ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1101/1234)

Cobbler - co to takiego? 2944

Ja tutaj ciągle na jesień narzekam, a tak naprawdę kilka ostatnich dni zaskoczyło nas śliczną pogodą. Na porannym spacerze z Ptysią musiałam zdjąć bluzę, tak było

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowe ciasto z jabłkami (apple pie) i malinami 162

Proponuje bezglutenowe ciasto z jabłkami i malinami ze skórką cytrynową. Takie bezglutenowe Apple Pie z malinami na spodzie z mielonych migdałów i mąki kukurydzianej. Słodyczy ciastu dodaje brązowy cukier Muscovado, którego bardzo ciemny kolor, karmelowy smak i specyficzny aromat, sprawia iż nie polecam go zastępować czymś innym! Spód ciasta zawiera sporą garść mielonych migdałów, które dodają ciastu smaku i struktury(...)dwóch partiach dodać resztę piany, tym razem mieszając bardzo delikatnie, tak aby utracić jak najmniej z napowietrzonej masy. Ciasto wyłożyć na dno foremki. Przykryć jabłkami, posypać malinami (zostawić kilka malin na później) . Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 40 minut. Upieczone i gorące ciasto polać miodem. Pokroić na kawałki. Pozostawione maliny zmiażdżyć między palcami nad ciastem (tak, aby wyciekający

Moja Delicja
Perfekcyjny sernik pieczony-porady 574

wcześniej podpiekać przed wylaniem masy serowej tak, jak to powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie  TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów twarogów. Czy to w kostce(...)skórki owocowe, czekoladę, przyprawy itp. Efekt końcowy może nas na prawdę pozytywnie zaskoczyć ;) CZĘSTE PYTANIA DOTYCZĄCE SERNIKA PIECZONEGO: Co zrobić, by sernik był równy? -zmniejszmy temperaturę, a wydłuższmy czas pieczenia. Sernik najlepiej piec w 120-160 st.c przez około 60-90 minut. Dzięki czemu po upieczeniu będzie równy jak stół. Jeśli za szybko się przypieka, należy z góry przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki z borówkami 111

wracaliśmy, na przydrożnych straganach ku mojemu zdziwieniu pojawiały się jeszcze jagody! Skarby lasu nie były mi jednak pisane Oczom mojej wyobraźni momentalnie ukazały się pyszne jagodzianki. Oczywiście takie z ciasta drożdżowego polane lukrem… Nie udało nam się jednak zatrzymać, gdyż sprzedający ustawiają się oczywiście w takich miejscach, że nie da się tego zrobić bezpiecznie. Zwłaszcza że ruch na drodze(...)borówkami na zakończenie letniego sezonu, czyli Paleo wariacja na temat tradycyjnych jagodzianek. Dania Deser , Przekąska , Śniadanie Kuchnia Europejska Keyword bułeczki Porcje 8 sztuk Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15-20 minut Składniki Bułeczki 3 jajka 45 gram mąki kokosowej 10 gram łupin babki jajowatej zmielonej na pył 60 gram oleju kokosowego (wymieszanego pół na pół z masłem klarowanym

Modern Cave Girl
Pasztet na święta wg Ann Ma Rie 158

konkursowy, moje myśli krążyły głównie wokół ciast). Jak wiadomo proces myślowy pochłania dużo energii, a ja myślałam taaak intensywnie nad nowym przepisem konkursowym, że spaliłam całe mnóstwo kalorii i głód wkrótce powiódł mnie do lodówki. Otwieram drzwiczki i EUREKA! Została jeszcze odrobina świątecznego pasztetu ;-) No tak! przecież ja nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu! Nie jestem fanką wędlin(...)było spróbować i ewentualnie doprawić wg smaku). 4. Na końcu dodajemy jajka i dokładnie mieszamy. Przekładamy do aluminiowych foremek wkładamy do piekarnika i nastawiamy temp. na ok.150-160stopni. Pieczmy ok 45 – 50 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę (czas pieczenia zależy od wielkości foremek, w jakich pieczemy pasztety – my używamy foremek średniej wielkości, jeśli używa się małych foremek

W mojej kuchni
Na pożegnanie lata: sernik na zimno z galaretką 190

Jesień. Czuć ją w zachodnim wietrze, który szarpie moim szalem i Ptysi uszami. Patrzy ten mój pies na mnie tymi swoimi wielkimi, okrągłymi oczami, z niemym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb na suszonym zakwasie z płatkami owsianymi i reaktywacja suszonego zakwasu 156

