Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zuccotto, deser z Toskanii, który nie wymaga pieczenia a jego przygotowanie jest łatwiejsze niż
La grande e la piccola cuocaJako wielka fanka cynamonowych słodkości i białego sera nie mogłam powstrzymać się przed zrobieniem powyższego sernika. Na zimno,bez pieczenia - na kruchym spodzie z
Kuchnia Elliemleku i wodzie drożdże, po czym wyrabiamy ciasto drożdżowe. Wyrabianie ciasta drożdżowego to jedna z najważniejszych czynności jakie musimy wykonać przy jego przygotowaniu. Wyrabianie ręczne potrwa około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1.5 h do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy odgazować uderzając w jego środek pięścią. Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką i dzielimy(...)kulki, każda mniej więcej o wadze 80 g. Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy i zwijamy jak roladę, równocześnie naciągając ciasto, żeby powychodziły nam zgrabne wałeczki. Wałeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem, żeby się napuszyły. Potrwa to około 30 minut. W międzyczasie zagotowujemy w szerokim garnku wodę. Do gotującej się wody dodajemy sodę i zmniejszamy moc źródła ciepła, żeby woda była
MamaOskarkaonieważ sporo ostatnio było na moim blogu ciast i dań obiadowych, postanowiłam, że dzisiaj podzielę się z Wami pomysłem na śniadanie lub kolację. Bardzo lubię jeść jajka pod różnymi postaciami, ale czasem zwykła jajecznica, czy jajko na miękko to za mało. Kiedy mam więc ochotę na „coś więcej”, przygotowuję wytrawne muffinki z różnymi dodatkami. Dzisiaj mam dla Was przepis(...)wysokości. Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu. 6. Tak przygotowane muffinki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 7. Po tym czasie, wyciągamy je z piekarnika. W trakcie pieczenia muffinki urosną, jednak po wyciągnięciu z piekarnika nieco oklapną, co jest normalnym zjawiskiem I to już wszystko. Nasze jajeczne muffinki są już gotowe. Oczywiście podajemy
Okiem Blondynki by McBlondiproszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką ( patrz FILM ). 4. Ciasto podzielić na dwie równe części. Na jedną przesiać kakao, wymieszać, a do drugiej dodać zmielone orzechy włoskie, wymieszać ( patrz FILM ). 5. Każde ciasto przełożyć do osobnej blaszki o wymiarach 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i obie(...)blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika (każda będzie na innym poziomie piekarnika, dlatego pieczemy na funkcji termoobieg). Piec przez około 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Masa wiśniowa: 6. Wiśnie przełożyć do rondelka, dodać cukier i podgrzewać, od czasu do czasu mieszając, aż wiśnie puszczą sok. Dodać 1/2 szklanki wody i wiśnie zagotować. Następnie zdjąć z ognia
Mała Cukierenkazostawimy na noc w lodówce, to w kolejnym dniu pozwoli się ładnie odrywać i bezpośrednio przed włożeniem na tłuszcz formować dłońmi na małe kuleczki (zimne ciasto nie klei się tak bardzo). Składniki: na ciasto: 1 kg mąki pszennej 10 dag świeżych drożdży 5 łyżek cukru 4 jajka 100 g masła 1,5 szklanki mleka 50 ml spirytusu lub wódki(...)rozkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru oraz łyżką mąki, zamieszać i pozostawić aż zaczną pracować (około 10 minut). Jajka roztrzepać. Masło rozpuścić w rondelku, dolać do niego mleko. Teraz wszystkie składniki na ciasto umieścić razem z rozczynem w dużej misce i wyrabiać kilka minut, na jednolitą masę. Posypać wierzch mąką, nakryć ściereczką i zostawić na godzinę do wyrośnięcia
