ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1100/1234)

Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 153

Trochę to potrwa, bądźmy cierpliwi :) Dolewamy wody i wyrabiamy ciasto, aż wszystko razem się ładnie połączy. Zawijamy w folię spożywczą na 20 minut. Ciasto wewnętrzne (zdjęcie powyżej): 220 g mąki krupczatki 150 g smalcu Tak samo jak w "cieście zewnętrznym" mieszamy aż smalec się pod wpływem ciepła dłoni rozpuści i ciasto się wyrobi w zwartą masę. Nadzienie (zdjęcie powyżej(...)fasola. Zatem zostawiamy fasolę w misce, zajmiemy się nią później. I teraz przechodzimy do głównej części. Znowu posłużę się zdjęciami. Ciasto zewnętrzne dzielimy na 14 kulek. Tak samo ciasto wewnętrzne (zdj. 1). Ciasto zewnętrzne spłaszczamy dłonią i zawijamy wokół ciasta wewnętrznego (zdj. 2). Otrzymujemy 14 większych kulek. Każdą z tych kulek wałkujemy (zdj. 3) i zawijamy w rulon zaczynając

Marder&Marder Manufacture
Świąteczne ciasteczka dla alergików (bez glutenu i bez jajek) 184

We wtorek kupiliśmy ostatnie prezenty; teraz leżą w pokoju gościnnym na kanapie, krzesłach i podłodze, i czekają, aż wreszcie będę miała czas zapakować te, których w

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 193

bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście(...)prawej i po lewej stronie ciasta. Ciasto w takiej postaci znów wałkujemy na kwadrat, jaki mieliśmy na początku. Te czynności powtarzamy trzykrotnie, aż uzyskamy duży gotowy płat ciasta duńskiego, z którego powstanie około 12 pysznych ciastek duńskich. Płat powinien mieć grubość około 0,5 cm. Można go przed pracą schłodzić w lodówce przez 30 minut (musi być owinięty folią

KUCHARNIA
Beza Pavlova z malinami i borówkami (historia i przepis) 176

Ten weekend jest dla nas wyjątkowy, dlatego zasługuje na wyjątkowy deser. Przy okazji opowiem Wam kolejna słodką historię, tym razem o lekkiej i delikatnej białej bezie

Obiad gotowy
Pierogi z kaszą gryczaną 202

Pierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta na kruchym cieście z brukselką 310

Tarta na kruchym cieście z brukselką to dość oryginalne połączenie, jednak jak go spróbujecie to przekonacie się, że jest pysznie… Jeśli nie macie czasu, ani

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PIEROGI ORKISZOWE Z KAPUSTĄ I Z GRZYBAMI NAJLEPSZE 183

   Idealne orkiszowe ciasto z genialnym grzybowym farszem. Dotychczas dodawałam grzybów tak "na oko", pierogi były bardzo smaczne, ale te dzisiejsze są wprost genialne. Mnóstwo

Smaczne Zdrowe
Domowe bajgle z kurczakiem w sezamie i konfiturą z czerwonej cebuli 236

większym bajglom. Z każdego kawałka ciasta formujemy kulkę i w środku każdej robimy otwór. Okręcamy ciasto na jednym palcu, a gdy dziura się rozszerzy - dwoma. Bajgle kładziemy na oprószonej mąką blaszce i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Gdy bajgle będą już niemal gotowe w szerokim garnku zagotowujemy 2 litry wody i rozpuszczamy w niej 1 łyżkę(...)minuty z każdej strony. Po tym czasie wyjmujemy je na papier do pieczenia lub folię do czasu, gdy nie odciekną. Gdy bajgle będą już wysuszone układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy nasionami. Pieczenie: Temperatura - 200ºC Czas - ok. 12 - 15 minut, aż będą lekko złote Po upieczeniu bajgle studzimy