Czemu teraz trzymamy zakwas w lodówce? Piekąc chleb raz w tygodniu można przecież tak to robić. Nie przypominam sobie aby ciasto było odejmowane przed użyciem soli. Ten kawałek ciasta był zostawiany już po wyłożeniu ciasta do foremek, czyli ciasto było posolone. Reaktywacja suszonego zakwasu  Proporcje przy ożywianiu suszonego zakwasu do przepisu poniżej. Zakwas dokarmiany, co około 12 godzin. Pierwszy(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 200g wody, 1 łyżeczka cukru muscovado lub miodu, 1 łyżka octu balsamicznego, 17-20g soli     Wszystkie składniki ciasta właściwego mieszamy, zagniatamy ciasto i pozostawiamy w misce, aby odpoczęło około 30 minut. Ponownie wyrabiamy, wkładamy ciasto do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami owsianymi. Ja piekłam w garnku rzymskim, więc od razu założyłam, że ciasto

Leśny Zakątek
Trudna miłość. Elżbietańska tarta marchewkowa. 160

marchew kocham.  Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout i wiele innych, równie wspaniałych rzeczy?!  A czy Ty Przyjacielu sok z marchwi pijasz?  A czy próbowałeś marchwi żółtej, jeszcze słodszej(...)zimnej wody. Całość zagnieść i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić marchewki, a następnie ugotować je do miękkości. Odcedzić i zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiego pure. Połączyć z serkiem, jajkiem i pozostałymi dodatkami. Doprawić do smaku wg uznania.  Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej pergaminem formy na tartę. Ułożyć

KUCHARNIA
DROŻDŻE (świeże, suszone, instant) 122

Używane są w piekarnictwie (drożdże piekarnicze), piwowarstwie (drożdże piwowarskie) i winiarstwie (drożdże winiarskie). Drożdże używane są głównie przy wypiekach ciast tzw. drożdżowych, czy przy wypiekaniu chleba, czy robieniu ciasta na pizzę. Rolą drożdży piekarskich jest to, że spulchniają one ciasto i powodują jego rośnięcie. Drożdże zawierają znaczne ilości witamin szczególnie wszystkie z grupy B, D. Jeśli to konieczne, przechowujemy(...)stopni C. Za zimne mleko lub woda spowoduje, ze drożdże będą fermentować za wolno, zaś za ciepłe zabije drożdże i ciasto nie urośnie. rozczyn należy pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w temperaturze pokojowej, bez przeciągów do rozczynu nie musimy dodawać cukru, lecz pomaga on lepiej i szybciej drożdżom rosnąć. Przykład. Składniki: 400 ml mleka 20 g drożdży świeżych

Ciastka - domowe słodkości
Sernik kokosowy (bounty) na zimno 381

Jak już z pewnością wiecie mam słabość do kokosowych słodkości, dlatego nie mogłam przejść obojętnie obok tego sernika, który jest niezwykle kremowy, delikatny w smaku i

Fabryka pomysłów
Hamantaschen 222

wyobrazić jak wielka była moja radość, gdy jakiś czas temu Monika zaproponowała mi wspólne pieczenie. Zgodziłam się bez namysłu, który okazał się jednak bardzo potrzebny przy wyborze przepisu.  Moja radość była tym większa, gdy ustaliłyśmy  że będziemy piekły w miniony piątek, 18 marca. To dzień pierwszych urodzin mojego bloga. (klik) Kiedy go zakładałam, byłam (i nadal(...)uszy Moniki, tzn. Hamana:) Miałam wielką ochotę na ciasto z dodatkiem pomarańczy (coś tak myślę, że chyba takie zrobiła Monika...?), ale ostatecznie wybrałam ciasto serowe, gdyż bardzo przypomina ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę

KUCHARNIA
Domowy batonik Snickers (Snikers) 1399

mojprzepisna.pl | Domowy batonik Snickers Już od dawna nosiłam się z zamiarem zmierzenia się z tym przepisem. Znalazłam go na moim ulubionym blogu Moje Wypieki . Przeczytałam wszystkie

moj przepis na
Ciasto Grand Choco 145

poniżej znajdziecie wszystkie te same składniki ( + kilka dodatkowych) , które znalazły się w cieście Skarby Jesieni. No cóż- korzystamy z darów tej pięknej pory roku. Oczywiście różnica między tym a ciastem wcześniejszym jest widoczna, bo to dwa zupełnie inne rodzaje ciach 😉 Grand Choco to czekoladowy biszkopt przekładany czekoladowo- orzechowym kremem z jabłkowo- cytrynową warstwą. Solidne nasączenie mocnym trunkiem sprawia, że ciacho(...)kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy i wykładamy do blachy 25 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut/175 stopni. Po ostudzeniu kroimy

Domowe ciasta
Wzywamy naturalne posiłki 197

również kulinarnie- robiąc jakiś smakołyk z miodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka(...)Przygotowujemy marchewki i dużą, prostokątną formę do pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem

les mirabelles
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 149

Witam wszystkich w Nowym Roku!Lekko spóźnione, ale szczere życzenia: oby ten był jeszcze lepszy od poprzedniego, i kulinarnie (oczywiście!), i osobiście, i zawodowo.Wam dziękuję ogromnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze