Całość wyrabiam rękami lub za pomocą miksera i końcówek do ciasta. Uzyskuję elastyczne i jednolite ciasto. Gładkie ciasto wkładam do miski i przykrywam ściereczką. Odtsawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. W tym czasie ciasto drożdżowe potraja swoją wielkość. Krok 3. Posypka cynamonowa. Pod koniec 1,5 godzinnego wyrastania ciasta, szykuję posypkę cynamonową. Do kubka wsypuję pół szklanki cukru, dodaję(...)odstępem na blaszce do pieczenia. Krok 6. Pieczenie bułeczek cynamonowych Po tym czasie wkładam je na środek nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra dól) i piekę do 20 minut, aż staną się rumiane. Cynamonki przed pieczeniem możesz oczywiście posmarować żółtkiem jaja lub mlekiem. Cynamonowe bułeczki piekę najpierw 1 blachę, a po ich upieczeniu drugą blachę. Dzięki temu
Ania gotujejaką mamy zmusiła nas do tego, żeby pozostać w domu i stąd wiele osób wraca do dawnych tradycji. Dziś zapraszam po przepis na najzwyklejszy pszenno-żytni chleb na zakwasie, bez żadnych dodatków, ani ziaren. Jest rewelacyjny, bosko smakuje nawet tylko z odrobiną masła. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inny przepisy na domowe pieczywo na zakwasie: Chleb pszenno-żytni(...)przez 10 minut. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody. Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy otrębami. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni. Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto będzie rosło około
Kulinarne przygody Gatityzobaczyć, czy ciasto wyrosło (czasem można się spotkać ze stwierdzeniem, że musi być chociaż łyżeczka cukru jako pożywka dla drożdży i sama tak do niedawna myślałam). Dajcie znać, czy lubicie drożdżówki i czy pieczecie ciasta drożdżowe z przewagą ciasta czy dodatków – jestem bardzo ciekawa Razowe ciasto orkiszowe drożdżowe z owsianą kruszonką 2 standardowe blaszki Ciasto: 500 g mąki orkiszowej(...)odstawić na kilka minut. Po tym czasie wyrobić z pozostałymi składnikami, aby powstało jednolite ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą. W razie potrzeby dodać więcej masła klarowanego lub mleka. Jeśli jest mało słodka – więcej ksylitolu. Po rozkruszeniu ciasta powinny tworzyć się mniejsze i większe kawałki. Po wyrośnięciu podzielić ciasto na dwie części
FitkotBabka wilgotna, choć bez dodatku masła i oleju. Rolę tłuszczu pełni tu majonez i od razu odpowiadam na pytanie- nie, nie jest on wyczuwalny ;). Lekka, dobrze przechowywana długo zachowuje świeżość. U mnie w rodzinie wszelkie babki nigdy nie robią specjalnej furory i tak było również w tym przypadku- babka majonezowa smakowała, ale rodzinka wolałaby jednak zjeść(...)oraz przesiane suche składniki (mąkę pszenną, ziemniaczaną, sodę i proszek do pieczenia). Całość króciutko zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia lub delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałe ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy na babkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez około 50 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia się babki (do suchego patyczka). Wyjąć i wystudzić
Nastoletnie WypiekaniePonieważ przed złożeniem tortu blaty są dość mocno nasączane, biszkopt można upiec dzień lub nawet dwa dni wcześniej. Poradzą z nim sobie osoby, które na co dzień nie pieką ciast i tortów. Krem robimy ze śmietany 30%, którą ubijamy z niewielką ilością cukru pudru i śmietan-fixem. Pamiętajcie, aby śmietanka była mocno schłodzona, najlepiej, gdy dla pewności włożycie(...)ół bez termoobiegu). Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodajmy przyprawę do piernika, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Powinno nam to zająć około 10 minut
cool and mintyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru(...)Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie). 4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić
Mała Cukierenkawiem, dlaczego, ale dość często wykorzystuję ostatnio wegańskie przepisy. Pewnie dawniej powiedziałabym, że bez użycia jajek wypiek się zupełnie nie uda i nie będzie ani puszysty, ani smaczny. Nawet próbujący tych moich wegańskich eksperymantów domownicy czasami dziwią się, że w cieście wcale nie ma jajek ;) Chciałam upiec coś "pączkowego" i tak wpadłam na ten przepis, który okazał się świetny(...)formy do muffinek małe papilotki wypełniamy ciastem w połowie, a nawet w 1/3 ich wysokości, najlepiej przy pomocy małej łyżeczki do herbaty Następnie na każde ciasto nakładamy porcję gęstego dżemu i przykrywamy go kolejną porcją ciasta dopełniając papilotki do końca ich wysokości Wkładamy formę z muffinkami do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut, Przekładamy pączko-muffinki do wystygnięcia źródło
FitKotwersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik. Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć szybko, o kremowej(...)masy przesiać kakao, dodać wyskubane ziarenka z laski wanilii oraz posiekane śliwki i wymieszać, a na koniec ubić kremówkę i połączyć z całością. Żelatynę namoczyć, odstawić na 5 minut, a następnie podgrzać do rozpuszczenia i po lekkim przestudzeniu wymieszać z masą. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia/folią tortownicy (średnica 19 cm) i odstawić na minimum 2-3 godziny
