Ten niecodziennie udekorowany chleb piekłam w doborowym towarzystwie blogerów we wrześniowej Piekarni Amber . Autorką przepisu jest Dana Budzyńska, autorka świetnego bloga Leśny Zakątek. Piekłam
Codziennik KuchennyBezglutenowy spód do pizzy, to było moje kulinarne marzenie od dawna. Są czasem takie chwile na diecie bezglutenowej, że zaczyna brakować nam zapachów. Przechodziłam pewnego wieczoru
Fill The Bowlprzepisie poniżej pokażę Wam jak zrobić dietetyczne burrito, które nie tylko zachowuje smak i aromat klasycznego przepisu, ale jest też zdrowsze. W klasycznym burrito nie można obejść się bez fasoli czy kukurydzy, jednakże ja nie dodałam ich do przepisu, gdyż chciałam ograniczyć ilość węglowodanów. Efekt? Bardzo zadowalający, dlatego dietetyczne burrito często będzie gościć na moim stole. Klasyczne(...)papryka słodka, chili, sól, pieprz, bazylia, oregano, kolendra oliwa z oliwek 1 łyżeczka cukru brązowego SKŁADNIKI CIASTO 2 jajka 100 g płatków owsianych (1 szklanka) 150 g jogurtu naturalnego gęstego ½ łyżeczki proszku do pieczenia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól
A to pestkagorzką czekolada a zwłaszcza tą powyżej 70 % zawartości kakao, które jest jednym z głównym składników mojego dzisiejszego wypieku. Czekoladowy tort powstał bez mąki, bez glutenu i bez białego cukru (choć słodzik możecie dać dowolny). Głównym składnikiem biszkoptu jest fasola, która w połączeniu z pozostałymi dodatkami jest praktycznie niewyczuwalna (potwierdza to mój mąż, który z fasolą w takiej(...)dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy jajka, sodę oraz kakao i nasze słodzidło. Wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie ci asto wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Wystu dzony biszkopt przekrawamy na pół. Masa Ser miksujemy razem z jogurtem oraz słodzidłem. Można odłożyć
Health-Fit-Lifesię przed pędzącym światem w zacisze domu. Otulona kocem przytulam koty, gotuję, piekę, czekam, aż Dario wróci z pracy. Nie zawsze mogę tak spędzać popołudnia, o nie. Takie chwile są rzadkie, dlatego tak doceniam każdą z nich. Efektem popołudnia spędzonego w domu zawsze jest jakieś danie lub ciasto, na które cieszy się mój mąż. Dziś zapraszam Was na pierś kurczaka(...)masła • 500 g pieczarek • 4 ząbki czosnku • 2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki • sól i pieprz • mała cebulka Kurczak: • 2 łyżki masła • 3 duże połówki piersi z kurczaka, bez skóry i bez kości • sól i pieprz • 1 łyżeczka suszonej cebuli • 1 łyżeczka suszonej pietruszki • 3 plasterki sera camembert • 1/4 szklanki świeżego startego parmezanu • 1 łyżka posiekanej cebulki ze szczypiorku
W mojej kuchnizalewamy wrzącą wodą - gotujemy 10 minut. Odcedzamy, odciskamy z płynu - mielimy 3 razy . W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, cukier biały i waniliowy, miód, opłukane i osączone rodzynki, posiekaną drobno skórkę pomarańczową i skórkę cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy(...)prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem, zakręcamy końce papieru. Krok 4. Do foremek wkładamy ciasto z papierem do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie wkładamy do piekarnika, pieczemy 30 minut
Moja Książka KucharskaZimą uwielbiam jeść na śniadanie płatki owsiane, mam swoją ulubioną kompozycję i ostatnio doszłam do wniosku, że ideałem byłoby ja zrobić w formie ciastek. Tak też
