ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:966/1234)

Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 90

niewielką kostkę i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być elastyczne i bardzo nieznacznie kleić się do dłoni. Jeśli tak nie jest (jest za suche lub za luźne) można w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki lub dolać trochę wody. Ale prawdopodobnie nie będzie takiej potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu(...)ciasto 2-3 razy pięścią żeby je odpowietrzyć i formujemy bochenek lub przekładamy ciasto do foremek, to już zależy jaką metodę preferujemy. Prószymy lekko mąką i ponownie zostawiamy na 1 godzinę (może na 1,5 godziny) do wyrośnięcia. Znowu ładnie nam powinno wyrosnąć. Nacinamy ostrym nożem wierzch chlebów ukośnie w kilku miejscach i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach

Marder&Marder Manufacture
Babeczki z migdałami i czekoladą 176

Muszę przyznać, że bardzo dawno nie piekłam babeczek ani muffinek. Bałam się, że w piekarniku bez górnej grzałki wyjdą blade lub niedopieczone. Eksperymenty z ciastem jednak pokazały, że moje obawy są niesłuszne i pieczenie babeczek się uda. Buszując po różnych stronach natrafiłam na bloga www.hungryshots.com znalazłam tam przepis na muffinki z migdałami. Od razu pomysł mi się spodobał(...)pieczenia służy mi piekarnik gazowy jeszcze przed wykonaniem ciasta podłączyłam, aby dobrze się nagrzał. Przy pieczeniu ustawiam temperaturę 180 stopni. Nie mam jeszcze do końca wyczucia co do temperatury pieczenia zwłaszcza ciast, ale wiem, że nie może być zbyt wysoka. Blaszkę do muffinek wypełniłam papilotkami i każdą napełniłam niepełną łyżką ciasta. Piekłam około 30-35 minut przy

apetytnapieczenie
Babeczki jogurtowe 150

zajmuje niewiele czasu. A jeśli jeszcze dodam, że ciasto wyrobicie tylko przy użyciu łyżki (szpatułki), pod żadnym pozorem nie używając robota, to będzie dodatkowy atutem, aby Was skusić na babeczki jogurtowe.   Składniki: - 4 szklanki mąki tortowej - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 4 łyżeczki proszku do pieczenia - cukier waniliowy - 4 jajka - 1 szklanka mleka - 400 ml jogurtu(...)wykładamy papilotkami) i napełniamy do ok. ¾ wysokości. Z podanych proporcji u mnie wyszło 40 babeczek (piekłam w różnych kształtem foremkach – babeczki i róże). Jednorazowo na blaszkę zmieściło się 20 foremek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° C na 20-25 minut. Do drugiej porcji dodałam skórkę startą z pomarańczy (skórka z pomarańczy ma bardziej intensywny smak, niż z cytryny). Upieczone

mojewypiekiinietylko
Dyniowe ciastka owsiane 144

Przepis na te ciastka nie był planowany. Wyprodukowałam sporą ilość puree z dyni, połowę zamroziłam, a pozostała część musiała zostać spożytkowana inaczej i tak oto powstało

Fabryka pomysłów
Owsiane ciasto czekoladowo-pomarańczowe z migdałami 195

Grudzień jest dla mnie wyjątkowym miesiącem. W domu pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą

Fabryka pomysłów
Muffiny czekoladowo-kokosowe 1131

Muffiny czekoladowo-kokosowe to małe babeczki z mocno czekoladowym wnętrzem, w którym ukryta jest duża ilość wiórków kokosowych, dobrze wyczuwalnych w smaku. Zwieńczają one również wierzch

Smakołyki Bereniki
Proste ciasto migdałowe z malinami 180

Ciasto w niedzielę to już prawie tradycja w większości naszych domów. Jednak po całym tygodniu pracy często nic nam się nie chcę i marzymy tylko o

Relaxtime
Letnia kostka owocowa 155

Najlepsze ciasto na słodkie weekendy, dwie warstwy masy serowej z galaretkami , dowolne owoce lata zatopione w krystalicznej bezbarwnej galaretce, na spodzie z biszkoptowych języczków, efektowne i

Wanilia i Kardamon
Muffinki marchewkowe - bezglutenowe 155

Muffinki wg Diety Rozdzielnej. Bez cukru i bez glutenu ❗      Kiedy zgłaszają się  osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do poznania tematu i pokombinowania jak można  dać osobie odrobinę szczęścia, by mogła  zjeść coś, co jest kompletnie zakazane. Niedawno trafiła w nasze skromne progi osoba z candidą. Oczywiście przy tym problemie konieczne(...)dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową i sypkie składniki. Wszystko mieszamy łyżką aby się składniki połączyły (ale nie za długo), następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Muffinki czy są upieczone możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli wbijemy i po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 183

minut do godziny. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią.  Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble.  Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na dwie części, składamy na chleb (jak kopertę, potem w wałek(...)użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta.  Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny . Ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych

SMYKWKUCHNI
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 146

wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na plasterki lub ścieramy(...)mleka roślinnego według instrukcji na opakowaniu. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.  Kroimy po ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jabłko w cieście drożdżowym. 125

cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość(...)obtoczyć w poppingu z canihua/amarantusa i cynamonie. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: APPLE COATED IN YEAST DOUGH 1 large, hollowed out apple 1 tablespoon of ghee butter 1 tablespoon of maple syrup 2 tablespoons of puffed canihua ready-made yeast pastry cinnamon From the pastry

Poranek na słodko
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 114

muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać(...)papilotek na wysokość 3/4 foremki. Mąkę i cukier na kruszonkę mieszam w miseczce, dodaje pokrojone masło, zagniatam palcami, aż powstaną większe grudki, posypuję nią muffinki. Piekę w 200 stopniach około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka

kruche babeczki
Serniko – Brownie z Jabłkami, Karmelem i Kruszonka 173

sobie czas pod kocykiem, przy książce, na pogaduszkach z mężem, przy dobrym filmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótką chwilę do połączenia. Wlewamy na spód brownie, rozsmarowujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Środek sernika będzie lekko luźny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy przygotowanymi jabłkami, karmelem i na wierzch kruszonką (patrz niżej). Pieczmy kolejne 30-35 minut. Zostawiamy

Made By Mom And Son
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 287

wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny(...)pierwszej godzinie wyjmij ciasto na oprószony maką blat roboczy. Rozciągnij je i złóż, umieść z powrotem w misce i kontynuuj wyrastanie. Po zakończeniu fermentowania wyłóż ciasto na blat roboczy. Uformuj z niego bochenki i przełóż do foremek. Odstaw foremki z ciastem do końcowego fermentowania, pod przykryciem, na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrastać do czasu, kiedy to dotrze

Grahamka, weka i kajzerka