Chwilowa cisza na blogu spowodowana jest... Hmm... Brakiem zaangażowania. Nie mam ostatnio głowy i serca do spędzania czasu w kuchni. I choć mam kilka zaległych przepisów
Pożeraczka, czyli raz adobrzemojprzepisna.pl | Makaroniki z kremem porzeczkowym Makaronikowe szaleństwa – kontynuacja. Tym razem mam dla Was przepis na klasyczne makaroniki zrobione z mielonych migdałów. Przełożone porzeczkowym kremem a
moj przepis nazamarło pod ciągłym znakiem zapytania, a ja już chciałabym postawić kropkę. Potok w ogrodzie po prostu wysechł ukazując smutną anatomię kamiennych wnętrzności, które z każdym dniem coraz bardziej szarzeją. Bez tego wodnego szeptania i kojących monologów wodospadu świat zdaje mi się niekompletny. Ciągle nie znalazłam czasu, żeby pójść na grzyby i zaczynam odbierać niepokojące przesłanki, że powinnam to marzenie(...)lubością wgryzam się w gruszki. To mój wrześniowy sposób na poprawę nastroju. Szczerze mówiąc najbardziej lubię takie prosto z drzewa. Trzymane za ogonek i obgryzane po pestki. W ciastach, tartach i deserach za nimi nie przepadam. Zwykle wtedy stają się mdłe i tracą swój gruszkowy charakter. O wiele bardziej lubię podkreślać ich smak ostrymi serami. Właśnie dlatego moje gruszki smakują
KUCHARNIAteż do połowy ciasta dodać kakao i zrobić ciasto marmurkowe.No i na koniec historia z ciotką Hankitą: Teresa, abyśmy nie zjedli wszystkiego od razu, ciasto z jednej foremki postawiła na krześle stojącym w rogu. Ciotka, nie zważając na nasze krzyki, padając ze zmęczenia, usiadła na ciasto - przez dwa dni chichraliśmy z "Pan de Nata Aplastado" - ciasta spłaszczonego(...)Wysmaruj foremki tłuszczem i obsyp je tą samą mąką, którą użyłeś do zrobienia ciasta. Przełóż ciasto do foremek, nie więcej niż do połowy wysokości. Posyp równomiernie powierzchnię ciasta brązowym cukrem.Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone; jeśli patyczek nie jest suchy, dopiecz ciasto
Grahamka, weka i kajzerkatkę zamyka przepis na pieczoną ricottę . Znalazłam go podczas rytualnego wieczornego wertowania po książkach kucharskich. Tym razem wybrałam zapomniany od co najmniej roku tytuł "Przyjęcia domowe". Ale ja lubię takie "zaniedbanie". Każdy powrót do takiej książki jest jakbym miała ją w rękach po raz pierwszy. Odkrycie przepisu na pieczoną ricottę z pieczonymi pomidorami było jak strzał Amora! Zakochałam się(...)piec ok. 30 minut, do momentu, aż masa się zetnie i bardzo lekko zrumieni. Pomidory umyć i przekroić na pół. Drugą formę do zapiekania wysmarować oliwą i włożyć do niej połówki pomidorów przecięciem do góry. Posypać z wierzchu solą i pieprzem oraz ziołami, skropić oliwą i także wstawić do piekarnika na ok. 25 minut. Ricotta i pomidory mogą się piec
KUCHARNIACo to jest deser? Pytanie niby proste, i zaraz co niektórzy na mnie fukną, że głupotami głowę zawracam, zupełnie niepotrzebnie. Ja jednak uparcie powtórzę: czym jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminuti fino ad ottenere un composto omogeneo. Coprite con un canovaccio e lasciate lievitare per circa 2 ore in un luogo tiepido. Ciasto ponownie wyrabiamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Z ciasta formujemy 3 podłużne wałki o długości ok. 40 cm. **** Quando l'impasto avrà raddoppiato di volume, impastate di nuovo e dividetelo in 3 pezzi(...)przeplatamy wokół siebie, tworząc warkocz. Chałkę przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 minut. **** Intrecciate 3 filoncini alternandoli formando una treccia, quindi copritela e lasciatela lievitare per circa 30 minuti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Przed pieczeniem chałkę smarujemy rozmieszanym żółtkiem z mlekiem i posypujemy migda ł ami w p ł atkach. Chałkę
