ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:945/1234)

Panna cotta z porzeczkową galaretką 149

Na dzisiejszy mecz proponuję deser białoczerwony, panna cotta z porzeczkową galaretką. Przepis na panna cotta jest bardzo prosty. Wystarczy zagotować śmietankę i rozpuścić w niej żelatynę

codojedzenia
Torcik waniliowo- truskawkowy na Dzień Matki 155

Torcik przygotowałam dla mamy z okazji jej święta. Mama była nim zachwycona :) Głównymi składnikami tortu są likiery Dalkowski: waniliowy i truskawkowy . Torcik smakuje nieziemsko. Delikatna warstwa

Smakołyki Asi
Brownie kasztanowe z karmelem kokosowym i Super krówkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 113

Bardzo danwo temu upiekłyśmy dość spontanicznie brownie na bazie mąki kasztanowej i melasy karobowej, która zalegała w lodówce. Okazało się, że było tak dobre, że zjadłyśmy

Candy Pandas
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 266

którym zbudujecie fajne danie Na początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę(...)część. W to miejsce wsypcie mąkę pszenną i szczyptę soli. Wróbcie zwarte ciasto, z którego da się uformować zwarte placuszki. W procesie wyrabiania uwolni się gluten i skrobia i to się ładnie połączy. Zgrabne placuszki dajemy na suchą patelnie lub rozgrzane blachy pieca. Smażymy po 2 minuty z każdej ze stron. Wychodzą cudowne i miękkie placuszki. Do takich placków pasuje

ladykitchen
Jabłkowe ciasto z jogurtem, bez masła (Ciambella alle mele e yogurt, senza burro) 1083

SKŁADNIKI 250 g m ą ki pszennej  150 g jogurtu naturalnego 70 g cukru trzcinowego 16 g proszku do pieczenia 4 jabłka 3 jaja

La grande e la piccola cuoca
Omlet brownie (bez mąki i cukru) 95

Dziś dopadła mnie ochota na coś bardzo, bardzo czekoladowego, ale przy okazji prostego i najlepiej zdrowszego i sycącego. I tak o to powstał omlet a'la

Healthy food explorer
Ciasteczka owsiane z suszonymi owocami bez mąki 171

Szybkie, proste w wykonaniu ciasteczka. Bardzo ładnie się prezentują, są bardzo zdrowe, pysznie smakują. Smakują naturalną słodyczą owoców - bez dodatku mąki, jajek, cukru (jest

Zasmakuj Kuchni
Zielona baba wielkanocna 259

Już za tydzień Wielkanoc.  Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w

Sajkofanka smaku
Omlet owsiany z czekoladą i pomarańczą - gotuj z MULTICOOKER :) 242

Czekolada i pomarańcza to jedno z moich ulubionych połączeń. Wykorzystałam takim miks do przygotowania przepysznego omleta śniadaniowego, który równie dobrze sprawdzi się także jako zdrowe ciasto

Zdrowie na języku :P
Włoskie rogaliki Cornetti 85

ciasto, dodając pod koniec wyrabiania kawałki miękkiego masła. Gotowe ciasto uformować w kulę i wstawić do lodówki na całą noc lub odstawić na około 2 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Masło roztopić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Pierwszy z nich ułożyć na papierze do pieczenia(...)wykończenia ciasta. Czwartego placka nie smarować.  Przykryć całość kawałkiem papieru do pieczenia i wstawić do lodówki na około pół godziny. Wyjąć ciasto z lodówki, lekko je rozwałkować, aby było bardziej płaskie. Nożem do pizzy lub zwykłym podzielić na 12 trójkątów.  Każdy trójkąt zwinąć w rulon w kształt rogalika. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

wyzwania kuchenne
Ciasto cioci Basi (bez pszenicy) 201

całkowitej bezglutenowości ciasta, raczej jest to ciasto całkowicie bez pszenicy , ale całkowicie bezglutenowe będzie wtedy, gdy uda się zdobyć certyfikowane składniki typu; żelatyna czy kajmak , a nie wiem czy są takowe dostępne . Natomiast dla osób, które są na diecie bezglutenowej z powodów innych niż medyczne, takie ciasto będzie wspaniałym deserem. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcję na blachę o wymiarach 35cm(...)proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. 5. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia, brzegów niczym nie smarujemy i wylewamy ciasto na blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez pół godziny z grzaniem góra-dół, następnie przełączamy na termoobieg i dopiekamy jeszcze 15 minut. 6. Upieczony biszkopt pozostawiamy

Kawa z mlekiem
Tort czekoladowy korzenny 153

Tort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego(...)jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec 50 – 60 minut. Upieczony tort wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz tortownicy. Odwrócić górą do dołu na deskę, zdjąć denko tortownicy, a następnie, odwrócić tort spodem do dołu na kratkę. Odstawić

królestwo garów
Szybkie pierożki z ciasta francuskiego i KONKURS z Bonduelle 532

mięty (może być herbata miętowa) pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego Przygotowanie pierożków z ciasta francuskiego: Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek i papryczkę chilli drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i wrzuć na nią czosnek i chilli, a za 3 minuty cukinię. Smaż przez 10-15 minut, aż cukinia zmięknie, a oddana przez nią woda(...)Piekarnik nagrzej do 220 stopni C. Przy pomocy filiżanki wytnij z ciasta francuskiego kółka. Na środku kółka umieść łyżeczkę farszu, następnie zmocz brzeg ciasta wodą. Zlep ciasto jak pieroga, dodatkowo brzegi dociśnij widelcem. Powtórz do wyczerpania ciasta i farszu. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut, aż się zezłocą