Kraina Miodem Płynącaczyli galette – ciasto, które można upiec bez formy. Wzorowałam się na przepisie na galette z jeżynami Nigelli Lawson, ale ciasta było mało i było zbyt lepkie, dlatego zmieniłam proporcje. Wyszło pysznie. Tartę odróżnia od innych skład ciasta – dodaje się do niego drobną polentę (kaszkę kukurydzianą), która sprawia, że ciasto jest bardzo kruche – nawet lekko chrupiące(...)się okruchy z ciasta. Dodajemy łyżkę (lub dwie, u mnie wystarczyła niepełna jedna łyżka) zimnej wody i miksujemy, aż ciasto zlepi się w kulę. Formujemy ciasto w dysk, owijamy folią i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Gdy ciasto się schłodzi, rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na kształt koła (mniej
Poezja smakuBezglutenowa. Beztłuszczowa. Biszkoptowa.Lekka. Gryczana. Z figą. Bez maku. Kiedy zaczęłam piec te babeczki nie przypuszczałam, że wyjdą takie piękne i smaczne. W niedzielę piekłam dwa ciasta z przepisów jednego z najlepszych polskich blogów. To miało być ciasto ze śliwkami. Pierwsze: zakalec. Drugie: śliwki poszły na dno. Odwróciłam je i było to ciasto śliwkowe odwrócone. Przepis można zostawić(...)łyżki mąki gryczanej i miksowałam dalej. Następnie dodałam proszek do pieczenia i łyżką dodawałam pianę z białek do skończenia. Tak przygotowane ciasto przelałam do foremek wysmarowanych masłem i posypanej mąką gryczaną. Rozlałam równomiernie ciasto i włożyłam do niego po połówce fig. Piekłam ok 20 minut w 190 stopniach. Wyrosły pięknie i nie opadły. Wierzch posypałam cukrem pudrem
AZgotuj!Waszego gustu. Może być również biały - bez barwników. Jako, że w tym roku miał być różowy - taki zrobiłam. Solenizantce się podobał i smakował. 'tort z bitą śmietaną i masą truskawkową' Składniki (na tortownicę 22cm): * biszkopt: - 8 jajek - 2 szklanki mąki - 1,5-2 szklanki cukru - 1-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - barwnik spożywczy (opcjonalnie) * masa truskawkowa: - 500ml(...)Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i ubijać na wysokich obrotach przez 10 minut, do uzyskania białej, puszystej masy (pod koniec ubijania dodać barwnik ). Przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170 º C (z termoobiegiem) przez ok.40 minut (lub dłużej, do tzw."suchego patyczka"). Gorący biszkopt wyjąc z piekarnika i z wysokości
CookYourselfudziwnień, kruchych spodów, galaretek, no i oczywiście bez proszku do pieczenia. Ale co się działo w piekarniku, to moje. Zawsze, ale to zawsze wykorzystujcie przy tym serniku papier do pieczenia do podwyższenia boków foremki. Jeśli tego nie zrobicie, to czeka Was wieczór perfekcyjnej pani domu z głową w piecu. Będąc świeżo upieczoną mamą nie da się(...)piec do 160 C góra dół 2. Utrzeć żółtka z cukrem do białości, jak kogel-mogel 3. Dodać miękkie masło i dalej mixować 4. Zwolnić obroty mixera i dodawać po trochu ser 5. Dodać 2 łyżki kaszy 6. Ubić pianę z białek, dodać ją do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać 7. Formę do ciasta wyłożyć na dnie papierem do pieczenia
Matka ŻywicielkaEfekt był naprawdę rewelacyjny. Słowo daję. Na świadków mam całą moją rodzinę i P. :) A teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Ciasto z białą czekoladą i kremem nugatowym oraz polewą kajmakową porcja na tortownicę o średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej(...)wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru z prawdziwą wanilią lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka w temperaturze pokojowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody 300 g mąki pszennej + trochę do oprószenia tortownicy Na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml płynnej śmietanki 36% 100 g mlecznej czekolady 3 kopiaste łyżki
Ratunku obiadsłodkiej, glukozowej zalewie). Zachęcam do wypróbowania i odchudzania ciast w kuchni! Odchudzone wcale nie znaczy niesmaczne. Sernik z jogurtów greckich PRZEPIS {tortownica: średnica 26 cm} Temperatura pieczenia: 170ºC | Czas pieczenia: 1 h 20 min Ciasto kruche 1,5 szkl. mąki 150 g zimnego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru (użyłam cukier trzcinowy(...)galaretki morelowe truskawki Przygotowanie Ciasto kruche. Zagnieść ciasto kruche z podanych składników, zwinąć ciasto w kulę, włożyć do torby foliowej i wstawić do zamrażarki aż stwardnieje. Ciasto wyjąć z zamrażarki. Większą cześć porcji ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach na przygotowaną formę (posmarowaną tłuszczem i obsypanej lekko bułką tartą). Spód ciasta zapiec ok. 20 minut w temperaturze 190ºC
coolinarnastrefa.blogspot.comTort bezowy z przepysznym kremem budyniowym z mascarpone i dużą ilością malin to podarunek dla mojej mamy z okazji jej urodzin na których niestety nie mogłam
Mango PapajaBabeczki na soku pomarańczowym Szukacie przepisu na wielkanocne babeczki? A może po prostu lubicie małe słodkie wypieki? Dziś polecam wam przepis na pyszne i proste w
Słodkie okruszkiTeff, inaczej nazywany miłką abisyńską należy do rodzaju traw, hoduje się go głównie w Etiopii, gdzie wyrabia się z niego injerę - tradycyjny etiopski chleb w formie
pyszne zdrowościBeza, krucha z zewnątrz, piankowa w środku i bita śmietana połączona z czekoladą karmelową i gorzką, całość zwieńczona konfiturą z wiśniami…bomba kaloryczna to fakt, prawdziwa
Wanilia i KardamonBardzo często zastanawiałam się w jaki sposób podać Dziubasowi kaszę, nie stosując przy tym łyżeczki i pomyślałam, że są takie dania, którym taka kasza może dodać
Krupeczki