ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:63/1234)

Drożdżowe Z Rabarbarem, Budyniową Pianką I Kruszonką 162

parę kropel esencji waniliowej. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy masło. ciasto jest wtedy gotowe kiedy odchodzi od miski i ręki ( u mnie wyrabianiem zajął się robot,  a zajęło mu to około 5-7 minut). Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości na 1 do 1 i 1/2 godziny(...)wsypujemy budyń i dodajemy olej, całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. 7. Na ciasto wykładamy najpierw odsączony z soku i obsypany mąką rabarbar, następnie na to wykładamy piankę, a na piankę wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około 40 - 45 minut na środkowej półce bez termoobiegu

Gotowanie...to proste !
Tarta z rabarbarem i bezą włoską 142

szybko kruche ciasto. Wylepiamy nim formę do tarty i pieczemy 12 minut w 180 stopniach. W tym czasie obieramy i kroimy rabarbar na centymetrowe kawałki. Łączymy go z mąką ziemniaczaną. Teraz przejdziemy do wykonania bezy. Filozofia w tym, by jednocześnie gotować syrop do nitki i ubijać białka na sztywno. Co do syropu, to spokojnie poradziłam sobie bez termometru cukierniczego(...)prosto z palnika), dalej miksując na najwyższych obrotach. Po wlaniu całego syropu, bezę miksujemy jeszcze około 7 minut. Na gorący spód wysypujemy równomiernie łyżeczkę bułki tartej, na to dajemy rabarbar obtoczony w mące i nakładamy bezę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na najwyższą temperaturę do zarumienienia. Najlepiej obserwować ciasto przez szybkę, bo przypalona beza będzie gorzka. Dzięki takiemu zapiekaniu rabarbar

Wrzosowa Polana
Kulebiak wigilijny z kapustą kiszoną i grzybami 339

pieczenia. Po około 40 minutach: Wyrośnięte ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką, przerabiam kilka razy i dzielę na trzy w miarę równe części, jeżeli chcemy upiec większe kulebiaki to dzielimy ciasto na dwie części. Z kawałków ciasta formuję kulki, układam na blacie podsypanym mąką, nakrywam ściereczką i pozostawiam na około 10 minut aby odpoczęło. Następnie ciasto rozwałkowuję(...)piekła kulebiaki w foremce, więc ciasto wałkuję na szerokość foremki. Na ciasto nakładam 1/3 farszu i równo rozprowadzam, pozostawiając z każdej strony po około 1 centymetrze wolnego ciasta bez farszu. Następnie ciasto zwijam jak roladę, brzegi podczas zwijania wkładam do środka. Tak przygotowane kulebiaki układam w blaszce, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut do wyrośnięcia. Pieczenie

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowe ciasto malinami i jezynami 165

ciasto pokrój na paski i szerokości około 2 cm. Plasterki ciasta rozłóż równomiernie w formie do pieczenia wyłożonej papierem. Odstaw całość przed pieczeniem na 20-30 minut do ponownego wyrastania, a następnie piecz przez około 40 -50 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu!). Smacznego

greenscarf
Ekspresowe ciasto marchewkowe 169

formy silikonowej - można tez użyć metalowej keksówki, tylko wcześniej należy wyłożyć ją papierem do pieczenia . Formę wstawić do nagrzanego do 170C piekarnika i piec ok. 40-45 minut - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Stan upieczenia sprawdzać testem patyczka. Ciasto nie potrzebuje już polewy czy lukru, bo słodyczy nadaje mu marchewka. Smacznego :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: LIDIA WESOLOWSKA

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z truskawkową bezą 148

pieczenia Beza: 4 białka 180 g cukru pudru łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki syropu truskawkowego  szczypta czerwonego barwnika spożywczego Wykonanie: Masło rozpuszczamy razem z czekolada i cukrem. Gdy składniki się połączą a cukier rozpuści przelewamy wszystko do miksera.  Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Jak odczarować lato porzeczką 139

proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier i żółtka- szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Ciastem wykładamy spód i boki formy na tartę i chowamy do lodówki na 20 minut (albo na krócej do zamrażarki). Piekarnik nagrzewamy do 170*C. Schłodzone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika na 15 minut. Dobrze jest użyć fasolek do obciążenia ciasta, bo trochę(...)dorzucamy porzeczki i delikatnie mieszamy. Na wypieczony spód wylewamy nadzienie z owocami. Pieczemy jeszcze ok 20 minut, aż wierzch się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy- to kolejne już ciasto, do którego lepiej dobierać się na zimno. Ponieważ zdjęcie w książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto

les mirabelles
rabarbarowo-jabłkowy kokosowy ucieraniec... 113

szklanki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, rabarbar 1/2 kg, jabłka 4 sztuki, mleko 3/4 szklanki obrany rabarbar pokroić na 2 cm kawałki, dodać starte na grubszych oczkach jabłka, posypać 2 łyżkami cukru w robocie utrzeć do białości jajka, cukier, cukier wanilinowy z 5 minut na dużych obrotach do masy wlewać w trakcie ubijania(...)mąkę z proszkiem, wiórki kokosowe i połączyć składniki mieszając z 2 minuty silikonowa niska forma 24 cm z kominkiem - formę przetarłam olejem, do formy rozsmarować ciasto, na wierzch położyć owoce bez soku i lekko je przycisnąć do ciasta - pozostały sok z owoców wykorzystuję do napoju lub kompotu piec około 60 minut w 180 C do suchego patyczka, ciasto wyjąć