Poezja Smaków - blog kulinarnyambitnie i bez żadnej solidnej wiedzy rozpoczęłam próby z pieczeniem chleba na zakwasie. Mimo dużych chęci efekty moich zmagań piekarskich były różne - raz się upiekło, innym razem zakalec lub zupełnie chleb nie wyrósł. Zraziłam się do pieczenia chleba, twierdziłam, że bioprądy moje i mąki nie współgrają (cokolwiek miałoby oznaczać słowo bioprądy, w kontekście pieczenia chleba(...)większej!!!). Ciasto chlebowe: Pozostałe składniki chleba dokładnie odważyć i wymieszać w dużej misce. Gdy starter chleba podwoi objętość, dodać go do suchych składników chleba i dodać resztę wody (wg przepisu). Ciasto chlebowe wymieszać dokładnie, aby składniki dobrze się połączyły. Blaszkę do pieczenia chleba posmarować olejem i posypać otrębami lub mąką - do pieczenia użyłam blaszki o wymiarach
Codziennik Kuchennywsunęła placek do pieca. "Sól podkreśla słodycz", mawiała, oblizując palce" . * Smarując brownie moim ukochanym solonym karmelem nie raz oblizywałam palce i za każdym razem powtarzałam sobie w głowie "Tak, solony karmel, brownie i pistacje to jest to co zawsze będę uwielbiać, nawet w środku rabarbarowo-truskawkowej wiosny!". A Wy? BROWNIE Z SOLONYM KARMELEM I PISTACJAMI Na ciasto: 225 g gorzkiej(...)dodając pod koniec mielone migdały i pistacje. Połączyć z masą czekoladową i przelać do wysmarowanej lub wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej formy o średnicy 24 cm. Piec 25-30 minut (nie dłużej - ciasto musi być "lekko niedopieczone"). Na wierzchu utworzy się cieniutka skorupka, ale wnętrze będzie dalej niedopieczone. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Na solony karmel
KUCHARNIAChyba najprostszy i najpyszniejszy sernik na zimno jaki udało mi się stworzyć to właśnie ten, o którym Wam zaraz napiszę. Pyszny spód z kruchych ciasteczek oblanych
MamaOskarkaW nowym roku obiecałam sobie dodawać na bloga jeszcze więcej przepisów, próbować zamieszczać chociaż 3/4 tego co dzieje się u mnie w kuchni, nie jest to
SMYKWKUCHNIJuż niedługo Halloween. Osobiście nie lubimy tego zwyczaju ale motyw dyni szczególnie nam się w nim podoba przez wzgląd na naszą miłość do niej :) Dlatego też
Candy PandasIdealne ciasto na weekend powinno być lekkie, ale i smaczne. Dzisiaj proponuję ciasto odwrócone na białkach z limonką i bananami. Ciasto jest bezglutenowe.Cechą tego wypieku
vaniliowoczekoladowaznany jest od dawna. Myślę, że wielu z Was jadło taki makowiec, ale czy piekliście go? Ja jadłam. Kilka razy, ale... sama jeszcze nie piekłam. Jadłam różne rodzaje. Pieczone bez spodu, sama masa makowa, na kruchym spodzie, z dużą ilością bakalii... Dzisiaj przed Wami moja wersja makowca, który upiekłam na spodzie z mielonych migdałów. Dzięki temu makowiec zyskał(...)migdały, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie cukier. Roztarłam palcami, rozgniatając kulki masła, mieszając z suchymi składnikami. Na końcu dodałam żółtko. Mieszałam do czasu, aż masa osiągnęła postać drobnej kruszonki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Blaszkę (o wymiarach 25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam kruszonkę migdałową. Ciasto wyłożyłam na dnie foremki, dobrze uklepałam
Kuchnia u Krysiwysokości formy z biszkoptem na podłogę. Istnieje teoria, że pęcherzyki powietrza, które nagromadzone są w cieście podczas studzenia powoli przechodzą do góry i zbijają się w większe. Czynność rzucania ciastem sprawia, że cały proces uwalniania się pęcherzyków jest znacznie przyśpieszony i dlatego ciasto nie opadnie. Często zastanawiałam się z ilu jajek upiec biszkopt idealny. Poniższy przepis sugeruje potrzebną ilość(...)razem i przesiewamy je przez sito. Dodajemy do masy jajecznej porcjami, po 2-3 łyżki. MIESZAMY RĘCZNIE. ŁYŻKĄ DREWNIANĄ OD DOŁU DO GÓRY. Gotowe. Ciasto wylewamy do formy, lekko je wygładzamy. Pieczemy ok 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Sprawdzamy patyczkiem czy się upiekł, jeśli tak to wyciągamy formę i upuszczamy ją na podłogę z wysokości
Rusty ForkNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Słodkie zapomnienie