ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:962/1234)

Bezglutenowe kruche ciastka z masłem orzechowym i czekoladą 177

Obiecałam Wam kilka dni temu przepis na zbajerowanie w bardzo prosty sposób zwykłych kruchych ciasteczek. No w sumie nie takich zwykłych, tylko idealnie kruchych, bezglutenowych i

greenscarf
TARTA MOJITO 155

ciasto : w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj miękkie masło w kawałkach, połącz składniki opuszkami palców, aż otrzymasz mieszaninę o konsystencji piasku. Domieszaj jajko, szybko ugniatając ciasto opuszkami palców. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 1 godz. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wyjmij ciasto(...)prostokątną) papierem do pieczenia lub natłuść ją i oprósz delikatnie mąką. Wyłóż ciastem formę, starannie dociskając je do brzegów formy, i ścinając nożem ciasto wystające ponad krawędź. Ponakłuwaj ciasto widelcem na całej powierzchni, przykryj papierem do pieczenia, tak, by papier wystawał 1 cm ponad brzeg formy. Na papier wysyp fasolę lub szklane kulki, żeby ciasto nie wyrosło. Wstaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
ZIELONY RAJ – CIASTO SZPINAKOWE Z KREMEM ŚMIETANOWYM, KIWI I GALARETKĄ 723

oraz cukier. Wsypujemy make przesianą z proszkiem o pieczenia i dodajemy drobniutko rozdrobniony szpinak – wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 35 minut 170C. Studzimy. MASA: Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzącej wody, odstawiamy do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno ,dodajemy mascarpone oraz tężejącą galaretkę – delikatnie miksujemy. Masę(...)Pokrojone w plastry kiwi zalewamy niewielka ilością wrzącej wody z cukrem, obgotowujemy 2-3 minuty, odcedzamy, studzimy. Wystudzone układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejącą galaretką, Wkładamy do lodówki i zajadamy! Smacznego! Ps. to własnie obgotowanie kiwi we wrzątku z cukrem sprawi, że galaretką bez problemu siądzie się na owocach

Ostra na Słodko
Wegańskie drożdżówki z bananem. 135

Ciasto drożdżowe to bez wątpienia mój ulubiony rodzaj ciasta.  W wersji mini drożdżówek i w towarzystwie zdrowych dodatków smakowało po prostu wspaniale. Miękkie, cudownie pachnące drożdżami... typowe comfort food :) A do tego odpowiednie dla wegan! Co do yaconu, bardzo mi posmakował. Jest miękki i delikatnie słodki, a ponadto bogaty w błonnik. Z kolei orzechy tygrysie mają dość specyficzny(...)mieszamy do połączenia się składników. Ostawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy dowolne bakalie i nakładamy ciasto do foremki silikonowej. Smarujemy konfiturą, dekorujemy plasterkami gruszki i słonecznkiem, a następnie smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym. Odstawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy ok. 15 minut (tryb "ciasto" - grzanie dolne + wentylator

Poranek na słodko
Domowy chleb 157

więcej 55 minut, o ile nie zauważymy wcześniej, że zaczynają nam zbyt mocno się spiekać. Gdy chleby się upieką, wyłączamy grzanie i pozostawiamy je w piekarniku jeszcze na 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki z piekarnika, a chlebki z foremek i odstawiamy do ostygnięcia na co najmniej godzinę–dwie. Na zdjęciu powyżej – chleb pszenny (z lewej) oraz pszenno-żytni(...)trzecie: jest stosunkowo szybki. Zdecydowanie najwięcej czasu zajmuje wyrastanie, pieczenie oraz stygnięcie. Warto jednak zauważyć, że wszystko to dzieje się samoistnie, a my w tym czasie możemy spokojnie zająć się czymś innym. Po czwarte: jest prosty. Nie ma tu żadnej filozofii: mieszamy ze sobą składniki, wrzucamy je do pieca i tyle. A jaki efekt! Po piąte: nie nudzi się