Cooking Monster
Najlepsze razowe bułeczki do burgerów 167

wodą, dodaj cukier i zamieszaj. Odstaw na około pięć minut w ciepłe miejsce. W dużej misce zmieszaj mąki z solą. Dodaj masło i wygnieć palcami. W kubeczku roztrzep jedno jajko. Dodaj gotowe drożdże do mieszaniny mąk z solą i masłem, wlej jajko i dobrze wymieszaj.  Przełóż ciasto (które będzie bardzo klejące) na dobrze posypaną mąką powierzchnię i zagniataj, dodając(...)minut, aż ciasto będzie elastyczne, ale wciąż delikatnie klejące.  Uformuj kulę z ciasta i przełóż je z powrotem do miski. Przykryj plastikową folią i odstaw na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swą objętość. Po tym czasie podziel ciasto na 8 równych części i z każdej uformuj kulę. Blachę przykryj papierem do pieczenia

Gotowanie to kochanie
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 182

też jest. Mąka: kasztanowa, ryżowa, gryczana, pszenna i żytnia.  v  Niewiele puszek, parę z tuńczykiem, pomidorami czy kukurydzą. v  Dla dzieci: suche herbatniki, snacki rygorystycznie bez szkodliwych utwardzonych tłuszczów, nutella i gumożujki (niestety!) v  Czekolada: mleczna, biała, gorzka, bakaliowa, orzechowa, nadziewana… zawsze i wszędzie)) v  Notuje brak jakichkolwiek napojów gazowanych. Jest tylko mineralna(...)łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy

Mia Cucina Sofieta
Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną, coleslawem, sosem BBQ i frytkami z pietruszki 231

wkładamy mięso. Po 10 minutach obracamy je na drugą stronę i pieczemy jeszcze raz tyle. Ma to na celu zamknięcie porów. Mięso można również obsmażyć na patelni. Po 20 minutach całość zalewamy szklanką wody, rondel przykrywamy pokrywką, a temperaturę zmniejszamy do 100-120°C. W ten sposób przygotowaną łopatkę pieczemy przez około 8 godzin. Co jakiś czas można ją podlać(...)smaku płatkami chili, solą oraz odrobiną oregano. Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia i przekładamy do słoiczków. Można go przechowywać przez kilka tygodni w lodówce. Bułeczki bao Ciasto zagniatamy na około 2h przed końcem pieczenia mięsa. W tym celu w misce łączymy mąkę wraz z solą. W garnuszku zaś przygotowujemy zaczyn z drożdży. Rozpuszczamy je w letniej wodzie z cukrem

Food Square
Pierwszy tchnienie Świąt. I ciasteczka marcepanowo-cytrynowe 127

Największą atrakcją w naszej małej mieścinie, poza sklepem spożywczym i salonem fryzjerskim, jest pałac. Pałacyk właściwie; jeśli się nie wie, gdzie szukać, łatwo uznać, że to

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierogi z łososiem 128

moich nawyków żywieniowych na lepsze. Bywały momenty kiedy nie potrafiłam jeszcze piec i na blogu frustrował mnie fakt braku wypieków słodkich. Później słodkości było aż nadto, bo oczarowana pieczeniem piekłam niemal wszystko. Był moment kiedy mocno wydziwiałam albo wracałam do korzeni. Były chwile kiedy obraziłam się na przepisy i gotowałam tylko dla siebie, byle co i byle gdzie. Gdzieś(...)pierogów  creme fraiche  koper  sok z cytryny  Niezmiennie i od lat ciasto na pierogi przygotowuję tak. Wrzątek mieszam z masłem i solą a następnie z mąką. Energicznie mieszam składniki łyżką a następnie wyrabiam gładkie i elastyczne ciasto dłonią kilka minut. Przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam na 30 minut. Następnie wałkuję bez podsypywania mąką bardzo cienko

Mango Papaja
Babka bzowo-jagodowa 139

Jak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi 187

Tak jak Wam ostatnio pisałam, na egzamin musiałam przygotować dwa rodzaje pieczywa: jasne i ciemne. Oba na zakwasie, albo przynajmniej na jakimś starterze. I muszę przyznać

Pożeraczka, czyli raz adobrze