Chilli Czosnek i Oliwa
Nakrapiane serniczki ze słodką niespodzianką 175

sztywno). Pianę z białej przekładamy do masy serowej i krótko mieszamy łyżką, bądź trzepaczką. Formę na muffinki wykładamy papilotkami (6 sztuk). Do każdej papilotki wkruszamy jedno ciasto. Ja wkładamy całe ciasto na tyle ile się da, a następnie brzegi przyciskam by się pokruszyło. Marmolada z ciasteczka ma zostać na środku (nasza słodka niespodzianka). Następnie na nasze ciasteczkowe spody wykładamy łyżką(...)masę serową. Na wierzch każdego serniczka wykładamy czekoladowe kropelki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni po czym zmniejszamy temperaturę do 170. Serniczki wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 35 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i studzimy parę minut serniczki przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyciągamy do całkowitego przestygnięcia. Smacznego

Słodkie okruszki
Chleb pszenno – żytni z mąką pytlową 87

Dodać mąkę i wyrabiać przez kilka  minut  na minimalnych obrotach, następnie dodać sól i wyrabiać przez kolejne kilka minut na wyższych obrotach. Ciasto można również wyrobić ręcznie. Gładkie i elastyczne ciasto przełożyć do miski, szczelnie przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut (po 30 minutach złożyć). Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, uformować bochenek i włożyć(...)koszyka do wyrastania wyłożonego omączoną ściereczką. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 50 minut. Piekarnik z kamieniem  (lub blachą w środku) rozgrzać do 230°C . Bochenek można naciąć. Włożyć chleb do nagrzanego piekarnika i spryskać piekarnik  zraszaczem  do kwiatów kilka razy. Piec przez 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne

Posadzone i zjedzone
mus wisniowy dla zdrowia i urody 156

pestek 1kg cukru 2 łyżki kwasku cytrynowego Wykonanie Umyte i bez pestek wiśnie zasypać cukrem i odstawić na noc. Sok zlać do butelek ,a wiśnie zmiksować .Przetrzeć przez sito,dodać kwasek cytrynowy ,dobrze wymieszać. Napełnić słoiczki i pasteryzować od zagotowania 8-10 minut. Taki mus nadaje się do ciast z galaretka( mus plus żelatyna i gotowa galaretka) , naleśników ,placków(...)zawale albo udarze. Przy regularnym jedzeniu wiśni zmniejszają się bóle w klatce piersiowej, wyrównuje pracę serca. Czysta kumaryna ma zapach przypominający wysuszone siano wymieszane z wanilią. W smaku jest piekąca. Kumaryna dostarczana organizmowi wraz z tłuszczami lub alkoholem lepiej się wchłania i rozchodzi w organizmie. Może dlatego jest tak wielu miłośników wiśniówki, bo kumaryna działa uspokajająco, rozkurczowo na mięśnie gładkie

w mojej kuchni
Muffinki pachnące cynamonem, z marchewką i płatkami owsianymi. 145

miksera i przy okazji przekąsić coś słodkiego. Zasada przygotowania ich jest prosta – składniki wystarczy wymieszać tylko do ich połączenia. Nie za długo, bo wyjdą twarde. Moja wersja jest bez cukru. Z roztargnienia chyba zapomniałam go dodać, ale i tak są smaczne. Oryginalny przepis pochodzi z programu telewizyjnego ” Domowy kucharz „. Mój jest nieco zmodyfikowany. Proste składniki, proste(...)pieczenia, sodę oczyszczoną. Dodać płatki owsiane, cynamon i gałkę muszkatołową. Jeśli wolicie słodsze dosypcie też cukier. Do większej miski wbić jajko, dodać jogurt i oliwę – składniki wymieszać. Sypkie składniki wsypać do większej miski, wymieszać szpatułką, łyżka lub nawet widelcem – tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przełożyć do foremek wypełnionych papilotkami do 3/4 wysokości. Piec 20-25 minut

Niebieski kubek z kawa
Precle bawarskie (Laugenbrezeln) - Najlepsze! 129

sól rozpuścić w 300 ml ciepłej wody i wlać do mąki. Wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej lekko mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 w miarę równych kawałków, około 110 g każdy(...)sposób przygotować wszystkie kawałki ciasta. Następnie zrolować każdy z wałeczków na długość 40 - 50 cm, najlepiej tak by środek pozostał nieco grubszy a boki cienkie. Formować precle jak na zdjęciach i odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.    Przykryć precle ściereczką i zostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić precle do lodówki na około

maniapieczenia
Niedziela o smaku bizcocho de albahaca. Biszkopt bazyliowy z truskawkami. 142

Jeśli dodacie bitą śmietanę i soczyste, słodkie truskawki (moje moczyły się wcześniej w syropie z dzikiego bzu), otrzymacie najpyszniejsze ciasto, nie tylko na niedzielę. Piszę to z pełną odpowiedzialnością, mając świadomość, że wcześniej w podobny sposób nie raz zachwycałam się bezami, brownie i wszystkim co kawowe i karmelowe. Wszystkie te rozkosze schodzą na drugi plan. Biszkopt jest mięciutki, wilgotny, delikatny(...)dzikiego bzu) Liście bazylii utrzeć w malakserze z cukrem - powstanie masa przypominająca w konsystencji mokry piasek. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednym jajku oraz cukier bazyliowy. Na koniec dosypywać stopniowo przesianą mąkę z odrobiną soli. Gdy masa będzie jednolita, przełożyć ją do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm i wstawić na 20-25 minut

KUCHARNIA