Proste-przepisy.pl
Trzeci chleb 156

szczelnie i odstawić na całą noc w temperaturze pokojowej. Ciasto właściwe: 300g mąki pszennej chlebowej (ja dałam orkiszowej typ 1050) 10g soli cały wcześniejszy zaczyn od siebie dodałam 30 ml oleju kukurydzianego  1.  Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i wyrobić gładkie, dość luźne ciasto. Wyrabiać ok. 10 minut. Ja nie mam takiego wypasionego miksera i wszystko robiłam(...)godziny. W tym czasie w godzinnych odstępach wyjąć ciasto z miski, wyrobić  i złożyć( w sumie 3 razy). 3. Po tym czasie uformować bochenek i wsadzić do oprószonego mąką koszyka do wyrastania chleba, złączeniem do góry. Mój chlebek wyrastał w durszlaku i w nim się piekł. ;) 4. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Będzie

Kuchnia Prezydentowej
Makowiec zawijany, czyli rolada makowa 354

rolada makowa. Mimo, że nie jestem wielką wielbicielką ciast z makiem, to właśnie bez takiej strucli nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. To zawsze wywołuje spór pomiędzy mną a M., dla którego świąteczny makowiec, to taki na kruchym cieście. Jak na razie jednak pieczenie ciast to moje zadanie, więc jest zawijaniec. Pełen masy makowej i bakalii... Czasami zdarza(...)duży makowiec (wtedy trzeba wydłużyć czas pieczenia) lub 2 mniejsze. Często roladę makową zaleca się przełożyć do pieczenia do keksówki, lub zawinąć w podwójnie złożony pergamin, pozostawiając kilka centymetrów luzu. Próbowałam obu opcji i wielkich różnic nie zauważyłam, chociaż po keksówce makowiec był chyba trochę bardziej kanciasty ;) Ten na zdjęciach był pieczony po prostu na blasze wyłożonej pergaminem

Pełny talerz
Semla - pszenna bułeczka z masą migdałową 163

tradycyjny słodki przysmak, którym zajadają się w ostatni dzień karnawału - tłusty wtorek. Oryginalnie semlę podaje się w głębokim talerzu, z ciepłym mlekiem. Jednak na pierwszy raz chciałam wypróbować bez tego dodatku. Pyszny deser, z masą migdałową i bitą śmietaną, przekonał do siebie już po pierwszym gryzie. A jeżeli mowa o Szwecji to polecam Wam blog Natalii - Szwecjoblog . Od dłuższego(...)przesiać, dodać cukier, sól, kardamon, jajko, masło z mlekiem i rozczyn. Wyrabiać ciasto do czasu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować kulę i przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godz. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto na bułeczki podzielić na 10 części. Uformować z każdej kulkę i układać

pink envelope
Bez pieczenia -truskawki z czekoladą biszkoptami otoczone. 118

Na taką skalę wykładzinę z biszkoptów robiłam po raz pierwszy. Były desery w mniejszych miseczkach czy też pucharkach. Jednak tym razem postanowiłam zaszaleć i iść w

Dieta moja pasja
sernik na zimno z musem truskawkowym 386

Składniki (na tortownice o średnicy 24cm): spód: - 150 g pełnoziarnistych herbatników - 100 g masła masa serowa: - 1 kg dobrej jakości sera w wiaderku  - 0,5

Cook&Love
Jaglana szarlotka z orzechową kruszonką 120

Najlepsze ciasto na jesień? Oczywiście szarlotka!  Połączenia jabłka z cynamonem zawsze poprawia humor.  A w zdrowszej wersji to już w ogóle marzenie. Kiedy

Healthy food explorer
Marchewkowo Owocowe Babeczki - Bezglutenowe i Smaczne 143

Tradycją w naszym domu są wspólne wypieki. Zazwyczaj zaczyna się tak: "Mamo zlóbmy babecki!". I wtedy wiem, że najbliższa godzina upłynie pod znakiem babeczek. Problem pojawia

IzaGotuje
Ciasteczka z płatków orkiszowych i pestek dyni na słono (z czarnuszką) 130

 Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm

Di gotuje
Tarta z orzechami i karmelem 160

Od czasu do czasu lubię upiec sobie ciasto. Może nie koniecznie tylko dla siebie, lubię dzielić się nim z innymi. Dziś tarta z orzechami i karmelem

365 dni dookoła kuchni
Walentynkowe ciasto z sercem 1288

Ciasto piaskowe z uroczym sercem niespodzianką. Na Walentynki, Dzień Matki i każdą inną ważną dla Was okazję. Wykonanie ciasta jest wbrew pozorom bardzo proste, zabiera tylko

maniapieczenia