migdałowego. Samo ciasto robi się dosłownie w 10 minut, tyle, ile zajmuje odmierzenie składników i wymieszanie ich. Córce smakowało bardzo, mąż był sceptycznie nastawiony, bo przed konsumpcją dowiedział się, że to wersja wege i z góry założył, że mu nie będzie smakowało. Za smak daję mu macną czwórkę, za lekkość natomiast pełną piątkę. Choć przypominało ciężkie ciasto czekoladowe(...)kipiało od czekolady, nie zalegało na żołądku. Jeśli nie gustujecie w wybitnie czekoladowych ciastach, proponuję dodać tylko połowę czekolady, lub całkowicie ją zastąpić kakao (ok. 50 g). Aha, po nocy w lodówce zdecydowanie zyskało na smaku i aromacie. Reasumujac, zachęcam do upieczenia ciasta wege choć raz, na próbe J Są łatwe w przygotowaniu, pyszne, zdrowe i nie trzeba
Mia Cucina Sofietaułożone jest na puszystym biszkopcie. I uwierzcie mi, jedząc kawałek ciasta nie pomyślicie, że za dużo w nim truskawek. Poszczególne warstwy idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszną truskawkową całość. Ciasto nie jest mocno słodkie, ale możecie ograniczyć lub zwiększyć podaną ilość cukru, dopasowując ją do własnych upodobań. Trio przygotowałam w formie o wymiarach 21x21cm z wysokim brzegiem (co najmniej(...)pianę, masę jajeczną ubijać aż będzie puszysta - mąkę przesiać, małymi porcjami dodawać do masy jajecznej, za każdym razem mieszając delikatnie łyżką - masę biszkoptową wyłożyć do formy, wyrównać, piec przez około 20 minut do tzw. suchego patyczka - po upieczeniu formę z biszkoptem zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia - ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć
Smakołyki Berenikiszklanki oliwy 4 szklanki mąki pszennej (jeżeli ciasto będzie lepić się do rąk można dosypać więcej mąki ale nie więcej niż 1/2 szklanki) 1 jajko do posmarowania ciasta Łączymy mleko z wodą. Do osobnej szklanki odlewamy 2 łyżki stołowe mieszanki wody z mlekiem, dodajemy drożdże i odstawiamy na kilka minut. Do miski wbijamy jajko, dolewamy wodę z mlekiem i oliwę(...)wikliny. Ucho koszyka robimy z warkocza. Upleciony umieszczany na identycznej misce. Oba ciasta smarujemy żółtkiem. Jeśli zostanie trochę ciasta proponuje zrobić bułeczki króliczki. Do ciasta należy dodać pieprzu i kminku. Dobrze wymieszać i wyrobić. Utworzyć kuleczki, poobcinać uszka i zrobić oczka. Posmarować żółtkiem. Wszystko pieczemy w temperaturze 190 stopni, do pięknego zrumienienia się ciasta. Po ostygnięciu nakłuwamy uszy koszyka wykałaczkami
MarciochaKucharzywaniliowegoSposób przygotowania ciasta:Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszam, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek. Tak przygotowane ciasto parzone odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone - to ważne, bo inaczej dobrze nie urośnie! - dodajemy po 1 jajku ciągle miksując. Ciasto przekładamy(...)szprycy i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy jednakowe koła, które posłużą nam za blaty do tortu. U mnie 6 sztuk.Ciasto ptysiowe pieczemy w rozgrzanym do 200`C piekarniku przez 20 minut - moje blaty były tylko 14', dlatego wspomnę, że gdy będą przybierać złotawy kolor, to znak, że już nadszedł ich czas. Ponieważ czas ich pieczenia zależny
Słodkie PrzyjemnościW końcu wiosna postanowiła do nas dotrzeć i przyniosła ze sobą wiele pomysłów na nowe wypieki:) Gofry z bitą śmietaną, z dżemem czy też same, zawsze
Smaczne Zdrowewarstw: dwóch twarogowych - sernikowej i kawowej, oraz bitej śmietany, a także cienkiego spodu biszkoptowego, który ułatwia porcjowanie ciasta i nadaje mu bardziej kawowego charakteru, gdyż ma w swoim składzie esencję kawy.Przepis jest do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm. Sernik latte macchiato bez pieczeniaSkładniki:spód 12 sztuk okrągłych biszkoptów (lub 60g innych biszkoptów)40g masła2 łyżeczki naparu z kawynapar(...)żelatyny3 łyżki wodybita śmietana150g śmietanki 30%1 łyżka cukru pudru0,5 łyżeczki żelatyny1 łyżka wody Wykonanie:- z kawy i wody przygotować napar, pozostawić do ostudzenia- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia- biszkopty rozdrobnić na piasek, masło rozpuścić i dodać do biszkoptów, wymieszać, dolać 2 łyżeczki naparu kawowego, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy (jeśli będzie się za bardzo kleić
Smakołyki BerenikiCzekoladowa beza z malinami i borówkami – Dzisiaj zapraszam na pyszną, mocno czekoladową, słodką bezę. Ozdobiona jest niesłodzoną śmietanką i owocami. Bardzo aromatyczna, cudownie pachnie podczas
Mała CukierenkaOstatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo
Smaczne ZdroweA skoro sezon dyniowy w pełni to nie może zabraknąć dyniowego ciasta.Dziś mam dla Was przepis na najłatwiejsze i zarazem najsmaczniejsze dyniowe ciasto jakie jadłam
Ostra na SłodkoCiasto francuskie jest genialne samo w sobie. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i mamy oto takie cudo na obiad lub podwieczorek. Błyskawiczna w wykonaniu i smaczna
Calzonella.comOponki pieczone w piekarniku to nieco inna wersja tych tradycyjnie smażonych. Nie myślcie jednak, że to wersja fit, gdyż zawierają one sporo masła i cukru. W
Smakołyki BerenikiKażdy wyobraża je sobie trochę inaczej. Jedni nazywają je jabłkami w cieście, drudzy nie określiliby mianem racuchów placków niższych niż 2 centymetry. Racuchowi smakosze dzielą się
Smakuje zdrowoTakich babeczek jogurtowych nie może zabraknąć w sezonie na rabarbar, truskawki i inne pyszne owoce sezonowe. W tym przepisie wykorzystałam rabarbar, gdyż jestem jego wierną wielbicielką
Smakołyki BerenikiSezon na truskawki w pełni więc zajadamy się nimi do woli ;) Dziś przygotowałam pyszne, zdrowe mini serniczki, którymi możemy zajadać się do woli J Jeśli dalej
Kulinarna (nie)codziennośćJak wiecie, jestem miłośniczką mleka w proszku. A wszelkie kremy z dodatkiem tego specyfiku wprost uwielbiam. Mleko w proszku nadaje daniu charakterystyczny posmak, który chyba właśnie
Mieszam w Garnku