La grande e la piccola cuocanieprzywierające. * Żeliwo La Cuisine niezwykle długo magazynuje ciepło. Można w nim serwować potrawy bezpośrednio na stół bez podgrzewaczy, jednocześnie zachwycając naszych gości kolorytem i aromatem i sposobem podania potrawy. * Garnki, brytfanny i patelnie La Cuisine doskonale sprawdzą się zarówno do duszenia, pieczenia, podpiekania, smażenia, gotowania . Nie ma znaczenia rodzaj kuchni: indukcyjna, gazowa, ceramiczna, elektryczna czy piekarnik, zawsze(...)czasie kroimy w kostkę wołowinę, a pozostałe składniki na mniejsze kawałki. Gdy słonina się wytopi dodajemy mięso, aby się podsmażyło, a potem cebulę i sól. Po około 20 minutach dodajemy mieloną słodką paprykę, zmiażdżony czosnek i od razu podlewamy całość wodą. Dalej smażymy, często mieszając. Gdy mięso jest dość miękkie dodajemy ziemniaki, paprykę i pokrojonego pomidora. Dolewamy tyle wody
Marder&Marder Manufacturekaprysy z anielską cierpliwością (W.! jeśli dawno Ci o tym nie mówiłam, to pamiętaj, że bardzo to doceniam;). Jako pasażerka spełniam się całkowicie. Rozglądam na prawo i lewo. Zapatruję bez końca w horyzont. Jem, piję, słucham muzyki, gestykuluję, rozmawiam (no dobrze - kłócę się też , ale chyba coraz rzadziej...?). Jednym słowem jestem tak zajęta, że nie wyobrażam sobie(...)foremkach po ok. 5-10 minutach od momentu wstawienia do piekarnika. Wtedy masa zaczyna się lekko ścinać i owoce nie zapadają się na samo dno. Maliny daję jeszcze później, właściwie na kilka minut przed wyjęciem z piekarnika - tak bardziej mi smakują. Deser zapiekać ok. 20 - 30 minut - czas zależy od tego czy pieczecie w jednym naczyniu czy w kilku mniejszych
KUCHARNIAW tym roku nie mam czasu na przygotowywanie świątecznych smakołyków. W listopadzie tyle pracowałam, że po powrocie do domu nie miałam już siły. Teraz już półtora
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętacie jeszcze o przesileniu letnim? Te cudownie długie dni, rozpoczynające się tak wcześnie... Niestety, ale już zaczynam widzieć skutki nieubłaganie płynącego czasu. Znów, gdy wstaję do
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętam, że były wypełnione różnego rodzaju dżemami i konfiturami, a co najważniejsze, ciasto było bardzo puszyste i żółciutkie. Teraz trudno o takiego pączka, wszystkie są jakieś takie blade i bez wyrazu. Jedyne jakie mi smakują to te z cukierni Zagoździńskich , którymi zajadamy się w pracy. Tym razem postanowiłam jednak zrobić pączki takie jak u mamy, dlatego sięgnęłam(...)jego rozpuszczenia, następnie wmieszaj drożdże i odstaw na 5 minut. W misce miksera ubij żółtka z cukrem i wanilią, dolej mleko z drożdżami, rum lub spirytus, skórkę z cytryny i dokładnie zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą, po czym dodaj do masy jajecznej i zmiksuj do otrzymania jednolitego ciasta. Będzie troszkę lepkie, dlatego w kolejnych etapach niezbędna będzie mąka podsypania. Przykryj
karmelowyczasach prekolumbijskich.Przez wieki uzywano nasion chia jako podstawowego pozywienia Indian z poludniowo-zachodniej czesci dzisiejszego Meksyku.Mogli oni spozyc zaledwie 1 lyzke dziennie i maszerowac 24 godziny na dobe bez przerwy.Slowo chia pochodzi od slowa "Chian"co w jezyku nahuatl znaczy oleisty.Sa coraz powszechniej stosowane w Europie.W roku 2009 roku zostaly zatwierdzone przez Unie Europejska jako produkt spozywczy(...)wyraznie tanszym.Z CZYM TO SIE JE ?To kwestia wyobrazni i upodoban.Istnieja dziesiatki sposobow na wykorzystanie ich w codziennej diecie.Na przyklad: - do salatek,omletow i ryzu- zmielone do pieczenia chleba i ciast w polaczeniu z maka- zmiksowane z koktajlami owocowymi- zmiksowane z nutella lub maslem orzechowym-do codziennej porcji platkow owsianych lub jogurtu- sproszkowane jako zageszczacz do zup- zmielone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Konfitura z czerwonej cebuli - najlepsza do mięsa, pasztetów, wędlin i serów Konfitura z czerwonej cebuli najlepsza, jaką możecie sobie wyobrazić. Słodko-kwaskowa, z wyraźną
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata