Dzisiaj przygotowałam ciasto na zimno, serniczek o lekkim smaku cytryny, bardzo pyszny w dodatku lekki i puszysty. Przypomina mi ptasie mleczko, jednak tutaj mamy jeszcze herbatniki
Kulinarne Fantazje MarioliJak już kiedyś wspominałam nie kupuję gotowego pieczywa. Piekę samodzielnie chleby, zarówno te na zakwasie jak i na drożdżach, a także bułki, które to
Smaczne ZdroweProste, ucierane ciasto z jabłkami z dodatkiem mielonych migdałów. Odpada krojenie i podsmażanie jabłek, bo układamy na cieście połówki owoców pozbawione jedynie gniazd nasiennych. Ładnie się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem z mleka kokosowego i borówkami. Warto było poświęcić trochę czasu - dzieci były nimi zachwycone :) Składniki: ciasto kruche: bezglutenowa mieszanka
głodny alergikŚwięta, święta! Zbliżają się wielkimi krokami, chociaż wydaje mi się że u mnie w domu rozgościły się już jakiś czas temu. Praktycznie od początku grudnia zaczyna
Cookery.plŚwięta, święta! Zbliżają się wielkimi krokami, chociaż wydaje mi się że u mnie w domu rozgościły się już jakiś czas temu. Praktycznie od początku grudnia zaczyna
Cookery.plJaglane placuszki w wersji kokosowej, z TEGO przepisu tak bardzo mi smakowały, że postanowiłam ponownie je przygotować, jednak modyfikując lekko skład i nadając plackom nowego smaku
Zdrowie na języku :PPyszny przepis na rybę, do tego ze szpinakiem, podaną tak, że nie można się jej oprzeć? Nic prostszego! Przygotuj: Świeża ryba (ja użyłem pstrąga łososiowego – 1
MarcinChefJak wiecie będąc na diecie bezlaktozowej muszę nie tylko unikać wielu rzeczy , ale też szukać zamienników tych podstawowych , które codziennie goszczą na moim stole.Od pewnego czasu
Ostra na SłodkoMakaroniki to pomysł na wykorzystanie białek jajek, które w okresie przedświątecznym zostają po pieczeniu bab lub serników. Te delikatne francuskie ciasteczka z białek, migdałów i
niecodziennikparyBardzo smaczna przekąska, doskonała zarówno na ciepło jak i na zimno. Do tego nie jest trudna w przygotowaniu. Dziś proponuję kapuśniaczek z kukurydzą, lub inaczej – wegetariańskie
MarcinChefweekendowe śniadanie. Już sam zapach pieczonego pieczywa dodaje pozytywnej energii na cały dzień. A ten smak domowego pieczywa! Dzisiejszy przepis jest bardzo łatwy i szybki. Bułeczki są bez drożdży, długiego wyrabiania i czekania, aż ciasto wyrośnie. Z podanych składników wychodzi 8 bułeczek. Aby bułeczki były podobnej wielkości, najlepiej jest podzielić zagniecione ciasto na pół. Potem znowu na pół(...)mąki 1 proszek do pieczenia= 15g ziarna: sezam, mak, dynia Wykonanie: 1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. 2. Twaróg przełożyć do miski. Wlać olej. Wbić jajko i wsypać sól. 3. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do sera. Zagnieść szybko na gładkie ciasto. 4. Formować okrągłe bułeczki i kłaść
dolcevitainmykitchenprzestudzone, ale jeszcze letnie masło z miodem, łyżką wymieszać ciasto, ciasto będzie klejące , ale nie dosypujcie więcej mąki. Miskę z ciastem odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce na około 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C. Przygotować blachę, którą należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, najlepiej toczyć kuleczki zwilżoną(...)dłonią, układać na przygotowanej blaszce zachowując odstępy między ciastkami, każdą kulkę delikatnie spłaszczyć - wilgotna dłonią. Pierniczki wstawić do nagrzanego piekarnik, piec przez około 12 minut - opcja grzałki góra - dół. Po upieczeniu ciastka przenieść delikatnie z całym papierem na kratkę i wystudzić. Kiedy pierniczki będą już zimne można przystąpić do lukrowania. Do garnuszka wsypać około 1/2 szklanki cukru pudru dodać
SprawdzonaKuchnia.plwiórków kokosowych 100 g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem budyniowo-brzoskwiniowy: sok z 1 puszki brzoskwiń 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru (2x40 g) 1 łyżka mąki pszennej 1 ½ szkl wody 5 żółtek 300 g miękkiego masła Dodatkowo: 2 paczki Delicji o smaku pomarańczowym (24 szt.) ¼ szkl mocnego naparu kawy(...)Następnie dodać żółtka, miksować. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 28x40 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 160 st.C przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Placki można upiec również na jednej blaszce, a po upieczeniu przekroić na dwa blaty. Robimy krem ,sok z brzoskwiń
Swojskie jedzonkoTo trochę eksperymentalne batoniki. Zachciało mi się coś kokosowego, w połączeniu z masłem orzechowym. Niestety masła została mi tylko resztka, więc musiałam urozmaicić je o tahini
Healthy food explorer