naturalnym zakwasie, zrobionym przez Was samych? Bez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi(...)CIASTO WŁAŚCIWE: - cały zaczyn - 250 g mąki pszennej - 80 g mąki orkiszowej - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu (lejącego się) - 1/2 łyżeczki soli - 2 g drożdży suchych (to opcjonalnie jeśli boicie się że zakwas jest za słaby) - ewentualnie woda gdyby ciasto było zbyt gęste (u mnie nie dodawałam było już dobre) Ciasto zagniatamy, konsystencją powinno przypominać normalne ciasto
SMYKWKUCHNIChleb pełen ziaren, to jeden z pierwszych chlebów, od których zaczynałam swoją przygodę z wypiekaniem chlebów na zakwasie. Jest on z olbrzymią ilością ziaren
Smaczne Zdrowebez paniki, całość robi się całkiem sprawnie. Zapraszam też na stronę Lusette. KAWOWY DESER LUSETTE Składniki : (na 4 porcje lub blaszkę 20x30 ) (forma na biszkopt 20x30, małe półokrągłe foremki o pojemności 150 ml) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 3/4 szkl mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)gorącej wody Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy łyżką. Masę przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 25 minut w 170 stopniach (do suchego potyczka). Upieczony biszkopt studzimy,a następnie odcinamy przyrumieniony spód i wierzch. Z biszkopt u wycinamy obręczą cukierniczą
Bon appetit mon amieLegumina drobiowa z kalafiorem i rakami Autor przepisu: Maciej Nowicki, szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie Co to jest legumina Niemal zapomniane dziś
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataciasta, gdzie jabłka wrzucamy w kawałkach są poprawne, ale nie mają TEGO charakteru co ciasto z przesmażonymi jabłkami, rozpływającymi się w ustach. Może kwestia tego, że nie trafiłam jeszcze na jakiś odjazdowy przepis na tego typu ciasto, a może po prostu mam taki wypaczony gust? W każdym razie, mimo natłoku ciast do wypróbowania, to ciasto na pewno nie raz zagości(...)u017ckami bu\u0142ki.\r","Na jab\u0142ka k\u0142adziemy drugi p\u0142at ciasta, lekko dociskaj\u0105c boki.\r","Wierzch ciasta lekko nak\u0142uwamy widelcem. \r","Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasto ok 50 min, a\u017c wierzch si\u0119\u00a0zez\u0142oci.\r","Ok. 15 minut przed ko\u0144cem, wierzch ciasta przesmarowujemy po\u0142ow\u0105 mas\u0142a
Mieszam w Garnkubiałek. Dodaj żółtka, starty ser, majonez i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Piecz 30 minut w dużej blaszce z piekarnika, wystudź. Rozgrzej olej lub masło i podsmaż pokrojone cebule. Dodaj grzyby i krótko obsmaż. Następnie podlej wodą i duś około 10-15 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj natkę pietruszki. Zblenduj na gładką masę. Gdy nadzienie wystygnie, posmaruj(...)niskiemu IG mogą być bezpiecznie spożywane przed diabetyków. Jagody najlepiej kupować w sezonie i jeść na surowo. Ja przyrządzam z nich też koktajle. Smakują dobrze w ciastach, ale z ich walorów zdrowotnych w ten sposób nie skorzystamy. Warto również zrobić przetwory na zimę lub zamrozić. Miód - z najdziemy w nim mnóstwo witamin i składników mineralnych. Wykazuje
Qlinarnie i QlinarnieCzłowiek szybko się przyzwyczaja do dobrego... Przez pewien czas mieliśmy z C. okazję żyć jak ludzie - budziliśmy się razem, spać kładliśmy się razem, jedliśmy wspólnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeregularnie więdnie. A skoro jest surowiec, to można się wziąć za pieczenie ciasta. W trakcie wyrabiania dumając, gdzie my go do cholery posadzimy, żeby miał równie dobrze co na glizdówie? KLASYCZNY PLACEK DROŻDŻOWY Z RABARBAREM I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄ (wg "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy" wydawnictwa Buchmann) Na ciast o 400g szklanki mąki 2 jajka 125ml letniego mleka 150g cukru(...)momencie dodaję trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie) i przekładamy do formy. Rabarbar myjemy i kroimy w małe kawałki. Rozkładamy go gęsto i równomiernie na cieście. Obficie posypujemy kruszonką. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy, zaciągamy się aromatem i próbujemy zostawić choć na chwilę, żeby się przestudził. A pomysłu na lokalizację rabarbaru wciąż brak. Ja tam takie ciasta lubię
les mirabellesZdrowe odżywianie to ostatnio bardzo gorący temat. Każdy z nas ma swoją definicję tego pojęcia. Ile osób, tyle opinii, porad, nakazów i zakazów. Każdy z nas
365 dni dookoła kuchniLekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne
maniapieczeniaJeśli ciasta wydaje się za suche, można dodać odrobinę więcej mleka. Zagniatać do momentu aż ciasta stanie się elastyczne i nie będzie się kleić. Miskę z ciastem przykryć folią kuchenną i odstawić na 30 minut, by odpoczęło i aby zawiązał się gluten. Następnie przełożyć do lodówki na minimum 8 godzin lub najlepiej na całą noc. Oczywiście, można ciasto zagniatać(...)godziny. ETAP III Pierwsze składanie: Wyjąć ciasto z lodówki i ułożyć na podsypanym mąką blacie. Rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 90 x 20 cm, pędzelkiem usunąć nadmiar mąki i złożyć na 3 części, jak przy składaniu listu - 1/3 ciasta do środka i nakryć pozostałą 1/3 ciasta. Owinąć w folię kuchenną i włożyć do lodówki
KUCHARNIAJesień trwa w najlepsze, a ja przenoszę ją z otoczenia na swój talerz. Powiem Wam, że dyni nie używam zbyt często w swojej kuchni, ale przekonując
Kuchnia EllieDla wielu z nas majówka, to zarazem początek sezonu grillowego. Wreszcie chwila wytchnienia od codziennych obowiązków, możliwość biesiadowania w gronie przyjaciół i delektowania się samodzielnie upieczonymi
Cztery FajeryKlasyka włoskiej kuchni w niestandardowym wydaniu. Czerwone gniocchi zyskały kolor dzięki dodatkowi ćwikły, która oprócz koloru nadała kluskom lekkości. I walorów zdrowotnych. Czas przygotowania : Godzina Poziom
Niedzielny kucharzprzez 15 sekund. Wyjmujemy koszyczek i ostrze, zakładamy mieszadło i dolewamy oleju. Włączamy na 5 minut, prędkość 2 i temp. 85⁰C. Następnie dodajemy mięso pokrojone w niewielką kostkę i wymieszane z mąką, talarki marchewki oraz bulion. Włączamy tryb slow cook na 40 minut. Po zakończonej pracy dodajemy pozostałe składniki: pokrojone w kawałki papryki, plastry pieczarek, przecier pomidorowy, namoczoną przez(...)później można doprawić J Ponownie uruchamiamy program slow cook na 40 minut. Jeśli po tym czasie mięsko jest dla nas za twarde- włączamy program i sprawdzamy po np., 20 minutach czy nam już odpowiada. Mleczko kokosowe mieszamy z odrobiną sosu z gulaszu i wlewamy do całości na 5 minut przed końcem pracy. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i podajemy na ciepło
Kuchnia w czekoladzie