa z gruszkami 151

Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 180

Przepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i

Smaczne Zdrowe
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) 148

Ostatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 279

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca

Słodko-Słony Świat Ilony
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 173

dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna(...)Okrasa: Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Sposób przygotowania: Przygotuj: piekarnik nagrzany do 180°C, blaszkę, papier do pieczenia, garnek

WojnaNaSmaki.pl
Clafoutis z jabłkami i cynamonem 115

mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie(...)brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem). Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze

Food Square
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 170

Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy

Via Gusto
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 142

pozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można

Candy Pandas
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 327

przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego(...)łyżek cukru  Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtko, jajko, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem przesiekać nożem, łącząc ze sobą składniki, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - mniej więcej 60% i 40%. Obie części

Opowieści z piekarnika
Tarta z rabarbarem gotowanym w waniliowym syropie cukrowym 268

Ta tarta jest obłędna! Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i kwaśny rabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty

DefinicjaSmaku
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 362

Pyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta

Mała Cukierenka
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 180

gazowy to już w ogóle inne historia. Zauważyłam, że chleb pieczony na kamieniu dobrze wyrasta i ładnie się rumieni kiedy mam go w piekarniku na siatce a nie blaszce, i kiedy zajmuje środkową półkę, jeśli piekę go ciut niżej zbyt mocno się podpieka od dołu. Chleby piekę też w ciut wyższych temperaturach niż dotychczas, chcąc osiągnąć efekt cienkiej ale chrupiącej(...)rano móc kontynuować pracę z pieczeniem chleba. 2. CIASTO NA CHLEB - cały zaczyn - 550 g mąki pszennej ekologicznej typ 750 Polskie Młyny - łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soli - mąką do podsypywania  Mieszamy wszystkie składniki np. drewnianą łyżką, aby się połączyły, odstawiamy na godzinę do godziny i 15 minut. Ciasto wyjmujemy z miski formujemy

SMYKWKUCHNI
Prosty chleb pszenny 123

drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania - Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni - Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni - Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia - Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć - Piekarnik dobrze nagrzewamy  - Aby uzyskać(...)okrągły lub podłużny bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bardzo ostrym nożem nacinamy bochenek na krzyż i odstawiamy na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać

Słodki Kompromis