ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:954/1234)

Jogurtowiec leśny z borówkami 84

Jogurtowiec leśny z borówkami w wersji bezglutenowej. Spód sernika z jogurtów leśnych zrobiliśmy z preparowanej kaszy jaglanej oraz białej czekolady. Ułożone na wierzchu dorodne borówki zanurzyliśmy

niecodziennikpary
Jagodowy sernik na zimno bez laktozy 122

Sernik bez pieczenia przygotowany na delikatnych biszkoptach, z delikatną masą serową o smaku leśnych jagód oraz masą z jogurtu naturalnego to świetna propozycja chłodnego

Szalona Kuchnia Eweliny
Jabłecznik z galaretką i śmietaną bez pieczenia 92

Składniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka

Kocham Czekoladę
Zapiekanka rzymska (bezglutenowa) 160

Dziś polecam kolejną naszą ulubioną zapiekankę, zapiekanki są chyba naszymi ulubionymi potrawami. W sklepach jest coraz większa różnorodność makaronów bezglutenowych, tym samym repertuar dań bezglutenowych staje

Kawa z mlekiem
Jabłecznik z galaretką i śmietaną bez pieczenia 197

Składniki: 5-6 szklanej musu jabłkowego (2 duże słoiki) lub 1,5 kg jabłek świeżych 2 galaretki wiśniowe (suche) lub inny smak (uwaga zabarwią nam jabłka

Kocham Czekoladę
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 154

Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, aromat, szczyptę soli  i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h.  Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić. Następnie podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając jagodami. Technika formowania jest dowolna(...)można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA NA MAJONEZIE Z KRÓLIKIEM W ŚRODKU 117

przejdźmy do naszej babki. Babkę przygotowałam z niespodzianką wielkanocną czyli króliczkiem w środku. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe i nieskomplikowane chociaż czasochłonne. Jest jednak wart czasu jakie mu poświęcimy. To co gotowi? Czego potrzebujemy: Masa jasna: 1/2 op. cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 1/8 szkl. cukru 2 łyżki majonezu 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej 1/4 szkl(...)mieszamy. Przesiewamy do masy jajecznej mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy majonez oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st przez ok 40 minut. Po wystudzeniu kroimy babkę na plastry i wykrawaczką do ciastek

Kuchnia w oparach
Torcik jogurtowy z galaretkami 441

Jakiś czas temu koleżanka wspomniała, że robi jogurtowca. Aż westchnęłam z żalu, że daleko mieszka... Sama bym zjadła ;) Poczekałam więc do weekendu i zrobiłam w kwadratowej blaszce, najzwyklejszy, najprostszy, bez biszkoptów i owoców. Pokusiłam się nawet o zdjęcie, ale nijak nie byłam z niego zadowolona, więc światła dziennego nie ujrzało.  Nie dałam jednak za wygraną. Tydzień temu właśnie(...)zmienić, by nikt z domowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką.  Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele.  Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze

Kuchnia w czekoladzie
ROGALIKI DROŻDŻOWE 129

sobie zamarzycie: marmoladą, kremem czekoladowym lub budyniem. Nie zrażajcie się, że w cieście nie ma jajek, rogale wychodzą delikatne i puszyste nawet bez nich. Jedyny warunek to wyrobić dobrze ciasto :) SKŁADNIKI NA 16 ŚREDNICH ROGALI CIASTO: 0,5 kg mąki pszennej 3 dag drożdży świeżych 7 dag cukru + łyżka do drożdży 0,5 opakowania cukru waniliowego lub kilka(...)części nakładamy po łyżeczce serowego nadzienia. Zwijamy tak żeby ciastem przykryć nadzienie, dokładnie zlepiamy rogi i zwijamy do końca tworząc zgrabnego rogalika. Z drugą częścią ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki przekładamy na blachę i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia (ja włączyłam piekarnik na 50 stopni C i tam sobie rosły ok. 15 minut, po czym je wyciągnęłam) Następnie piekarnik nagrzewamy

Pani na deser
Rosół z pieczonej gęsi z suszonymi grzybami i domowym bezglutenowym makaronem 182

święto 11 listopada, myślę, że jest szansa, aby stało się to ciekawą kulinarną tradycją. Bardzo spodobał mi się złocisty jesienny kolor i intensywny smak tej zupy uzyskany dzięki pieczonym gęsim udkom, pieczonym warzywom i suszonym grzybom. No i na koniec jestem bardzo dumna z mojego makaronu. Jako osoba chora na celiakię nie mogę jeść tradycyjnego makaronu, do tej pory zastępowałam(...)świeżo. Mąki przesiewamy przez sito, dodajemy jajko i żółtko, szczyptę kurkumy, aby nadać ładniejszy kolor i szczyptę soli do smaku. Zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać 1 - 2 łyżki wody), wyrabiamy je przynajmniej 10 minut. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy na około godzinę. Po tym czasie dzielimy ciasto na pół, wyrabiamy kulkę, spłaszczamy ją i rozwałkowujemy

