moim polu w trybie 3 x BEZ: – bez oprysków – bez nawozów – bez dotacji Wojciech Cejrowski Jak czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu(...)Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 2 godz. 30 min. Pieczenie 1 godz. 5 min. Kalorie 260 kcal Przedstawiamy tradycyjny przepis na chleb żytni według starej receptury naszej babci. Sprawdzony w kuchni, zawsze wychodzi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
ProstePesto.plmożna je wykorzystać. A tak naprawdę mamy duży wybór! Ostatnio jest popularny chlebek bananowy, który jest bardzo prosty do wykonania, a jeśli jesteś fanem bezy, to super się sprawdzi teraz w sezonie letnim, beza z letnimi owocami i ze śmietanką. Jest to co prawda bardziej kaloryczna opcja, ale nie będziecie żałować. A jeśli posiadacie dzieci, to znajdzie się parę(...)mąki dodaj szklankę wcześniej podgrzanego mleka, a następnie dwa duże jajka. Dodaj odrobinę oleju, dlatego, gdyż wcześniej był dodany olej do składników. Gotowe ciasto przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż jedną stronę około minuty, do momentu, kiedy nie pojawią się pęcherzyki.Druga strona placka smaży się połowę krócej, postaraj się to robić na słabej mocy palnika, by nie przesuszyć placków
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowanie jest proste, do dwóch misek wkładamy suche i mokre składniki, później delikatnie mieszamy je ze sobą. Pieczemy do suchego patyczka. SKŁADNIKI 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g wiórków kokosowych 125 g roztopionego masła 4 cm kawałek świeżego imbiru(...)puree, stopniowo dodając roztopione masło. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę. Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę, lekko studzimy i polewamy lukrem
cool and mintyWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą
Kulinarna Patilogiaupiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów(...)proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm) i pieczemy w temperaturze 180 st. z termoobiegiem przez około 50 minut
bistro mamaDieta bezglutenowa. To nie tylko moda. Dla wielu osób, to trudna codzienność. Życie bez glutenu nie jest łatwe. W obecnych czasach w praktycznie każdym ogólnodostępnym produkcie znajdziecie gluten, który szkodzi osobą chorym na celiakie. Dlaczego? Ponieważ w przemyśle spożywczym gluten jest szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie(...)pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i marchewkę, całość mieszamy. Po czym dodajemy partiami suche składniki. Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na babeczki (do około 3/4 wysokości). Marchewkowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym
Słodkie okruszkipołowy porcji. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, dolewamy część letniego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aż ruszy. W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki, tj. resztę mąki (10g zostawiamy do ewentualnego dosypania gdyby ciasto zbyt się kleiło), stopione, letnie masło, olej, sól, jajko, żółtko, ksylitol z cukrem, ekstrakt waniliowy, olejek (gdy dajemy) i resztę mleka. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Mąka orkiszowa w przeciwieństwie do pszennej nie wymaga długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dosypujemy pozostawione 10g mąki. Gotową masę formujemy w kulkę, przekładamy do przesmarowanej olejem miski i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60 minut. Po tym czasie masę wykładamy na blat, dzielimy na 6 równych części. Z każdej toczymy wałek
Smaczne ZdroweSzczerze mówiąc, trochę żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku... W grudniu nie mogło się obyć bez wspólnego pieczenia świątecznych ciasteczek. Razem z Mirabelką i Emilią zabrałyśmy się więc ochoczo do pracy. Ja znalazłam przepis w magazynie Mad og venner , nr 134/2015. Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie(...)najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 6 mm, wycinać foremkami łosie (lub inne dowolne kształty). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto jest bardzo delikatne(...)posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą cześć ciasta z zamrażarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 40 minut. Ciasto dobrze wystudź przed krojeniem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakuchni są bezcenne. I wysiłek też. Szczególnie gdy takie pierogi lepi się w świetnym towarzystwie. Ciasto jest elastyczne i miękkie, wykorzystujcie je do innych smakowitych farszów;) Trochę zgłodniałam, więc zabierajmy się za przygotowanie ciasta i farszu oraz lepienie tych cudeniek. Składniki: ciasto: 3 szklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty(...)wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Teraz przygotuj ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, w środku zrób wgłębienie, wlej wodę połączoną z ciepłym masłem. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto bez grudek, jeśli będzie trzeba dodać do ciasta odrobine wody to dodajcie. Gotowe ciasto owińcie w folię spożywczą i odstawcie na 10 minut gdzieś obok, by odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto, wykrawaj
Zasmakuj Kuchniolejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się(...)ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodziennaszybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami(...)Dookoła tortownicy ułóż gruszki, jedną połówkę dodatkowo pokroiłam w kosteczkę i wysypałam na dno tortownicy. Całość zalałam ciastem. Ciasta w formie będzie mało, ale bądź spokojna/y ciasto wyrośnie. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni C , pieczemy przez 50 minut. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie! Na wystudzone ciasto, wylej roztopioną w mikrofali czekoladę gorzką
SMYKWKUCHNIwypłynie. Dla mnie jest to super rozwiązanie ze względu na możliwość naszprycowania ich większą ilością powideł niż przy nadziewaniu od razu. Pączki baaardzo konkretne. Może mniej zdrowe niż pieczone w piekarniku ale część Rodzinki uznała, że muszą być smażone, w końcu tłusty czwartek jest tylko raz w roku. Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, oj było co wyrabiać... Ale uśmiech zadowolenia(...)czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy rękoma ok.2-3 minuty w celu odpowietrzenia. Rozgniatamy dłońmi na nieduży prostokąt i wycinamy szklanką kółka. Odkładamy je na podsypaną mąką blaszkę
Smaczne ZdroweJak miło w końcu wrócić do pichcenia! Kiedy zabierałam się za przygotowywanie ciasta wydawało mi się, że już o wszystkim zapomniałam. Na szczęście ten lekki stres
Kuchnia EllieSezon na figi w pełni. Słodko-fioletowe, kuszą ze sklepowych półek. Nie daję się im prosić; wkładam do koszyka najpierw cztery, później jeszcze dwie. Bo co
Pożeraczka, czyli raz adobrze