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka z bezą 227

pieczenia i aromatu zagniatamykruche ciasto.   Rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na wielkość blaszki tak, aby starczyłona boki. Ciasto musi być cienkie.      Jeśli przy okazji chcemy upiec kilka miniszarlotek lub jeśli ktoś woli-babeczek, to zostawiamysobie troszkę ciasta. Jeśli mamy blaszki "non stick" to ciasto wykładamy bezpośrednio na blaszkę bez smarowania(...)podpiekać ciasta.  Na surowe wykładamy jabłka i wyrównujemy warstwę.   Blaszki wędrują do pieca z temperaturą 180 st. C  z termoobiegiem na:-szarotka-30 minut-miniszarlotki-15 minut   Gotowe ciasto przekładamy na inną blaszkę z otwartym brzegiem, ponieważ będziemynakładać bezę.   Ubijamy na sztywno pianę z 4 białek, wsypujemy 6 łyżek cukru (kryształ) ciągle

Maminek kulinarny
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 134

niedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm. Zapraszam do przepisu! Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm: 500 g maki orkiszowej 700 2 jajka(...)pieczenia tak, by wypełniło całą formę, pomagając sobie dłońmi i ewentualnie naciągając ciasto. Przykryć ściereczką kuchenną do ponownego wyrośnięcia. Na podrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć jagody delikatnie wciskając je dłonią w ciasto. Na jagodach rozsypać kruszonkę. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania piec w 200`C 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki. Nie przetrzymywać ciasta bez potrzeby dłużej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mazurek pomarańczowy 156

dusimy pod przykryciem około 20 minut, w razie potrzeby podlewając łyżką wody. Do rozgotowanych owoców dodajemy startą/drobno posiekaną skórkę i cukier, a następnie, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku i łyżce mąki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pomarańczową masą. Tutaj następuje mój błąd, ponieważ upiekłam ciasto w zbyt ciasnej formie(...)wyszło zbyt wysokie. Nie przeszkadza to niczemu poza tym, że niezbyt wygodnie się je. ;] Tak więc ciasto przekładamy do odpowiednio przygotowanej formy (u mnie sylikonowa, więc bez przygotowania...) i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut. Ja dekoruję i urozmaicam je cytrynową galaretką i plasterkami cytryny, ponieważ przepadam za kwaśnymi ciastami... W wypadku tego

Kuchenna Kontrrewolucya
Ciasto z dżemem wiśniowym 214

wiśniowy z owocami cukier puder   CIASTO: W rondelku rozpuścić czekoladę. Białka ubić, następnie dodać cukier i gdy już masa białkowa będzie ubita, dodać żółtka. Mąkę i kakao wymieszać i przesiać przez sito do masy, dodać ostudzoną czekoladę i wymieszać dokładnie, wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną. Piec ok. 30 minut w 180 st. BEZA: białka ubić, dodać cukier(...)Wymieszać mąkę z kakao i wsiać do masy białkowej. Bezę piec przez 15 minut w 170 st. a po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 90 st i dalej piec przez 30 minut. MASA: Serek mascarpone wymieszać w misce ze śmietaną. Dodać cukier i całość dobrze zmiksować. Upieczone i ostudzone ciasto posmarować dżemem z owocami, wyłożyć masę, dobrze rozprowadzić, a następnie

Gotuję Testuję
Pyszne rogaliki maślano-drożdżowe 111

pieczenia *** *** Rogaliki smarujemy z wierzchu roztopionym masłem i odkładamy na około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 10 minut – do zrumienienia *** *** Po upieczeniu rogaliki polewamy czekoladą lub lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA

Blog z Apetytem
Szybki sernik oreo bez pieczenia 186

Szybki sernik oreo bez pieczenia to jedno z najlepszych, kulinarnych odkryć. Ma same zalety (no dobrze, jedną wadę, ale o niej powiem na końcu:)). Jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut aktywnej pracy, której efektem jest bardzo ładne i smaczne ciasto. Dodatkowo to przepis, który zawsze się udaje: nie ma tutaj obawy, że ciasto opadnie, nie dopiecze się, spali(...)powierzchni blachy, wyrównaj wierzch. Wierzch ciasta udekoruj ciasteczkami oreo. Ciasto wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc. Rano przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z masłem, gdy składniki się rozpuszczą dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Przechowuj je w lodówce. Smacznego   Artykuł Szybki sernik oreo bez pieczenia pochodzi z serwisu

365 dni dookoła kuchni
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 371

blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczenie pasztecików z ciasta półkruchego: Przed pieczeniem paszteciki maluję rozmąconym jajkiem. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę, paszteciki piekę około 25 minut na złoty kolor. Piekarnik mam włączony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Paszteciki z ciasta półkruchego z kapustą kiszoną i pieczarkami są gotowe

Uwaga Babcia Gotuje