ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:967/1234)

Domowa pizza z kiełbasą, pomidorkami, oliwkami i kukurydzą. 175

Ciasto podstawowe na pizzę jest tak rewelacyjne, że nie trzeba jakiś wyszukanych składników do przybrania. Wystarczy jakaś kiełbasa, kilka pomidorków, ser mozzarella i mamy pyszne danie. Moją pizzę zrobiłam bez sera, bo tak naprawdę o nim zapomniałam, co wcale nie pogorszyło jej smaku. Szczerze to w tej wersji mi bardzo smakowała. To taka odchudzona wersja domowej pizzy z sosem(...)minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Powoli dolewać wodę i olej. Wyrabiać rękoma na stolnicy około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (im dłużej się wyrabia, tym bardziej ciasto będzie pulchne). Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 godziny, aż podwoi objętość. Po tym czasie podzielić ciasto na pół (jedną

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 159

Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 223

składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy podłużne, niewielkie "rulony". Mleko wlewamy do dość płytkiej miseczki, na stole rozkładamy papier do pieczenia i rozsypujemy na nim sezam(...)cała powierzchnia była równomiernie nim pokryta. Blachy do pieczenia również wykładamy papierem do pieczenia. Ruloniki maczamy w mleku, kolejno obtaczamy w sezamie. Układamy je na blaszy w odległości pomiędzy ok.3cm, tak aby się nie skleiły podczas rośnięcia. Pieczemy 20min. - do zbrązowienia powierzchni. Pozostawiamy je na około 10 minut w wyłączonym już piekarniku. Kolejno studzimy w chłodnym miejscu! Najlepsze

Symfonia Smaków
Muffinki kokosowo-kawowe 111

Do moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby

Fabryka pomysłów
Brownie z fasoli, bez glutenu, bez mąki z polewą z masła orzechowego 201

W świecie internetu szał robi, ponownie, brownie z fasoli. U mnie na blogu przepis pojawił się już jakiś czas temu, przepis tutaj . Po 2 latach przepis

CookYourself
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 198

Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 214

Przepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest

Be Fit Be Strong
Uszka z grzybami – uszka wigilijne 81

Uszka z grzybami – uszka wigilijne Bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie Wigilii? U nas obowiązkowo muszą być uszka z grzybami i czerwony barszcz. Takie

Słodkie okruszki
Pani Walewska (Pychotka) 93

Są takie ciasta, które piecze się na wyjątkowe okazje np. święta, komunie, chrzciny lub ślub. Podkreślają one doniosłość danego wydarzenia i zachwycają gości zrównoważonym smakiem oraz

niecodziennikpary
Muffinki bananowe z konfiturą zurawinową 64

czasem zapląta się gdzieś jakiś słoiczek i potem bez skrupułów można taki słoiczek wykorzystać w odpowiednim momencie.Tym razem znalazłam w odmętach szafki konfiturę żurawinową i wykorzystałam do nadzienia muffinek. Króliś się zażerał, banany nie zostały zmarnowane, ja nie siedziałam godzinami w kuchni, bo muffinki robi się minutę pięć …podsumowując same plusy Ilość porcji / Servings – 10 Czas przygotowania / Prep(...)bananowej pulpy. Połączyć mąkę z sodą i dodac do mokrych składników. Wymieszać ciasto. Przyszykować papilotki. Do każdej nałożyć łyżkę masy. Na masę wyłożyć łyżeczkę żurawinowej konfitury. Dopełnić masą bananową do 3/4 wysokości papilotki. Foremki z ciastem umieścić na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Muffinki piec przez około 30 minut lub do suchego patyczka. Udekorowac według uznania

Spice things up
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 62

połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta,  formujemy(...)wierzchu mlekiem, posypujemy płatkami owsianymi lub otrębami i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Zostawiamy w tej temperaturze około 30 minut - powinny znów podwoić objętość. Zwiększamy wówczas temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut, na rumiano. Wyciągamy, studzimy chwilkę i wykładamy wianuszek na talerz, z którego będziemy odrywać bułkowe segmenty. Życzę smacznego startu w dzień

Kronika Piekarnika
Sushi dla diabetyka – Niskowęglowodanowe!!! 285

cukry w kosmosy. Myślałam, myślałam i w końcu wymyśliłam. Skoro ciasto na pizzę wyszło świetne z kalafiora, to i ryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi(...)rukiew wodna, tuńczyk, pasta kawiorowa) Do podania: marynowany imbir pasta wasabi sos sojowy sezam do posypania Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki, wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut. Odcedzić na drobnym sitku lub na gazie, odstawić do ostudzenia. Zimny kalafiorowy „ryż” odcisnąć z wody i wymieszać ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu ryżowego. Ogórka, awokado

Dietolog
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 165

zostawić na 20 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto,  po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć(...)ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego drożdżówki. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów).  Drożdżówki piec około 20 minut. Po 10 minutach na drożdżówkach położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie ich przypaleniu od góry. Upieczone drożdżówki

Passions hobbies life
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 155

DorotyŚwiątkowskiej i to właśnie jej przepis wykorzystałam u siebie. Składniki na babeczki: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego(...)osiągnąć minimum 60-65 o C, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli. Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała

Słodki Zakątek