Quinoa Raz!
Chlebek bananowy z mąką jaglaną 129

mega prost y. Dziś proponuję Wam chlebek bananowy w wersji f it - na bazie mąki jaglanej, z miodem i olejem kokosowym. W moim wypieku znalazły się również bakaliowe dodatki, bez których nie wyobrażam sobie chlebka bananowego. Dodałam orzechy włoskie, orzechy nerkowca i suszoną żurawinę. Bakalie wybierać możecie dowolnie. Dodajcie to co lubicie lub to, co aktualnie macie w kuchennych(...)dodać składniki mokre, dolać mleko i wymieszać. Na koniec wsypać do ciasta bakalie i raz jeszcze wszystko dokładnie wymieszać. 5. Blachę keksówkę długości około 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piec około 55-60 minut. 6 . Upieczony chlebek ostrożnie wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia

kolorowotorcikowo
Bułki wiejskie 2799

Ciasto właściwe: Do zaczynu, który po nocy zwiększy swoją objętość dodać wodę, mąkę pszenną, drożdże oraz sól. Całość dobrze wyrobić do otrzymania gęstego, troszkę lepkiego, ale sprężystego ciasta. Polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (ok. 5-10 minut). Można również ręcznie, ale proces ten będzie trwać dłużej. Na sam koniec podsypać ciasto mąką i zagnieść w kulę (ciasto(...)folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 60 minut. Ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość.  Po tym czasie podzielić ciasto na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch bułeczek troszkę ponaciągać, ponacinać itp., by po upieczeniu bułki miały pysznie chrupiącą i wyglądającą

Nastoletnie Wypiekanie
Pizza śniadaniowa 148

czarnego bzu Łowicz 3 malutkie gruszki, ½ banana 150g mrożonych truskawek ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej 30ml zimnej wody Sposób przygotowania: Miód z cukrem podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy odmierzoną ilość płatków oraz bakalii (możemy wcześniej troszkę posiekać, ale nie jest to koniczne). Mieszamy do połączenia się składników- będą się delikatnie kleić do siebie i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Mocno dociskamy, nawet dłonią, by wierzch się wyrównał. Smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnego bzu. Gruszki obieramy, kroimy na grubsze plasterki i układamy obok siebie. W pozostałe miejsca układamy plasterki banana. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130st C na ok 45 minut. Po tym czasie studzimy i podajemy z przygotowanym sosem truskawkowym. Sos truskawkowy: Rozmrożone truskawki wraz

Kuchnia w czekoladzie
KRUCHE CIASTECZKA DLA DZIECKA (BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE) 131

bez obaw, ba! - z wielką radością, podałam je swojej Jagódce. Była przeszczęśliwa. Najważniejszy był dla niej fakt, że są to C I A S T E C Z K A i chyba nawet smak nie odgrywał tu głównej roli. Wyszło mi prawie 50 ciasteczek, na degustację załapałam się też ja i mąż. Były naprawdę pyszne, rozkoszne! Będę piec(...)wodę. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. Formujemy z ciasta walec o średnicy podstawy 3-4 cm. Mocno schładzamy lub nawet lekko zamrażamy (dzięki temu ciasto nie będzie się rozpadało przy krojeniu). Walec ciasta kroimy na ciasteczka o grubości 0.5cm. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 minut. Jedną łyżkę karobu i kakao mieszamy z dwiema

Jeść, by żyć w zdrowiu
Słoneczna pizza na cebulowym cieście wg mojego męża 349

wykonaniu mojego męża. Sama też czasem ją piekę, ale zawsze uważałam, że jego smakuję o wiele lepiej. W szczególności, że jego ciasto nigdy nie jest „zwykłe”. Zawsze ma jakiś pyszny, nadający wspaniałego smaku dodatek. Dziś mąż zaserwował mi i rodzinie słoneczną pizzę na cebulowym cieście. Coś wspaniałego. Już samo ciasto bez dodatków smakuje wybornie. Ale farsz(...)zadbajcie, aby ustawić ją w ciepłym miejscu. Blachę natłuszczamy margaryną, aby łatwiej formować na niej ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę i ugniatając ręką miejsce przy miejscu tworzę dowolny kształt placka (okrągły lub rozciągam pizzę na całą blachę). Ciasto wkładamy na 10 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom. Pieczarki obieramy i kroimy w paseczki. Podsmażamy

Słodkie okruszki