greenscarfbył ostatnio oskarżany o całe zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania naturalnego fermentu w postaci zakwasów i kiszonek. Nie wiem(...)zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto (ręcznie lub mikserem). Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Następnie z ciasta formujemy bochenek, który przekładamy do koszyka do wyrastania wysypanego mąką lub do durszlaka lub miski wyłożonej ściereczką, oprószonej solidnie mąką. Odstawiamy do ponownego wyrastania na 45-60 minut. Piekarnik nagrzewamy do 240 st.C
Smakowity Blog Kulinarnypieczenia Warstwa jabłkowa: 2-3 kg jabłek 2-3 łyżeczki cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem(...)wylepiamy dno formy (moja o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut (do godziny). W tym czasie możemy zająć się przygotowaniem jabłek: owoce dokładnie myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka najlepiej podzielić na ćwiartki, a następnie dość cienko pokroić na plasterki. Plasterki jabłek
MyCookBook.plJeśli jesienne klimaty mają zagościć w naszej kuchni, to nie obędziemy się bez dyni – warzywem, które nierozłącznie kojarzy się z tą porą roku. Dynia doskonale nada się nie tylko na zupę, ale też na… ciasto. Na dodatek z czekoladą! Krótka charakterystyka: miękki czekoladowy spód, do którego pasuje określenie „lekko kremowy, soczysty i wilgotny”, a dopełnieniem jest(...)połączcie z kakao, mąką, proszkiem do pieczenia oraz jajkami – wymieszacie całość za pomocą łyżki. Keksówkę wyłóżcie papierem do pieczenia – na spodzie umieśćcie czekoladowe ciasto a na wierzchu dyniowy mus. Całość można lekko wymieszać „uchwytem” łyżki, tak na wierzchu powstał wzorek z obu składników ciasta. Pieczemy ok 20-25 minut w 190-200 stopni. Studzimy
Szybko Tanio SmacznieTrudno wyobrazić sobie wizytę w indyjskiej restauracji bez spróbowania świeżo upieczonych, pachnących chlebków zwanych naan. Podłużne placki, wyrabiane z drożdżowego ciasta, tradycyjnie wypiekane są w glinianym piecu tandoor i podawane jeszcze ciepłe jako dodatek do różnych indyjskich dań. Nawet nie dysponując specjalnym piecem, z powodzeniem możemy przygotować pyszne i aromatyczne naany w zwykłym, domowym piekarniku. Chleb naan można wzbogacić(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 jajko, roztrzepane 1 łyżka oliwy 100 ml gęstego jogurtu naturalnego Przygotowanie: Mąkę mieszamy w dużej misce z drożdżami, czarnuszką, proszkiem do pieczenia oraz solą. W drugiej misce mieszamy jajko, oliwę, jogurt i mleko. Przelewamy płynne składniki do miski z mąką i mieszamy. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat
Smakowity Blog Kulinarnyskórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki(...)pieczenia). Żółtka mikserem utrzeć z cukrem, dodać 1 łyżkę esencji waniliowej, kawę, mleko i olej. Zmiksować. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami i połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i połączyć. Masę przełożyć na skórkę pomarańczową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 25-30 minut. Wystudzone
Codzienna kuchnia niecodziennamoimi małymi modyfikacjami podałam już wcześniej w poście “Pączki bez drożdży”, ponieważ same w sobie ciastka są rewelacyjne. Mimo to żeby ten przepis był kompletny dziś również podaje przepis na te pączki. Do tortu wykorzystałam ok. 80 - 85 pączków. Składniki: pączki: 580 g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)zgęstniało. Ciasto rozwałkować dość grubo na stolnicy posypanej mąką. Wycinać koła a w środku zrobić dziurki. ja użyłam foremki o średnicy 4 cm a dziurki robiłam za pomocą lejka. Rozgrzać olej. Tłuszcz jest odpowiednio nagrzany gdy po wrzuceniu kawałka ciasta, ciasto szybko wypłynie i zaraz się zarumieni. Ciastka smażyć do momentu aż będą zarumienione po około 1 minucie z każdej
Mama Gotuje