ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:63/1234)

Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką 108

dłoniach na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Odsącz rabarbar z soku. Wymeiszaj sok z płatkami owsianymi, mąką, olejem kokosowym aż powstanie odpowiedniej koksystencji kruszonka. Na wierzchu ciasta rozłóż rabarbar, a na nim kruszonkę. Piecz ciasto na środkowej półce piekarnika rozgrzanego do 170 C bez termoobiegu (!) przez 40-50 minut. Smacznego! Artykuł Drożdżowe ciasto z rabarbarem i kruszonką pochodzi

greenscarf
Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką 157

parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot,  a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny(...)wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. 7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
Tarta z rabarbarem i bezą włoską 137

szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop do nitki i ubijać białka na sztywno. Co do syropu, to spokojnie poradziłam sobie bez termometru cukierniczego(...)prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze około 7 minut. Na gorący spód wysypujemy równomiernie łyżeczkę bułki tartej, na to dajemy rabarbar obtoczony w mące i nakładamy bezę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę do zarumienienia. Najlepiej obserwować ciasto przez szybkę, bo przypalona beza będzie gorzka. Dzięki takiemu zapiekaniu rabarbar

Wrzosowa Polana
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 330

pieczenia. Po około 40 minutach: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę na trzy w miarę równe części, jeżeli chcemy upiec większe kulebiaki to dzielimy ciasto na dwie części. Z kawałków ciasta formuję kulki, układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowuję(...)piekła kulebiaki w foremce, więc ciasto wałkuję na szerokość foremki. Na ciasto nakładam 1/3 farszu i równo rozprowadzam, pozostawiając z każdej strony po około 1 centymetrze wolnego ciasta bez farszu. Następnie ciasto zwijam jak roladę, brzegi podczas zwijania wkładam do środka. Tak przygotowane kulebiaki układam w blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 158

ciasto pokrój na paski i szerokości około 2 cm. Plasterki ciasta rozłóż równomiernie w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Odstaw całość przed pieczeniem na 20-30 minut do ponownego wyrastania, a następnie piecz przez około 40 -50 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu!). Smacznego

greenscarf
Ekspresowe ciasto marchewkowe 164

formy silikonowej - można tez użyć metalowej keksówki, tylko wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia . Formę wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 40-45 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem patyczka. Ciasto nie potrzebuje już polewy czy lukru, bo słodyczy nadaje mu marchewka. Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: LIDIA WESOLOWSKA

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 143

pieczenia Beza: 4 białka 180 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu truskawkowego  szczypta czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera.  Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jak odczarować lato porzeczką 134

proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy na tartę i chowamy do lodówki na 20 minut (albo na krócej do zamrażarki). Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Dobrze jest użyć fasolek do obciążenia ciasta, bo trochę(...)dorzucamy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na wypieczony spód wylewamy nadzienie z owocami. Pieczemy jeszcze ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy- to kolejne już ciasto, do którego lepiej dobierać się na zimno. Ponieważ zdjęcie w książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto

les mirabelles
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 109

szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, cukier wanilinowy z 5 minut na dużych obrotach do masy wlewać w trakcie ubijania(...)mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i połączyć składniki mieszając z 2 minuty silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z bezą 221

pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto.   Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyłona boki. Ciasto musi być cienkie.      Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamysobie troszkę ciasta. Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę bez smarowania(...)podpiekać ciasta.  Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.   Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C  z termoobiegiem na:-szarotka-30 minut-miniszarlotki-15 minut   Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemynakładać bezę.   Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle

Maminek kulinarny
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 127

niedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm. Zapraszam do przepisu! Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm: 500 g maki orkiszowej 700 2 jajka(...)pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać ciasta bez potrzeby dłużej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek pomarańczowy 156

dusimy pod przykryciem około 20 minut, w razie potrzeby podlewając łyżką wody. Do rozgotowanych owoców dodajemy startą/drobno posiekaną skórkę i cukier, a następnie, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pomarańczową masą. Tutaj następuje mój błąd, ponieważ upiekłam ciasto w zbyt ciasnej formie(...)wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa, więc bez przygotowania...) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ja dekoruję i urozmaicam je cytrynową galaretką i plasterkami cytryny, ponieważ przepadam za kwaśnymi ciastami... W wypadku tego

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z dżemem wiśniowym 208

wiśniowy z owocami cukier puder   CIASTO: W rondelku rozpuścić czekoladę. Białka ubić, następnie dodać cukier i gdy już masa białkowa będzie ubita, dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać przez sito do masy, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie, wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. BEZA: białka ubić, dodać cukier(...)Wymieszać mąkę z kakao i wsiać do masy białkowej. Bezę piec przez 15 minut w 170 st. a po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st i dalej piec przez 30 minut. MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie

Gotuję Testuję
Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe 109

pieczenia *** *** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki polewamy czekoladą lub lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA

Blog z Apetytem
Szybki sernik oreo bez pieczenia 178

Szybki sernik oreo bez pieczenia to jedno z najlepszych, kulinarnych odkryć. Ma same zalety (no dobrze, jedną wadę, ale o niej powiem na końcu:)). Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut aktywnej pracy, której efektem jest bardzo ładne i smaczne ciasto. Dodatkowo to przepis, który zawsze się udaje: nie ma tutaj obawy, że ciasto opadnie, nie dopiecze się, spali(...)powierzchni blachy, wyrównaj wierzch. Wierzch ciasta udekoruj ciasteczkami oreo. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, gdy składniki się rozpuszczą dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Przechowuj je w lodówce. Smacznego   Artykuł Szybki sernik oreo bez pieczenia pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni